/ Surf

NM i surf på Jæren 2022

Vil favorisere de som er gode i små bølger

Denne helgen er det norgesmesterskap i surf ved Borestranda på Jæren. – Forholdene blir krevende, spår Valentin Launay i Jæren Surfeklubb.

Sist oppdatert: 26. oktober 2022 kl 12.37
VAKRE JÆREN: Borestranden blir verskaps-strand for NM i surf 2022. Foto: Valentin Launay
VAKRE JÆREN: Borestranden blir verskaps-strand for NM i surf 2022. Foto: Valentin Launay
Lesetid: 3 minutter

– Slik det ser ut nå er Nordsjøen ganske rolig på værfronten, det er ingen spesielt store lavtrykk som sender ut bølger mot kystlinjen vår, så det er selvfølgelig ikke like gode bølger som vi hadde ønsket oss. Noen vil nok bli misfornøyd, men vi er heldige og har en del vind som kommer fra sør de neste dagene, skriver Valentin Launay i Jæren Surfeklubb til Fri Flyt.

Det er Jæren surf - by Bore surfeklubb, som står som arrangør av NM på Jæren, som etter alle værtegn vil begynne i morgen.

– Konkurransen vil bli holdt uansett. Det kommer til å bli delvis krevende forhold så surferne er nødt å være flink i litt mindre bølger med mindre kraft, fortsetter han.

Vinden Valentin snakker om, vil bygge opp to mindre vindswell. Vinden som blåser gjennom natt til torsdag, gir bølger torsdag morgen og burde holde ut dagen.

Valentin fortsetter: – Fredag blir mer rolig, men fremdeles et håp om å kunne holde longboard konkurransen og noe av juniorklassene. Natt til lørdag kommer en ny front med vind fra sør som igjen gir lignende bølger.

Her seg du NM i surf live

LIVE SENDING: Formatet på konkurransen er basert på ESF (European surfing federation) og ISA (International Surfing Association) sitt oppsett, og heatene er mulig å følge live. Foto: Jæren Surfklubb
LIVE SENDING: Formatet på konkurransen er basert på ESF (European surfing federation) og ISA (International Surfing Association) sitt oppsett, og heatene er mulig å følge live. Foto: Jæren Surfklubb

Vinden da vil lokalt blåse delvis fra vest, altså onshore vind – noe vi ikke anser som ufordelaktig. Konkurransen vil bli holdt, og det kommer til å bli delvis krevende forhold, da man er nødt å være flink i litt mindre bølger med mindre kraft. 

Klassene som blir holdt er Open kvinner, Open herrer, Longboard mixed (kvinner og herrer), Junior gutter, junior jenter og til slutt expression session (for surfere uten norsk statsborgerskap). I år er det dobbelt så mange juniorer som har meldt seg på i jenteklassen kontra gutteklassen. Det er ekstremt positivt at det kommer flere juniorer inn i surfing, og da spesielt kult at det er så mange jenter på vei inn i sporten! 

Formatet på konkurransen er basert på ESF (European surfing federation) og ISA (International Surfing Association) sitt oppsett. Hvor det blir holdt innledende runder, repercharger, runde 2, kvartfinale, semifinale og til slutt finale. Hvor alle heats er på 20 minutt, noe som også kan endres etter forholdene, semifinaler og finaler blir lengre (25-30 min.), men også det avhenger av bølgeneforholdene. 

Vi gleder oss til et fantastisk NM uansett værforhold, og ser frem til en helg og et arrangement fylt av frivillighet. Her er det foreldre til juniorer, elever fra folkehøyskoler, fotografer som kommer fra Østlandet, Bore Surf Senter som stiller opp med lastebil for dommere, livestream og kommentatorer med masse elektronisk utstyr.

Surfere å holde et ekstra øye til i år:

Open Menn: Scott Erlandsen

Open kvinner: Camilla Pedersen

Junior gutter: Silas Hamran 

Junior jenter: Sofie Nakken Lund

Longboard: Naomi Dalbø som var favoritter fra tidligere Longboard-konkurranser. 

Publisert 26. oktober 2022 kl 12.32
Sist oppdatert 26. oktober 2022 kl 12.37
annonse
Relaterte artikler
HOLDER SEG: Enkelte surfbrett er som en god årgangsvin. De blir bare bedre og bedre. Foto: Christian Nerdrum
Komplett guide til en vellykket brukthandel

Unngå disse tabbene når du skal kjøpe brukt surfutstyr

TILBAKE: Etter sitt første besøk på Maui i 1984 er Elling Balhald tilbake på den vindfulle øya 40 år senere. Ikke som windsurfer, men som wingfoiler. Foto: Privat
Elling Balhald sine favoritt surfesteder

Hit vil forfatteren (ikke) tilbake

SALTSTEIN: Ivar Trondsen alene med sin bror Torgeir på surfeplassen Saltstein, like utenfor Larvik. Foto: Torgeir Trondsen
Da surfing ble en miljøkriminalitet

Historien om surfeparadiset Saltstein

KAN RIPPES: De avanserte softboardene er laget i epoxy, en stivere EPS-kjerne og forsterkende stringers (2-3 langsgående spiler av treverk), samt et bunndekke av HDPE. Som alle softboards er det også dekket med myk overdel i skumplast av EVA. Foto: Franzen & Ljung
Surfekspert: – Jeg drar aldri uten

Ett softboard redder sommeren

RÁN: Etter ti år med planlegging og forberedelser var omsider Freddie Meadows klar for å surfe Rán sitt fulle potensial. Foto: Magnus Nordmo
– I ti år har jeg hatt mareritt

– I ti år har jeg hatt mareritt

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen