/ Folk

– Nå skal vi faen meg gi gass

Frikjører Øystein Aasheim sin motivasjonstale i webserien «Ikke kall det et Comeback» har gått sin seiersgang på nettet. Her er hele første episode, der han forteller om den dramatiske hjertestansen og den voldsomme motivasjonen som oppsto i etterkant.

Sist oppdatert: 22. oktober 2020 kl 08.00
Lesetid: 3 minutter

– Hvis du skal sette deg ned og skrive livshistorien min... 

Jeg ble jo bare 25 år før hjertet mitt stoppet. Det skjedde jo ikke det, da. Det er jo flaks at jeg fortsatt er her. Så da må en ta det en får. 

Jeg tror en setter mer pris på alt en får. Jeg vet hvor skjørt det er. Jeg vet hvor fort det blir borte.  

Enten så lever du, eller så lever du ikke.  

Jeg kan ikke ta for gitt at jeg går her hver dag.  

Jeg blir jævlig motivert for å komme videre.  

Bli bedre enn jeg var. På ski, spesielt.  

Jeg tenker jo: Fy faen, når jeg kommer ut av sykehuset nå, da skal vi faen meg gi gass.  

Da er det faen meg... 

Da legger vi en murstein på gassen, så har vi på oss beltet også sitter vi bare på. 

Nå skal det faen meg gå. 

Men... 

Det betyr ikke at det kommer til å gå bra denne gangen. Men å gi det et skikkelig forsøk. Det har jeg alltid tenkt at jeg skal. Og nå er det perfekte tidspunktet å gjøre det på, sier Øystein Aasheim i filmen. 

Øystein Aasheim Lemonsjøen
SIKTER HØYT: Da Fri Flyt møtte Øystein Aasheim i hjemmeanlegget Lemonsjøen mot slutten av 2019, hadde 25-åringen bare 10 skidager før han to uker senere skulle delta på sin første Freeride World Qualifier etter hjertestansen. Bilde: Christian Nerdrum

Øystein Aasheim har lenge vært en av landets desidert beste frikjørere, og i 2018 løsnet det for alvor, da han vant norgescupen sammenlagt. Men ett år senere var det like før alt var over. 

Søndag 14. april 2019 var Øystein sammen med noen kamerater da hjertet hans plutselig stanset. Øystein lå livløs på gulvet mens vennene satte i gang livreddende arbeid.  

Et effektivt legeteam fikk ham raskt av gårde til St. Olavs Hospital i Trondheim der Øystein ble lagt i kunstig koma i 17 dager.  

Da han ble vekket, var formen mildt sagt elendig og Øystein hadde mistet 20 kilo muskler.  

I ride for Øystein Aasheim
I RIDE FOR ØYSTEIN: Det var mange bekymrede venner og familiemedlemmer de dagene Øystein lå i koma på St. Olavs Hospital i Trondheim. Bilde: Christian Nerdrum

– Jeg gikk med gåstol og måtte ha hjelp til det meste.  

På et tidspunkt kom motivasjonen tilbake – tanken om å satse hardere på skikjøringen enn noen gang kom snikende. Øystein meldte seg på konkurranser i Alpene med mål om en dag få nok poeng i Freeride World Qualifier til å bli med i den ypperste eliten og Freeride World Tour.  

– Jeg er veldig glad for at jeg har meldt meg på, men vet ikke om jeg klarer å finne igjen nivået jeg har hatt før. I hvert fall ikke om jeg klarer å gjøre det bedre, sier Aasheim, som kommer fra Vågå. 

Øystein Aasheim Lenzerheide
OPPVARMING: Øystein Aasheim rekker å stå på ski et par dager i Lenzerheide før første konkurranse i La Rosierè (Frankrike). Bilde: Knut August Svisdal

I serien skal vi følge ham på veien og se hvor langt han kommer før koronaen stopper ham.   

Ikke kall det et comeback har nettopp avsluttet en norgesturné med Fri Flyts Film Tour. De som ikke har sett den allerede, eller vil se den igjen, får altså muligheten her. 

Ikke kall det er comeback er laget av Fri Flyts Christiain Nerdrum

Ekstra filmmateriale: Simen Aasheim og Knut August Svisdal

Alternativ tolkning av motivasjonstalen til Øystein på Instagramkontoen til Sykepleierstudentene

Publisert 22. oktober 2020 kl 08.00
Sist oppdatert 22. oktober 2020 kl 08.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen