Det finnes mange ulike måter å trene til skisesongen på, og hvordan du trener avhenger selvfølgelig av hvilket mål du har for vinteren.

Enten du vil gå raskere, mer effektivt eller bare ha det gøyere på topptur vil jo selvfølgelig legge føringer for hvilket treningsprogram du følger. Men denne høsten har Fri Flyt spurt noen av landets mest ivrige og dyktige fjellfolk. Der ser vi at det er stor forskjell på hvilket fokus de har på vinteren. 

Her er likevel de beste tipsene samlet fra eksperter på trening og topptur. 

Ekspertenes tips 

Stort sett alle Fri Flyt snakket med, har ulik tilnærming til skisesongen. Marthe Kristoffersen, som er tidligere langrennsutøver og nå langrennstrener, legger opp til god trening hele året. Hun mener likevel du bør legge inn noen gode kondisjonsøkter før snøen kommer. 

Asbjørn Eggebø Næss, en av Norges mest profilerte frikjørere, fokuserer lite på trening og heller på aktivitet foran skisesesongen. Han anbefaler blant annet å gjøre det du synes er gøy. 

Malene Blikken Haukøy
STAVER: Malene Blikken Haukøy mener du bør bruke staver når du trener om vinteren. Her er hun på løpetur, ironisk nok uten nettopp staver. Foto: Mikkel Frodahl

Nils Nielsen er blant Norges sprekeste toppturister, og har tidligere deltatt i randonee. Han har også løpt fra Turtagrø, over Skagastølsryggen og tilbake på under tre timer. Han har tips til tre økter du bør gjøre før vinteren kommer. 

En gjenganger blant flere er at du bør bruke staver på toppturen. Malene Blikken Haukøy, landslagsutøver i randonee, snakker om nettopp dette. Hun gir deg også tips til gode løpeøkter du kan gjøre før sesongen. 

Stig Helset oppfordrer til å gå i motbakker før sesongen. Skal du bli god på topptur, kan du ikke trene på faltmark. Han gir deg eksempel på en økt du kan gjøre i fjellet før snøen kommer. 

Også Håvard Myklebust oppfordrer til å trene i fjellet. Den spreke fotografen og skikjøreren gir deg eksempel på en økt du kan gjøre i et fjell i nærområdet.

Treningsøvelser barmarkstrening
PLANKEBYEN: Det er et helt nabolag av moderne øvelser som slekter på den gamle «planken». Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen

Enkeltøvelser 

Det finnes også mange enkeltøvelser du kan gjøre foran skisesongen. Her finner du eksempler på hvilke:

Gira på å teste skiformen din etter all treningen? Da kan du vurdere å gjøre Ironman-testen.