– Kommer du deg ut i skog og mark, og holder koken i moderat intensitet lenge, da blir du godt rustet til skisesongen starter igjen til høsten. Det gjelder å bruke blodpumpa og de store muskelgruppene. Men det viktigste er at det er lystbetont – man må ikke trene om sommeren, sier tindevegleder og spreking Nils Nielsen.

OFF-SEASON: Dern beste treninga for topptur er å gå topptur, men når sommeren kommer og snøen forsvinner fins det fine alternativer for å holde skiformen vedlike. Foto: Tore Meirik
Han er blant landets sprekeste skikjørere, og har deltatt i verdenscuprenn i randonee, har rekorden over Skagastølsryggen fra Turtagrø, og han har gått de sju fjellkongetoppene i Romsdal på 20 timer.
Nielsen er også tindevegleder, og godt vant med å ha med folk på tur med varierende form og erfaring.
– De fleste er godt trent og vant til å gå langrenn og sånn, men de holder bare på et par timer i høyere intensitet. Til vanlig aktiverer man bare karbohydrat-forbrenningsystemet, men det er fettforbrenningssystemet som gjelder på lange turer. På tur i 6-8 timer i jevnt og trutt tempo blir folk ofte signe, sier han.
Lange og fine fjellturer, som ikke trenger å kalles trening, er den beste treninga for vinterens toppturer. Og det er ikke bare oppoverbakken som gjør skiformen bedre.
– Motbakke er bra, men å gå nedover er undervurdert som styrketrening, da får man kjørt framsida på lårene. Rent konkret for de som ikke har anledning til å gå dagsturer hele tida er motbakke på tredemølla, løpe sakte lenge, gå fort opp i den lokale slalåmbakken og løpe ned igjen og litt styrketrening med knebøy gode tips, sier Nielsen.
For de som mener alvor med treninga gjelder de samme tipsene som på høsten når skisesongen nærmer seg.
– Også sykkelturer er fin trening for topptur. Det er snilt muskulært og liten sjans for belastningsskader og en perfekt måte og holde på i moderat intensitet i mange timer. Stisykling blir fort litt mer intervallprega, men grus og landevei er perfekt.
Nielsen har også noen tips som gjør det lettere å holde koken underveis på turen, når skisesongen endelig er i gang igjen i november.
– Folk går ofte litt for fort. Vi guidene går sakte og bremser ned, men mange som ikke er så erfarne går fort. De stikker av på starten, så tar vi de igjen. Kjennes det som det går passe fort går det nok litt fort. Går du jevnt og sakte uten masse stopp kan du komme deg fryktelig langt på 3-4 timer. Målet er kanskje å føle seg fresh på toppen slik at du har krefter til nedkjøringa. Da må du hvile deg til topps slik at du kan kjøre store, fine svinger ned igjen.