Skiekspert Eirik Finseth deler triksene som sørger for at sesongen blir både lang og skadefri, når du velger å kjøre utenfor løypa.  

– Endelig har du fått låst det alt for dyre treningsmedlemskapet som du ikke skal være støttemedlem på, for nå er det vinter. Ferdig med barmarken. Grunnlaget er lagt. Sesongen er i gang. Men du skal ikke la den neste turen bli den siste, sier Eirik Finseth, skiproff – og vår instruktør – i teknikkserien «Den perfekte svingen». 

Annonse

Det mange av de perfekte topptur- og skogkjøringsbildene på Instagram ikke forteller, er at man ofte må gå gjennom en steinrøys og taper halve sålen på skistøvelen på vei opp. Og her kan uhellene lett skje. 

Denne episoden er et lynkurs mot dårlig form, lite snø, ujevn skiteknikk og slett planlegging. Finseth deler tips til hvordan du får til den perfekte svingen uten for løypa, formidlet gjennom «dos and don'ts». 

– Man trenger kanskje ikke å ha det trykket som du som du ville hatt ned Kitscbuhl, men stå litt mer midt i skoa, løfte opp tuppene litt og noe jeg ikke vil bli sitert på: I dag har du lov til å kjøre litt smalt, så steinene ikke kommer opp i «schamgas», smiler Finseth.   

– Gå sammen med føttene, så skiene blir som en fjøl. 

Fordeler ved smal benføring:

  1. Bieffekt: bedre flyt
  2. Spesielt effektivt på smale ski
  3. Spesielt aktuelt på toppturutstyr
  4. Du står tryggere over stein og annet under snøen som kan slå opp i knær og bakende

Det er også lurt å ta en utstyrssjekk i boden før man legger ut på tur. Gå over ski, bindinger, feller og annet utstyr du skal ha med deg, så du slipper å gjøre noen uventede oppdagelser på toppen. Ta en sjekk på skredsøkeren og batteriprosenten: Står det under 80% anbefaler Finseth at du skifter batteri før du drar ut. 

Og på skiteknikk-biten: Er det mye pudder, så slipp litt opp på trykket i kroppen. Ikke rotér så mye at du dreier, men la kroppen bli med litt mer rundt, så skiene får gå. Slik unngår du at du trykker for hardt ned mot underlaget. 

DEN PERFEKTE SVINGEN

Programleder Eirik Finseth har sett frem til å endelig ta Den perfekte svingen ut i løssnøen. Det var mye å lære i de forrige sesongene av den populære webserien. Med det godt i minne, er det greit å få med seg justeringene som gjøres når en beveger seg fra bakkekjøring til freeride og topptur. Mye handler om gode forberedelser, at du har sjekket om bindingene er som de skal være, at skiene ikke er helt hvite, at du har fjernet mesteparten av granbaret fra fellene fra fjor, byttet batterier i sender/mottaker o.s.v. 

POW: Erik Finseth tok turen til Sogndal for å finne dyp puddersnø. Det fant han, og det kan du glede deg til i neste episode av Den perfekte svingen. Bilde: Christian Nerdrum

Også teknikken, da selvsagt. Den skal terpes videre. Om du skal stå smalt eller bredt med bena? Det får du også vite i denne episoden av Den perfekte svingen. 

EIRIK FINSETH 

I anledning vinteren inviterer frikjører Eirik Finseth til en ny sesong av Den Perfekte Svingen. En serie der Field Productions-stjerna fra Oppdal har både oppdratt og undervist folket i korrekt skiteknikk. Med bakgrunn fra racing og anstendige resultater, selv i konkurranse med Aksel Lund Svindal, kan han med krom rygg si han kan både teori og praksis bedre enn de fleste. Tidligere har vi blitt terpet om buktrøkk, dalvending, vaskeballer og parallelle ski. Vi har til og med lært å grisekjøre på fjærlett toppturutstyr. Denne sesongen skal vi ut av løypa og inn i puddersnøen.