Vi skal tilbake til en augustdag i Bø i Telemark, 1998. Da verdenseliten av brettsportutøvere lekte på en kunstig surfebølge i Sommarland og etterfesten på studentkroa ble en kveld for historiebøkene.
HAWK: Artikkelforfatter Kenneth Erlandsen ble mildt sagt starstruck da han endte opp på fest med selveste Tony Hawk. Foto: Richard Shotwell/Ap
Lesetid: 5 minutter
I forbindelse med en flytteprosess i 2008, solgte jeg CD-samlingen min. Kun et nøye kuratert utvalg av CD-er, med spesiell betydning, fikk bli. Jeg mener fortsatt det var riktig å selge samlingen.
Jeg hadde ikke hatt CD-spiller på mange år. Likeså var det riktig å ta vare på de få, spesielle CD-ene. For nå har jeg CD-spiller igjen, etter mange år uten. Å spille CD-er fra 90-tallet, har vekket til live følelser, lukter og stemninger jeg hadde glemt. Lukten av kjellerstua til en barndomsvenn, kjenner jeg gjennom Van Halens plate 1984.
Gang Starr sin Moment of Truth oser av min første studenthybel i Bø i Telemark. Englefjeset til DumDum Boys er definisjonen på siste året på ungdomskolen, 1990. For meg er lyd den sansen som vekker de sterkeste minnene. Musikk får meg til å synge høylytt i ekstase på konserter, eller gråte som et barn i begravelser.
En av CD-platene jeg tok vare på, heter Hardsurf, av trondheimsbandet Tadpole, og ble kjøpt i baren under konserten deres på Kroa i Bø, en varm augustkveld i 1998. Konserten på Kroa har jeg fortsatt på topplisten over unike konsertopplevelser.
En konsert med en ramme så spesiell for en brettsportnerd som meg, at du måtte ha vært til stede for å tro det du så.
Det lille skianlegget i Eggedal går med underskudd hvert år. – Men heisen er en del av stedets sjel. Både hyttefolk og lokale setter stor pris på den og forventer at den går. Så anlegget består, sier driftslederen av Tempelseter Skisenter.
Bølgen i Bø
På formiddagen før konserten, hadde verdenseliten av brettsportutøvere møttes til surfekonkurranse på The Flow Rider i Sommarland, som en del av Swatch Wave Tour.
Min gode snowboardvenn David og jeg, som begge var studenter ved Høgskolen i Bø, var selvsagt der. Noe annet skulle tatt seg ut. Ryktene om at Pamela Anderson kanskje kom til Bø, viste seg å ikke slå til. Hun og surfekjæresten Kelly Slater var invitert til konkurransen, men meldte avbud.
Surflegenden Kelly Slater sto for en av fjorårets største idrettsprestasjoner da han vant Billabong Pro Pipeline på Hawaii. I år stiller han igjen. 50 år gammel, og fortsatt storfavoritt.
Fra tribunen så vi Terje Haakonsen gjøre bakside airs, alley oop, floaters og McTwister. Høyreiste Tony Hawk fikk så vidt plass i tuben, mens han fikk high five av Terje. Surfer Bruce Irons sprutet ned publikum med cutbacks, og skater Chris Miller, som jeg hadde vært forelsket i siden Swatch-demoen på Youngstorget i 1989, var like uanstrengt på de små surfebrettene til brettshaper Carl Ekstrom, som han var i vertrampen.
Det var nesten uvirkelig å se brettsportlegender jeg tidligere bare hadde sett i blader og på filmer, leke på en bølge langt inne i skogen i Telemark, på David og mitt studiested.
De store stjernene var plutselig ikke så store allikevel, der de gikk uforstyrret rundt i parken blant andre badegjester. Hvordan finalen gikk? Terje vant mot Tony Hawk, og fikk prisen årets gledesspreder av Bø Kommune, delt ut av NRK-legenden og Sommarland-gründer Halvor Kleppen.
TO ÅR SENERE: Journalistens studievenn Randi Svartveit har fortsatt plakaten fra eventet i 2000 hengende på veggen i 2024. Foto Randi Svartveit
STARTEN: I 1992 inngikk direktør i Sommarland, Olav Forberg, avtalen som sikret Bø i Telemark verdenst største, kunstige surfebølge. Foto Telen 1992
– Vi skulle hatt dette for 20 år siden. Det hadde gjort fjorden litt mer interessant, sier Terje Haakonsen og kikker granskende på en hydrofoil, påmontert et bittelite surfbrett av karbon.
Etterfesten
«Skynd dere inn. Bandet vi har booka har begynt og låter dritfett, som Helmet», ropte vår venn Gard, da vi ankom etterfesten på studentkroa på kvelden.
På scenen stod Tadpole og spilte fletta av publikum. Akkurat der og da mente jeg, på fullt alvor, at Tadpole var verdens beste band. Tror jeg sa det til David, også. Tony Hawk virket å være enig med meg. Han stod i baren med øl i hånda og nikket i takt med musikken, sammen med Miller, Irons, skimboarder Bill Bryan, snowboarder Sebu Kuhlberg, samt flere 90-tallsprofiler jeg ikke husker navnet på.
Verdens største brettsportlegender digga det samme bandet som oss, på vår studentkro. Vi skjønte der og da at dette var en spesiell kveld. På nachspielet spilte jeg Hardsurf på repeat, til folk ble lei og ba meg sette på noe annet.
Bunker Spreckels ønsket seg en anonym tilværelse. Han fikk alt annet. Surfikonet fra Hawaii var Clark Gables stesønn som arvet flere milliarder på sin 21-årsdag. Det gikk som det måtte gå.
Var noe bedre før?
Ingenting var bedre før, gjentar jeg ofte til det kjedsommelige. Men noe var faktisk bra før. Som surfekonkurransene i Bø. Da de største brettprofilene i verden, år etter år, tok turen til bølgen ingeniøren Tom Lochtefeld, mannen bak selskapet Wave Loch, hadde bygget i skogen i Telemark, og det hele foregikk i det stille, uten store logoer fra sukkerdrikkprodusenter eller massiv, algoritmestyrt forhåndsreklame på sosiale medier.
Det ble fuktig fest i Telemark denne helga da et knippe av Norges brettelite fikk boltre seg med brett på vann i alle tenkelige variasjoner. Da bølgen i Sommarland ble dratt i gang og en konge skulle kåres, var tvillingene Kleppen fra Bø uadskillelige. Det måtte bli delt monarki i Sommarland denne helgen. Se bildeserie!
Av og til er det befriende å drømme seg tilbake til 90-tallets, pre-digitale sjarm. Da slike arrangementer var for entusiastene som fulgte med i timen, og kjendiser kunne drikke øl i fred på en studentkro, uten å bli mast på av folk som skulle ha selfie.
Da jeg for to år siden var på gjenforeningsfest i Bø, med mine medstudenter fra slutten av 90-tallet, spilte jeg Tadpole i bilen på vei gjennom Bø sentrum, mens jeg kikket opp på David og mitt lokale fjell fra studietiden, Lifjell. Med ett var jeg tilbake til 1998. Til lukten og stemningen på Kroa i Bø.
Til Davids gamle Volkswagen Passat på vei til Lifjell, Vrådal eller Rauland, lyttende til Hardsurf kopiert til kassett. Plata traff på nytt blink i mitt musikkmarinerte følelsesregister. Jeg klarte så vidt å ikke grine.
I dag står Hardsurf trygt plassert i CD-hylla i stua. Den spilles av og til. Gard hadde rett. Tadpole låter som Helmet. Hardt, rått, intenst. Seige gitarer. Sylskarpe trommer. De seks sporene på plata får fortsatt frem følelsene og stemningen fra den magiske augustkvelden i 1998. Da David og jeg skålte med Tony Hawk på studentkroa i Bø i Telemark.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.