Topptursekk dame og herre – best i test 2022

De beste topptursekkene

Hvor stor bør topptursekken være? Hva skal du ha plass til? Og hvilken sekk er best? Her er guiden til de beste sekkene for topptur og randonee.

Topptursekk på skitur
RIKTIG TOPPTURSEKK: En god sekk for topptur skal fikse mye. I denne artikkelen avslører vi hvilke sekker som er best og hva du bør se etter. Foto: Tore Meirik

Markedet for topptursekker er stort og omfattende, og de aller fleste produsenter har en eller annen sekk egnet til skiturer i fjellet.

I topptursekken skal du ha med mat, drikke, ekstra klær kamera, førstehjelpsutstyr, snøskredutstyr, hjelm, skibriller og en rekke andre ting.

Sekker som kun er beregnet på heisbasert kjøring har lignende funksjoner, men mindre volum og ikke mye plass til overs når spade og søkestang er på plass.

Skikjørere på vei opp renne
KRAVSTOR: Topptursekken skal fikse mye – blant annet skal det være enkelt å feste skiene på sekken når du må gå på beina. Foto: Tore Meirik

De beste allsidige topptursekkene

Gjennom mange år med testing av allsidige topptursekker – som fyller disse behovene godt – har flere modeller imponert. Blue Ice Yagi er en sekk med alle tenkelige funksjoner, men som likevel er enkel i bruk og veier lite. 

Norrønas Lofoten 30 er en annen modell stappfull av funksjoner. Begge disse sekkene gjorde det bra i vår nyeste test av allsidige topptursekker.

Og skulle du komme over Salewas Randonee 36 på bruktmarkedet – den gikk ut av produksjon i 2019 – kan du gjøre et varp. Denne sekken er både rimelig, lett og bra!

To personer som romsterer i topptursekk
ROMSTERING: Det gjelder at glidelåser, spenner og andre finurligheter er enkle å bruke med hansker eller votter på. Foto: Tore Meirik

Du må også ha plass til å ta med fellene, og for noen er feste for isøks og plass til stegjern viktig, for å kunne forsere ekstra krevende terreng. Pass på så du ikke kjøper en sekk som er for stor. Volum mellom 30 og 40 liter passer de fleste - til kortere turer kan enda mindre sekk være fint. Med mye plass til overs er det fort gjort å ta med alt for mye, og det blir både tungt å bære sig det vil gå ut over kjøringen. En tung sekk kan også være skummelt his du går på trynet.

Blue Ice Kume er et godt eksempel – denne sekken tok en ganske suveren seier da vi testet topptursekker for ekstra krevende terreng i 2020.

Pass på så du ikke kjøper en sekk som er for stor. Volum mellom 30 og 40 liter passer de fleste - til kortere turer kan enda mindre sekk være fint.

Med mye plass til overs er det fort gjort å ta med alt for mye, og det blir både tungt å bære og kan gå ut over kjøringen. En tung sekk kan også være skummelt hvis du går på trynet.

Skikjører på topptur
NED: En god topptursekk er god å kjøre med. Foto: Tore Meirik

Flere topptursekker er designet med nettopp dette for øye; for å gjøre sekken lett i vekt og enkel å bruke har den så få detaljer som mulig.

Kanadiske Arc´teryx vant testen i 2019 med Alpha SK 32 – dette er en sekk som har alle funksjonene du trenger, men ikke mer.

Dermed må du finne deg i færre valgmuligheter for hvordan du skal bære forskjellig utstyr, men gjør du det får du en sekk som er enkel å bruke, men med god funksjon og lav vekt.

I samme test imponerte også Mammut Spindrift 26. Dette er en liten sekk, men den har også en storebror. Felles for begge er mange og gjennomtenkte funksjoner som gjør livet på topptur enklere – begge modellene imponerte oss i testene.

Topptursekker for damer

Topptursekker fins også i egne versjoner for kvinner. Disse har gjerne kortere rygg, men også andre detaljer kan være annerledes.

I denne testen gjorde en nyere modell fra Mammut, Ortovox Ascent 30 og klassikeren Dawn Patrol 32 fra Black Diamond imponerte damene i testlaget.

Rappellering på topptur
TEST: Tonje Nordgård Heen rappellere ned ei bratt kneik under Fri Flyts test av topptursekker for kvinner. Foto: Tore Meirik

Lette topptursekker

Er du opptatt av å tyne vekta maksimalt for å være rask på tur kan det være verdt å vurdere en superlett topptursekk.

Da må du ofre litt bærekomfort, men samtidig få lite å drasse på, og funksjoner for kjapt feste av ski. Lettvekt-spesialistene i Dynafit imponerte med sin RC 20-sekk, og det samme gjorde italienske Camp med sekken Rapid.

Går du litt opp i egenvekt på sekken kan du få mange av de kjappe funksjonene inspirert av konkurransesekker, men samtidig få mer volum, bærekomfort og slitestyrke.

Black Diamond Cirque er en populær klassiker som ble testvinner i Fri Flyt, knapt slått av fine Exped Serac 35.

Skredballongsekk

Mange vurderer skredballongsekk. Dette er en sekk som blåser opp en stor luftballong på ryggen ved å dra i en utløser. Ballongen løses ut enten ved hjelp av en patron eller et batteri. En patron bruker trykkluft for å blåse opp ballongen, mens batteriet bruker en vifte. Foreløpig er det Black Diamond og Arc´Teryx som tilbyr sistnevnte.

Poenget med ballongen er at den i de fleste tilfeller vil bidra til å holde deg oppå snøen i et snøskred. Skredballongsekkene er dyrere, men kan redde liv når uhellet er ute.

Dette må en god topptursekk ha:

• Sekken bør ha mulighet for enten a-feste eller diagonalfeste av ski. De fleste sekker har begge deler. Hvilken type du bruker er litt smak og behag. Bruker du a-feste er det risiko for at bakskiene dulter borti leggene dine for hvert steg. Det er viktig å feste sammen skituppene i toppen med en stropp, slik at det blir A- og ikke H-feste. Med diagonalfeste, hvor tuppene stikker lenger ut, kan det bli kinkig å gå i skrått terreng fordi skiene skraper borti. 

• Sekken bør ha minst ett isøksfeste for de litt mer dramatiske turene.

• Opplegg for drikkesystem er en fordel. Dette betyr at sekken har lomme for drikkeblære og utgang for drikkeslangen i toppen. Med dette systemet kan du drikke underveis uten å ta av sekken. Husk å blås vannet tilbake i blæra etter at du har drukket, hvis ikke kan det fryse og tette hele greia.

• Eget rom for skredutstyret er lurt. Da slipper du å stresse med alt det andre du har i sekken når du skal grave opp kameraten din.

• Sekken bør være mellom 30-45 liter for å få plass til punktene nevnt ovenfor. Sverger du likevel til lite vekt, eller går for å komme raskest til toppen, er det mulig å velge mindre versjoner.

Test av Norrøna Lofoten 30

Norrøna Lofoten 30 er en solid, allsidig og detaljrik topptursekk som kan brukes til det aller meste.

Norrøna Lofoten 30 test
Norrøna Lofoten 30
Norrøna Lofoten 30
 • Vekt: 1 428 gram

 • Pris: 2 799 kroner

 • Oppgitt volum: 30 liter

 • Egenvekt (gram per liter volum): 47,6

 • Nett: norrona.com

skala
7/10

Testens dyreste sekk er ny modell fra norske Norrøna denne sesongen. 

Lofoten 30 er laget i kraftig, resirkulert nylon og sekken har snowboardfeste, mulighet for å feste ski i både a-form, integrert hjelmfeste som kan skjules i egen lomme, stegjernslomme med dreneringshull nederst, to isøksfester og røde glidelåshemper på skredrommet.

Hovedrommet nås fra baksiden, hvor det forsterka ryggpanelet åpnes med en nokså kraftig glidelås. Sekken har i tillegg ei mindre lomme i toppen, lomme på venstre hofte og utstyrsløkke på høyre. Hoftebeltet strammes fra hoftene og inn mot midten.

Spennene er laget i plast, og flere av de kan låses.

sekk topptur test topptursekk
BRA HJELMFESTE: Norrønas hjelmfeste er avtakbart, men også festet i sekken. Det holder hjelmen forbilledlig på plass. Foto: Tore Meirik

I bruk

Norrønas sekk er spekket med detaljer – her har de norske designerne ikke valgt bort noe. Det merkes på både vekta og prislappen, men gjør også at sekken er både slitesterk og komfortabel på ryggen. Med Lofoten-sekken bærer du både ski og annen bagasje komfortabelt.

Lommene er store og enkel å bruke med sine kraftige glidelåser, og rommet for skredutstyr er tydelig merket med rød glidelås – det er en rimelig men smart og viktig detalj. Stegjernslomma nederst er veldig kjekk når du har stegjern med på tur, men også fin å legge fellene i.

Hjelmfestet er enkelt å bruke og kan festes i sekken. Sekken har to isøksfester, men de er ikke veldig enkle å bruke, blant annet fordi de må brukes sammen med stroppene øverst som har spenner med lås. Det samme har de øverste kompresjonsreimene, og vi opplever at låsen ikke tilfører mye, men gjør spennene vanskelige å betjene med hansker på. Sekken ville vært enklere å bruke med åpning til hovedrommet fra toppen - med åpning kun i ryggen er den litt kålete når hjelmen er festet på framsiden.

Norrøna Lofoten er en allsidig sekk hvor ingen detaljer er utelatt, og dermed et bra valg for deg som vil brukes sekken til alt mulig med ski og snowboard på beina (og på sekken).

VURDERING
Brukervennlighet
Utstyrsorganisering
Allsidighet
Bærekomfort
Total
PLUSS

+ God bærekomfort + Allsidig + Smart med rød glidelås på skredrommet + Bra hjelmfeste

MINUS

– I overkant mange detaljer – Høy egenvekt – Åpning til hovedrom kun på baksiden – Høy pris

Test av Ortovox Haute Route 40

Ortovox Haute Route er en stor og komfortabel topptursekk som vil gjøre en god jobb for deg som skal på lange turer eller ha med deg ekstra mye bagasje.

Ortovox Haute Route 40 test
Ortovox Haute Route 40
Ortovox Haute Route 40
 • Vekt: 1 310 gram

 • Pris: 2 200 kroner

 • Oppgitt volum: 40 liter

 • Egenvekt (gram per liter volum): 32,75

 • Nett: ortovox.com

skala
8/10

Testens største sekk er fra tyske Ortovox, og den er - som navnet antyder - mynta på flerdagers turer. Selv om volumet er størst, er Haute Route 40 slett ikke testens tyngste sekk.

De er laget i polyamid, og har hovedrom som kan nås fra toppen og ryggen, en mindre lomme øverst og lomme på høyre hofte. 

Hjelmfestet henger fast, og nås fra en lomme nederst på sekken. I denne lomma er også løkka for skråfeste av ski gjemt. Sekken har også ekstra løkker for a-feste, åpning for klatretau, og to kompresjonsreimer på hver side. 

Videre har Haute Route to isøksfester og hoftebeltet på venstre side har utstyrsløkke.

Ryggen har ekstra padding og hoftebeltet strammes fra hoftene og inn mot midten.

Alle spennene er i plast, og skredrommet har rød glidelåshempe.

sekk topptur test topptursekk
PÅ TESTTUR: Ortovox Haute Route er en stor men komfortabel topptursekk. Her fra testtur på Grøvelnebba på Nordmøre. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Haute Route 40 er en stor sekk, men den overrasker med god bærekomfort – både når den er stappfull og når den er mer slunken.

Størrelsen gjør den godt egnet til turer med mye bagasje, enten fordi de går over flere dager eller fordi de krever ekstra utstyr.

Ut over det er funksjonene gjennomtenkte og enkle å bruke. Skredrommet er lett tilgjengelig, og rød kontrastfarge her er en fin detalj som koster lite med betyr mye.

Det er svært behagelig å bære ski på ryggen med denne sekken, både i a- og skråfeste. Særlig a-festet er bra på grunn av kraftige stropper nederst. Hjelmfestet fungerer også veldig fint. 

Ortovox har lyktes svært bra i å lage en stor men behagelig sekk med de funksjonene du trenger. For de som ønsker seg en sekk med stort volum for lange turer er denne et trygt valg.

VURDERING
Brukervennlighet
Utstyrsorganisering
Allsidighet
Bærekomfort
Total
PLUSS

+ Veldig bra rom for skredutstyr + Gjennomtenkte detaljer + Bra hjelmfeste + Komfortabel, særlig med tung bør

MINUS

– Litt dyr

Test av Helly Hansen Ullr 30

Helly Hansens nye topptursekk er detaljrik og solid, men har også svært mange muligheter for forbedring, og ender langt unna toppen i vår test.

Vi har testet skisekken Helly Hansen Ullr 30
Helly Hansen Ullr 30
Helly Hansen Ullr 30

Vekt: 1 466 gram

Pris: 1 699 kroner

Oppgitt volum: 30 liter

Egenvekt (gram per liter volum): 48,9 gram

hellyhansen.com

skala
3/10

Ullr er Helly Hansens nye serie for skikjøring og topptur. Ullr 30 er den eneste sekken i serien, og den er en ny modell som kommer i to farger.

Sekken har eget rom for skredutstyr, lomme med fleecefôr til skibriller, en avlang lomme på hver side og hovedrom som kan åpnes både i toppen og ryggen. Hjelmfeste er integrert og kan pakkes vekk i en lomme i bunn av sekken.

Den har både a-feste (med forsterkede løkker nederst) og skråfeste for ski. Sistnevnte gjøres med en kraftig og avtakbar løkke nederst og et elastisk bånd med en stor plastkrok på toppen av sekken.  

Bærereimene har løkker for å feste utstyr, stramming ved skuldrene og flyttbar brystreim. Hoftebeltet har ekstra padding innerst mot sekken.

Videre har sekken spenner i plast, fire låsbare kompresjonsreimer og ekstra avstivning mot ryggen. Også på utsiden har sekken ekstra stivt panel.

Ullr 30 gir et markant førsteinntrykk. Sekken er tung og føles stiv, noe den også er. Bærereimene er ikke kurvet, og dermed gnager reimene mot nakken. Vi målte sju centimeter mellom reimene ved nakken på Ullr 30. Til sammenligning har testvinner Blue Ice Yagi 35 12 centimeter på samme sted, og Exped Serac 35 13 centimeter. Paddingen ved hoftene er for kort og smal til å bidra noe særlig til å øke bærekomforten.

Glidelåsene til skredrommet og hovedrommet fra ryggen er kraftige og stive, og glir ikke veldig lett. De øverste kompresjonsstroppene går over glidelåsen til skredrommet, som gjør det kronglete å åpne. Ut over det er skredrommet stort med god plass til stor spade.

A-festet for ski er helt ålreit, men de låsbare spennene på kompresjonsreimene er kinkige å håndtere med hansker på. Skråfestet er derimot ikke like bra – den store løkka nederst er kraftig, men ikke justerbar slik at skiene blir hengende og slenge. Reima med den store plastkroken fungerer greit, men særlig lekkert er systemet ikke – i det hele tatt går sekkens plastdeler ut over finish og totalinntrykk.

Med unntak av plastspennene er materialene i Ullr 30 kraftige, og sekken er solid. Hjelmfestet fungerer fint.

Du skal være en ganske dedikert Helly Hansen-entusiast med smal nakke for å trives med denne sekken på topptur, men gjør du det er Ullr 30 en sekk du vil ha i mange år.

VURDERING
Brukervennlighet
Allsidighet
Utstyrsorganisering
Bærekomfort
Total
PLUSS

Solid

God plass til skredutstyr

MINUS

Tung

Ubehagelig å bære

Dårlig finish

Dårlig skråfeste

Kjipe glidelåser

Test av Exped Glissade 35

Exped Glissade 35 er en allsidig og slitesterk topptursekk med bredt bruksområde og god bærekomfort.

Exped Glissade 35 test
Exped Glissade 35
Exped Glissade 35
 • Vekt: 1 408 gram

 • Pris: 1 599 kroner

 • Oppgitt volum: 35 liter

 • Egenvekt (gram per liter volum): 40,32

 • Nett: exped.com

skala
8/10

Sveitsiske Exped laget sekker i en drøss kategorier, og Glissade-serien (som har flere størrelser) er i kategorien «solid-topptursekk». 

Den er relativt tung i dette selskapet, men også detaljrik: Sekken har stor åpning til hovedrommet (den kraftige glidelåsen går helt ned på den ene siden), topplomme med fleecefôr, ekstra løkker for a-feste, og to kompresjonsreimer på hver side. De øverste kompresjonsreimene har metallspenne. Sekken har også feste for snowboard og truger.

Sekken har flere daisychains (løkker for å feste utstyr) både under og på utsiden, kraftig løkke for skråfeste av ski og isøksfeste som kan flyttes fra høyere til venstre side – men også enkelt økes til to hvis du har en ekstra stropp.

Ryggen har ekstra padding og hoftebeltet – som strammes fra midten og ut – har lommer på begge sider.

sekk topptur test topptursekk
TOPPTUR: Med Exped Glissade 35 på vei mot Åbittind. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Expeds kraftige topptursekk er åpenbart en slitesterk sekk du vil ha lenge. Kraftige materialer hever riktignok vekten, men det gjør sekken ikke bare slitesterk, men også enkel å bruke. 

Glidelåsene er kraftige og glir svært godt samtidig som de er enkle å betjene med hansker på. 

Lommene er store og romslige, og det er enkelt å organisere utstyret. Men det ville vært enda enklere å få tak i skredutstyret hvis glidelåsene til skredrommet hadde annen farge enn resten.

Både a- og skråfestet for ski fungerer fint, særlig a, siden sekken har ekstra kraftige stropper nederst for å feste skiene. Isøksfestet er ok, men det burde vært to, og det er kinkig å ta av isøksa uten å ta av sekken.

Sekken får også pluss for metallspenner på de øverste kompresjonsreimene.

Exped Glissade er et godt valg for deg som vil ha en skisekk til all slags bruk – og som vil vente mange år før du må erstatte den.

VURDERING
Brukervennlighet
Utstyrsorganisering
Allsidighet
Bærekomfort
Total
PLUSS

+ Slitesterk + Gode glidelåser + Bra bærekomfort + Bra a-feste

MINUS

– Litt tung – Burde hatt tydeligere åpning av skredrommet

Test av Blue Ice Yagi 35

Blue Ice Yagi er testvinner av årets topptursekk-test. Yagi er en lett sekk uten unødige detaljer, men med de viktigste funksjonene på plass – og de overgår forventningene.

Blue Ice Yagi 35 test
Blue Ice Yagi 35
FF_testvinner
Blue Ice Yagi 35 Yagi 35
 • Vekt: 1 230 gram

 • Pris: 2 099 kroner

 • Oppgitt volum: 35 liter

 • Egenvekt (gram per liter volum): 35,14

 • Nett: blueice.com

skala
9/10

Blue Ice fra Chamonix har gjort et temmelig imponerende inntog på markedet for klatre- og toppturutstyr. Her leverer de best i test med sekken Blue Ice Yagi.

Denne sekken er beregnet for litt mindre teknisk krevende toppturer enn modellen Kume, men likevel har Yagi mange funksjoner for ferdsel i ekstra krevende terreng. 

Sekken har to isøksfester, løst hjelmfeste, eget rom for skredutstyr, fôret lomme for goggles og hovedrom som nås fra åpning i toppen eller med glidelås på venstre side. På høyre side er en ekstra lomme. 

Hoftebeltet har lomme på den ene siden og utstyrsløkke på den andre. 

Skjult i ei lomme på venstre skulderreim er ei avtakbar slynge med metallspenne, som kan brukes til å feste ski, enten som vanlig skråfeste eller hurtigfeste på siden, hvor skiene kan festet uten å ta av sekken. Også den nedre løkka for disse festene er avtakbar, og sekken leveres med denne løkka i to størrelser for smale og brede ski.

sekk topptur test topptursekk
KOMFORTABEL: Selv om Yagi ikke har det stiveste og mest avanserte bæresystemet, er den likevel komfortabel i bruk. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Selv om Yagi også er nokså lett og dermed føles litt slarkete, så leverer den veldig bra på det meste annet. Blue Ice har turt å fjerne en del funksjoner man finner igjen på andre sekker i testen, men de har beholdt og forbedret de viktigste.

Resultatet er en relativt lett sekk som er enkel å bruke og har svært gode versjoner av de funksjonene du trenger; isøksfestene er klart best i testen, skredrommet er romslig og lett tilgjengelig, det er også hovedrommet.

Hurtigbæresystemet for ski er riktignok ikke like enkelt i bruk som på Dynafit, men er mye mer strømlinjeforma. Skibæring både i a-feste og skråfeste går som en drøm og hjelmfestet er bra, selv om det godt kunne vært festet i sekken.

Blue Ice Yagi er en usedvanlig gjennomtenkt sekk, med funksjoner som fungerer bedre enn de fleste konkurrentene, samtidig som vekta er lav, komforten ålreit og ingenting føles overflødig. 

VURDERING
Brukervennlighet
Utstyrsorganisering
Allsidighet
Bærekomfort
Total
PLUSS

+ Smarte detaljer + Blue Ice har valgt bort funksjoner man klarer seg uten + Lav vekt + Enkel i bruk

MINUS

– Litt slappere i fisken enn de tyngre sekkene

Test av Ortovox Peak 32s

Topptursekken Ortovox Peak 32s er beregnet på tekniske turer og alpin klatring. Den har topplokkåpning med taufeste og to mindre lommer i lokket.

Ortovox Peak 32s
Ortovox Peak 32s
Ortovox Peak 32s

Pris: 2 099 kroner 

Vekt: 1 452 gram

Volum: 32 liter

Nett: ortovox.com

skala
8/10

Videre har den eget rom for skredutstyr og en mindre lomme utenpå. Den har også lomme på høyre hofte og stor utstyrsløkke på venstre.

Ski kan festes i både a-form med kompresjonsreimene og med skråfeste. Peak har integrert hjelmfeste i en lomme nederst.

Dette er samme lomme som rommer skråfestet for ski – skråfeste fordrer for øvrig at taufestestroppen i toppen benyttes. Sekken har merinoull i ryggen og vekta er relativt høy.

Som på Ascent har også denne sekken enorm åpning til hovedrommet med toveis glidelås, kombinert med enkel tilgang til skredutstyr.

Men på denne sekken sitter hjelmfestet fast – mye bedre! Fargekoding på glidelåsene gjør det enkelt å holde på med de forskjellige funksjonene.

Peak har bare 32 liter oppgitt volum, men den er med god margin testens største sekk. Bærekomfort er god, med solide skulderstropper og hoftebelte, som er enkle å justere.

Sekken får pluss for lokk, som gir mye mer plass og nødløsning hvis glidelåsen ødelegges.

Samtidig er Peak ikke like komfortabel å kjøre med som en del av de andre sekkene, og vi merker at skifestene ikke er prioritert. Ryggen oppleves som nokså lang. 

Peak 32s er en romslig sekk som er testens beste for tekniske toppturer og tinderangling, men som skisekk blir den litt for spesialisert mot klatring.

«Jeg liker at sekken er stor med plass til mye stæsj, men den er litt lang i ryggen, noe som går ut over brukervennligheten i nedkjøringene» TONJE

VURDERING
BRUKERVENNLIGHET
UTSTYRSORGANISERING
ALLSIDIGHET
BÆREKOMFORT
FINISH
TOTAL

Test av Blue Ice Kume 38

Topptursekken Blue Ice Kume 38 er spekket med detaljer for å håndtere utstyr i krevende og eksponert terreng med blant annet fire måter å bære ski på.

Blue Ice Kume 38.
Blue Ice Kume 38.
FF_testvinner
Blue Ice Kume 38
 • Vekt: 1 200 gram

 • Pris: 2 199 kroner

 • Nett: blueice.com

skala
9/10

Gjuratind er en temmelig populær toppturklassiker i Romsdalen, og siden toppunktet er en slags pinakkel må man rappellere ned.

Det er ikke så langt, men det er kjekt å ikke stresse alt for mye når man står på toppen og skal feste nedfiringstauet.

Og nettopp der kom Blue Ice-sekkens geniale tau-pakke-system til sin rett. Løsne skrukarabinen med tauenden fra utstyrsløkka på hoftebeltet, slå et dobbelt halvstikk (elns) i skrukarabinen i rappellfestet, og vipps er du forankra og kan trygt og enkelt begynne å mate ut tau.

Uten denne funksjonen på sekken må du ta sekken av ryggen, åpne rommet med tauet i og begynne å styre med alt mulig annet som er i veien og som gjerne vil ramle ned.

Dette er ett av mange systemer på sekken fra Blue Ice (som ikke er fremmed for å dra hardt i spakene i produktutviklingsavdelinga - tidligere har vi blitt imponert av deres latterlig lette klatresele).

Den har hele fire måter å feste ski på (en av de gjør at du kan feste skia uten å ta av sekken), fire isøksfester, hvor to av dem er av typen med hurtigtilgang. I tillegg har sekken hjelmfeste og taufeste i lokket.

Sammenlignet med den eldre modellen White Tiger fra samme merke framstår Kume som både lettere og mer gjennomtenkt.

Blue Ice topptur test sekk
UVANLIG: Dette er muligens et bilde som bare så vidt bidrar til å kaste lys over sekken fra Blue Ice, men på denne selfien ligger Kume 38-sekken på toppen av Gjuratind i Romsdalen sammen med undertegnede (som altså står).

Alt dette medfører ganske mange stropper og reimer. For å skifte mellom de tre systemene for å bære ski må du flytte på både ei løkke og en strammestropp.

Løkka er sterk og stroppen har solid metallspenne, men det er et herk å flytte på de med kalde og/ eller hanskekledte fingre.

Murphys lov vil også bidra til at du mister de, og da blir plutselig valgmulighetene få (noe av dette kunne Blue Ice løst ved å inkludere to løkker i prisen).

Men når du har ordna dette, fungerer de forskjellige systemene veldig bra. Isøksfestene er helt konge, det er superenkelt å få tak i øksene uten å ta av sekken.

Å bære skiene i a-festet er stabilt og fint, men da blokkerer du tilgangen til hovedrommet.

Bærer du skiene skrått blir det litt krøll med hjelmfestet, men det er løsbart. Merk at du bør legge litt krefter i å stramme den øverste stroppen for å unngå slark.

Du kan også bære skiene i skråfestet med den øverste stroppen festet i skulderreima.

Da kan du ta av skiene uten å ta av sekken, men det er ikke like stabilt og komfortabelt å bære, for stroppen trekker skulderreima i en litt uheldig retning.

Den siste festemåten er på siden av sekken, som gir litt ubalansert bæring, men gjør det enkelt å hekte på skiene uten å ta av sekken. Perfekt for korte, tekniske partier som må forseres uten ski.

Blue Ice Kume 38 er testens beste sekk for teknisk krevende toppturer – et supert valg for bratt skikjøring og tinderangling.

VURDERING
Tekniske detaljer
Brukervennlighet
Bærekomfort
Total
PLUSS

+ Smarte systemer for å bære ski + Smarte systemer for å bære isøkser + Genialt system for å bære og håndtere tau + Lomme og utstyrsløkke på hoftebeltet + Spenner i metall

MINUS

– Vanskelig å få skiene til å henge skikkelig tight – Materialet er mykt, og sekken kan føles litt slapp – Kinkig å håndtere spesialfunksjonene med kalde eller hanskekledte fingre – Burde hatt to skiløkker inkludert

Test av Patagonia Descenscionist 40

Topptursekken Patagonia Descenscionist 40 har ikke like mange funksjoner som de andre i testen, men er et supert valg for snowboardere på langtur.

Patagonia Descenscionist 40.
Patagonia Descenscionist 40.
Patagonia Descenscionist 40
 • Vekt: 1 268 gram

 • Pris: 2 499 kroner

 • Nett: patagonia.com

skala
7/10

– Dette er litt som å mate en vorsteher, tenkte jeg. 

Vorsteher er en type hund som eter alt, og mye av det (det er i hvert fall min erfaring). Sist sommer lanserte amerikanske Patagonia sekken Ascenscionist (en som driver med ascending, altså å ferdes oppover), og da skulle det bare mangle at sekken med det motsatte navnet kommer nå.

Descenscionist (en som driver med descending, altså å ferdes nedover), er i butikkene til høsten. Vi har testet den største av de to modellene, denne rommer hele 40 liter.

Her er det bare å fylle på – selv med alskens klatreutstyr i tillegg til alt det vanlige toppturstæsjet var det ikke nødvendig å bruke taufeste-stroppen som festes under rulle-lukkinga i toppen av sekken.

Tauet fikk nemlig plass oppi. Isøksa plasserte jeg inne i skredutstyr-rommet, først og fremst fordi jeg syns det er greit å ha de inne i sekken i stedet for utenpå, men også fordi jeg aldri klarte å finne ut hvordan isøksfestene på utsiden av sekken skal brukes.

Patagonia test topptur sekk
PÅ VEI OPP: Sekketester Tore Meirik på vei opp på Ryssdalsnebba på Nordmøre med Descenscionist på ryggen. Foto: Kristoffer Kippernes

Descenscionist er svært god å bære, og den er enkel i bruk hvis man ser bort fra isøksfestene.

Lommene på hoftebeltet er kjekke, rommet for skredutstyr er veldig lett tilgjengelig og det er fint å bære ski både på skrå og med a-feste.

Materialet i sekken virker slitesterkt, og det løse hjelmfestet fungerer fint.

Sekken har testens beste system for å bære snowboard. I tillegg til rullelukking på toppen, kan hovedrommet nås via en glidelås på siden.

Samtidig er det få overraskelser å få med Descenscionist på topptur.

Den har de funksjonene man trenger, men ikke mer, og sammenlignet med de andre sekkene i testen framstår den ikke som spesielt innovativ.

Patagonia Descenscionist er en velegna sekk for de fleste toppturer – særlig med snowboard, og i største størrelse for lange turer med mye bagasje. Men til teknisk krevende turer i bratt terreng fins det bedre alternativer. 

VURDERING
Tekniske detaljer
Brukervennlighet
Bærekomfort
Total
PLUSS

+ Solid materiale + Romslig + Taufeste i toppen + Rullelukking fungerer bra + Snowboardfeste + Enkel tilgang til skredrommet

MINUS

– Dårlige isøksfester – Mangler spesialfunksjoner for bratt terreng – Spenner i plast er sårbare

Test av Mammut Niva 35

Topptursekken Mammut Niva 35 kommer i to farger. Mammut Niva 35 skal ha rygglengde og skulderstropper som er tilpasset kvinners anatomi.

Mammut Niva 35
Mammut Niva 35
FF_testvinner
Mammut Niva 35

Pris: 1 999 kroner  

Vekt: 1 360 gram

Volum: 35 liter  

Nett: mammut.com

skala
9/10

Sekken har hovedrom som åpnes i toppen eller langs ryggen bak, eget rom for skredutstyr, avstivet og fôret goggle-lomme, lomme for stegjern/ feller ytterst og en mindre lomme i toppen.

Videre har Niva a- og skråfeste for ski (sistnevnte strammes inne i to av lommene – den lille topplomma må være delvis åpen for å benytte skråfestet).

Det er også lomme på den ene hofta. Sekken har integrert hjelmfeste og isøksfeste. Vekta er blant de tyngre.

Niva 35 har enkel tilgang til alle rommene – sekken skal ha honnør for at hovedrommet kan nås fra både bak- og framsiden. Bra hjelmfeste som sitter godt, og ikke er i veien for viktige funksjoner.

Kraftig stropp for a-feste og låsbare og solide kompresjonsreimer gjør det til en drøm å bære skiene på sekken, som for øvrig sitter godt på ryggen når den er smekkfull, blant annet på grunn av bra hoftebelte.

Bærereimene er kanskje litt smale, og vi ser ikke helt poenget med den kantete goggle-lomma som bygger ut.

For å bruke skråfeste til ski må den lille lomma øverst være delvis åpen – det er ikke optimalt.

Testerne syns for øvrig det er veldig bra at sekken kan velges i en annen farge enn den vi testet.

Mammut Niva 35 vinner testen fordi den fungerer veldig bra til all slags toppturer, er komfortabel og har alle de viktige funksjonene på plass.

«Testens mest allsidige skisekk – som heldigvis fins i andre farger» INGVILD

VURDERING
BRUKERVENNLIGHET
UTSTYRSORGANISERING
ALLSIDIGHET
BÆREKOMFORT
FINISH
TOTAL

Test av Arc'teryx Alpha SK 32

Arc'teryx Alpha SK 32 er gjennomtenkt, minimalistisk og oser av kvalitet. Denne topptursekken er testvinner med sine tekniske løsninger.

Arc'teryx Alpha SK 32
Arc'teryx Alpha SK 32
FF_testvinner
Arc'teryx Alpha SK 32
 • Vekt: 980 gram (gram per liter: 30,6)

 • Pris: 2 799 kroner

 • Oppgitt volum: 32 liter

arcteryx.com

skala
9/10

TEKNISK

Alpha er ny fra kanadiske Arc’teryx denne sesongen, og man merker umiddelbart at testens dyreste sekk er gjennomtenkt – og nesten i overkant strippet for unødige detaljer.

Sekken har et hovedrom, et eget rom for skredutstyr og et mindre rom i toppen.

De to hovedrommene åpnes med to metallspenner i toppen. Hovedrommet snorlås øverst og glidelås på siden. Det vesle rommet har glidelås.

Hoftebeltet strammes ved hoftene på hver side og brystreima kan flyttes i løkkene på bærereimene.

Sekken har kun skråfeste for ski, basert på avtakbare gummistropper. Sekken mangler kompresjonsstropper, men med flere gummistropper kan man feste ski i a-form. Den har ikke isøks- eller hjelmfester. 

I BRUK

Både isøks og hjelm må stappes oppi sekken, noe som føles uvant, men ikke nødvendigvis feil. For å få A-feste for ski må du kjøpe to ekstra stropper, men det dedikerte skråfestet fungerer bra, og sekken er god å bære også med ski på.

Glidelåsen på siden gir god tilgang til hovedrommet, og fungerer bedre enn åpning bak, siden du slipper å legge sekken opp/ned – noe som ikke er så bra hvis det er festet ski eller hjelm utenpå.

Det er en ulempe at isøksa må plasseres i hovedrommet eller sammen med spaden og søkestanga – på utsiden av sekken er den ikke i veien for andre ting, og du slipper at den stikker hull på dunjakka eller brødskiva di.

Metallspennene som gir tilgang til skredutstyrsrommet og snorlåsen til hovedrommet er overraskende gode å håndtere med hansker på. Det er også snorlåsen og gummistroppene. 

Arc'teryx Alpha er en lett, kostbar og gjennomtenkt kvalitetssekk som fungerer svært bra såfremt du liker de tekniske løsningene. Selv om vi helst vil feste isøksen utenpå, er sekken så gjennomtenkt at den blir testens vinner.

VURDERING
Brukervennlighet
Utstyrsorganisering
Allsidighet
Bærekomfort
Finish
Total

Test av Mammut Spindrift 26

Mammut Spindrift 26 er en liten og innovativ topptursekk med geniale detaljer som flaskeholder og stavfeste fra den sveitsiske produsenten.

Mammut Spindrift 26
Mammut Spindrift 26
FF_anbefaler
Mammut Spindrift 26
 • Vekt: 859 gram (gram per liter: 33)

 • Pris: 1 899 kroner

 • Oppgitt volum: 26 liter

mammut.com

skala
9/10

TEKNISK

Ny sekk fra sveitsiske Mammut, med hovedrom som åpnes både fra toppen og hele ryggen, eget rom for skredutstyr med åpning langt ned og mindre lokklomme med vanntett glidelås.

Hovedrommet har lomme for drikkeblære, og hoftebeltet er bredt, men blir smalere mot framsiden, og har store lommer på hver side.  

Sekken er laget i relativt tynt stoff, men er forsterket nederst. Bærereimen og hoftebeltet på høyre side har feste for staver, og på venstre side holder for drikkeflaske, som kan skjules i en egen lomme.

Reima har ikke isolert rom for drikkeslange, selv om sekken er klargjort for det

To isøksfester, mange små løkker og fire små reflekser på baksiden. Sekken har ikke kompresjonsreimer.

En mindre lomme nederst på sekken rommer hjelmfeste og stropp for skråfeste av ski. Alle bæresystemene er merket med symbol for hva slags funksjon de har.

I BRUK

Det merkes fort at erfarne toppturfolk har spilt inn smarte funksjoner på denne nye modellen fra Mammut.

26-utgaven vi har testet er litt liten for lange toppturer, men stor nok for dagsturer. Kommer også i 32-liters versjon.

Spindrift 26 har mange smarte finesser som er veldig bra; flaskeholderen og stavfestet på bærereima, og de svære lommene på hoftebeltet er suverene detaljer.

Komforten er testens beste på grunn av stort hoftebelte, men vær obs hvis du er veldig slank; det kan bli kinkig å få stramma nok.

Sekken har ikke kompresjonsstropper - derfor kan man ikke bære ski i a-form.

Men skråfestet fungerer ypperlig, også med hjelm i hjelmfestet (som ikke er løst).

Isøksfestene kunne vært mer sofistikerte – de holder ikke øks uten krafse eller hammer. Alle funksjonene har et lite merke som gjør sekken oversiktlig og enkel å bruke. 

Mammut Spindrift 26 imponerer med god komfort og detaljer du ikke trodde du trengte – men som viser seg veldig nyttige. En ypperlig skisekk som vil passe svært mange.

VURDERING
Brukervennlighet
Utstyrsorganisering
Allsidighet
Bærekomfort
Finish
Total
Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Friflyt.no skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige utstyrstester, gir deg gode kjøpstips og du får tilgang til toppturguider i hele Norge.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement friflyt.no og få tilgang til artikkelen.