Jærstrendene og særlig Borestranda i Rogaland har lenge vært et populært område for surfing. Her får du oversikt over surfing på Jæren i området mellom mellom Stavanger og Egersund, både for eksperter og nybegynnere.
REV: Reve Havn er mange surferes første møte med et såkalt reef break. Foto: Frode Sandbech
Lesetid: 7 minutter
Hvilken retning kommer bølgene fra? Og hvordan blåser vinden? Det er to av de viktigste spørsmålene for surfentusiastene på Jæren utover høsten, når bølgene tar seg opp etter sommeren.
Jærkysten mellom Stavanger og Egersund har drøssevis av steder hvor det er mulig å surfe, og her finner du en oversikt over de mest kjente - og tips til hvor du bør overnatte.
Derfor vil vi gjerne benytte anledningen til å bringe videre velmenende noen råd til dem som ennå ikke mestrer denne fascinerende sporten:
1. Styr unna de mest prestisjefylte pointbreakene! I starten er det tryggere og mer behagelig å øve surfing på strendene, der bølgene bryter mot sandgrunn.
2. Ikke dropp inn! Surfingens vikepliktregel nummer én er at den som starter lengst ute og nærmest stedet hvor bølgen bryter, har førsteretten til bølgen. Da skal ikke du droppe inn og ødelegge bølgen til den du egentlig har vikeplikt for.
3. Ikke prøv deg på «snaking»! Når man ”snaker” padler man forbi en annen surfer rett før bølgen kommer, slik at man tilsynelatende får førsteretten. Glem det, og vent på tur i stedet.
Point Seldom ligger helt i sørenden av Solastranda. Som navnet tilsier, er det sjelden gode forhold her, men på visse forhold er dette pointbreaket stedet å dra. Det er skjermet for sørvestlig vind.
Swellretning sørvest
Viderekomne
Kan bli folksomt
Hellestø er en av områdets fineste strender. Nærheten til Stavanger er også et pluss. I nordenden er det ofte en fin sandbanke. Beachbreaket går til både høyre og venstre, og bølgene blir finest på alt fra nordlig til østlig vind.
Bølgene kan komme opp i tre meters høyde. Vær oppmerksom på kraftige understrømmer når bølgene er på det største.
Swellretning nord og nordvest
Alle nivåer
Lite folk
Bybergstranda er en rullesteinstrand i sørenden av Hellestø. Bølgene varierer fra en til tre meter, men det er best forhold når swellet er over to meter. Det bryter sjelden før det. Her er det steinbunn og pointbreaket går til venstre. Stedet er best på østlig og sørlig vind.
Swellretning sør og sørvest
Viderekomne
Kan bli folksomt
Sele har en blanding mellom sand og steinbunn og pointbreaket går mot høyre. Bølgehøyden er som regel mellom en og to meter, men Sele fungerer også når det er svært små forhold. På nordvestlig til østlig vind bryter bølgene rundt Seleodden i nordenden, og en får lange, fete bølger.
Spotten er godt likt av både windsurfere, kitere og bølgesurfere, så her er det viktig å samarbeide slik at det funker for alle.
Swellretning nord og vest
Viderekomne
Folksomt
Bore er Norges mest populære surfestrand. Det skyldes flere sandbanker som gir gode bølger. Sandbanken som ligger noe til høyre når man går ”hovedstien” ned til stranden er ekstra fin for nybegynnere. Bølgene kan bli opp til to meter.
Når swellet er på det største bør de aller ferskeste skygge banen for ekspertene. Beachbreaket går mot begge sider, og stedet er best skjermet fra vinden når det blåser mellom sør og nordøst.
Swellretning nord, vest og sør
Alle nivåer
Folksomt
Toveisbukta ligger i Bores sørende. Du surfer på venstre side av holmen Fuglingane. I tillegg til sandbunnen er det noe rullestein her.
Bølgene blir som regel mellom en og tre meter høye. Pointbreaket går mot høyre og de beste vindretningene er sør og sørøst.
Swellretning sørvest, vest og nord
Alle nivåer
Lite folk
Steinen er det mest populære surfestedet i området rundt Reve Havn. Det er et rev på hver side av spotten. Den beste linja er en kort og rask tur mot noen steiner som ligger rett over vannflaten, så husk å stoppe i tide!
Bølgene er mellom to og tre meter og disse er finest når vinden blåser fra sør og øst.
Swellretning sørvest og nordvest
Viderekomne
Middels folksomt
Reve havn ligger lett synlig fra veien. Det er en perle som sjelden viser sin beste side.
Dette stedet kan nemlig by på tuber, men dessverre skjer ikke dette så ofte - og det er i tillegg vanskelig å vite akkurat når det skjer.
Bølgene er oppe i fire meter på det høyeste og to meter på det laveste, noe som gjør at kun de beste av de beste bersker å surfe her. Det er steinbunn, pointbreaket går mot høyre, og de beste vindretningene er sørvest og øst.
Swellretning sørvest og nord
Kun for eksperter!
Folksomt
Ghost egner seg best for erfarne surfere. Bølgene her har middels kraft og gir under normale forhold ganske korte runs. På gode dager kan en komme opp mot 150 meter. Stedet fungerer når bølgehøyden nærmer seg en meter, og på de største dagene er det mulig å oppleve bølger på fire meter. Det bryter i begge retninger og sør og sørøst er de beste vindretningene.
Swellretning vest og nord
Viderekomne
Middels folksomt
Svinestien er en enmannsbølge lokalisert 500 meter sør for Reve Havn. Det er kamp om plassen, og det er blitt en del krangling mellom nybegynnere og eksperter de siste årene. Årsaken er klar: Selv om den er uregelmessig, er Svinestien en kvalitetsbølge også sett med internasjonale øyne.
Stedet plukker opp det nordlige swellet bedre enn noen andre av de nærliggende surfeplassene. Pointbreaket går begge veier. Steinbunn og en bølgehøyde fra to til fire meter på gode dager gjør at kun erfarne surfere burde dra hit.
Swellretning vest og nord
Kun for eksperter!
Folksomt
NB! Forbud mot surfing fra 1. oktober til 31. mars
Orrestranda er en fem kilometer lang strand med flotte sanddyner. Beachbreaket går til begge sider og det er sandbunn. På dager med små bølger kan dette være et fint sted for nybegynnere å knote litt hvis en ønsker å være et sted der det ikke er så mange hissige locals på vannet. Bølgene er som regel mellom en og to meter.
Swellretning sør, vest og nord
Alle nivåer
Lite folk
Orrepointet finner en i sørenden av Orre. Pointet består av to rev som begge trenger ganske store swell før de gir fine forhold. I løpet av en gjennomsnittssesong er det bare en håndfull ganger at dette stedet funker skikkelig.
Beachbreaket går mot begge sider og vindretningene er sørøst og nordøst. Under gode forhold er bølgene fra to til fire meter.
Swellretning nordvest og nordøst
Viderekomne
Lite folk
Point perfect trenger rent sørvestlig swell for å leve opp til navnet sitt. Breaket går mot høyre og forholdene er best på nordlig og sørøstlig vindretning. Det er steinbunn og man bør være en dreven surfer for å være her. Bølgehøyden kan være opp til tre meter.
Swellretning sør og nord
Kun for eksperter!
Middels folksomt
Refsnes er en av distriktets viktigste windsurfespotter, men stedet kan også gi gode bølgesurfeforhold ved steinmoloen sør på stranda. Moloen kan gi stort swell, men er sårbar for vind. Vindretninger som funker her, er sørøst og nordøst. Det er steinbunn og bølgene ligger som regel mellom en og to meter.
Swellretning sør og nord
Viderekomne
Lite folk
Prestegården kan by på en bølgehøyde mellom to og tre meter når vinden blåser fra sørøst eller øst. Bølgene bryter til venstre rundt revet og det er steinbunn.
Swellretning sør og vest
Viderekomne
Lite folk
Kvassheim er et klassisk pointbreak som holder fasongen selv ved lange svell, og gir lange turer på opp til 150 meter. Stedet ligger på andre siden av bukta for Kvassheim Fyr. Point breaket går mot høyre og beste vindretninger er nord og øst. Det er steinbunn og bølgehøyden kan bli opp til tre meter. Vær oppmerksom på at det kan bli sterk strøm når bølgene er på over to meter. Dette er
Jærens beste spot på sørvestlig swell.
Swellretning sør og nord
Viderekomne
Folksomt
NB! Forbud mot surfing fra 1. oktober til 31. mars.
Brusand/Ogna tar inn sørlig swell. Sandbankene har en tendens til å endre seg, men forholdene er vanligvis best ved den østlige delen av stranda. Beachbreaket går mot begge sider og de beste vindretningene er nordvest, nord og øst. Bølgehøyden er fra en til to meter. NB: Når bølgene en sjelden gang går over to meter, kan det oppstå sterk strøm på Brusand.
Swellretning sørøst, sør og nordvest
Alle nivåer
Lite folk
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.