/ Folk

Den komplette frikjører: Stinius Skjøtskift

Bli bedre kjente med talentet mange mener er Norges mest lovende skikjører. Her kommer andre episode av Frikjører (S1E2).

Sist oppdatert: 2. desember 2019 kl 11.48
Lesetid: 5 minutter

22-åringen fra Oppdal åpnet for alvor opp folks øyne da han vant Norgescupen i frikjøring i 2017. Siden den gang har han ikke sett seg tilbake og stadig satt seg nye, hårete mål. Som for eksempel seiere i Freeride World Qualifier (FWQ). Havner han på topp ti her sammenlagt for sesongen, er det store muligheter for å komme seg med på den aller gjeveste cupen med resten av verdenseliten: Freeride World Tour. Men nivået er høyt og fjoråret gikk ikke helt som Stinius hadde håpet. Det ble ingen førsteplasser i FWQ, men alle som vet hva han står for, vet at han har det i seg. Stinius er i ferd med å bli en komplett frikjører med imponerende egenskaper i både storfjell og park, som får selv den mest hardbarkede jibber til å nikke anerkjennende. 

Knut August Svisdal har laget serien Frikjører i samarbeid med Fri Flyt og produsent Christian Nerdrum. Vetles Sevild har filmet en del av klippene fra Lenzerheide. 

Saken fortsetter under bildet

Stinius Skjøtskift
FØRSTEMANN: Stinius Skjøtskift er førstemann ut i skidokumentar-serien Frikjører. Bilde: Christian Nerdrum

– Hvordan har det vært å jobbe med dette prosjektet, Knut August?

– Det har vært veldig morsomt og lærerikt! Jeg gikk ut fra filmskolen i Trondheim i vår, så det er veldig tøft å nå få muligheten til å lage en hel serie. Det er dokumentar jeg synes er aller mest spennende å lage, fordi det handler om ekte mennesker og situasjoner. Vi lagde en dokumentar om faren min på skolen, Sauekongen. Det var veldig spennende å jobbe med. Jeg har lagd mye skifilm opp gjennom, så å nå få lage en dokumentarserie om skikjørere passer meg perfekt! Det var når jeg begynte å lage skatefilmer at jeg fikk interessen for film, så det er artig å få smetta inn litt skating i serien også, sier Knut August Svisdal. 

Saken fortsetter under bildet

Knut August Svisdal
REGISSØR: Knut August Svisdal har sittet bak spakene og kameraet i produksjonen som er gjort i samarbeid med Fri Flyt.

– Det er relativt omfattenede?

– Det har vært mye jobb, som det er når man lager film. Men jeg vil ikke kalle det jobb da, siden det er så gøy å drive med. Jeg dro ned til Lenzerheide i vinter, var der ei lita uke og filma med Øystein Aasheim og Stinius. Fikk god hjelp av broren til Øystein, Simen Aasheim, til bæring av utstyr og generell mekking der! Så var Christian (red. anm. Nerdrum i Fri Flyt) og jeg på Stryn i et par dager i våres og filma med Stinius og Marte. I sommer dro Sivert Jære Stavik og jeg til Vågå å filma intervju med Øystein. Og i høst dro vi til Juvass for å filme Øystein sin første gang på ski etter hjertestansen.

Så har det vært veldig mange timer med klipping i høst. Det er der storjobben ligger når man lager skidokumentar. Det tar lang tid å finne ut hvordan man skal sette sammen puslespillet. Jeg regner med å bruke 5-10 timer per minutt med ferdig film. Man har flere tusen klipp og timeslange intervjuer, så er det bare en liten brøkdel som blir med i de ferdige filmene. Men det er det som er så spennende, å jobbe seg frem til å formidle historien man vil fortelle.

Jeg jobber 100% på VPG, så det har blitt å jobbe hele kvelden fra jeg kommer hjem fra jobb. Jeg fikk tatt en dag fri fra VPG forrige uke for å rekke å klippe ferdig, det var snilt!

 

– Hvordan har det vært å jobbe med Stinius?

– Stinius og jeg er veldig gode venner. Vi har laga mye skifilm opp gjennom årene. Det er veldig gøy å få muligheten til det, og få fortalt om Stinius slik jeg kjenner ham. Vi har kjørt veldig mye ski og skata sammen, så det er artig å få med litt om skatinga også i episoden hans. Så er det veldig spennende å følge med på utviklingen hans på ski!

 

– Hva er du mest fornøyd med i serien?

– Det er vanskelig å si hva jeg er mest fornøyd med, jeg er fornøyd med å ha fått ferdig to episoder til nå i hvert fall! Ellers har jeg hatt et veldig godt samarbeid med Christian, som har gitt meg veldig gode tips og triks underveis i hele prosessen. Han kommer med gode tilbakemeldinger og innspill som jeg har stor nytte av. Jeg har lært mye av han!

Stor takk til Christian og Fri Flyt for at jeg får muligheten til dette!

Saken fortsetter under bildet

Øystein Aasheim og Stinius Skjøtskift
SKIKOMPISER: Øystein Aasheim og Stinius Skjøtskift var på ski store deler av forrige vintersesong. Bilde: Knut August Svisdal

Serien Frikjører har jo allerede reist rundt med Fri Flyt Film Tour noen uker i høst og lansert på friflyt.no, men nå kommer episodene om de ulike profilene som er med. 

– Du er først ut, Stinius. Tror du regissøren vinkler dette etter din smak? Kommer du og Knut August fortsatt til å være venner til uka?

– Knut August og jeg har hatt tett dialog hele veien og jeg vet at han har jobbet med å vinkle profilene for å få fram historiene på en naturlig måte. Så, ja på spørsmålet, sier Stinius Skjøtskift. 

 

– Det er mye snakk om målsetting i filmen. Hvor høyt sikter du, egentlig?

– Et av målene mine er Freeride World Tour. Vi får no se om det går, men skal gi det et bra forsøk. 

 

– Hvis det blir FWQ, så får du tydeligvis følge av kompis Øystein Aasheim. Hva betyr det for deg?

– Helt konge at Øystein har lyst til å konkurrere igjen. Forhåpentligvis får han sanka bra med poeng tidlig i sesongen, slik at vi får kjørt noen firestjerners sammen etterhvert. Det er noe jeg har skikkelig lyst til å oppleve. 

Her ser du alt av Frikjører

Neste profil ut er Marte Tveten

Publisert 2. desember 2019 kl 10.44
Sist oppdatert 2. desember 2019 kl 11.48
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen