Ola Giæver kjemper for heliskiing i Lyngen

Piloten og eiendomsinvestoren Ola Giæver satser på heliskiing på privat grunn i Lyngsalpene, og han lover å ikke gi seg før skituristene er i lufta.

Sist oppdatert 31. mars 2015 kl 11.08
HELISKIING I LYNGEN: Ola Giæver kjemper for heliskitillatelse i Lyngsalpene, og han akter ikke å gi seg med det første. Dette bildet er fra Andørja forrige helg. Arkivfoto: Rune Dahl
HELISKIING I LYNGEN: Ola Giæver kjemper for heliskitillatelse i Lyngsalpene, og han akter ikke å gi seg med det første. Dette bildet er fra Andørja forrige helg. Arkivfoto: Rune Dahl

– Hvis jeg ikke får klarsignal for å drive heliskiing på min private eiendom kommer jeg til å klage avgjørelsen inn for ESA (Overvåkingsorganet til det det europeiske frihandelsforbundet, journ. anm.).

Det kjøres allerede traktor, firhjuling, tråkkemaskin og snøskuter lovlig på eiendommen, og da må det være likhet for motorferdselloven også for helikopter, sier Giæver.

Målet er heliskiing i stor skala

Han er pilot og eiendomsinvestor, og født og oppvokst i Lyngen. Giæver er –ifølge Nord24- ikke kjent for å fare stille i dørene. Eiendommen hans ligger nord for Lyngseidet, og her mener han å kunne frakte ski- og snowboardkjørere til rundt 600 meter over havet med helikopter.

– Det blir ikke de mest spektakulære greiene, men det er en start. Jeg vil bare komme i gang, for når folk oppdager alle ringvirkningene og den positive effekten av heliskiinga, vil de fort forstå at det må åpnes for heliskiing i alle fjellene i Lyngsalpene. Målet og planen er å drive heliskiing i stor skala her oppe, sier Giæver –som mener heliskiing er miljøvennlig.

ola
ola

AMBISIØS: Forretningsmann Ola Giæver fra Lyngen har store planer om heliskiing på eiendommen sin nord for Lyngseidet.

– Mer miljøvennlig enn skiheis

– I motsetning til en skiheis som er en permanent installasjon som står og ruster hele året, så er helikopteret kun i aksjon når det foregår skikjøring. Når ingen er på tur brukes det ikke. Derfor er det mer miljøvennlig enn skiheis, sier han.

Giæver har nylig vært i Sveits og Finland og studert heliskiing, og han hevder folk i utlandet ikke forstår hvorfor det ikke tilbys heliskiing i Norge.

– Folketallet stuper i Lyngen, men granitt har vi nok av. Den må vi utnytte, sier Giæver, som i sin tid huset Seth Morrison, Eric Pollard, CR Johnson og Pep Fujas på gjestegården sin da de var i Lyngen og spilte inn skifilmen Focused. Med helikopter.

– Det var spektakulære greier!

– Turistene vil ha det uberørt

Men selv om Giæver hevder å ha regjeringa på glid, så møter han motstand lokalt. Ordfører Sølvi Jensen (Ap) mener Lyngen bør være fri for helikopterturisme, og understreker at heliskiing i Norge er forbudt. I tillegg til fantastisk natur, tror hun turistene opplever det uberørte som svært eksklusivt.

– Det er det vi får tilbakemeldinger fra turistene om. De elsker at de først må kjempe seg opp på fjellet, før de kan kjøre ned, sier Jensen til Nordlys

Publisert 31. mars 2015 kl 11.08
Sist oppdatert 31. mars 2015 kl 11.08
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen