Heliskikampen fortsetter

Det blir ikke heliskiing på Sunnmøre med det første, men i Sogn & Fjordane er konfliktene langt færre.

Sist oppdatert: 13. november 2013 kl 12.53
AVVIST: Ørsta kommune har avvist søknaden om heliskiing i Sunnmørsalpene, men ei arbeidsgruppe som skal jobbe videre med saken er under oppseiling. Arkivfoto: Endre Løvaas
AVVIST: Ørsta kommune har avvist søknaden om heliskiing i Sunnmørsalpene, men ei arbeidsgruppe som skal jobbe videre med saken er under oppseiling. Arkivfoto: Endre Løvaas
Lesetid: 2 minutter

Kommunestyret i Ørsta har avvist Hjørundfjord Adventure son søknad om heliskiing med den begrunnelsen at heliskiing fortsatt er ulovlig. Men regjeringspartiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (FrP) har lovet at de akter å myke opp denne lovgivinga.

Jobber videre

– Jeg vil ikke si så mye om hva vi gjøre videre, annet en at vi har registrert avslaget, og at vi har hatt en konstruktivt møte med destinasjonsselskapet her på Sunnmøre. Vi skal sette ned ei arbeidsgruppe som skal jobbe videre med dette, sier Jarle Myklebust i Hjørundfjord Adventures til Fri Flyt.

– Grovanalyse

Han er ikke overrasket over det voldsomme engasjementet saken har vakt, og Myklebust ønsker debatten velkommen.

– Det kokte over for noen på sosiale medier, og vi kan kalle dette en slags grovanalyse. Det har vært bevisst fra vår side å ikke kommentere debatten, for vi vil ikke ødelegge samarbeidet med noen, sier han.

Samarbeidsbrudd

Ålesund-Sunnmøre turistforening har vært svært kritiske til planene, og reiselivsaktørene Best Western Raftevolds Hotel og Bakketunet har kuttet samarbeidet med Hjørundfjord Adventures.

– For Bakketunet sin del er det heilt uaktuelt å støtte den nye satsinga til Hjørundfjord Adventures som har gitt uttrykk for at de ønsker skiturisme med helikopter i Hjørundfjorden, sier Marita Bett Jensen, driver av Bakketunet på Åkre i Storfjorden, til Møre Nytt.

– Positive i Sogn & Fjordane

Fjord helikopter har søkt om heliskiløyve i Stryn og Nordfjord. Der er turistnæringa mer positiv. Søknaden er ennå ikke ferdigbehandlet.

– Vi har hatt positivt utvikling de siste årene, men vi ser at vi må få mer fart på vinterturismen. Derfor er vi positive til heliskiing, men det må selvsagt være strengt regulert. Og jeg minne rom at det er snakk om et prøveprosjekt i denne omgang, sier Beate Louise Vik Hauge, som er markedssjef i Reisemål Stryn & Nordfjord.

– Krever dialog

Hun sier også at saken ikke har vekt like sterkt engasjement som på Sunnmøre, men hun er ikke i tvil om at heliskispørsmålet vil engasjere sterkt når det kommer mer på dagsorden i Stryn og Nordfjord.

– Derfor er det svært viktig med dialog med lokalbefolkninga og bransjen, sier hun.

Heliskidebatten har vakt sterke reaksjoner. Alt om saken finner du her!

Publisert 13. november 2013 kl 12.53
Sist oppdatert 13. november 2013 kl 12.53
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen