KROPPENS REAKSJON MOT KALDT VANN: Surfers ear er det samme som at øregangen gror igjen.
Lesetid: 3 minutter
Surfers ear er klumper av ben som vokser i øregangen.
Årsaken kommer av eksponering for kaldt vann og vind. Kombinasjonen av dette er gir spesielt gunstige vilkår for surfers ear, da vinden kjøler ned ørene ytterligere når ørekanalene er våte.
Fenomenet er en del av kroppens forsvarsmekanisme for å beskytte trommehinnen. Problemet er at utvekstene (eksostosen) ikke forsvinner etterpå, men i stedet fortsetter å vokse.
Den ekstra beinveksten kalles også også kalt eksostose. Spesielt utsatt er surfere som holder på i kaldt vann, som her i Norge. Derav også navnet: surfers ear.
Se operasjonen til Sebastian Kjellstrøm og problemet mange norske surfere har, eller kommer til å slite med - surfers ear.
Elvepadlere og svømmere sliter med samme problemet, men kaller det henholdsvis kajakers ear og swimmers ear. Tilstanden kalles også Otitis externa.
Tilveksten av bein vil øke med lavere temperatur og hyppigere eksponering. Imidlertid varierer det hvor ille situasjonen blir fra person til person, da noen ser ut til å være mer utsatt for å utvikle eksostose enn andre.
Det finnes ingen oversikt over hvor utbredt surfers ear er blant norske surfere, men dette er et tema det snakkes mye om, og rent teoretisk er alle som surfer i kaldt vann utsatt for surfers ear.
Undersøkelser som er gjort i Australia viser at hele 78 prosent av mannlige og 69 prosent kvinnelige surfere har en form for exostose (surfers ear). 50 prosent hadde betydelig utviklet exostose (grad 3). Likevel oppgir bare 3.5 % at de selv har exoxtose i et online studie.
Tilstanden trekker seg ikke tilbake. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg mot surfers ear før det begynner å utvikle seg.
I dag finnes det flere ørepropper som er laget til formålet om å beskytte øregangen mot det kalde vannet. Dette gir den absolutt beste beskyttelsen.
Hette vil også ha en beskyttende effekt, og langt på vei er dette kanskje nok for de fleste. Men det krever at hetten sitter stramt og ikke slipper inn nevneverdig med vann.
Utfordringenen med eksostosen er ikke bare at de kan gjøre vondt. Det vil også påvirke hørselen, fordi en trangere øregang slipper gjennom mindre lyd.
For de fleste oppleves surfers ear som vondt eller ubehagelig.
Et annet problem er at vann som trenger seg gjennom, vil være vanskeligere å få ut igjen.
Mange surfere opplever derfor å bli syke eller få ørebetennelse fordi de ikke har fått vannet ut av ørekanalen etter å ha vært i vannet. Uansett hvor rent det er på surfspotten din, er havet fullt av bakterier som også kan trives i øret ditt.
Guider til hvor du kan surfe og inspirasjon til surfing i Norge og utlandet. Nyheter og hjelp til valg av utstyr og masse teknikktips som gjør deg til en bedre surfer - enten du er nybegynner eller avansert surfer.
Hvis tilstanden kommer for langt og eksostosen skaper problemer, som dårligere hørsel eller hyppig ørebetennelse, er operasjon den eneste løsningen.
Dette er et inngrep i ørekanalen der kirurgen meisler eller borer ut benveksten som ikke skal være der. I Norge gjøres dette stort sett med ett øre av gangen med pasienten i narkose.
Se operasjonen til Sebastian Kjellstrøm og problemet mange norske surfere har, eller kommer til å slite med - surfers ear.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.