– Det var mange tanker som kom i hodet mitt i går, når jeg så lenken på Fri Flyt. Så jeg måtte skrive ned noe i farta, skriver den erfarne tindeveglederen i en e-post tidligere i romjula.

Det var denne artikkelen med lakoniske kommentarer til snøforholdene ulike steder i Norge som provoserte Haslestad.

Annonse

– Har skifolket blitt så kresne at de ikke drar på ski uten blå himmel, 40 cm tørr upåvirket dunsnø og Gopro lenger? Hvor er det blitt av all skigleden og leiken? Hvor er det blitt av kunsten å kunne mestre alle typer snø i all slags vær og terreng? spør han.

LES OGSÅ: Sju sorter snø

Andreas Haslestad driver med føring, kurs og skredvarsling med utgangspunkt i Sogndal. Han studerer snø hver dag. Han bruker ekspertisen blant annet i arbeidet for skredvarslingstjenesten Varsom.no og når han skal finne den beste puddersnøen for sine toppturgjester. Men han mener det er svært viktig å kunne nyte alle de andre snøsortene du kan finne i fjellet på lik linje med løssnøen alle likere.

Tidligere i år lanserte han boka Toppturar i Sogn, sammen med Bjørnar Bjørhusdal og Vegard Vereide.

I anledning jula slår Haslestad et slag for de sju sortene snø. Han redegjør for de viktigste typene løssnø, fokksnø og skare men kommer også med en litt overraskende og mer sjelden snøsort til slutt: Rimfrost på myr. 

Uansett hvordan forholdene er der du bor, kan du stappe restene av julebaksten i sekken som niste og dra på leting etter de sju sortene.

– Nå må det bli slutt på sytinga, sier Andreas Haslestad. 

Les om de sju snøsortene her.