– I Nord-Norge er det fortsatt masse snø og godt skiføre flere steder helt ned til havnivå. I Sør-Norge må en høyere til fjells for å finne sammenhengende skiføre. Satellittbilder på Senorge gir et godt bilde av snøforholdene, sier selværklært snønerd, skredekspert og snøskredvarsler i varsom, Andreas Haslestad.
Vår og vårsnø
Snøen påvirkes i stor grad av variasjoner i temperatur, sol og skydekke gjennom dag og natt på denne årstiden.
– Skredproblemet i store deler av landet er stort sett våte løssnøskred. Der sol og varme smelter snøen i overflaten gjennom dagen, øker faren for våte løssnøskred. Størst er faren der den siste nysnøen påvirkes av sol og varme for første gang. Deler av Nordland fikk litt nysnø tirsdag og natt til onsdag, sier Haslestad.
Ferdselsråd for vårsnø
Skal du ferdes i skredterreng på våren er det viktig å ta hensyn til variasjonene gjennom døgnet. Skredfaren vil ofte være størst når dagen er på det varmeste og der sola steker direkte inn i bratte heng. Dette gjør snøoverflaten våt og øker sannsynligheten for våte skred.
– Etter en klar og kald natt vil snødekket fryse til og snøskredfaren vil være lav. Dersom vi har en overskyet natt vil dette gjøre at snøoverflaten ikke blir like kald og ikke fryser til. Det kan derfor være viktig å ta hensyn til både skydekke, tid på døgnet og solas vinkel inn i de fjellsidene vi ferdes i. Det gjelder både for å ferdes tryggest mulig, men også for å få det beste ut av skikjøringen, sier skredeksperten.
Sterk sol, varme dager og netter, øker også faren for glideskred og skavlbrudd.
– Ettersom det er uforutsigbart når disse løsner, er det enkleste og beste rådet å holde god avstand til skavler og unngå opphold under bratte heng med sigesprekker i snøen, sier Haslestad.
Oppdatert snøskredvarsel finner du som alltid på varsom.no.
