Surfcoach Shannon Ainslie bor i Sør-Afrika, men tar turen til Lofoten hvert år for å surfe kaldtvannsbølger. Stadig flere nordmenn følger etter.
Det gjør den også ideell for en konkurranse som NM, som må legges til en gitt periode, og hvor deltakerne må kunne håndtere alt fra point breaks til sandbanker.
Høststormene, som vanligvis treffer Lofoten i slutten av september, sørger for bølgeforhold som er ideelle for konkurransesurfing.
– Fredagen var kanskje den beste dagen i konkurransen, med spesielt gode forhold på kvelden. De siste heatene gikk ut i vannet mens solen var på vei ned i havet, og bølgene tok seg virkelig opp, forteller han.
Bølgene under NM var alt annet enn enkle. Torsdagen startet med variabel vind og et utfordrende dobbel retning på dønningene (swellet).
– Det var vanskelig å finne de rette bølgene, og tidevannet spilte ikke helt på lag med oss, men det er nettopp slike forhold som gjør konkurranser spennende. Surferne må tilpasse seg kontinuerlig, noe som skiller de gode fra de beste.
Fredagens store bølger skapte noen spektakulære øyeblikk, spesielt i longboard-klassen.
– Det var noen av de største forholdene jeg har sett for longboard. Deltakerne måtte virkelig vise hva de var gode for, sier Launay.
Han trekker frem Lorentz Haugland, som imponerte stort i semifinalen med en total poengsum på 17.17, inkludert en tube-score på 9,17.
I RØRET: Lorentz Haugland og NMs eneste tube. Foto: Valentin Launay
STOKE: Det er innafor å feire den der, Lorentz! Foto: Valentin Launay
Freddie Meadows ventet i ti år på den rette dagen for å surfe den desidert største bølgen i Norge.
Felix Golden, Camilla Pedersen og uheldige Anker
Det var flere av utøverne som imponerte Valentin i Lofoten.
– Felix Golden imponerte stort gjennom konkurransen. Han surfet både teknisk og smart, og det var tydelig at han har løftet nivået sitt siden sist.
Launay forteller at Anker Frantzen, som er lokal surfer på Unstad, nesten sikret seg seieren. På grunn av en «interference» mellom Anker Frantzen og Lorentz Haugland fikk Anker fikk sin poengsum halvert.
Den taktiske feilen sendte Felix Golden opp i tet, og seirende ut av Open Herre-klassen.
TAKTISK TABBE: Anker Frantzen klarte ikke forsvare norgesmestertittelen fra 2022. Foto: Valentin Launay
KJENNER BØLGEN: Lokale Anker Frantzen har en hjemmebanefordel på Unstad. Foto: Valentin Launay
STRAFF: En såkalt interference mellom Anker og Lorentz gjorde at Anker fikk halvvert sin poengsum i finalen, hvor han ledet. Dermed ble han henvist til tredjeplassen. Foto: Valentin Launay
Antakelig har vi aldri før sett noen surfe større bølger i Norge. En merkedag for de som våget seg ut i havet på Unstad i Lofoten.
– Feilen til Anker åpnet døren for Felix, og det var fortjent at han vant, sier Launay.
I Open Dame-klassen var det Camilla Pedersen som gikk til topps.
– Camilla tilbringer mye tid i Lofoten hvert år, selv om hun er fra Stavanger. Det ga henne en klar fordel i finalen, hvor hun surfet med teknikk og smart plassering i vannet, forteller Launay.
– Det har vært kaldt, men veldig bra, sier Mick Fanning om norgesbesøket. Se de unike nordlysbildene.
En utfordring i vannet
Som fotograf i vannet under NM fikk Launay også kjenne på utfordringene ved å fange de perfekte bildene.
– Å være i vannet uten brett og samtidig skulle ta gode bilder er ingen enkel oppgave. Det viktigste er å holde avstand til surferne for ikke å ødelegge bølgene eller være i veien. Jeg må også velge riktig objektiv for å fange både surfingen og det vakre landskapet rundt Unstad.
Den største utfordringen, ifølge Launay, er å håndtere den sterke strømmen som trekker deg mot bølgetoppen.
– Men når alt stemmer, kan man få noen fantastiske bilder som virkelig viser hva surfing i Lofoten handler om, sier han.
LOFOTEN: Ikke rart denne plassen får oppmerksomhet av surfere fra hele verden. Foto: Valentin Launay
SMOOTH: Petter Onsrud Gresmo vant longboard-klassen. Foto: Valentin Launay
ANDREPLASS: Silas Hamran. Foto: Valentin Launay
Fremtidens utfordringer for norsk surfing
Selv om NM i surf i år var en suksess, påpeker Launay at det fortsatt er utfordringer knyttet til å opprettholde konkurranser som dette i Norge.
– Surfing i Norge trenger mer støtte fra frivillige, dommere og sponsorer. Uten denne støtten vil det bli vanskelig å arrangere slike konkurranser i fremtiden, sier han.
Årets arrangører, Lofoten Ekstremsportklubb og Lofoten Folkehøgskole, sto som arrangør av NM hvorav Håvard Berg var hoveddommer, og hans elever fra surfelinjen håndterte alt fra «beach marshalling» til filming og servering.
De lokale kreftene Tommy Olsen og Andreas Strømseth bidro også som dommere, samt dommere fra Stavangerregionen, som bidro med erfaring og presisjon i vurderingen av de krevende bølgene.
– Uten dommere og frivillige er det rett og slett umulig å gjennomføre konkurranser som NM, sier Launay.
*Lofoten Masters - Parallelt med NM ble det også avholdt Lofoten Masters, en tradisjon som går tilbake til 2003 som er den internasjonale delen av konkurransen, der surfere fra alle nasjoner kan delta.
NM surf er for de påmeldte med norsk statsborgerskap, hvor det totalt var 55 påmeldte i de forskjellige klassene. Årets klasser i NM var: Open junior gutt og junior jente, Open menn og kvinner, Longboard Mixed (herre og dame)
Guider til hvor du kan surfe og inspirasjon til surfing i Norge og utlandet. Nyheter og hjelp til valg av utstyr og masse teknikktips som gjør deg til en bedre surfer - enten du er nybegynner eller avansert surfer.
Enten det er til surfing, kiting, windsurfing eller annen vannsport, så er det tre ting du skal tenke på når det kommer til valg av våtdrakt: bruksområde, tykkelse og størrelse på drakten.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.