Det finnes fire rene saltoer: baklengs, forlengs og sidelengs begge veier.

Sideflip er et litt pussig triks egentlig, men likefullt et viktig, fordi sideflip et byggestens-triks for deg som vil videre i progresjonen.

Sideflip-ens natur gjør også at den kan gjøres uten å rotere over hode og nakke. Noe som også er grunnen til at noen foretrekker å begynne å rotere sidelengs.

Freeskistjerna Birk Ruud bygger trikset sten for sten og du kan selv velge hvilken vanskelighetsgrad som passe best for deg.

MED FØLELSE FOR LUFTROMMET: Freeskier og trampolineekspert Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
MED FØLELSE FOR LUFTROMMET: Freeskier og trampolineekspert Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum

Begynn med å lande på ryggen - rull over en puff

– For å skape moment, skal vi satse på opp fra bena og over til ryggen. Se for deg et bord eller bruk en puff som du skal rulle over, forklarer tramolineeksperten.

Han forklarer også at det er lettere å komme rundt hvor du krummer deg sammen og tar tak under lårene med hender. Når du gjør kroppen mindre, vil det også være mindre krefter som skal til for at kroppen roterer.

Birk anbefaler også alle å trene på å gjøre tiksene begge veier. Det både øker forståelsen for det du gjør og forbedrer motorikk. Dessuten mener han det er viktig for en freeskier å kunne gjøre triks(ene) begge veier.

Hopp rett på ryggen

Neste steg i sideflip-en vil være å hoppe rett på ryggen. Ta sats oppover og drei deg til siden ved hjelp av armer, ben og hode.

Hodet styrer retningen, så hvis du kikker videre i rotasjons-retningen, vil det også være mer naturlig å rotere videre til bena etter at du har landet på ryggen.

3/4 - Hopp til hofta

Ta i litt mer enn når du hopper til ryggen og hopp en kvart dreiing til slik at du lander på siden av hofta.

Hele veien - Full sideflip

Med enda litt mer kraft og rett timing er det klart for å gå hele veien rundt. Husk at du fortsatt først skal opp og deretter rundt.

Se flere tips og filmer med Birk Ruud på trampoline

Trampolinehopping vs freeski / Grunnleggende hoppteknikk / Frontflip / Backflip / Sideflip / Mistyflip / Cork / Slik unngår du dårlige landinger