Snøskred

Artikler og nyheter om snøskred, og hvordan du kan unngå skred. Skal du på topptur må du alltid ta med den eventuelle skredfaren i beregninga.

Skal du snart ut på topptur anbefaler vi spesielt denne artikkelen om turplanlegging. Du kan også lese statistikk over når på døgnet flest skred har skjedd.

Men hva er egentlig et snøskred? Vi forklarer hva et snøskred er og hvorfor skredulykken skjer. Fri Flyt har også en samleside om skredtragedien i Tamok.

fjell med snøskavl
Varmere vær svekker snøskavlene

Advarer mot skavlbrudd

KONSEKVENSTENKING: Vindfull dag ved Stretet mot Kolåstinden i Sunnmørsalpane. Har disse skiløperene en Plan B? Foto: Håvard Myklebust
MENNESKELIG FAKTOR

Toppturens skjulte farer

skitupper og snø
Skredvarsel for starten av påska

Lav faregrad - men forholdene kan endres raskt

6. APRIL 2025: Skavlbruddet ble utløst av en gruppe på toppen, gruppe 3 var nær ved å bli truffet. Foto: Kenneth Olsen
Nestenulykke på Åbittinden

Nestenulykke på Åbittind

 
 
Hvordan vet jeg om det er skredfare?

Det viktigste er at du sjekker Varsom for å se skredfaren i området du er. Deretter er det viktig at du får kunnskap om skredterreng, slik at du vet om du ferdes i et farlig område. Da blir det også enklere å legge opp turer slik at du vet at du ikke er i skredfare.

Hva er et snøskred?
Hva bør jeg trene på for å unngå snøskred?

Du bør lese deg godt opp, slik at du kan gjøre vurderinger på tur. Men det er også viktig at du trener på å bruke skredutstyr. Her får du gode tips til hvordan du kan trene.

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen