– Det ville vært interessant å visst om de har et fortrinn mot meg når vi konkurrerer. Hvis de har det, så kan jo jeg bli mye bedre, for jeg har jo ikke det, sier Øystein Aasheim.
USKOLERT: Mange frikjørere kommer fra alpin bakgrunn. Øystein er en selvlært frikjører, men nå ønsker han å kjøre alpint. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter
I et år som ikke ble helt som planlagt, har Øystein Aasheim satt seg et nytt mål som skikjører. Vinteren 20/21 utfordret en av landets beste frikjørere selv til et prosjekt der han skulle lære seg å stå alpint - skikkelig.
– Grunnen til at jeg nå oppsøker dette her, er fordi jeg kommer fra et miljø på Lemonsjøen der vi egentlig aldri har lært å stå på ski. Nå i vinter er alle skirennene jeg skulle deltatt i utsatt.
Så da tenkte jeg å bruke tiden min nå på å lære meg å kjøre ski skikkelig, sier Øystein Aasheim.
Til det får Øystein hjelp av blant annet Aleksander Aamodt Kilde. Verdenscupvinneren i alpint fra 2020.
– Jeg ser på dette som to helt forskjellige måter å kjøre ski på. Jo mer forståelse man har fra begge sider, desto bedre kan man håndtere situasjoner man ikke er vant med. Du vil jo ha et bredere spekter, sier Aamodt Kilde til Øystein.
– Du kan gjøre ting riktig i forhold til hvordan du vil at utstyret skal reagere. Si at du kommer i en (freeride) world tour en gang, også er det ikke pudder. Det er faktisk ganske hardt, og du skal ha kontroll på hvordan utstyret reagerer. Det å faktisk vite hvordan du skal angripe en sving for å bare finne linja di. Tror jeg kan være veldig bra. Jeg tror det du gjør nå - det er ganske spesielt og veldig spennende, sier Aamodt Kilde.
Han tror Aasheim kommer til å ta store steg inn mot de andre gutta ved å gjøre disse grepene.
– Det er dette jeg vil høre, vettu! svarer Øystein.
– Man ser forskjell på frikjørerne som faktisk kjører teknisk bra og ikke. Det er stor forskjell, og det er mye kulere å se på de som kjører teknisk bra. For de får så vanvittig bra flyt, fortsetter Aamodt Kilde i møtet med Øystein.
Øystein er kanskje uskolert, men langt fra umerittert.
Som 17-åring ble Øystein norgesmester i frikjøring for juniorer, og i 2018 ble Øystein Norgesmester i frikjøring. I fjor satte han seg det hårete målet om å kvalifisere seg til Freeride world tour, som er den gjeveste cup-en for de aller beste frikjørerne i verden. To ganger har Øystein vært skimodell i Warren Miller sine legendariske skifilmer. Mange kjenner også til Øysteins sterke historie, om da hjertet hans plutselig stoppet 14. april 2019.
Men det første Øystein nå må gjøre, er å sørge for et skikkelig oppsett av ski og støvler. Det får Øystein hjelp til av Herman Ottesen, som er blant de fremste på nettopp det i Norge. Herman er også en dyktig alpint-trener med imponerende forståelse for motorikk.
Det skal vise seg å komme godt med i prosjektet til Øystein.
– Godt oppsatt ski og støvel er veldig individuelt. Men det er et setup som gjør at du får tak på skia når du trenger, og skia slipper når du trenger. At føler det er stabilt og har alle mulighetene du ønsker i forhold til å sette i gang en sving kjapt og stå i balanse, sier Ottesen.
Et oppsett for Øystein er mest sannsynlig helt feil for noe andre når utstyret skal optimaliseres. – Helt feil, så snakker vi kanskje en grad hit og dit, så det er ikke noe alle trenger å tenke på, men det er en fordel for alle, forklarer han.
Spesielt med tanke på stå hjulbeint i støvlene, som Øystein gjorde på venstefoten sin, som er knekt litt innover nå.
– Da er den litt mindre aggressiv. Det betyr i praksis at vi flytter knærne litt innover. Flytter vi de innover, så vil Øystein få litt bedre reguleringsevne på vei inn i svingen. Men han få litt mindre aggressivitet, så litt mindre vinkel på skia per vinkel han setter på støvlene, fortsetter Ottesen.
Står man for aggressivt på aggressiv snøen, så ser man ofte at kneet begynner å riste og slå.
Kilde understreker poengene til Herman Ottesen:
– Akkurat i alpint, så er det millimetre om å gjøre. Før du kan finne en setup som funker, eller et setup som ikke er i nærheten. I big mountain og freeride, så er det også viktig. Men det blir jo ikke like isete, og ting er kanskje ikke så veldig hårfint. Men du har jo en balanse å ivareta, som er ekstremt viktig, sier Aamodt Kilde.
Hvis du må gå inn i svingen med et kne som står veldig langt ut, så forklarer Ottesen at du må knekke det over en slags knivsegg som krever en enorm styrke og timing. Da står du også svakere for å kunne utnytte styrken din.
– Er du litt mindre vant til å kjøre på racingsski eller litt svakere, så blir den bøygen å komme over for stor. Det vil ende med at kneet vil bli stående og slå. Spesielt på aggressiv snø. I stedet for at du klarer å sette deg i den sterke linja du står, sier Ottesen.
Han forklarer at du finner denne linja ved å strekke en rett linje fra ankelen og opp til hofta.
– Er kneet litt på innsiden av den, da får du en kraftlinje du står sterkt i.
Den mener han Øystein lettere oppnå nå som kneet er satt litt inn, sier Ottesten.
– Med en gang kneet er ute og kødder, så klarer du ikke å få med deg noe fart. Også er det ekstremt vanskelig å kjøre. Da handler det om balansen du har i hele kroppen når du kjører. Jeg har gått veldig ekstremt til verks. For jeg er så ekstremt hjulbeint og. For min del måte jeg bare gå ut ifra noe ingen hadde gjort før. Og bare smelle inn knærne. Etter det har det funket veldig bra. Og det er helt sprøtt.
Øystein får utdelt et par dame slalåmski av Herman Ottesen.
– Det er kort for ham, men det kommer til å utfordre balansen din ganske bra. Det kommer til å svinge fortere enn noe annet du har kjørt på, tror jeg. 12,7 meter radius og mye bitt i inngangen.
Inni hallen trenger han litt ekstra radius.
– Skulle du trene her, så er det slalåmski som gjelder, sier Herman.
Øystein skal ikke bare kjøre på ski innendørs for første gang i sitt liv. Han skal stå på et par world cup dameski som rekker ham til brystet. Innsvinget har en radius på bare 12 meter. Det betyr i praksis at
Øystein (nesten) kan lage en sirkel innenfor en tennisbane.
Skiene han er vant til å stå med har over 20 meter radius. Stålkantene vil føles aggressive og nådeløse for alle feilene Øystein måtte gjøre.
Prosjekt skiteknikk: Fra frikjører til alpinist
– Jeg driver med en idrett som er helt annerledes enn alpint, samtidig foregår det på ski. Da er det en grunnteknikk på ski som jeg føler må være der, sier Øystein Aasheim.
Selv om Øystein mener han ikke har hatt bruk for det tidligere, er dette noe noe som henger over ham, og noe han vil gjøre noe med. Frikjøreren vil nødig gå gjennom livet uten å lære seg å kjøre ski - på ordentlig.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.