Fri Flyts teknikk-ekspert Eirik Finseth mistenker slurv i grunntrening og posisjon hos de uskolerte frikjørerne i Sogndal. Med pulsbelte og kettlebells i bagen reiser han vekk fra Oppdal og ned til Norges freeride-mekka nummer 1: Sogndal.

Her møter han Trygg Lindkjølen, som kommer seg stilrent ned fra både putelinjer og storfjell i perfekt balanse. Og det i dyp, dyp puddersnø. Hvordan er det mulig for en frikjører som aldri har kjørt porter i hele sitt alpine liv?

Annonse

– Jeg er litt nervøs, for jeg googlet littegranne, og de har jo ikke treningssenter her nede. De trenger tydeligvis ikke det, de som daffer rundt i én meter løssnø hele tiden, sier Finseth. 

Det er flere i Norge som kjører nokså dyp offpiste, og i denne episoden er Finseths Sogndal-alibi Trygg Lindkjølen. Linja de ser seg ut, tross Finseths skepsis, er putete. 

– Det er puter med ganske flate landinger, sånn at du får dropp, og så tar på en måte landingen av farten, så du slipper å svinge. Det er sånn type terreng jeg pleier å se etter, forklarer Lindkjølen. 

– Skal vi ikke svinge noe i dag? spør Finseth. Vi må vel svinge litt. Og bredde, da? Tenker du noe på det?

– Ja, jeg tenker på å holde lavt tyngdepunkt, presse frem og være i balanse, svarer Lindkjølen. Være klar for å jobbe med terrenget til enhver tid. 

Balanse er stikkordet her: når du treffer flere elementer i på vei nedover i terrenget, gjelder det å ha rett balanse. Havner du bakpå når du treffer en pute, så sliter du, og det gjelder å ikke lene seg så langt frem at man faller fremover. 

Lindkjølen har to forbilder for teknikken sin: én for dyp snø, og en for storfjell. Når snøen er dyp, blir stilen smal og støvlene aggressive, og når han kjører storfjell blir stilen mer klassisk alpin.

– Lek deg på ski, og ha det fett. Da blir du god, konkluderer Finseth.  

DEN PERFEKTE SVINGEN

SESONG 1

EPISODE 1: Skikjørerens grunnstilling

EPISODE 2: Få skia på skjær

EPISODE 3: Sli sladder du

EPISODE 4: Overdrivelse gjør mester

EPISODE 5: Knytt sammen svingene

EPISODE 6: Kjør som Eirik

SESONG 2

Teaser

EPISODE 1: Kjør toppturskia bedre

EPISODE 2: Bli din egen trener

EPISODE 3: – Kom deg ut av komfortsonen

SESONG 3

TEASER - Eirik Finseth har ett mål

EPISODE 1: Ikke la den nesten turen bli den siste

EPISODE 2: Mistenker slurv (Eirik Finseth og Trygg Lindkjølen i Jostedalen)

OPPDAL VS SOGNDAL: Eirik Finseth var innstilt på å ta frikjøringsprofilen Trygg Lindkjølen i lære på Sogndals-besøket, men alt gikk ikke helt etter planen. Bilde Christian Nerdrum

Finseth, som kommer direkte fra karakterbyggende snøforhold i Oppdal blir invitert inn til Jostedalen for å kjøre en halvmeter pudder (15-Sogndal-centimeter) i puter og kuppert terreng. Endelig skal ha få satt på plass disse frikjørere, som skulker unna grunntrening og knapt vet hva vaskeball og dalvending er for noe… Eller?

EIRIK FINSETH 

I anledning vinteren inviterer frikjører Eirik Finseth til en ny sesong av Den Perfekte Svingen. En serie der Field Productions-stjerna fra Oppdal har både oppdratt og undervist folket i korrekt skiteknikk. Med bakgrunn fra racing og anstendige resultater, selv i konkurranse med Aksel Lund Svindal, kan han med krom rygg si han kan både teori og praksis bedre enn de fleste. Tidligere har vi blitt terpet om buktrøkk, dalvending, vaskeballer og parallelle ski. Vi har til og med lært å grisekjøre på fjærlett toppturutstyr. Denne sesongen skal vi ut av løypa og inn i puddersnøen. 

Serien er filmet av Martin I. Dalen og Christian Nerdrum