– Det er vel alltid det jeg kommer i konflikt med. Alt som er mellom leken, indre motivasjonen og den målstyrte strukturen - som er nødvendig for å nå opp. Men kanskje jeg har hatt litt mer behov gjennom hele min karriere å drive med ulike aktiviteter i utviklingsprosessen.
Jeg har spilt på ulike ferdigheter og likt å å bli god i ulike ting, svarer Hedda Berntsen på spørsmålet om hvordan hun har klart å kombinere lek og trening.
– Jeg hadde et brennende ønske med å drive med alpint, men jeg begynte veldig sent. Først som 17-åring. Og det er egentlig for sent. Folk sier at det ikke ville gått i dag. Men det gikk egentlig ikke den gangen heller.

MOT ALLE ODDS: Hedda Berntsen har alltid hatt hårete ambisjoner. Ofte har de vært bortimot urealistisk. Mot alle odds har hun stort sett nådd sine mål.
For jeg drev jo med skihopping og er fra Hurum der det ikke er noen skibakker. Så kom jeg inn på skigymnaset. De tok meg inn, for jeg var sånn: «Jeg skal bli best i verden». Og så satset de på meg. Hadde det ikke for toppidrettsgymnaset på Geilo, kunne jeg aldri blitt en eliteutøver, hevder hun selv. På Hurum møtte dessuten konkurranseinstinktet til Hedda mye stimuli i søsteren Ingrid, som heller ikke har ligget på latsiden i livet når det kommer til fysisk aktivitet.
Fri Flyt møter Hedda på Tjøme skatepark for å gjøre et intervju om motivasjon til idrett og ulike former for motivasjon. Ikke bare et emne hun har levd etter personlig, men noe hun har skrevet en doktorgradsavhandling om. Til daglig jobber Hedda Berntsen som Førsteamanuensis på Universitetet i Sørøst-Norge.
Hedda Berntsen beskrives kanskje best som gira. Hun er ekstremt motivert av person, og det kan ikke være mye tvil om at det har hjulpet henne i de retningene hun har valgt å ta i livet.

TIDLIG BLANT DE BESTE: Det begynte med hopp for Hurum-jenta Hedda Berntsen. Ingen kunne føle seg trygge når denne jenta stilte til «start». Uansett kjønn eller alderstrinn. Bilder: Lokalavisen
Merittlisten er imponerende. Ikke bare på grunn av resultatene, men fordi hun har nådd opp i verdenseliten innenfor så mange ulike idretter.
Hedda Berntsen har nemlig deltatt i VM og OL med tre ulike grener. Hun har VM-gull og bronse i telemark fra 1997 og vært med i både VM og OL to ganger i skicross. I alpint VM i St. Anton fikk hun bronse i 2001 i slalåm-disiplinen. Under OL i Vancouver 2010 fikk hun sølv i skicross. Hun har også tre deltakelser i X Games med sølv i skicross fra 2008 og 2012. I 1998 ble hun nordisk mester i frikjøring på Riksgränsen.

HEDDA BERNTSEN: Verdensmester i telemark, VM-bronse i slalåm, OL-sølv i skicross - blant annet
Utover det har hun en pallplass i kabel wakeboarding og en verdensmestertittel i dødsing fra 2014. I 2010 ble Berntsen Hedda Berntsen tildelt Egebergs Ærespris for resultatene hun har fått gjennom idrettskarrieren.
– Det går an å ha flere tanker i hodet. Jeg har alltid vært opptatt av å slå andre og prestere. Konkurranseinstinktet har alltid vært der.
Samtidig har jeg vært veldig opptatt av fremgang, mestring og helt presise mål for dagen.
Også har jeg vært opptatt av leken. Hele min karriere har vært veldig kontrastfylt. Det er jo fortsatt sånn. Jeg driver med forskning, også skater jeg på fritiden. Sånn er jeg som person. Det dreier seg om å finne din motivasjonsnøkkel. Når du er gira har du evnen til å kjøre porter i regn.

EN DAG: Hedda Berntsen er ikke helt klar for den gigantiske vert å droppe den gigantiske vertrampen på Tjøme helt enda. Bilde: Christian Nerdrum
Den nøkkelen er du helt avhengig av. Da kan du nå helt ekstremt langt. Å ha den motivasjonen der du er gira.
Jeg er en veldig motivert person i utgangspunktet, men jeg har i perioder følt at jeg var umotivert i alpint – fordi jeg ikke klarte å gjøre det mitt. Det var ikke nok rom til at jeg følte eierskap.
Da jeg kom til skicross var det nok rom til at jeg både kunne være i strukturen, og ha egne ting ved siden av, sånn at jeg hele sommeren drev med wakeboarding på kabelparken i Bø. Jeg trente jo barmarksøvelser samtidig, men det ga meg nok frihet.

VANCOUVER: Hedda Berntsen tok OL-sølvet i skicross i 2010.
Men det er pluss og minus med disse kvalitetene. Jeg har nok hatt noen utfordringer noen ganger med å ta valgene, der ledelser mener at skal ta de og de valgene og gjøre den ene tingen.
Og det har jeg hatt problemer med å gjøre, eller vært villig til å gjøre, svarer Hedda som i en alder av 45 fortsatt dedikerer store deler av livet sitt til lek, og har fire-dagersuker på Universitetet i Sørøst-Norge nettopp av den grunn.
Vil du vite mer om motivasjon i idretten, kan du lese den nye boken Idrettspsykologi, som Hedda har skrevet sammen med Professor Elsa Kristiansen.