Slik kjører du bratte renner

Eirik Finseth inviterer med sin egen sjef, Trygve Sande, på topptur med bratt skikjøring og hoppsvinger! Se episode fem i den femte sesongen av Den perfekte svingen.

Sist oppdatert: 5. oktober 2019 kl 12.00
Lesetid: 3 minutter

– Nå begynner vi endelig å få det som vi vil. Flatt lys og skikkelig rævva føre. Det kan ikke bli noe særlig bedre? sier Eirik etter at de har gått en stund i motbakke.
– Litt mer vind, nå. Så er vi der, svarer Trygve ironisk.
Dårlig vær dagene i forkant av filmingen, samt elendig sikt gjør at gutta ikke er spesielt optimistiske med tanke på brattkjøring, men i Inner Kjerringholet finner likevel Trygve et lite mikroklima som vekker optimismen.
Erik får et tau bundet rundt livet, hopper inn i ei renna og Trygve holder ham igjen hvis snøen skulle slippe. Det gjør den ikke. Snøen er trygg og renna er klar.
– Det blir brattkjøring, Eirik!

Les også: Derfor går Aadne alene i fjellet

Målet for dagen er å finne ut om man trenger å lære seg spesifikk teknikk innen bratt skikjøring. I den anledning har Finseth og Sande funnet et fjell i Virrumdalen i Sunndal kommune. 

– Skal man kjøre aggressivt og brattere på ski, så må teknikken være på plass, understreker Finseth. 

Når man legger ut på topptur eller offpiste er det ikke bare viktig å kjenne til vær- og snøforhold den dagen man går, men også i perioden i forkant, for å kunne foreta en grundig sikkerhetsvurdering. Isøksen liker Sande å ha lett tilgjengelig i høyden, så man raskt kan gripe den og bruke som fallsikring. Men én ting er likevel klart: Man bør ikke falle. 

– Det viktige er ikke å kjøre så fort som mulig, men å kjøre kontrollert, sier Finseth. 

Teknikk for nedkjøring inn i rennen: hoppsving

  • Land tungt på ytterskia i svingen.

  • Stå tilnærmet innoverlent (mot veggen).

  • Sørg for å ha godt grep; trykk på ytterskia

  • I ekstremt bratt terreng innebærer det gjerne at du står litt høyt med innerskia.  

BRATT: Eirik Finseth går i skole hos sin egen sjef i denne episoden av Den perfekte svingen. Skjermbilde: Terje Aamodt
BRATT: Eirik Finseth går i skole hos sin egen sjef i denne episoden av Den perfekte svingen. Skjermbilde: Terje Aamodt

Man må vite at man mestrer grunnposisjon, dalvending, stødighet, stavesett og balanse før man begir seg ut på dette. Skikjøringen foregår i terreng der man typisk ikke vil "gå over styret" (stupe over ytterskia). 

Test underlaget
For å ivareta sikkerheten i løst terreng er det best å finne en renne med mikroklima, trygg snø, som er noe vernet fra vind og stort snøfall. Finseth og Sande sikrer hverandre med klatresele og tau, og gjennomfører noen hoppsvinger fra høyde for å sjekke om underlaget gir etter, og om snøen i fjellsiden vil løsne når de setter utfor. Om det skulle skjedd, vil skikjøreren da ikke bli med massene ned renna, men holdes i trygghet av sikreren. 

Nedkjøringen planlegges og diskuteres før de setter utfor: Finseth står i ro mens Sande kjører ned gjennom flaskehalsen. Så vil han kjøre innunder et framspring, der han kan stå trygt, mens Finseth kommer etter. Når begge er ute av flaskehalsen kan den ene kjøre helt ut, der man kan stå trygt igjen. 

Om det løsner snø på vei ned det bratte flaskehalspartiet fra toppen, vil Sande bruke de første to svingene på å vurdere om han bør stoppe og la snøen flyte forbi før han kjører videre. 

Få med deg hele episoden i filmen over, og samspillet mellom de to. Trygve Sande er ikke bare sjefen til Eirik, men også tidligere utforkjører med deltakelse i worldcup. Ikke minst er han en av landets beste brattkjørere og mannen bak serien Brattkjøring i Sunndalsfjella.

Episoden er filmet av Terje Aamodt og klippet av Christian Nerdrum

Publisert 5. oktober 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 5. oktober 2019 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
SKISPORENE SIER ALT: Om du ikke kan få se opptak av hvordan teknikken din, så kan man se på spora sine, sier Finseth. Foto: Christian Nerdrum
Få skia på skjær

Skisporet avslører deg

SOM EN KEEPER: God skiteknikk på lett toppturutstyr er ikke lett for noen, men du kommer veldig langt med god grunnteknikk, i følge Eirik Finseth. Foto: Christian Nerdrum
God skiteknikk på lett toppturutstyr

– Du blir ekstra arrestert

bilde av en som carver på ski
Slik får du skia på skjær

– Kjøre snøen som den var smør!

GUNNERUN: Etter et par dager på ski i dyp snø i Sogndal blir det stadig tydeligere for skiekspert Eirik Finseth hvordan Trygg Lindkjølen og resten av frikjøringsgjengen i Sogn har lært seg å stå på ski.
Gunnerun - frikjørerens beste treningsmetode

Svar på hvorfor de er blitt så gode på ski i Sogndal

annonse
KATT OG MUS: Lokalkjente Kaj Zackrisson viser Eirik Finseth godsakene i området rundt Rødkleiva i Oslo: Foto: Christian Nerdrum
Når vinteren slår til i hovedstaden

To frikjøringslegender på puddertokt i Oslo

SKITEKNIKK PÅ PRØVE: Det er lite nøling å spore når denne karen setter utfor fjellsida, så følg på som en råskalle. Bilde: Ola Mattson
Den perfekte svingen (S1E6)

Stjel Eirik Finseths skiteknikk

Kaj Zackrisson og Eirik Finseth tilbrakte en dag på ski i Oslo vinterpark. Foto: Christian Nerdrum
Den perfekte svingen (S4E4)

Frikjøringsteknikk med Kaj Zackrisson

DEN PERFEKTE SVINGEN (S4-Teaser)

Finseth på kjøret

ALLSIDIGHETEN SELV: 360, 180, switch og butter. Ikke noe problem for denne karen. Eirik Finseth kan til og med kjøre på én ski. Baklengs. Det er han ikke lite fornøyd med, nei. Bilde: Christian Nerdrum
DEN PERFEKTE SVINGEN (S2E3)

Kom deg ut av komfortsonen!

VI MÅ TA EN PRAT: Eirik Finseth ser tydelig bekymret ut etter å ha lest igjennom e-posten han har fått. Bilde: Christian Nerdrum
DEN PERFEKTE SVINGEN (S2E4) -

Dette sliter folk med når de står på ski

SVARER: Programleder Eirik Finseth tar opp problemene til Fri Flyt sine lesere i denne episoden av Den perfekte svingen. Bilde: Christian Nerdrum
DEN PERFEKTE SVINGEN (S1E5)

Knytt sammen svingene!

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen