Omtrent hvert tiår dukker det opp en ny brettsport. Her kommer den aller nyeste: Wingfoil. Om det faktisk kan kalles en brettsport, bør kanskje diskuteres, siden dette faktisk dreier seg om å komme seg opp en hydrofoil (vinge under vann) og ikke et brett.
Om det er enkelt? Tja, ganske enkelt. Dette må du vite for å komme i gang.
Vi prøver oss samtidig på en spådom og melder inn wingfoil som kandidat for 2020-tallets brettsport, som ikke er brettsport. I saken finner du også en film med eieren av brettsportbutikken SrfSnoSk8 Helge Rotnes og surfer Sebastian Kjellstrøm. Begge er bitt av wingfoil-basillen.
HVA ER WINGFOIL?
Wingfoil er en slags krysning mellom kiting, windsurfing, surfing - men på en hydrofoil. Ved hjelp av en håndholdt kite og rett teknikk og nok vind får du nok fart og energi til at du blir løftet opp fra brettet og videre opp på foilen.
Når du først er kommet opp på foilen, er det svært lite krefter som skal til for å holde seg flyvende. Vingen du holder veier lite og kan flyttes relativt fritt i motsetning til en kite eller windsurfing-rigg. Det gir deg en unik frihet som man kanskje ikke har opplevd med noen annen vindsport tidligere.
Lyden forsvinner i det du løftes opp av hydrofoilen og du har begynt å fly. Følelsen er ikke lenger som å stå på et brett som planer på vannet. Masten som kobler brett og foil får deg høyere opp i luften enn det man er vant med, og er et spenningsmoment i seg selv.
Teknikken for å holde balansen og svinge på brettet er annerledes fra brettsportene du kanskje er kjent med. Her handler det i stor grad om å forflytte seg på lag med hydrofoilen i vannet. Det er mye energi som skal temmes. Gjør du feil, tar hydrofoilen overhånd.
Men når teknikken kommer, får du kontroll på et svært finjustert verktøy og med fare for å gjenta oss selv: følelsen er som å fly.

NY TREND: Helge Rotnes fra SrfSnoSk8 tar inn wingfoil til Norge og melder om stor interesse og underskudd på utstyr. Bilde: Christian Nerdrum
FORDELER MED WINGFOIL
I motsetning til windsurfing, der du trenger et stort brett, bom, seil og mast er wingfoil relativt kompakt. Bor du i nærheten av vannet, får du plass til utstyret i en sykkelvogn. Vingen er oppblåsbar og får stort sett plass i en sekk.
En annen stor fordel med wingfoiling, er hvor stort vindspekter dette håndterer. Hvis vinden er ujevn, er trikset å vente på vindkastet før du jobber deg opp på foilen. Når du først har kommet deg opp, er det lite vind som kreves for at du forblir flyvende.
Friheten med wingfoil er unik for en vindsport. Ok, det er ikke lite utstyr som surfing, men hvis du finner en bølge, så kan du ri den uten hjelp av vingen så lenge bena orker.
Alle seilsporter med foil krysser enormt bra. Wingfoil er ikke noe unntak her. Blir du god, så blir kryssvinkelen omtrent som en seilbåt.
LES OGSÅ: Våre tips til hvordan du blir en bedre surfer

SYKLE TIL SPOTTEN: Artikkelforfatter tar sykkelen til stranda og putter alt foilutstyret i sykkelvogna til ungene.
ULEMPER MED WINGFOIL
Foreløpig er pris og tilgang til utstyr den største ulempen. En komplett pakke med foil og vinge kommer gjerne på 30.000 - 45.000. Hvis du ikke har våtdrakt, så kommer det på toppen.
HVILKET BRUKSOMRÅDE HAR WINGFOIL?
Flatt vann: Det er åpenbart at de fleste har nok med å seile frem og tilbake. På lik linje med windsurf og kite er det plenty av ting å lære seg. For å snu må du enten jibbe (snu med vinden) eller slå (snu mot vinden – tacke). Ingen av delene er spesielt enkelt, så man må trene.
Bølger: Surfere som begynner med wingfoil har ofte klart mål om å komme seg i bølgene med foilen. Avstanden fra flatt vann til bølger er kort. Løftet fra foilen er ekstremt effektivt. Derfor er det også lite bølger som skal til. Bølgene fra en stor båt, vindbølger eller dønninger på havet vil være nok til å kunne fly.
Race: Ikke per i dag, men det er lett å se for seg at wingfoiling også trekkes mot racing, slik alle andre seilsporter har som tradisjon å gjøre. Med det utstyret som finnes i dag (2020), skal det mye til for å komme langt over 30 knop.

RELATIVT LITE GREIER: Oppsettet er egentlig ganske enkelt. Du trenger et brett med en hydrofoil, samt en oppblåsbar vinge - og en pumpe. Bilde: Christian Nerdrum
FØRSTE GANG PÅ WINGFOIL
En nybegynner anbefales å begynne på et stort brett. Fortrinnsvis en SUP, evt longboard. Har du et windsurfingbrett med nok volum vil det også fungere greit.
Vil du begynne med foilen, er det slett ingen umulig oppgave, men sørg for at du har nok volum. Veier du 70-80 kilo blir opplevelsen betydelig mer positiv med et brett på over 100 liter.
Pass på å gå ut i nok vind. Har du en 5-6 kvm meter vinge bør det blåse 7-8 sekundmeter (om du veier 70-80 kilo) hvis du har ønsker om å komme deg opp på foilen.
(Mer om utstyr lenger ned i artikkelen)
TEKNIKKEN FOR Å KOMME SEG PÅ BENA
Koble på vinge og brett med leashene (sikkerhetsliner). Rundt henholdsvis håndledd og ankel (evt under kneet) Ja, de er irriterende til å begynne med, men du vil neppe miste dette mens du er på vannet. Visstnok er det nesten umulig å svømme etter noen av delene.
Løft brett og vinge ut i vannet. Vingen holder du på le-side i håndtaket på den oppblåsbare tuben. Noen brett har håndtak, andre krever at du holder i stammen til foilen.
Pass på at vingen ikke blåser inn i foilen. Den kan ødelegge duken hvis du er uforsiktig.
Ikke sett foilen ned i vannet før det er dypt nok. Padle deg ut i fri vind. Vingen kan godt bare henge i leachen på håndleddet.
La oss si at du skal seile ut mot venstre med venstre ben først:
Dra deg opp på magen på brettet mens du holder i vingen. Jobb deg opp til knestående og finn balansen mens du holder på kantene av brettet. Vingen skal være på le-side av brettet og du holder den i håndtaket som befinner seg på den store tuben. Du skal ligge 90 grader på vinden med vind inn i venstre øre.
Plasser deg midt på brettet. Løft vingen opp i luften med høyre hånd og ta tak i bommen (evt første løkke) i et krysstak med venstre.
Flytt høyre hånd etter videre inn på bommen. Nå vil du kunne få støtte i vingen og kjenne løftet om du trekker til deg høyre hånd. Kjenn litt på hvordan alt fungerer og pass på at du holder vingen opp og ut av vannet.
Når du har fremdrift kan du bruke kraften fra vingen til å reise deg opp.
Fremste ben først. Plasser foten omtrent midt på brettet. Deretter det bakerste. Nå skal du stå sidelengs, men med en viss orientering i fartsretingen.
Vingen skal du holde litt over hodet. Trekk til deg høyre hånd for å kjenne at det begynner å dra. Dreier du opp mot vinden, må du flytte vingen lenger frem mot tuppen av brettet, evt flytte føttene lenger frem. Dreier du for mye med vinden må du dra deg mer bakover.
En klassisk feil er å rette vingen med tuppene ned mot vannet. Du får da problemer med at den hekter seg i vannet. Løft den opp og vinkle den.

1-2-3: Teknikken for å komme seg opp på bena. Bilde: Christian Nerdrum
KOMME SEG PÅ FOILEN
Velg en dag det blåser godt. Heller litt for mye vind enn litt for lite. Det er mye lettere å finne balansen når du kan støtte deg på vinden med vingen.
Hvis nå er ute med du er klar for det store løftet, kan det være til stor hjelp å gi vingen et par pump. Jobb deg gjerne opp fart mens brettet fortsatt er på vannet. Det kan være et tegn på at du ikke er for langt bak på brettet. Til å begynne med må du finne balansepunktet for løftet. Når du skal opp på foilen flytte litt trykk fra fremfot til bakfot.
Vær klar til å presse ned igjen når du kjenner at brettet løfter seg.
Står du for langt bakpå, vil det nemlig være vanskelig å få foilen ned igjen. Foilen kan presse seg ut av vannet og du vil sannsynligvis falle. Står du for langt frem, vil foilen ikke løfte i det hele tatt. Her må du finne den gylne middelvei. Den finner du ved å prøve deg frem. Men begynn med mer trykk foran enn bak.
Før du vet ordet av det, så vil brettet løfte seg. Lyden forsvinner, og det samme gjør friksjonen mot vannet. Hold bena litt bøyd, slik at du er klar for å justere. Det er svært lite vekt som skiller om brettet presser opp eller dupper ned igjen.
SE OGSÅ: Youtube-kanalen til Kai Lenny (vannmannlegenden)

SOM Å FLY: Følelsen av å fly på foilen kan ikke sammenliknes med noen annen brettsport. Bilde: Christian Nerdrum
STØRRELSE PÅ VINGE
Hvis du vil begynne med wingfoil og starte med én vinge, er det greit å sikte seg inn på dagene med lett vind. Det er mindre hektisk, og det bølgene er roligere. Dessuten er det flere slike dager i løpet av året. Andre fordeler med å begynne stort, er at du vil få en bredspekteret seilgarderobe den dagen du evt skaffer deg en mindre vinge for å seile når det blåser mer.
Anbefalt vinge etter vekt (kilo)
50-60 kilo: 4 - 5 kvadrat
70-85 kilo: De fleste treffer godt med 6 kvadrat.
> 85 kilo: Vurder en 7 kvadrat, men 6 skal også funke bra.
STØRRELSE PÅ BRETT
Til å begynne med vil du gjerne har et brett det er lett å holde balansen på før du kommer opp på foilen. Det bør være nok volum til at du flyter greit. Det blir lettere med mer liter i brettet.
Det ideelle er å starte med et foilbrett til SUP, evt et kombibrett for SUP, windsurfing og wingfoil.
Anbefalt brettvolum etter vekt (kilo)
50-60 kilo: Stort er bra, men om du ikke deler brett med noen kan du klare deg på et brett på rundt 90 liter.
< 70 kilo: 90 liter +, men ideelt sett over 100 liter helt til å begynne med. avhengig av ambisjonsnivå og selvinnsikt .
70 – 85 kilo: 100 liter. Veier du 85 kan dette være en god utfordring. De første turene vil det være best med 110 liter pluss.
> 85 kilo: 110 - 120 liter. Gjerne større til å begynne med.
VALG AV FOIL
Foilen er vingen som ligger under vann og sørger for at du blir løftet opp i luften. Disse kommer i alle tenkelige varianter. Til å begynne med, lønner det seg å gå for en allrounder med mindre aggressiv utforming. Størrelsen på vingen måles i kvadratcentimeter (CM²). En større vinge gir mer løft og blir dermed bedre i lett vind. Den er også mer stabil. En mindre vinge glir raskere i vannet, men vil trenge mer krefter for å løfte.
< 70 kilo: Generelt vil du trenge en foil på 1500 CM²
70 – 85 kilo: Generelt vil du trenge en foil på 1750 CM²
> 85 kilo: Generelt vil du trenge en foil på 1750 CM²
Velg større om du bare vil orientere deg mot lettvind.

FOILEN: Å finne rett størrelse på vingen er alfa omega for at utstyret skal oppleves bra.
STAMME / MAST
Stammen som kobler brettet til foilen kommer i forskjellige lengder.
Til begynne med er det greit å ikke velge for langt, men fordelen med en lengre stamme er at den løfter deg høyere opp av vannet og lar deg lettere passere bølgene uten at det treffer brettet. En annen fordel med lengre stamme er at den gir deg mer spillerom når du vil pumpe brettet.
Til å begynne med er det fint med en mast på 75 – 85 cm
FUSELAGE OG STABILISERINGS-FOIL
Front-foilen er koblet til en bakfoil med en såkalt fuselage. Den bakre foilen er ment å stabilisere flyturen. Har du en front-foil på 1500 CM² passer det med 250 CM² for den bak.
Fuselagen bør ligger rundt 800 millimeter.

HYDROFOILEN: Dette består hydrofoilen av. En stamme (mast) som kobles til brettet, en stor foil og en liten foil, samt en fuselag som kobler de to foilene sammen. Den lille vingen bakerst
SIKKERHET
Wingfoil er naturligvis ikke helt ufarlig. Meld fra hvor du drar, bruk sikkerhetslinene til brett og vinge og gjerne sikkerhetsutstyr som flytevest og hjelm. Prøv å falle samme vei som brettet, slik at du ikke treffer foilen. Den er ikke så hyggelig å lande på.