Petr Pavlicek har ofret årets skisesong for å gjøre seg klar til Norge på langs, i ren stil. Mål? Å unngå alt av asfaltveier mellom Lindesnes og Nordkapp.
DEN VILLESTE VEIEN: Petr Pavlicek vil etablere en asfaltfri Norge på langs-rute fra Lindesnes til Nordkapp, og med mål om å gjøre den verdenskjent.
Lesetid: 5 minutter
Ruta han har lagt opp til innebærer 3000 kilometer, over 100.000 høydemeter og 12 ikoniske fjelltopper.
– For meg er dette det ultimate prosjektet, sier Petr, med glødende entusiasme.
For en gangs skyld er den tsjekkiske klatreren og filmskaperen foran kameraet.
I sju år fulgte han Adam Ondra sine klatreprosjekter på Flatanger og rundt i verden. Hjemme er for tiden i Reisa i Troms, sammen med partner Stina og hunden Čenda.
Norgespurisme
Strengt talt har Petr gjennomført Norge på langs-prosjektet allerede.
I 2022 løp han fra Lindesnes til Nordkapp, 2963 kilometer, 101 443 høydemeter og var innom asfalten omtrent en kilometer til sammen.
Sommeren 2025 vil han gjenta ruta, men finjustere den og etablere en renere NPL-rute, som kombinerer de vakreste og villeste stedene i Norge – og med et mål om å gjøre den verdenskjent.
– En absolutt regel er å unngå asfalt, fordi det endrer hele opplevelsen mange steder i landet. Noen grus- og skogsveier er tillatt fordi de går innom interessante steder som gjør ruta mer interessant, forteller han.
NO AI: Norge er rikt på mektige naturopplevelser. – De fleste legger ikke merke til det, sier Petr Pavlicek. Foto: Petr Pavlicek
FRI STIL: På tur over Hardangervidda. Foto: Petr Pavlicek
VANNVEIEN: Elvekryssinger kommer man ikke utenom. Foto: Petr Pavlicek
Hvert år er det noen som gjennomfører Norge på langs og kan kalle seg en NPL-er.
Det finnes ingen regler, så lenge du gjennomfører turen for egen maskin. Noen går, andre sykler, løper, padler, seiler, ror eller går på ski.
Det vanligste er å starte fra Lindesnes fyr, og ta de 120 første kilometerne på asfalt opp til Ljosland, inntil man kommer inn på stiene i Setesdalsheiene.
Petr starter med 167 kilometer gjennom typisk sørnorsk jungel med myr, tuer, kratt, flått og mygg.
– Men jeg synes det er det som gjør det interessant. Det er et helt annet Norge lengre nord, sier han.
Det mange ikke vet, er at der hvor Norge er på sitt smaleste, velger mange å gå flere hundre kilometer gjennom Sverige og kanskje også Finland, hvor landskapet er mer framkommelig.
– Det er ikke noe rett eller galt, men jeg synes at Norge på langs bør gå gjennom Norge, sier Petr.
Det betyr at det blir bratt bak Sulitjelma. Der stiene forsvinner må han krysse store breer, flere elver og over fjell.
– Dette blir nok cruxet, og hvor jeg er litt ekstra spent. Jeg var heldig sist, da var det tørr og fin klatring. Det er ikke så teknisk, men er det vått blir det en helt annen opplevelse, sier han.
Jeg tror mye handler om å akseptere det som ikke er et problem.
NORGE: – Jeg har alltid vært nysgjerrig på nordområdene. Helt siden jeg haiket gjennom Norge som 19-åring, har jeg vært hektet. Vi har lite vill natur i Tsjekkia. Jeg husker fortsatt første gang jeg kom til Elgå i Femundsmarka, og til Knaben, Skjækerfjella og Sulitjelma. For friluftsentusiaster er Norge et paradis, sier Petr Pavlicek.
NORGES SVAR PÅ YOSEMITE: Fotografert fra en veldig avsidesliggendes topp kalt Gasskatjåhkkå, under NPL-turen i 2022. Foto: Petr Pavlicek
Kontroll på kursen
Det var i Flatanger at han første gang hørte om folk som gikk Norge på langs, og tenkte at noe sånt kunne vært kult å gjøre en gang.
Han opplever at enkelte misforstår det som et løpeprosjekt.
Petr beskriver seg mer som en klatrer enn en løper, til tross for at han gjennomført mer enn 100 ultramaraton.
– Jeg mener bare at jeg ikke er en slik typisk løper som trener masse. Ganske enkelt må jeg være i form for filmprosjektene. Men etter at vi bestemte oss for å gjøre NPL igjen ved nyttår, har jeg for første gang trent mer løping, sier han.
Går alt etter planen, bruker de to måneder fra sør til nord. I snitt betyr det 50 kilometer om dagen, der ikke en meter gratis.
Partner Stina er support og logistikkansvarlig med følgebil. Uten henne ville et slikt prosjekt vært umulig.
Det å sette en FKT (fastest known time) er naturligvis et poeng.
Fastest Known Time
Hva?
• Fastest Known Time (FKT) er den raskest dokumenterte tiden en person har brukt på å tilbakelegge en rute, fortrinnsvis til fots (vandring) eller løping.
• FKT er en personlig utfordring og et alternativ til organiserte konkurranser, og som særlig ble populært under og etter pandemien, da mange konkurranser ble avlyst.
• Typiske FKT-ruter er vandreruter, fjelloverganger, fjelltraverser og skiturer. Både veier, stier og offtrail er godkjent.
Viktige prinsipper
• Ingen ekstern støtte. Support fra egne depoter eller team må spesifiseres.
• Dokumentasjon: GPS-spor og bilder trengs for å verifisere tiden.
• Fellesskapet stoler på at utøverne oppgir riktige data.
Hvorfor?
• Mange lar seg motivere av utforskingen av natur og terreng etter egne forutsetninger og prinispper.
• I løpet av de siste 7 årene er det satt nesten 100 FKT-er i Norge. På verdensbasis finnes det over 6700 FKT-ruter.
– Jeg liker ikke å lide, men jeg gruer meg ikke til smertene. Når du filmer klatrere, er du omgitt av mygg, men nødt til å holde deg i ro. Det har jeg blitt ganske god på. Jeg tror mye handler om å akseptere det som ikke er et problem. Alt jeg har gjort, har gitt meg et godt grunnlag.
Hvordan gjør du det med navigering underveis?
– Jeg har den i hodet.
– Seriøst? Hele ruta?
Han ler, litt brydd.
– Hvordan skal jeg si det, jeg er sprø på noen måter. Jeg har brukt månedsvis på å studere kart og jeg kjenner store deler av Norge etter over femti turer. Jeg forsøkte i 2019, men måtte gi meg etter 250 kilometer. Under covid i 2021 ble det vanskelig da alt var stengt og pengene tok slutt. Vi brøt etter 1253 km i Meråker. I 2022 gjennomførte vi hele turen og fikk dokumentert den. Dermed kan jeg gjøre det raskere nå. Jeg vet at stier som er oppgitt som merket kan være umerket i virkeligheten. Jeg bruker Norgeskart og har med Inreach slik at jeg kan gi fra meg posisjoner. Da kan alle kontrollere at jeg ikke går innom Sverige.
Han smiler.
Om utstyret
Petr vil benytte fire par sko, ut fra landskapet. Utstyret vil også variere litt underveis, grunnoppsettet er slik:
• Lyofood + Så mye «ordentlig mat/drikke som mulig
• Ionilyte (mineraltilskudd)
Vis mer
Kamera-pakke
Insta360 Onex 5
InstaGo pro 13
Sony RX100 Mark 7
Dji Mini 4 pro
Xiaomi 14 ULTRA
Vis mer
Hva ønsker du å vise verden?
– Det er kanskje et litt egoistisk prosjekt. I 2022 ville jeg bli den første. Nå vil jeg dele det med andre, fordi jeg vet hva det gjør med meg. En slik tur forandrer livet ditt. En ting er å overvinne latskap, noe annet å være alene i naturen. Fra mobilen så kan det virke romantisk, men å være i det kan være tøft og overveldende. Hardt, skummelt og vondt. Men likevel så fritt.
– Kanskje snur jeg og løper sør igjen etterpå, for å se hvor mye lettere eller hardere det er å løpe på vei. Men fokus nummer én er 100 prosent å løpe utenom asfalt, så får resten bli bonus, sier han.
Gunhild Aaslie Soldal har mangeårig erfaring som journalist og redaktør for utemagasinet.no. Hun er særlig interessert i fjell, ski, sykkel og stiløping. I tillegg er hun helt sentral i våre utstyrstester. Har du tips? Send henne en e-post:
Thea Kopala Røhme (30) balanserer tindevegleder-kvalifisering, rekkehus, bratt friluftsliv, ungdomsskolejobb og et ekteskap hvor begge er ekstreme i fjellet.
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.