Hei frikjører; hvem fortjener din stemme?

KOMMENTAR: Hvilket parti bør Fri Flyt-leserne stemme på i høstens kommunevalg? Her er en analyse av partiene –sett gjennom Fri Flyt-goggles.

Sist oppdatert: 16. august 2015 kl 11.03
VALGETS KVALER: Kraftutbygging, snøskuterløyper, heliskiing, pudder og ski. Hvilket parti bør du som Fri Flyt-leser stemme på? Vi gir noen uhøytidelige tips foran kommunevalget i september.
VALGETS KVALER: Kraftutbygging, snøskuterløyper, heliskiing, pudder og ski. Hvilket parti bør du som Fri Flyt-leser stemme på? Vi gir noen uhøytidelige tips foran kommunevalget i september.

Om du skal kunne fly til topps på favorittfjellet ditt med helikopter, om toppturen skal skje til lyden av snøskutere, om du skal få lov å surfe i bølgene eller om elva du padler i skal være tørrlagt eller ikke –alt bestemmes i stor grad av lokalpolitikerne der du bor. Det er lokalpolitikerne som sier ja eller nei til heliskiing, catskiing og snøskuterløyper, og det er de som setter i gang avvikling av verneplaner –og stopper slik avvikling.

Og i høst skal du velge hvem som skal få denne makten. Det er ingen grunn til å sitte hjemme den 14. september 2015.

Her er en uhøytidelig analyse av de største partiene sett med Fri Flyt-øyne. Fra høyre mot venstre: 

Fremskrittspartiet:

Ikke fremmed for utstrakt bruk av motorkjøretøyer i naturen. Frp er positive til heliskiing, og at kommunene skal få kjøre på med snøskuterløyper. De ønsker også å åpne for mer bygging i strandsonen og som de skriver selv: De «ser positivt på å vurdere opphevelse av allerede vedtatte verneområder».

  • Analyse: Hvis du mener vi har alt for lite inntekt, alt for mange motbakker, du mangler strøm, syns vi har alt for lite goder i landet vårt (inkludert for få luksusboliger på stranda hvor du ikke får være i fred), da er Frp partiet for deg.

Høyre:

Ifølge seg selv er Høyre for både vannkraftutbygging og at kommunene skal få styre med snøskutere selv, og Høyre melder at næringsliv og verdiskapning fint kan gå hånd i hånd med miljøvern.

  • Analyse: Høyreordførerne i grisgrendte strøk er gjerne for heliskiing (som Jonas Hurlen i Nesset og Tore Nysæter i Narvik), men Høyres folk på Oslo vest foretrekker å få være på 300 m3-hytta si på fjellet uten heliskibråk, men med SUV´en inne i garasjen og Teslaen utenfor. Er du elbilkjørende miljøverner ute blant folk, men egentlig ganske glad i både luksus og statussymboler når ingen ser deg –gjerne på hytta på fjellet- da er Høyre partiet for deg.

Kristelig Folkeparti:

Vil utvilsomt gjøre noe med klimautfordringene, men Krf har tidligere antydet at mer motorbruk i utmark bør være greit i alle norske kommuner. På dette punktet er de riktignok hakket mer restriktive nå. Partiprogrammet preges for øvrig av store og gode mål og intensjoner, men få konkrete tiltak. Det er rett og slett ikke så lett å skjønne hvordan Krf´erne har tenkt å nå disse målene sine. 

  • Analyse: Du vet hva du vil men ikke hvordan du skal få det til –og håper kanskje helst at noen andre tar jobben, da er Krf partiet for deg. De setter kanskje sin lit til at Gud ordner opp?

Senterpartiet:

Etter å ha gått ganske hardt ut mot Sp i forbindelse med Stortingsvalget i 2013, var det med stor spenning jeg sjekka partiets program fram mot Stortingsvalget i 2017. Det var ikke mye å lære, men jeg har fortsatt friskt i minne Sp-politikeren som kjørte snøskuter foran Stortinget og da partiet i 2013 erklærte at folk som utsetter seg for fare i naturen må ta det økonomiske ansvaret selv.

  • Analyse: Sp er litt som en slags ekstremfeminist, som mener løsninga på likestillingsutfordringene er å gjøre om alle kvinner til menn. Hvis du mener Distrikts-Norges redning er å gjøre om hele Distrikts-Norge til urbant strøk, da er nok Sp partiet for deg.

Venstre:

Dette er partiet som kom best ut av Fri Flyts dekning av forrige Stortingsvalg –og når man leser partiprogram fra høyre mot venstre er Venstre det første som nevner at høyfjellet er viktig å verne. Men om snøskuter og heliski er det lite info å finne.

  • Analyse: I 2013 gikk Venstre inn for sterke begrensninger i mulighetene til å kjøre motor til fjells, men ikke så strengt nær eksisterende anlegg. Er du lei av å gå motbakke og bor nær Nordfjordeid? Da er venstre partiet for deg.

Arbeiderpartiet:

Mange ordførere har Aps rose på dressjakka, og det blir nok ikke færre etter 14. september. Kanskje fordi Ap er litt sånn altmulig-partiet? Uansett, partiprogrammet avslører en sterkt ønske om å verne både naturen, miljøet og allemannsretten. La oss håpe Ap-ordførerne fortsetter med det.

  • Analyse: Hvis du heller vil sykle, padle, kjøre ski, gå topptur, klatre, surfe, spille TV-spill eller hoie på trygd i stedet for å stemme ved valget, ja da er nok en stemme til Ap det som vil gjøre minst forskjell.

Sosialistisk Venstreparti:

Partiet som fronter miljøvern som en av sine hjertesaker er mot alle former for motorferdsel i naturen, de vil ha et 100% oljefritt Lofoten og opprettholde vernebestemmelser.

  • Analyse: Sv´eren er gjerne en dresskledd, velutdannet og kulturinteressert byboer med sterke meninger om hvordan folk i Distrikts-Norge –langt unna vedkommendes egen bopel- skal ta vare på naturen. Har du trua på sånne og syns det er greit og gå til topps selv, ja da er dette partiet for deg.

Miljøpartiet de Grønne:

Det nest mest populære partiet da vi skrev om Stortingsvalget i 2013 er en ganske kompromissløs gjeng, med miljøvern som sin fanesak. MDG er mot alt av motorferdsel i naturen, og ser helst at vi slutter å kjøpe nytt skiutstyr, nye sykler, surfebrett, elvekajakker, Gore tex-klær, fleecejakker, randobindinger, biler og denslags.  

  • Analyse: Syns du islendergenseren din fra 1996 er kul og at det er innafor å gå topptur i Maridalsalpene fordi det det gir for stort co2-avtrykk å reise til hvilke som helst andre alper, da er dette partiet du bør stemme på.

Motorferdselloven er viktig for mange Fri Flyt-lesere fram mot kommunevalget 2015. Les mer om hva partiene mener om motorisert ferdsel i naturen her!

Publisert 16. august 2015 kl 11.03
Sist oppdatert 16. august 2015 kl 11.03
annonse
Relaterte artikler
annonse
1-5: Ja, så hvilken type er du? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
En kortfattet analyse av heiskortkortenes ulike kjøperne

Hvilken skikort-type er du?

Illustrasjon: Didrik Magnus-Andresen
Drømmeoppfinnelse

Drømmeoppfinnelse?

VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen