Klare for heliski i Narvik

Svenske heliskioperatører står klare til å søke om heliskiing i Narvik, og kommunens ordfører Tore Nysæter (H) er positiv.

Sist oppdatert 10. oktober 2013 kl 12.19
KLAR FOR HELISKI: Både ordfører og heliskioperatører i Sverige er klare for heliskiing i Narvik. – Men med strenge begrensninger, sier ordfører Tore Nysæter. Foto: Jan-Arne Pettersen
KLAR FOR HELISKI: Både ordfører og heliskioperatører i Sverige er klare for heliskiing i Narvik. – Men med strenge begrensninger, sier ordfører Tore Nysæter. Foto: Jan-Arne Pettersen

– Heliskiing i Narvik tror jeg blir kjempebra! Vi har aktuelle områder i kommunen som ligger langt unna de mest brukte utfartsstedene for skiturer. Narvik kommune er stor nok til både heliskiing og toppturaktivitet uten motorbråk, sier ordføreren.

– Strenge begrensinger

Samtidig understreker han at en eventuell tillatelse til helikopterbasert skikjøring i kommunen må skje med strenge begrensninger. 

– Heliskiing må være strengt regulert, strengere enn på den andre siden av grensa, hvor de har bedrevet heliski i mange år allerede. Begrensninger på både tid og sted må til, og jeg lover at det ikke blir aktuelt å slippe helikoptre til i områder som er mye brukt av toppturfolk, sier Nysæter, som selv er en ivrig frikjører.

– Jeg har jo sett hvor mye positivt helikoptertillatelsene til Matchstick Productions i Lyngen har gjort for den delen av landet, legger han til.

Søker garantert

Like over grensa for Narvik står svenske heliskifirmaer klare til å søke om tillatelse til å frakte skikjørere til topps med helikopter også på norsk side av grensa.

– Hvis det åpner for heliskiing i Narvik kommer jeg til å søke om tillatelse umiddelbart, sier Anders Bergwall, som er heliskiguide på heltid i firmaet Arctic Guides.

Han har hotellet på Riksgränsen som fast oppdragsgiver, og gleder seg stort over muligheten til å drive heliskiing i Narvik.

– Jeg har bodd i Narvik i femten år, og for åtte år siden søkte jeg om heliskitillatelse i kommunen, mest for å signalisere interesse. Jeg har vært på mange av de aktuelle toppene, også med helikopter som guide under filming til Free Radicals, og det er et voldsomt potensiale i fjella rundt Narvik, sier Bergwall.

Må ha store områder

Han understreker at de alltid er restriktive med helikopter til fjells, og aldri lander på et fjell hvor det er andre folk. Samtidig mener han det er viktig å få tilgang til et stor område.

– Vi holder en lav profil når vi er ute. Men det er viktig med store områder tilgjengelig, slik at vi kan spre lyden over et stort område, og ikke være på de samme stedene hele tiden. Vi må spre trafikken utover, sier Bergwall.

– Voldsom kvalitetsheving

At heliskitillatelse i Narvik vil gi produktet en voldsom kvalitetsheving er han ikke i tvil om.

– På norsk side av grensa blir jo fjorden en del av pakken, plutselig kan vi tilby heliskiing fra fjell til fjord. Samtidig får vi tilgang til flere sider av fjella, noe som gjør oss friere i forhold til vør og snøforhold. Heliskimuligheter i Narvik vil heve kvaliteten på produktet vårt enormt, sier Bergwall.

Strenge med skuter

Selv om ordfører Nysæter er positiv til heliskiing, og tror han har kommunestyret med seg i denne saken, så er han langt mer restriktiv i forhold til snøskuterkjøring.

– Vi må holde igjen på skuterkjøringa, men vi er veldig glade for å få bestemme dette selv. For Narvik din del er det snakk om å kunne tilrettelegge ei skuterløype nord i kommunen, tilknytta Polar Zoo. Noe frislipp skal vi absolutt ikke ha. I Sverige jobber de nå med å begrense skuterkjøringa etter frislipp i mange år, uten at de lykkes så godt med det. Sånn vil vi ikke ha det i Narvik, sier han.

Også ordføreren i toppturkommunen Nesset i Romsdal ønsker heliskiing velkommen. Les mer her!

Her finner du lista over alle kommunene som får tillatelse til å selv bestemme over motorferdsel i utmark når den nye regjeringa trår til.

Publisert 10. oktober 2013 kl 12.19
Sist oppdatert 10. oktober 2013 kl 12.19
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen