Surfing i Skandinavia er fortsatt ansett som relativt eksotisk. For de som holder på, oppleves det ikke stort annerledes enn å kjøre ski og brett på vinteren.

Men hvis du spør en surfer i Norge om hva de tenker om bølgesurfing på innsjøer - så stilles gjerne spørsmålene annerledes. I Norge, og våre beskjedne innsjøer er dette ikke noe Fri Flyt har hørt om.

Men i Sverige er det faktisk en greie. Sjøene er større og bølgene får mer distanse å bygge seg opp. Men det krever vind. Veldig mye vind.

I de største innsjøene i U.S.A. og Canada er surfing en relativt utbredt aktivitet. Spesielt aktive er de i Lake Michigan, Great Lake og Lake Ontario.

Timothy Latte har surfet i hele Europa og resten av verden, men har Torö i Stockholm som sin hjemme-spot. Den talentfulle svensken er også norgesvenn, har bodd i Stavanger og surfet på Jæren over en lengre periode og reiser ofte nordover til Lofoten.

LUSEKOFTE: Tim er mye i Norge og surfer. En periode bodde han Stavanger, som han også omtaler som det beste området i Norge for en surfer. Foto: privat
LUSEKOFTE: Tim er mye i Norge og surfer. En periode bodde han Stavanger, som han også omtaler som det beste området i Norge for en surfer. Foto: privat

En vindfull vinterdag tikket det inn en SMS fra den smått legendariske frikjøreren David Kantermo med en invitasjon til å komme til Åre for å surfe.

Tim nølte ikke et sekund, satte seg i bilen, kjørte 16 timer og hoppet i den iskalde innsjøen.

– Innlandssurfing i Sverige. Er det en kjent ting?

Vel, kanskje litt. Det er noen lidenskapelige individer som gjør det, men ingenting som skjer i større skala. Men det var ganske mange surfere i sjøen den dagen jeg var der, noe som var litt sykt. Hvem hadde trodd at en innsjø ville ha surf!?

– Har du surfet i ferskvann før? 

– Nordbotnhavet er ganske likt, vil jeg si. Så ja, sier jeg!

– Er det annerledes - med ferskvann?

– Siden vi i Sverige surfer på Østersjøen er det ingen stor forskjell. Men hvis du er vant til å surfe i et hav med saltvann, merkes det selvsagt.

PSST! Se vår guide til surfspots i hele Norge

INNLAND: Langt fra kysten - i Kallsjö i nærheten av Åre - er det faktisk mulig å oppdrive surf.
INNLAND: Langt fra kysten - i Kallsjö i nærheten av Åre - er det faktisk mulig å oppdrive surf.

– Hvem inviterte deg til dette? Har de et surfemiljø her?

– Jeg var akkurat kommet hjem fra en surfetur til vestkysten da David Kantermo ringte og sa jeg skulle komme opp. Da var bare å pakke bilen og kjøre oppover. Jeg blir møtt av en gjeng kjente skikjørere og Åre-lokals som også surfer når det er forhold. Så ja, den har et lite mannskap med multisportere. De har til og med en egen surfeapp for innsjøen som viser når det er bølger. Helt galt!

Surfspotten i Kallsjö bryter mot venstre og har åpenbart gode bunnforhold. Foto: David Kantermo
Surfspotten i Kallsjö bryter mot venstre og har åpenbart gode bunnforhold. Foto: David Kantermo

– Hvor er dette?

– Innsjøen ligger kun 40-45 minutter fra Åre og kalles Kallsjöen. Helt syk følelse å kjøre til et kjent skianlegg med surfebrett i bagasjen, for så å hoppe ut i en innsjø for å surfe. Når du sitter der og venter på en bølge, ser du på fjellet som er bare noen få mil unna.

– Visste du om dette stedet? 

– Har hørt og sett litt før, men visste ikke at det kunne bli så bra som vi hadde det.

– Det var en god innsats du la ned for å komme hit? Hvorfor?

–  Hvorfor ikke, et eventyr er et eventyr. Hvis du ikke går, får du aldri vite det. FOMO er ikke morsomt, spesielt når det kommer til surfing. Surfing på rare steder har alltid fascinert meg.

– Hvor bra eller dårlig var det? 

– Det var veldig bra! Jeg vil si at bølgen var bedre enn hjemmespoten Torö i Stockholm på en ok dag. Innsjøen har et venstrepunkt!

– Hvordan fungerer egentlig denne bølgen?

– Jeg har egentlig ikke så god forståelse for dette. Men hvis det blåser mye, så er det på! Det er sikkert flere spotter i denne innsjøen og enda flere i andre innsjøer. Kanskje på tide å utforske potensialet, sier Tim.

Se film fra surfingen på Kallsjö