Hvis det skulle finnes muligheter for å finne skygge i tuben, så kan du regne med at Wes Schaftenaar finner en løsning. Bilde: Hallvard Kolltveit
Lesetid: 3 minutter
Australske Wes Schaftenaar har vokst opp med surfing utenfor kysten av Australia siden han var liten gutt, og siden den gang har livet handlet mye om å jakte tubes på surfbrettet.
Surfingen hans taler for seg selv og nivået skyhøyt, og med Bells Beach som lokal spot er det let å skjønne hvorfor.
For noen år siden flyttet Wes til Norge og stiftet familie i Drammen. Surfingen er langt fra lagt på hylla og jakten på tubes fortsetter også her i Norge.
Fri Flyt har fått hjelp av ham til å finne frem til teknikken og bølgene som trengs for gjøre en tube.
Hva slags bølger trenger du for å tube?
– For surfe en tube trenger du i utgangspunktet en hvilken som helst bølge der du har plass til både deg og brettet inne i den brytende bølgen.
De kan være små, slik at du må krype sammen for å få plass eller store, så du kan stå oppreist. For at en bølge skal bli åpne for tubes, må det vanligvis bryte over relativt grunt vann.
Hva er den enkleste bølgetypen å tube første gang?
– Den enkleste type bølge for å øve på vil være et beach break hvor det er hule peaks og mange muligheter til å mislykkes - før du lykkes.
Å prøve å bli tuba på et beachbreak gir vanligvis mange muligheter til å bli kjent med posisjonering og timing. Det er også vanligvis mindre sjanse for å bli skadet på en beachbreak sammenlignet med surfing over rev, i det minste er det litt mykere med sand enn stein og koraller.
Har vi slike bølger i Norge? Hvor, og hva er den beste bølgen for din første tube i Norge?
– Ja, vi har disse bølgene i Norge, men som med alle beachbreaks bygger sanden seg opp på forskjellige steder i løpet av året, så noen ganger kan det være tubes og andre ganger ikke, så det handler mye om flaks og at man er på tett sted til rett tid.
Jeg vil si at de kjente stedene som Unstad i Lofoten, Hoddevika og Ervika på Stadtlandet, samt en haug med strender på Jæren har dager hvor du har store muligheter for å få tubes, sier Schaftenaar.
Til og med Saltstein gir deg muligheten en gang i blant. Og tiden for tubes er spesielt høsten og vinteren, når lavtrykkene er kraftige og bølgene større.
Hit flytter folk på grunn av bølgene, og stadig flere lever av surfekulturen. Jæren er den ubestridte kongen av surf i Norge.
Kan bølgen være for heavy? Hvorfor og hva er konsekvensene av det?
– Ja, det er dager hvor det kan bli for heavy. Spesielt om du skal prøve å tube for første gang.
Det er også avhengig av hvem du er og hvor komfortabel du er i havet, samt forholdene. Det er andre faktorer som for mye vind og strømmer som vanligvis gjør det vanskelig å finne de riktige bølgene.
De kjipe konsekvensene av det ovennevnte er at du blir holdt under vann, treffer bunnen, får litt ekstra bank og en tøff padletur. Vanligvis får bare du padle ut og prøve igjen. Generelt mener jeg vel at det å falle i tuben er mindre hektisk og mer tilgivende enn å falle på ski, snowboard eller skateboard.
Guide, tips og triks når du skal lære deg å surfe. Enten du skal på surfeskole, surfekurs eller lære deg det på egen hånd så har vi gode råd å gi.
Hvordan posisjonerer du deg og setter opp brettet for å komme inn i tuben?
– Du må padle hardt når bølgen kommer, ta et ekstra tak eller to kom deg på bena så raskt som mulig mens du prøver å holde deg lav og sammenkrøket. Prøv å få railen av brettet kantet inn i bølgeveggen rett fra start. Da får du høyere fart inn i tuben, og øke sannsynligheten for at du klarer det.
Nøkkelen er å fortsette med det. Prøve hundrevis av ganger. Til slutt vil du lykkes! Jeg brakk et brett i måneden da jeg øvde på tubes tidlig i tenårene.
Hva er de typiske feilene en surfer som lærer å tube ville gjøre?
– Feil plassering i lineupen, for det første og at man ikke tar det ekstra padletaket eller to inn i bølgen.
Guider til hvor du kan surfe og inspirasjon til surfing i Norge og utlandet. Nyheter og hjelp til valg av utstyr og masse teknikktips som gjør deg til en bedre surfer - enten du er nybegynner eller avansert surfer.
Guide, tips og triks når du skal lære deg å surfe. Enten du skal på surfeskole, surfekurs eller lære deg det på egen hånd så har vi gode råd å gi.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.