/ Folk

Øystein Aasheim: – Jeg holdt på å gå glipp av alt

Sesongen begynte så bra for Øystein Aasheim, men så sa hjertet stopp. Dette er episode 3 av Frikjører.

Sist oppdatert: 14. januar 2020 kl 15.24
Lesetid: 4 minutter

– Sesongen var jo tidenes beste. Etter nyttår kjørte vi pudder 14 dager i strekk, forteller Øystein Aasheim fra Vågå før han tar oss med ut på ski i det lekne terrenget i Lenzerheide. Det var her han tilbragte store deler av vinteren 2019. I motsetning til året før (da Øystein ga full gass på Norgescupen og stakk av med sammenlagtseieren) ble det lite konkurranser, til fordel for ekstreme mengder frikjøring. 

I forrige episode av Frikjører ble vi bedre kjent med Stinius Skjøtskift. I denne episoden er det Øystein sin tur. Som to av landets fremste på det de driver med, er disse to også mye på ski sammen. Stinius var på besøk hos Øystein i Alpene og filmskaper Knut August Svisdal fikk samlet en solid dose pudder på minnebrikkene. Vagvær Eirik Schjølberg fikk også noen klipp i filmen om Øystein. 

Som Fri Flyt har omtalt tidligere fikk Øystein Aasheim en nær-døden-opplevelse da hjertet hans plutselig stoppet dagen etter Høkkers Invitational på Lemonsjøen. Øystein falt over i fanget på sin gode venn Henrik Gangsø. Heldigvis forsto de raskt alvoret i hendelsen og fikk satt igang hjerte/lungeredning og tilkalt ambulanse. Ikke lenge etter var Øystein på vei i et helikopter til St. Olavs hospital i Trondheim. Hjertet begynte å banke igjen, men Øystein måtte legges i kunstig koma. I tre uker. Når han omsider blir vekket, har han i tillegg til hjertestansen vært gjennom en lungebetennelse og en blodpropp. Formen er skrall, men han innstiller seg raskt på å komme seg opp på bena og tilbake på ski. 

Saken fortsetter under bildet

Alle som kjenner Øystein Aasheim vil betegne ham som en skikkelig råskalle. Bilde: Stinius Skjøtskift
KLAR IGJEN: Alle som kjenner Øystein Aasheim vil betegne ham som en skikkelig råskalle. Bilde: Stinius Skjøtskift

Utviklingen går raskt, men legene tar ingen sjanser og kobler han opp med en pacemaker som kan trå til om hjertet skulle slutte å slå igjen. 

9. november 2019 var Knut August og Fri Flyt med Øystein på den første skituren etter ulykken. 

SPØRSMÅL TIL KNUT AUGUST SVISDAL (REGISSØR OG KLIPPER AV FRIKJØRER)

– Hvordan var opplegget i Lenzerheide?
– Jeg møtte Øystein for første gang da jeg dro ned til Lenzerheide for å filme til serien, jeg bodde i kollektivet de bodde i. Da fikk vi filma mye bra kjøring på få dager, veldig artig. Simen (broren til Øystein) gjorde en veldig god jobb som sherpa!

– Hvordan er din oppfattelse av Øystein som skikjører?
– Øystein kan kjøre alt, storfjell, skog og hopp. Da får man filma mye forskjellig skikjøring, det er artig.
Men han er egentlig ikke så veldig opptatt av å få kjøringa si på film. Det er det som gjør det så tøft å filme med han, han gjør på en måte bare det han gjør. Så man må være på hugget for å få fanga det på film. Han er en sindig og flink fyr, som legger opp livet sitt slik han vil leve det.

– Du var også til stede da hjertet til Øystein stoppet?
– Sivert Jære Stavik og jeg var i Vågå for å filme Høkkers Intvitational, da bodde vi hjemme hos Øystein og Simen.
Hjertestoppen var veldig dramatisk. Heldigvis klarte sykepersonellet og vi som var der å gi han den hjelpen han trengte med en gang. Som Øystein selv sier, han har det bra nå, og det er det som betyr noe. Man kan ikke drive å tenke på hva som kunne ha skjedd, det gikk fint, og det får man være veldig glad for.

– Hvordan føles det for deg å være med ham nå etter alt som skjedde?
– Intervjuet gjorde vi hjemme hos Øystein i Vågå. Det var veldig trivelig. Vi satte opp kameraet, så satt vi egentlig bare å prata, Øystein, Sivert og jeg. Intervjuet endte opp med å vare i over to timer.
Han var akkurat som han var før ulykken, som var veldig godt å se!

I neste episode skal vi bli bedre kjent med Marte Tveten. 

Her er alt av vår serie Frikjører

Film og klipp: Knut August Svisdal

Andrefilmer: Vejle Sevild og Sivert Svavik

Assistent: Simen Aasheim

Produsent: Christian Nerdrum og Fri Flyt

Publisert 14. januar 2020 kl 15.23
Sist oppdatert 14. januar 2020 kl 15.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen