Hjørundfjord Adventures har søkt miljøverndepartementet om løyve til å arrangere heliskiing på Skårasalen, Dukhornet, Randers topp og Risenosa på Sunnmøre. Og Fjord Helikopter i Sogn og Fjordane har levert søknad om å få fly skiturister til topps på fire fjelltopper i Sogn og fire i Nordfjord. Begge aktørene mener heliskiing vil øke turisttrafikken i regionene.

Vil starte i januar

– Vi ønsker å starte opp fra januar. Dette er et tid på året det er stille hos både oss og hotella. Om dette blir markedsført på rett måte, kan det lokke mange skiturister til Sogn og Fjordane, seier Asbjørn Nes i Fjord Helikopter til NRK Sogn og Fjordane.

– Skånsom og forsiktig

Han lover at det hele skal foregå på en skånsom og forsiktig måte, og mener fjellområdene er store nok til skikjøring bade med og uten helikopter.

– Vi har ikke satt opp spesifikke fjelltopper i søknaden, men dette skal vi komme tilbake når vi har fått en dialog med miljøvernministeren. Vi skal også diskutere det med de forskjellige kommunene og ekstremsportmiljøet i fylket, sier Nes.

– Kan bli noe stort

På Sunnmøre mener Jarle Myklebust i Hjørundfjord Adventures at heliskiing i Sunnmørsalpene kan bli noe stort, særlig på grunn av fjellenes nærhet til havet. Samtidig ønsker han ikke det han kaller «svenske tilstander». 

Nå håper Myklebust på lik behandling som ved tidligere heliskisøknader i området, som har blitt innvilget i forbindelse med skifilm-innspillinger. Både Matchstick og Field Productions har filma på Sunnmøre med helikopter.

– Voldsomt næringspotensial

– Vi kjenner til at tidligere søknader om helikoptertrafikk i fjellet kan ha vært omstridt med tanke på lovverk og miljøhensyn. Likevel ser vi et så stort framtidig næringspotensial i dette konseptet at vi er bare nødt til å prøve. Jeg er overbevist om at denne driftsformen, som har blitt svært så vanlig i Sverige, kommer til å komme hit også, sier Myklebust til regionsavisa Sunnmørsposten.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet, og stem her: