Klart ja til helikopter på Nordvestlandet

Ordførere på Nordvestlandet er over seg av begeistring for Field Productions planer om «Supervention 2», og sier et rungende ja til heliskiing for filmselskapet.

Sist oppdatert 21. januar 2015 kl 11.39
FORLOKKENDE BILDER: Politikerne på Nordvestlandet drømmer om å vise frem kommunene på denne måten i neste film fra Field Productions, og sier klart ja til helikopterbruk i vinter for å spille inn filmen. Foto: Filip Christensen
FORLOKKENDE BILDER: Politikerne på Nordvestlandet drømmer om å vise frem kommunene på denne måten i neste film fra Field Productions, og sier klart ja til helikopterbruk i vinter for å spille inn filmen. Foto: Filip Christensen

– Skifilm av dette formatet vil først og fremst markedsføre regionen som skidestinasjon for naturglade toppturfolk. Vi kan selvfølgelig som kommune håpe på å bli nevnt i rulleteksten på slutten av filmen. I et folkehelseperspektiv er jeg overbevist om at filmen bidrar til at enda flere får lyst til å komme seg ut på ski, om enn ikke så ekstremt som utøverne i filmen. Argumentet for å si ja ligger i reklameverdien for reiselivsnæringen i kommunen og regionen. Dette spesielt mot en voksende kundegruppe av kjøpesterke toppturentusiaster og  andre skiglade som jakter flotte naturopplevelser, god mat og en god seng i fantastiske omgivelser, sier ordfører i Nesset kommune i Romsdal, Rolf Jonas Hurlen (H).  

Ikke frie tøyler

Hurlen er selv toppturentusiast, og slett ingen ihuga heliskimotstander. Nesset kommune har gitt Field Productions  dispensasjon til landing på fem fjelltopper i kommunen i tidsrommet 5. februar til 30. april 2015  –i maksimalt fire dager. Sjøvdøla, Nebba og Nyheittind -som ligger i Eikesdal landskapsvernområde- og Åbittinden og Blåfjellet, som ligger utenfor landskapsvernområdet.

terje_even
terje_even

POPULÆRT: Ordførere på Nordvestlandet gleder seg til å få se bilder som dette når Field Productions oppfølger til Supervention kommer i norske kinosaler i 2016. Dette er Even Sigstad og Terje Håkonsen i aksjon på Sunnmøre. Foto: Filip Christensen

– Ingen argumenter mot

Field Productions har søkt om tillatelse til å fly helikopter også i kommunene Rauma og Sunndal, og målet med flygingen er å spille inn det både Field og politikerne kaller «Supervention 2» -altså oppfølgeren til Fields kinosuksess Supervention fra 2013. Helikopter er en forutsetning for å få til filminnspillingen og de spektakulære bildene. Det er Asbjørn Eggebø Næss som har jobbet med søknaden på vegne av Field.

LES OGSÅ: PODKAST: Filip Christensen

– Saken ble avgjort administrativt fordi dette ble sett på som en kurant og ikke prinsipiell sak. Vi behandler flere slike saker i løpet av året. Her var det ingen argumenter for å si nei, sier miljøvernleder Jan Petter Vad i Rauma kommune.

– Hvor viktig er det at kommunen eksponeres i en skifilm av denne typen?

– Rauma kommune har en ganske offensiv satsing som reiselivskommune. Sist uke vedtok vi en Masterplan for produktutvikling hvor ski og toppturer er et av 19 områder. Det sier seg sjøl at en Supervention 2 fra dette området  selvsagt ville vært midt i blinken.

Avslag i strenge verneområder

I Rauma kommune har Field totalt søkt om landing på 30 topper, og fått innvilget tillatelse på 18 av disse:  Nonstinden, Middagstinden, Skjervan, Trolltindan i Innfjorden, Taskedalstinden, Taskedalshornet, Litlevasstinden, Trollvasstinden, Månvasstinden, Storbua, Kvasstinden, Litlebua, Blåstolen, Loftskarstinden, Klauva, Kyrkjetaket, Kjøvskartinden og Nyheitinden.

Filmselskapet får ikke fly på fjell innenfor de strengeste verneområdene. Dette begrunnes slik i behandlingen av saken i Utvalg for plan og forvaltning i Rauma kommune:

«Nasjonalparkstyret for Dovrefjell har i sin behandling av søknaden gjeve avslag på dei toppane som ligg innafor Dalsida landskapsvernområde og Eikesdalsvatnet landskapsvernområde, med unntak av Nyheitinden som ligg på grensa mellom Rauma og Nesset. Dette unntaket vart begrunna med at det ikkje ville påverke villreininteressene. Nasjonalparkstyret for Reinheimen har i sin behandling av søknaden gjeve avslag på dei sju toppane som ligg innafor Trollstigen landskapsvernområde og Reinheimen nasjonalpark. Avslaget er begrunna med at flyginga strider mot vernevedtakets føremål, og at låg flyging og landing på fjelltoppane kan skape presedens og uthole verneforskrifta.»

Motstand fra verneinteresser

Dispensasjonen gis for øvrig mot ønsket til verneområdeforvalter Hege Sæther Moen, som sier følgende til lokalavisa Tidens Krav:

– Hvis det åpnes for ytter­ligere lavtflyging og landing for tilsvarende formål nå, vil det skape presedens og medføre en utvikling som over tid vil føre til for stor samlet belastning på verneverdiene i Trollheimen.

Hun legger til at opptakene fra Supervention som allerede er laget må være gode nok til å brukes i markedsføring også i dag.

– Veldig hyggelig!

Field Productions-sjef Filip Christensen -som understreker at «Supervention 2» kun er en arbeidstittel- sier at helikopter er helt avgjørende for å lykkes med filmprosjektet.

– Det handler om å dokumentere det som skjer i fjellet på best mulig måte, da må vi bruke helikopter som et verktøy, og det betyr utrolig mye for vår logistikk og gjennomføring at disse tillatelsene er på plass, sier han. 

– Hvordan opplever du søknadsprosessen?

– Det er veldig hyggelig at kommunene stiller seg positive til prosjektet og at de ser eksponeringsverdien! 

Enstemmig i Sunndal

Også i Sunndal kommune ble søknaden fra Field Productions –som gikk via Visit Nordmøre & Romsdal- mottatt med åpne armer.

– Når det gjelder Sunndal kommune sine ansvarsområder, er saken behandlet i Nasjonalparkstyret for Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark, samt i Arbeidsutvalget for Verneområdestyret for Trollheimen. Begge organene ga enstemmig tillatelse til landing på tre topper i sine områder. Landingstillatelser på topper i Sunndal utenom verneområdene kommer til behandling i vårt Teknikk-, miljø- og kulturutvalg den 29. januar. Argumentet for å si ja er at dette er god promotering av Sunndal som toppturdestinasjon, sier ordfører i Sunndal, Ståle Refstie (Ap), til Fri Flyt.

Trenger ikke gjemmes

Ifølge lokalavisa Opp i Oppdal, som har skrevet om saken i forbindelse med at oppdalingen Eirik Finseth skal kjøre foran kamera og den oppdalbosatte tindeveglederen Tor Olav Naalsund skal være guide, er det framlagt krav om at helikopteret ikke skal synes i filmen, men dette stemmer ikke. Da Field fikk innvilget søknad om flyging i Lyngen i 2012 for å spille inn Supervention var dette et krav fra Lyngen kommune.

– Jeg har ingen formening om hvorfor kjørerne filmes når de går til topps. Men - det er jo det kjørere i våre fjell uansett må gjøre, så slik sett er det realistisk, sier Sunndal-ordfører Refstie, som får støtte fra kollegaen sin i Nesset –som antyder et ønske om heliskiturisme i kommunen:

– Vi har ikke lagt inn noe forbehold om at det skal se ut som skikjørerne går opp på fjelltoppene i Nesset! Regner med at de fleste i Norge er klar over at heliskiing er forbudt. Vi snur heller på problemstillingen:  Du verden så morsomt det kunne ha vært å få etablert et prosjekt med dispensasjon til å teste ut forretningspotensialet i heliskiing på utvalgte fjelltopper i kommunen! Kunne helt klart vært med på å gitt vinterturismen i Norge en ny dimensjon. Skulle det være interesse for et slik prøveprosjekt i Nesset vil jeg mer enn gjerne bidra med å undersøke mulighetene, sier Rolf Jonas Hurlen.

Ordfører-i-Nesset-med-følge-på-toppen-av-Sjøvdøla
Ordfører-i-Nesset-med-følge-på-toppen-av-Sjøvdøla

TOPPTURORDFØRER: Rolf Jonas Hurlen er ordfører i Nesset kommune i Romsdal –som har noen av Norges fineste skifjell. Her er ordføreren (i midten) på Sjøvdøla, et av fjellene hvor Field Productions har fått landingstillatelse i vinter. Foto: Privat

Publisert 21. januar 2015 kl 11.39
Sist oppdatert 21. januar 2015 kl 11.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen