/ Folk

Trampoline - lær deg nye triks med Birk Ruud

Birk Ruud sin trampolineskole

Bli god til å hoppe på trampoline med tips fra Birk Ruud. Frontflip, backflip, sideflip, mistyflip og cork - se filmene og lær triksene av den olympiske mester.

Sist oppdatert: 19. april 2023 kl 06.00
NUMMER ÉN: – Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag sier Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
NUMMER ÉN: – Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag sier Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter

Siden trampoline nærmest er blitt et allemannseie for alle med barn og hage har nordmenns motorikk har fått et kraftig løft de siste årene. Aldri før har flere kunne saltoer her til lands. Gjerne med skru i ulike akser og flere rotasjoner. 

Mens noen er født til å trikse på trampolinen, er det både skummelt og vanskelig for de fleste å lære frontflip og backflip. For ikke å snakke om salto med skru, men freeskifenomenet Birk Ruud er ikke helt enig.

Med rett tilnærming mener han det er mange som kan lære seg dette. Ruud har nemlig en egen læringsmetode - og det handler om å bryte opp triksene og ta de steg for steg. 

BACKFLIP: Baklengs salto står på «bucket-listen» til alle kids, sier Ruud. Dette er også et av triksene han lærer bort i webserien. Foto: Christian Nerdrum
BACKFLIP: Baklengs salto står på «bucket-listen» til alle kids, sier Ruud. Dette er også et av triksene han lærer bort i webserien. Foto: Christian Nerdrum

Se film der Birk Ruud viser og forklarer lenger ned i saken.

– Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag. Hvis du ønsker raskest mulig progresjon på ski og brett, så går det via trampoline, sier Ruud.

Den siste tiden har det også kommet airbag-er som ski- og brettkjørere kan trene på. For eliten har denne airbagen kanskje blitt enda viktigere for progresjon enn trampolinen.  

Se Birk trene på airbagen i Marikollen

Birk er i aller høyste grad en del av trampolinegenerasjonen. Helt siden han var fire år gammel har han hoppet på trampoline. Det første trikset han lærte var forlengs salto og derfra har det bare gått én vei.

Det vil si – det har gått i alle retninger.

Selv om det er freeski Birk er mest kjent for, er han også i den absolutte verdenseliten når det kommer til freestyle-hopping på trampoline.

KAN TRAMPOLINE: Birk Ruud har hatt hundrevis av unger på trampoline-camp, og laget effektive treningsmetoder der han bryter ned triksene slik at de kan gjøres sted for steg. Foto: Christian Nerdrum
KAN TRAMPOLINE: Birk Ruud har hatt hundrevis av unger på trampoline-camp, og laget effektive treningsmetoder der han bryter ned triksene slik at de kan gjøres sted for steg. Foto: Christian Nerdrum

Flere av triksene Birk Ruud hadde spart til OL i Beijing hadde han også trent inn på trampoline før han gjorde det på ski. 

i denne webserien avslører Ruud metoden på hvordan han går frem for å lære nye triks på trampolinen. Triks som egentlig krever mer tid i lufta enn det han får i et trampolinehopp.

– Hemmeligheten er å bryte opp triksene og sette de sammen i flere hopp, forteller Ruud.

Dette er også metoden han bruker i de grunnleggende triksene, som frontflip og backflip.

– Du trenger ikke gjøre hele bevegelsen første gang. Du kan sette det sammen og bygge forståelsen for trikset, samtidig som at selvtilliten også blir bedre, forklarer han.

Saken fortsetter under filmen

Ruud viser dessuten hvordan du redder deg inn når du er i ferd med å lande feil og hvordan du skal redde deg inn i serien.

Han går også gjennom det grunnleggende med hoppeteknikk, frontflip, backflip, sideflips mistyflips og cork. 

Filmene ble spilt inn på supertrampolinen i Heminghallen som har mer sprett enn vanlige trampoliner, men triksene Birk lærer bort er også mulig å gjøre uten den vanvittige sprettet han får i filmene.

Hvert år holder Birk Ruud en egen trampoline-camp for barn og unge kan øse av hans unike romforståelse. Steg for steg tar han elevene sine gjennom bevegelsene. Er det for skummelt, så bryter han det ned enda litt mer før de går videre.

– Jeg hadde en gang en jentegjeng på ti jenter som ikke kunne backflip. Alle lærte det på dagen, forteller Ruud som mener at også voksne kan lære seg mange av triksene har lærer bort i serien. 

I trampolineskolen til Birk Ruud og Fri Flyt er det følgende pensum:

Trampolinehopping vs freeski / Grunnleggende hoppteknikk / Frontflip / Backflip / Sideflip / Mistyflip / Cork / Slik unngår du dårlige landinger
Publisert 4. august 2022 kl 10.32
Sist oppdatert 19. april 2023 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

Birk Ruud trippel cork på snowboard
Birk Ruud om snowboardsatsingen

– Mye mestringsfølelse å kjenne på

annonse
Birk Ruud tok OL-gull
Birk Ruud åpner opp i sin nye bok

Fra «bølle» til olympisk mester

Derfor lander Birk Ruud alltid «på bena»

Slik unngår du dårlige landinger på trampolinen

ET SJEKKETRIKS: Birk Ruud mener at cork er såpass kult at det fungerer som et sjekketriks. Foto: Christian Nerdum
Cork 7 på trampoline - steg for steg

Birk Ruud om cork 7: – Det er et sjekketriks

GRABBER MISTY-EN: Sidelengs salto med halv skru, eller mistyflip som Birk Ruud demonstrerer. Foto: Christian Nerdrum
Sidelengs salto med halv skru

Slik lærer du mistyflip

BASICS: Du kommer ikke veldig langt som trampolinehopper om du ikke gjør grunnarbeidet skikkelig. Derfor er den tilsynelatende enkle hoppteknikken noe som ikke skal slurves med. Birk Ruud viser hvordan. Foto: Christian Nerdrum
Grunnleggende trampolineteknikk med Birk Ruud

Dette må du kunne når du hopper på trampoline

GULL: Birk Ruud vant sitt tredje X Games-gull da han gikk til topps i Aspen lørdag kveld.. Foto: Christian Nerdrum
Hyller de lokale skianleggene

– Klarer meg veldig bra med lite

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen