/ Folk

13 viktige kvinner for norsk frikjøring og freeski

Det er 8. mars, og Fri Flyt hyller noen av kvinnene som har brutt barrierer i freeski og frikjøring. Her finner vi både verdensmestere og filmstjerner.

Sist oppdatert: 8. mars 2023 kl 09.17
Kvinnedagen frikjøring ski skisport
KVINNEDAGEN: Fri Flyt hyller flere norske kvinner som har vært viktigt for frikjøring og freeski. Her med Karina Hollekim, Tonje Kvivik, Pia Nic Gundersen og Ane Enderud.
Lesetid: 6 minutter

Norsk frikjøring og freeski har lange tradisjoner, og har gitt oss en rekke profiler. Men bak hver ny stjerne, ligger det årevis med arbeid og inspirasjon bak.  

Her hyller vi noen av kvinnene som har brutt barrierer i skikjøring i Norge. 

Denne listen kunne jo også vært uendelig mye lenger. Den har heller ikke med alpinister, hvor for eksempel Inger Bjørnbakken som døde i 2021, hadde fortjent hyllest. 

Frikjørere som Anne May Slinning, Kristina Slinning og Synnøve Medhus fortjener også å bli nevnt. 

Ida Gunleiksrud, Marit Rolvsjord og Lisen Strøm fikk dessuten ski-Norge til å juble da de viste frem filmen Bergtatt i 2019. 

Marte Lise Karlsen, som hadde det første coveret i Fri Flyt, har også vært svært viktig. Hun kan du lese mer om her. 

Sandra Eie, som representerte Norge i OL i Bejing, og som tok sin første VM-medalje i big air i Georgia 2023, fortjener også å bli nevnt.

Listen nedenfor dekker også flere tidsepoker. Felles for alle er at de har vært banebrytende og viktige både i Norge og internasjonalt.   

Karina Hollekim
DRONNINGA: Karina Hollekim har en lang CV av skifilmer, og har vært banebrytende for norsk frikjøring. Foto: Vegard Breie

Karina Hollekim 

Legenden Karina Hollekim har hatt en karriere uten sidestykke, med blant annet opptrender i Matchstick Productions og Teton Gravity Research-filmer.  

Hun ble også ble tidenes første kvinne til å gjøre et skibasehopp. Hun har også vært nominert til årets kvinnelige skikjører av Powder Magazine. 

Karina Hollekim
KAN ENDELIG GI GASS: Da Karina var på toppen av kar- rieren hadde hun over 300 reisedøgn i året. Nå kan hun igjen krysse av for skibag når hun bestiller flybilletter, og sluke puddersvinger som her i Banskos fjellsider. Dette fra et portrett i 2012. Foto: Vegard Breie

Den største seieren kom likevel etter den dramatiske skaden i 2006, da hun kjempet seg tilbake.  

Hun har blant annet vært med i Mesternes Mester på NRK. Hun har også vært med i Oppdrag Sognefjorden. Hun har utvilsomt banet vei for frikjørere i Norge, uavhengig av kjønn.

hedda Berntsen
RÅ: Hedda Berntsen er rå på stort sett det meste hun foretar seg. Foto: Jo Bergersen

Hedda Berntsen 

Hedda Berntsen har OL-sølv i skicross, VM-gull i telemarksski, VM-bronse i slalåm. Med andre ord en ski-CV de fleste bare kan drømme om. 

Berntsen har dessuten vunnet NM i Riksgränsen i 1998. Hun har altså vært på topp i fire ulike skigrener. 

Hedda Berntsen
MEDALJER: Hedda Berntsen på vei inn til sølv i X Games i 2012. Foto: ESPN

Hun er dessuten søster med Ingrid Berntsen, som også får en velfortjent plass på denne listen – som den tredje kulekjøreren, faktisk.

Hedda Berntsen har vært en Fri Flyt-profil i en årrekke. Hedda Berntsen har vunnet Ekebergs Ærespris.

Ane Enderud
VERDENSMESTER: Ane Enderud har vunnet FWT to ganger på rad, og er en soleklar kandidat her. Foto: Christian Nerdrum

Ane Enderud 

Ane Enderud har en frikjøringskarriere uten sidestykke. Hun vant Freeride World Tour to ganger på rad, i 2009 og 2010 – med seier i Verbier Xtreme.  

Ane Enderud
VERDENSMESTER X 2: Ane Enderud har blitt verdensmester i frikjøring to ganger og hun har deltatt i en drøss skifilmer. Men i dag bruker hun også tid på grønnsakhagen sin. På dette bildet er hun få sekunder fra å sikre seg seieren i den prestisjetunge FWT-konkurransen Verbier Extreme. Foto: FWT

Hun er fremdeles Norges mest meritterte kvinnelige frikjører, selv om flere, blant annet Hedvig Wessel, er i ferd med å jage etter. 

I likhet med Hollekim har Enderud også vært med i flere storfilmer, blant annet «Heroes of Freedom» av Nuit de la Glisse. 

Pia Nic Gundersen
STOR: Pia Nic Gundersen har virkelig satt sitt preg på norsk frikjøring. Foto: Angela Percival

Pia Nic Gundersen

Pia Nic Gundersen har vunnet prestisjetunge Verbier Xtreme, avslutningen på verdenscupen i frikjøring, Freeride World Tour. 

På de to årene hun var med, 2013 og 2014, kom hun på andre- og tredjeplass sammenlagt.

Pia Nic Gundersen
HJEMME: Pia Nic Gundersen hjemme i Narvik under en filminnspilling med Arc´Teryx. Foto: Foto: Angela Percival

Men det er ikke bare i konkurranser den tidligere Arc´Teryx-utøveren har utmerket seg. Hun ble blant annet nasjonal kjendis gjennom TV-programmet Oppdrag Nord-Norge.  

Dessverre har skader skapt problemer for karrieren til Nic Gundersen, som i dag jobber som landskapsarkitekt.

Hedvig Wessel
NY STJERNE: Hedvig Wessel har gått fra kulekjøring til frikjøring, og imponert stort. Foto: Jeremy Bernard/FWT

Hedvig Wessel 

Etter en imponerende kulekjøring-karriere, med blant annet OL-deltakelse i 2014, har Wessel for alvor presentert seg som en av tidenes beste frikjørere i Norge.

Allerede samtidig som hun drev med kulekjøring begynte hun å fokusere mer og mer på frikjøring. Det er vi veldige glade for. For eventyret med Wessel har såvidt begynt, og vi er rimelig sikre på at hun vil prege internasjonal frikjøring i lang tid fremover.

Hedvig Wessel
OPP NED: Hedvig Wessel har imponert med flere store backflips i FWT. Lander hun, blir det stort sett seier. Foto: FWT

Når Wessel holder seg på beina, er hun verdens soleklart råeste konkurransekjører i frikjøring, slik vi blant annet så henne knuse konkurrentene i Andorra.

Med flere seiere i Freeride World Tour, Skaninavisk Mesterskap i frikjøring – i tillegg til hjemlige seiere i Vågå, er det få frikjørere som kan matche den CVen.

Tonje Kvivik
FILMSTJERNE: Tonje Kvivik har for alvor blitt kjent i ski-verden det siste året. Foto: MSP

Tonje Kvivik

Tonje Kvivik slo gjennom sammen med The Blondes, og ble mer eller mindre en skistjerne over natta. Kvivik bor i Canada, og det er der hun har bodd stort sett hele skikarrieren.

Men hun er altså norsk, og etter en oppvekst i Brokke skisenter i Setesdal er det rimelig imponerende å innkassere en egen del i en Matchsticks Productions-film - som første kvinne siden Hollekim.

Tonje Kvivik
SVÆRT: Denne store klippen er en av grunnene til at Tonje Kvivik er filmstjerne med MSP. Foto: MSP

Kviviks karriere har bare såvidt begynt, men kommer til å prege skiverdenen i flere år fremover. 

Kvivik har forresten vært gjest i Fri Flyts podcast.

Kari Traa
VIKTIG: Kari Traa har utvilsomt vært viktig for norsk skisport.

Kari Traa

Selv om kulekjøring ikke dekker helt frikjøring og freeski, fortjener Kari Traa en plass på denne listen likevel. 

Hun har utvilsomt vært en stor inspirasjon for en rekke personer både på denne listen, og ellers – uavhengig av kjønn.

Traa har tre OL-medaljer, deriblant gull i kulekjøring – og 39 førsteplasser i verdenscupen. For Wessel, som er nevnt ovenfor, har hun vært en uttalt inspirasjon. 

Grete Eliassen
GRETE: Norsk-amerikanske Grete Eliassen har utvilsomt vært viktig for norsk skisport, selv om hun fra 2011 kjørte for USA. Foto: ESPN

Grete Eliassen 

Freeski for kvinner i Norge startet mer eller mindre med Grete Eliassen, som er oppvokst i Norge, selv om hun valgte å kjøre for USA i 2011. 

Hun har seks X Games-medaljer, blant annet to gull i halfpipe. Under VM på Voss i 2013 representerte hun USA; men tok bronse i slopestyle.

Grete Eliassen
VERDENSREKORD: Denne sekvensen viser Grete Eliassens høyrerekord på hip, som hun satte i 2010. Foto: RedBull

Eliassen har utvilsomt vært viktig for norsk skikjøring, og har ikke minst vært til inspirasjon for to av de som er nevnt nedenfor.

Tiril Sjåstad Christiansen
NYTT LIV: Tiril Sjåstad Christiansen går mer toppturer, og er blant annet Farmen-programleder. Foto: Bård Gundersen

Tiril Sjåstad Christiansen

For i nyere tid i freeski er Tiril Sjåstad Christiansen uten sidestykke (bortsett fra hun som kommer nedenfor), selv om karrieren dessverre ble alt for kort på grunn av skader. Allerede i 2013 tok hun gull i X Games i Aspen, og fikk en karriere av de sjeldne.

Tiril Sjåstad Christiansen
GULL: Allerede i 2013 tok Tiril Sjåstad Christiansen gull i X Games. Foto: ESPN

Det ble til slutt to gull og to sølv i X Gamers, og et skikkelig kranglete kne, som også gjorde at hun måtte gi seg. Men døren inn til freeski for kvinner ble virkelig åpnet. 

Vi anbefaler deg forøvrig å høre podcasten om Tiril Sjåstad Christiansen, hvor du virkelig blir kjent med hun. 

Johanne Killi
GULL: Johanne Killi tok X Games-gull i Hafjell. Foto: Olav Standal Tangen

Johanne Killi 

Hvis Tiril Sjåstad Christiansen åpnet døren til freeski-riket for norske kvinner, har Johanne Killi virkelig sparket døren vidåpen inn.

Syv medaljer har det blitt i X Games – inkludert et gull i Norge.

Johanne Killi
HELTEN: Johanne Killi har til slutt samlet syv medaljer i X Gameds. Foto: ESPN

Johanne Killi har i likhet med Tiril slitt noe med skader, men har likevel allerede en imponerende medaljefangst. Også har hun en stil på ski de fleste kan drømme om.

Johanne Killi lagde en nettserie hvor du kunne følge livet hennes på veien til OL i Bejing i 2022.

Hun kom til OL-finalen i slopestyle, men det holdt ikke helt til medalje.
Dombås-jenta kunne likevel feire etter at hun tok bronse-medalje i slopestyle-finalen under VM i Georgia.

Linn Cecilie Mæhlum
FIELD: Linn Cecilie Mæhlum har vært med i Supervention 2. Foto: Vegard Breie

Linn Cecilie Mæhlum og Anja Gardli

Linn Cecilie Mæhlum og Anja Gardli nevnes her i samme sammenheng, fordi de gjennom deltakelse i Field Productions Supervention 2 for alvor har skrevet seg inn i skihistorien.

Mæhlum har riktig nok vunnet norgescupen i frikjøring på sitt første forsøk tidligere. Men å være en av frontpersonene i storfilmen til Field, som ble sett av svært mange, er stort.

Anja Gardli
FOTOGENT: Hvis det fins en egen jenteklasse for råeste storfjellsprestasjon må dette være en av de klareste vinnerkandidatene. Anja Alme Gardli gir full gass i Hurrungane og sikrer seg plass på Field Productions-laget. Foto: Bård Basberg
Publisert 8. mars 2021 kl 09.57
Sist oppdatert 8. mars 2023 kl 09.17
annonse
Relaterte artikler
annonse
VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

DR. IDRETT: Hedda Berntsen har en doktorgrad i idrettspsykologi med fokus på idrett og motivasjon. Nå gjør hun seg selv til forskningskanin. Foto: Privat
Hedda Berntsen (47) gjør comeback

– Fordi jeg ønsker å være lykkelig

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen