Usikker på heliski

Ordfører Rune Hovde i Ørsta vet foreløpig ikke hva han mener om heliskiing i Sunnmørsalpene, slik Hjørundfjord Adventure har søkt om.

Sist oppdatert: 5. november 2013 kl 14.13
SUNNMØRE: Hjørundfjord Adventure ønsker å bedrive heliskiing i sunnmørsfjella. Fingeren, hvor dette bildet er tatt, er dog ikke med i søknaden. Foto: Håvard Myklebust
SUNNMØRE: Hjørundfjord Adventure ønsker å bedrive heliskiing i sunnmørsfjella. Fingeren, hvor dette bildet er tatt, er dog ikke med i søknaden. Foto: Håvard Myklebust
Lesetid: 3 minutter

Men Høyre-ordføreren er ikke i tvil om at spørsmålet, og resultatet av behandlingen av søknaden fra Hjørundfjord Adventures, er svært viktig.

LES OGSÅ: Søker om heliski

Trenger mer tid

– Jeg må rett og slett ta meg tid til å gå noen runder med meg selv og finne ut hva jeg mener om heliskiing i Sunnmørsalpene. Jeg er i utgangspunktet positiv til å utnytte fjellområdene våre, men om heliiskiing er den rette måten å gjøre det på vet jeg ikke, sier Hovde, som ikke kjenner detaljene i heliski-søknaden fra Hjørundfjord Adventures.

– Et eventuelt ja vil utvilsomt ha konsekvenser for de andre typene reise- og friluftsliv i regionen, og Hjørundfjorden og regionen rundt er allerede i ferd med å etablere seg som en kjent og veldig god destinasjon for toppturer uten helikopter, sier ordføreren.

– Ikke sammenlignbart med filming

Samtidig er han ikke i tvil om at det som har foregått av filming med helikopter i sunnmørsfjella ikke kan settes i sammenheng med søknaden om ordinær heliskiing.

– Filming med helikopter er noe annet enn kommersiell heliskiing. Sistnevnte medfører en helt annen belastning på naturen, så at vi har sagt ja til filming betyr slett ikke at vi åpner for heliskiing. Poenget er uansett at vi må ta oss den tiden som trengs for å komme fram til riktig avgjørelse. Og hva det er vet jeg ikke selv ennå, sier ordfører Rune Hovde.

Kritiske fjellguider

Christer Lundberg Nes er Tindevegleder, og har bedrevet fjellføring med Sunnmøre som utgangspunkt siden 1996, på fulltid fram til 2008. Han ønsker ikke heliskiing i sunnmørsfjella, og mener de fleste fjellguidene er enige.

– Dette er ikke et ønskelig utvikling. Bråket fra helikopteret sier seg selv, men like viktig er det at heliskiing er en aktivitet for de få. Det er toppturaktivitet slik den foregår i dag som genererer trafikk, sier han.

Ikke mer arbeid

– Men gir ikke heliskiing fjellguidene mer arbeid og dermed mer inntekt?

– Det tror jeg ikke, fordi, som jeg sa, heliskiing er for de få. Vi får mest å gjøre ved å jobbe slik vi gjør nå.

Lundberg Nes er heller ikke enig i argumentet som sier det er plass til både helikopterbasert skikjøring og toppturgjengere i fjellet.

– Ikke plass til begge

– Infrastrukturen på Sunnmøre gjør at helikopter ikke trengs for å nå fjellene. Jeg tror ikke det er mulig å gå topptur på Sunnmøre samtidig som heliskiing foregår uten å bli forstyrra av helikopteret. Det ligger jo i heliskiingas natur å dekke store områder. Jeg har selv vært på føringstur samtidig som det har foregått filming med helikopter i fjella, og det er utvilsomt et forstyrrende element, sier han.

PS! Hovdes partikolleger i toppturkommunene Nesset og Narvik er langt mer positive til heliskiing, men de får slakt av reiselivsrådgiver Bjørn Jacobsen.

Hva mener du? Skriv din mening i kommentarfeltet og stem:

Publisert 5. november 2013 kl 14.13
Sist oppdatert 5. november 2013 kl 14.13
annonse

Relaterte artikler

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen