Marthe Kristoffersen: – Tren kondisjon før snøen kommer
Tidligere langrennsløper, nå langrennstrener, Marthe Kristoffersen er også en av landets ivrige og sprekeste toppturister. Her avslører hun hvordan hun kommer seg i form til sesongen.
KLAR TIL TOPPTUR: Marthe Kristoffersen legger opp til et solid treningsopplegg gjennom hele året. Foto: Martin Andersen
Lesetid: 3 minutter
Marthe Kristoffersen har etter at hun ga seg som aktiv langrennsløper gradvis blitt mer og mer ivrig på topptur og randonee. Hun har for eksempel allerede startet årets sesong i Jotunheimen.
Hun er også langrennstrener, og er blant annet løftet frem som kandidat til å bli landslagstrener. Men for å holde seg i form til topptursesongen, tror hun på å ha et jevnt godt treningsår.
– Hvordan ser en typisk uke for deg treningsmessig i september/oktober ut?
– Jeg er jo litt galemathias, er nok litt langrennsskada, så jeg trener alt fra 5-15/20 timer i uka, litt fordi jeg jobber som trener for en langrennsgjeng. Men jeg kjører i snitt 2x intervaller i uka, 2-3 styrkeøkter og noen lange turer på 1-3 timer (sykkel eller løp).
– Jeg har nok endra litt mer fokus på styrke jobben, nå trener jeg enda mer bein og eksplosivt på beina for å stå skikjøringa bedre, vedlikeholder kjerne muskulatur treningen.
– Gjør du noen andre type forberedelser til vinteren utenom trening som er relevant for toppturer?
– Jeg har gått for helårstrening, prøver å holde meg sterk og gjennomtrent hele året slik at tåler trening på sommer/høst og ski på vinteren. Men treningen min har nok fått et litt annet fokus nå når langrennskarrieren er over. Styrker nok enda mer beina for å tåle enda mer trøkker på ski.
– Kjører du ganske likt opplegg hvert år, eller har du justert underveis? Har du gjort noen store oppdagelser som har hjulpet når vinteren kommer?
– Jeg har nok trent ganske annerledes nå når jeg ikke er langrennsløper kontra mer fokus på å tåle belastningen skikjøringa gir. Men jeg opptatt å være helårs sterk og tåle hard belastning hele året og det som måtte komme.
– Har du noen konkrete tips for å sørge for at du er i god form til snøen kommer?
– Jeg tror at det å tenke litt på kondisjonstrening kan være lurt, du skal tåle lange dager i fjellet, og da ikke bare tåle den belastningen det er å gå opp, men være på pluss når du skal kjøre ned. Nedkjøringene kan kreve at du er skjerpa og på hugget og man får en mer gøyal tur ned hvis man ikke er tom for krefter når toppen er nådd.
– Moroa starter jo tross alt da ... Så i tillegg til å styrke bein/kjerne og det som kreves på tur ned ville jeg trent litt kondisjon, om det er i form av litt lengre turer eller/og intervaller tror jeg er lurt. Det gjør kanskje dagene litt lettere og man orker mer og kan løfte blikket for å nyte, ikke bare slite på tur opp.
– Har du en spesifikk øvelse eller økt du anbefaler folk å fokusere på?
– Jeg klinker til med 6x4 min intervaller, eller 5-5-4-4-3-3-2-2 (det er min favoritt) da kan jeg løpe fortere og fortere. Ofte etterfulgt av markløft, knebøy og mage/rygg i 15 min
– Kan du si noe om hvordan den typiske uken endrer seg når snøen kommer?
– Når snøen kommer prioriterer jeg jo ski, så da utgår jo en del av barmarkstreninga min, står jeg i bakken kjører jeg som regel ei styrkeøkt etterpå. Ellers blir det lengre turer med ski på beina. Har kanskje en intervall før jobb i uka på vinteren også for å vedlikeholde
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.