Skifeller - feller til topptur og randonee-ski

De beste skifellene til topptur

Skal du gå topptur er skifeller helt essensielt for å komme seg opp. Her får vi vite hvordan du velger skifeller, hvilke som er best og hvordan du tar vare på dem.

VIKTIG: Uten skifeller blir det ingen topptur. Her får du vite alt du trenger om feller. Foto: Martin Innerdal Dalen
VIKTIG: Uten skifeller blir det ingen topptur. Her får du vite alt du trenger om feller. Foto: Martin Innerdal Dalen

Først – hva er egentlig skifeller? Jo; det er en slags duk som festes på skiene for å gi feste i motbakke. 

Skifeller av dyreskinn har trolig vært i bruk like lenge som ski, altså mellom 5 og 10.000 år. Hjortejegere i Altajfjellene har feller av hesteskinn, som gir glien (medhårs) og festet (mothårs) de trenger for å jage byttedyrene i dyp snø.

I dag bruker de fleste av oss feller laget i mohair eller nylon. Det fins også feller i plast og selskinn, men disse er uvanlige. Det er først og fremst materialene som skiller de forskjellige felletypene, og derfor er materialet avgjørende for hvilke skifeller du bør velge. Prisene varierer fra 1500 til rundt 3000 kroner for feller til topptur.

Vi har testet feller fra mange forskjellige merker. Sveitsiske Pomoca har imponert med  blant andre Free Pro 2.0, som er godt egnet for frikjørere, og den raske fellen Climb Pro S-Glide. Det kanadiske merket G3 har svært god markedsposisjon i Norge, blant annet på grunn av modeller som Minimist Speed og klassikeren Alpinist.

Colltex lager eksklusive feller i tynt, mykt og lett materiale - Palü Mohair er blant de flotteste modellene. Contour har fokus på brukervennlighet, og Hybrid Mix er fine skifeller med lim som gjør de svært enkle å håndtere. Kohla Multifit Mohair Mix er en annen fin modell fra en annen produsent.

Foto: Martin Innerdal Dalen
Foto: Martin Innerdal Dalen

I våre tester har vi vektlagt gli, feste og brukervennlighet. Alle fellene har gjennomgått en lik test av gli og feste; ved gåing rett opp en 33 grader bratt motbakke og kjøring rett ned en forhåndsbestemt trasé med fellene på. Men variasjoner i lengde og bredde på fellene gjør at gli- og feste-testen ikke kan sammenlignes direkte. Det vil også være variasjoner i gli og feste etter temperaturen i lufta og snøen.

Merk at Pomoca og Colltex lager også feller for andre merkenavn, slik at deres modeller ofte fins med andre navn.

Flere skimerker tilbyr egne spesialtilpassede feller til sine ski. Da er toppfestet gjerne en plugg eller hempe som festes i et hull eller hakk i tuppen på skien. Dette fungerer godt, men har den ulempen at du ikke kan bruke disse fellene på andre ski. Velger du denne løsningen, har du heller ikke valget mellom ulike materialer og egenskaper på fellene. De fleste av disse skispesifikke fellene er laget av en av produsentene som er nevnt i denne artikkelen, og med litt research kan du finne ut hvilken av felleprodusentens egne feller den tilsvarer.

Foto: Siv-Elin Skogen
Foto: Siv-Elin Skogen

Skifeller må i varierende grad tilpasses skiene de skal brukes på. De fleste feller har ferdigtilpassede lengder, men finjusteringen av bredden må gjøres med en medfølgende kniv. På noen modeller må du også tilpasse lengden selv, som i praksis  betyr å montere enten fram- eller bakfestet selv. Hvor mye innsats det krever varierer, og i vår test av toppturfeller er denne jobben en del av vurderingene.

Materialer i skifeller

Nylon/ syntetfiber: Slitesterkt og rimelig materiale som er godt egnet for feller. Gir ofte veldig bra feste, men har ikke like god gli som de mer kostbare materialene.

Mohair: En type garn laget av ull fra angorageit, som gir svært god glid i kombinasjon med bra feste. Har ikke samme slitestyrke som nylon, og koster mer. 

Aluminium, plast og gummi: Klipsene som fester fellene foran og bak er vanligvis laget i disse materialene. Her fins mange varianter, og det gjelder å se etter noe som passer skiene dine og ikke er knotete å bruke med hansker eller votter på.

Plast og selskinn: Fischer hadde i sin tid vedlikeholdsfrie plastfeller i sin produktlinje, men dette har de gått bort fra. Det fins også feller i selskinn, som brukes av noen få entusiaster. Fordelen med selskinn er svært god gli på tørr snø.

Hvilken felle som passer deg avhenger av hva slags turer du går og hva du prioriterer. For turer med lange anmarsjer, eller hvor det er en del opp og ned før du når toppen, er glid sentralt, og viktigere enn mange tror. Du sparer mye krefter ved at fellene glir lett i stedet for å løfte eller presse fellene fremover. 

På langturer eller turer du vil gå fort vil derfor ofte mohair være det beste valget. De dyreste fellene for konkurranser i randonée er laget i mohair, fordi det gir best gli og slitestyrke er mindre viktig. Rene mohairfeller er dyrere enn nylonfeller.

På bratte turer hvor godt feste er viktigere enn god gli er syntetfibre bra. Klarer du deg med litt dårligere gli på flatene, mens du først og fremst være sikker på å slippe glipptak i motbakkene, er det liten grunn til å bruke ekstra penger på mohairfeller. 

De mest populære fellene er vanligvis laget i en miks av mohair og nylon – på den måten kan du utnytte de beste egenskapene til begge materialene. 

Feste og glid er uten tvil de to viktigste egenskapene til skifeller. Likevel er det også andre ting du og bør være oppmerksom på når du kjøper feller. Klips eller fester foran og bak sikrer at fellene sitter godt på, og at snø ikke kommer seg inn mellom felle og ski. Pass på at de passer med skiene dine.  

Nylon/ syntetiske feller: Feller i dette materialet er for deg som vil ha høy slitestyrke og lav pris, og er mindre opptatt av vekt og gli. Hvis du går relativt få toppturer hver sesong og ikke setter høy fart i motbakkene i fokus kan dette være materialet for deg.

Avanserte brukere som vil bevege seg langt og/ eller fort velger gjerne andre materialer. 

Miksfeller – altså feller laget i både nylon og mohair: De fleste finner skifellene sine her. En miks med 70 prosent mohair og resten nylon er ganske vanlig, og da får du relativt slitesterke feller med god gli og godt feste til en ålreit pris.

Men skal du maksimere hastigheten og minimere vekten – eller du vil bruke minst mulig penger – kan andre materialer være bedre egnet.

Mohairfeller: Syns du det er greit å legge litt ekstra penger i å ha de letteste fellene med best gli og ålreit feste, da er mohair et godt valg. Rene mohairfeller er bra for deg som vil ha de beste egenskapene både når fellene ligger i sekken og når du skal gå fort.

Styr unna mohair hvis du vil ha lang levetid, lite vedlikeholdsinnsats, lav pris og best mulig feste.

Slik tar du best vare på fellene dine

Vanlig skivoks gir fellene bedre gli, samtidig som det hjelper mot klabbing (snø som fester seg i fellene), og fungerer som impregnering og øker levetiden på fellene.  Det fins egen fellevoks, men en klump glider som du gnur på holder i massevis. Et annet knep for å få bedre gli fikser du med saks.

Gode rutiner når du tar fellene av og på er smart. Unngå å få smuss i limet på undersiden av fellene, og øv gjerne på å ta av fellene effektivt i vind. En fin måte er å skrelle av halve fellen, og brette dem sammen idet du begynner med den andre halvdelen. Eller ta av hele fellen, og bruke kneet som «knekkpunkt» når du bretter fellene sammen.

Det samme gjelder snø. Ser du at turkompisen din har bakfeste som slenger løst, si fra, så slipper han eller hun å få snø innunder fellene. Sliter du med dårlig lim og slappe feller; ta dem av og tørk dem i vinden eller sola, eventuelt inn mot kroppen en stund, så blir det bedre.

Vær nøye når du tar på fellene. Det er viktig å ha noen millimeter såle + hele stålkanten synlig midt på skiene. Dette gir bedre feste ved skrå gange, og kan være viktig for å unngå utglidning på hardt føre.

På turer med tørr snø, gjerne pudder hvor du går flere runder, er det vanskelig å unngå snø mellom fell og såle. Det fører fort til at fellen sitter dårlig. Da kan sportstape eller gummistropp være løsningen for å feste fellene.

Oppbevaring av skifeller

Limet under fellene liker ikke høye temperaturer. Derfor bør du tørke fellene i romtemperatur eller kaldere, ikke over ovnen eller foran peisen

Produsenten G3 anbefaler at skifeller langtidslagres i fryser. Dette sparer limet mest mulig, og det er all grunn til å tro det gjelder for all typer skifeller. Legg derfor fellene i fryseren ved sesongslutt, og la dem ligge der til vinteren er tilbake og du skal bruke dem

Mange feller selges med et slags mellomleggspapir (felleduk). Dette er stort sett unødvendig å bruke, de fleste syns det er enklest å brette hver fell sammen, lim mot lim. Fordelen med å bruke felleduken er at fellene blir lettere å ta fra hverandre, spesielt når det er flere minusgrader

Test av Pomoca Free 2.0

Pomoca Free 2.0 er slitesterke nylonfeller som er svært enkle å tilpasse - i en pakke som inkluderer det meste.

Pomoca Free 2.0
Pomoca Free 2.0
Pomoca Free 2.0

260 gram før tilpasning (str. 175-190 cm, 90-100 mm)

249 gram etter tilpasning (til ski med 107 mm midtbredde og lengde 185)

0,081 gram pr. cm2

2 399 kroner

pomoca.com

skala
8/10

Alle Pomoca-fellene i vår test imponerer med en svært innholdsrik pakke. Free 2.0 leveres med oppbevaringseske i et nokså fast materiale med glidelås, som har plass til det meste. Pose til fellene og en nokså spesiell fellekniv er inkludert. Og som en ekstra bonus er en pose med en slags parfyme også med, slik at det lukter litt spesielt når du åpner pakken.

Pomoca-fellene kommer i ferdige lengder. Tuppfestet er en metallramme som træs over skituppen, og bakfestet er en plastdings som kan flyttes langs et gummibånd for å finjustere lengden.

Free 2.0 er laget i nylon, og markedsføres med ekstra god slitestyrke og grep. Samtidig er vekten temmelig lav.

I BRUK

Som de andre skifellene fra Pomoca er også denne usedvanlig enkel å tilpasse. Den gjennomtenkte fellekniven gjør jobben svært lettvint. I det hele tatt gir Pomocas feller et veldig godt førsteinntrykk med sin innholdsrike pakke. Særlig Free 2.0, som ikke er særlig dyre sammenlignet med en del andre.

Fellen er enkle å bruke også til fjells, både fram- og bakfeste fungerer upåklagelig, selv om bakfestet er litt trangt og må jobbes mer med enn G3 sin variant for å komme på plass. Å justere til riktig lenge er enkelt.

Free 2.0 har svært godt feste – faktisk så godt at som nye nesten litt i overkant; Man følte at skia bråstoppa hver gang man satte den ned etter et steg. Glien er med andre ord ikke på topp.

Ellers er fellen enkle å håndtere, slitesterke og ikke spesielt tunge. Denne modellen vil være et veldig godt valg for frikjøreren som bruker tunge ski og går opp bratte heng. Men skal du løpe av garde fins det lettere alternativer med bedre gli.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Mye for pengene

Innholdsrik pakke

Superenkle å tilpasse

Kolossalt feste

MINUS

Dårlig gli

Litt knotete bakfeste

Test av Pomoca Free Pro 2.0

Pomoca Free Pro 2.0 er Pomocas toppmodell for frikjørere som skal gå motbakke med brede ski.

Pomoca Free Pro 2.0
Pomoca Free Pro 2.0
Pomoca Free Pro 2.0

251 gram før tilpasning (str. XL, 185-200 cm, 90-100 mm)

237 gram etter tilpasning (til ski med 107 mm midtbredde og lengde 185)

0,122 gram pr. cm2

2 749 kroner

pomoca.com

skala
9/10

Alle Pomoca-fellene i vår test imponerer med en svært innholdsrik pakke. Fellene leveres med oppbevaringseske i et nokså fast materiale med glidelås, som har plass til det meste. Pose til fellene, en nokså spesiell fellekniv, ekstra tuppfeste for smalere ski og en slags duk for å tørke av skiene er også inkludert. Og som en slags ekstra bonus er en pose med en slags parfyme også med, slik at det lukter litt spesielt når du åpner pakken.

Pomoca-fellene kommer i ferdige lengder. Tuppfestet er en metallramme som træs over skituppen, og bakfestet er en plastsdings som kan flyttes langs et gummibånd for å finjustere lengden.

Free Pro 2.0 er laget i 70% nylon og 30% mohair. Vekten er midt på treet, men de er blant de dyrere fellene vi har testet. Forskjellen fra den rimeligere Free er at denne modellen har både spesiell impregnering og membran som skal sikre bedre gli enn vanlige feller med 70/30 miks.

I BRUK

Som de andre skifellene fra Pomoca er også denne usedvanlig enkel å tilpasse. Den gjennomtenkte fellekniven gjør jobben svært lettvint. I det hele tatt gir Pomocas feller et veldig godt førsteinntrykk med sin innholdsrike pakke. Sammenlignet med en del andre er heller ikke prisen så verst.

Fellen er enkle å bruke også til fjells, både fram- og bakfeste fungerer upåklagelig, selv om bakfestet er litt trangt og må jobbes mer med enn G3 sin variant for å komme på plass. Å justere til riktig lenge er enkelt.

Free Pro 2.0 skal være Pomocas toppmodell for frikjørere som går opp sjøl. Det er en veldig god skifell, med godt feste og god gli, samtidig som den er myk og letthåndterlig. Den har dårligere feste enn Free, men glien er bedre og festet er mer enn bra nok. Denne er rett og slett litt mer behagelig å gå med, og på en lang tur kan det være verdt å investere de ekstra hundrelappene denne koser. Pomoca Free Pro 2.0 er rett og slett veldig gode feller som koster litt.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Mye for pengene

Innholdsrik pakke

Superenkle å tilpasse

God gli og godt feste

Kompakte og letthåndterlige

MINUS

Litt knotete bakfeste

Test av Pomoca Climb Pro Mohair

Pomoca Climb Pro Mohair er allsidige skifeller som imponerer på de fleste vis. Det skal mye til for at du ikke blir fornøyd med disse til toppturen.

Pomoca Climb Pro Mohair
Pomoca Climb Pro Mohair
Pomoca Climb Pro Mohair

286 gram før tilpasning (str. L 175-190 cm, 90-100 mm)

254 gram etter tilpasning (til ski med 95 mm midtbredde og lengde 175)

0,148 gram pr. cm2

2 499 kroner

pomoca.com

skala
9/10

Alle Pomoca-fellene i vår test imponerer med en svært innholdsrik pakke. Fellene leveres med oppbevaringseske i et nokså fast materiale med glidelås, som har plass til det meste. Pose til fellene, en nokså spesiell fellekniv, ekstra tuppfeste for smalere ski og en slags duk for å tørke av skiene er også inkludert. Og som en slags ekstra bonus er en pose med en slags parfyme også med, slik at det lukter litt spesielt når du åpner pakken.

Pomoca-fellene kommer i ferdige lengder. Tuppfestet er en metallramme som træs over skituppen, og bakfestet er en plastdings som kan flyttes langs et gummibånd for å finjustere lengden.

Som navnet antyder er fellene laget i ren mohair, og de skal være ekstra godt egnet for kald snø. Vekten og prisen på Climb Pro Mohair er midt på treet.

I BRUK

Som de andre skifellene fra Pomoca er også denne usedvanlig enkel å tilpasse. Den gjennomtenkte fellekniven gjør jobben svært lettvint. I det hele tatt gir Pomocas feller et veldig godt førsteinntrykk med sin innholdsrike pakke. Sammenlignet med en del andre er heller ikke prisen så verst.

Fellen er enkle å bruke også til fjells, både fram- og bakfeste fungerer upåklagelig, selv om bakfestet er litt trangt og må jobbes mer med enn G3 sin variant for å komme på plass. Å justere til riktig lengde er enkelt.

Climb Pro mohair er enkle i bruk, limet er ikke veldig klissete, og fellene er myke og smoothe å pakke sammen i sekken. Både gli og feste er jevnt over godt, men glien er hårfint bedre enn festet – slik det forventes å være med mohair.

I sum er Pomoca Climb Pro Mohair skifeller som vil passe de aller fleste svært godt.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Mye for pengene

Innholdsrik pakke

Superenkle å tilpasse

God gli

MINUS

Litt knotete bakfeste

Test av Colltex Tödi Mix

Colltex Tödi Mix har lav vekt og kraftig lim, men kjip fellekniv og litt knotete brukervennlighet trekker ned totalscoren.

Colltex Tödi Mix
Colltex Tödi Mix
Colltex Tödi Mix

254 gram før tilpasning (str. 176-185, 120 mm)

231 gram etter tilpasning (til ski med 107 mm midtbredde og lengde 185)

0,132 gram pr. cm2

2 599 kroner

colltex.ch

skala
6/10

Colltex Tödi Mix er laget i 65 % mohair og 35 % polyamid. Vekten nokså beskjeden – særlig til miksfeller å være, men samtidig er prisen i øvre sjikt blant miksfeller. Faktisk er denne miksfellen merkbart lettere enn den rene mohairmodellen.

Leveres med oppbevaringspose, «mellomleggspapir» og en relativt enkel fellekniv. Colltex-fellene kommer i ferdige lengder, med tuppfeste i metall og bakfeste som er en plastdings med en slags metallkrok festet. Denne hektes bak på skien, og kan flyttes langs et bånd for å finjustere lengden.

I BRUK

Akkurat som Colltex sin fine mohairmodell er også denne miks-utgaven veldig myk og enda lettere – men litt stivere enn sin dyrere storesøster. De er greie å pakke sammen og ligger fint i sekken, men limet er kraftig og fellene er slitsomme å skrelle fra hverandre.

Tuppfestet fungerer upåklagelig, og bakfestet er enkelt å bruke – men det sitter ikke spesielt godt. Plasten på bakfestet er også såpass liten at det gir lite moment når du skal klikke festet på plass. Veldig enkelt er det ikke.

Fellene er vanskelige å tilpasse med mindre du har fellekniv fra en av konkurrentene. Colltex sin medfølgende kniv er testens dårligste.

Også denne modellen har ålreit gli og feste, og det virker som sveitserne har funnet et fint kompromiss i materialet. Men slitestyrken er ikke like god som en del av alternativene med samme material-miks.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Myke og letthåndterlige

Lav vekt

Bra miks mellom feste og gli

MINUS

Litt dyre

Dårlig fellekniv

Ikke veldig slitesterke

Test av Colltex Palü Mohair

Colltex Palü Mohair er myke, lette og litt kostbare skifeller med god gli og godt feste, men de er ikke like slitesterke som en del konkurrenter.

Colltex Palü Mohair
Colltex Palü Mohair
Colltex Palü Mohair

276 gram før tilpasning (str. 176-185, 130 mm)

253 gram etter tilpasning (til ski med 107 mm midtbredde og lengde 185)

0,125 gram pr. cm2

2 7499 kroner

colltex.ch

skala
6/10

Sveitsiske Colltex sine feller leveres med oppbevaringspose, «mellomleggspapir» og en relativt enkel fellekniv. Fellene kommer i ferdige lengder, med tuppfeste i metall og bakfeste som er en plastdings med en slags metallkrok festet. Denne hektes bak på skien, og kan flyttes langs et bånd for å finjustere lengden.

Som navnet sier er denne fellen laget i ren mohair. Dermed er prisen nokså høy og vekten temmelig lav.

I BRUK

Man merker umiddelbart at Colltex sin fine mohairmodell er lette og veldig myke. De er enkle å pakke sammen og ligger fint i sekken. Tuppfestet fungerer upåklagelig, og bakfestet er enkelt å bruke – men det sitter ikke spesielt godt. Under testingen mistet vi bakfestet flere ganger. Plasten på bakfestet er også såpass liten at det gir lite moment når du skal klikke festet på plass. Veldig enkelt er det ikke.

Siden fellene er så myke er de enkle å håndtere, men de er vanskelige å tilpasse med mindre du har fellekniv fra en av konkurrentene. Colltex sin medfølgende kniv er testens dårligste.

Palü Mohair har ellers både og gli og godt feste, og det virker som sveitserne har funnet et fint kompromiss i materialet. Også vekten er imponerende lav.

Men det gjør også at disse ganske dyre fellene ikke er særlig slitesterke – man kan nok ikke forvente like lang levetid på disse som en del konkurrenter.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Myke og letthåndterlige

Bra miks mellom feste og gli

MINUS

Høy pris

Dårlig fellekniv

Ikke særlig slitesterke

Test av G3 Alpinist Elements

G3 Alpinist Elements er en slitesterk skifell med godt feste. Denne vil du ha lenge, men hvis lav vekt og god gli er viktigst fins det bedre alternativer.

G3 Alpinist Elements
G3 Alpinist Elements
G3 G3 Alpinist Elements

285 gram før tilpasning (str L – lengder 183-199, 100 mm bredde)

278 gram etter tilpasning (til ski med 95 mm midtbredde og lengde 175)

0,185 gram pr. cm2

1 999 kroner

genuineguidegear.com

skala
7/10

Kanadiske G3 (Genuine guide gear) er en temmelig populær leverandør av feller til ski og splitboard. Alpinist Elements er en av deres rimeligere modeller i nylon. Den deler både fram- og bakfeste med merkets andre modeller.

Foran festes fellen med to metallkroker, og det skiller seg fra de fleste andre feller vi har testet, som heller har en rektangelformet metalldings som framfeste. Bak er et gummibånd med en nokså spesiell spenne som sørger for bakfeste og justering.

Fellene leveres med pose, mellomleggspapir og fellekniv. De kommer i forskjellige lengder og bredder, og prisen avhenger av lengde og bredde.

I BRUK

G3-fellene var i sin tid markedets enkleste å tilpasse på grunn av den geniale og nærmest idiotsikre fellekniven som fulgte med. Slik er det fortsatt, men flere av de andre merkene har tatt igjen G3s fellekniv-suverenitet, så G3 er ikke lenger enerådende når det gjelder å forenkle tilpasningen.

Å justere bakfestet er litt kronglete, men når det først er gjort er det svært enkelt å bruke – bakfestet har moment som gjør at det spretter på plass som en lek. Krokene foran er litt trange, og ikke like gode å bruke som metall-rektanglene til konkurrentene. På noen skimodeller ble de for trange, og falt av under gange.

Alpinist Elements er ellers solide feller som gir godt feste. De føles litt stive og er litt mer klissete enn en del konkurrenter, men samtidig har de lang levetid. Glien er ikke den beste, men til vanlig bruk mer enn bra nok.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Solid

Bra bakfeste

Godt feste

MINUS

Litt stive og klissete

Trange framfester

Test av G3 Minimist Speed

G3 Minimist Speed er fine skifeller som tar lite plass i sekken og glir godt. Men de er litt stive og klissete.

G3 G3 Minimist Speed

225 gram før tilpasning (str M, 100 mm)

222 gram etter tilpasning (til ski med 95 mm midtbredde og lengde 175)

0,157 gram pr. cm2

2 399 kroner

genuineguidegear.com

skala
7/10

G3 Minimist Speed er nokså lette feller, laget i 100 prosent mohair. Foran festes fellen med to metallkroker, og det skiller seg fra de fleste andre feller vi har testet, som heller har en rektangelformet metalldings som framfeste. Bak er et plastbånd som er tynnere enn på Alpinist-fellen, med en nokså spesiell spenne som sørger for bakfeste og justering.

Fellene leveres med pose, mellomleggspapir og fellekniv. De kommer i forskjellige lengder og bredder, og prisen avhenger av lengde og bredde.

I BRUK

G3-fellene var i sin tid markedets enkleste å tilpasse på grunn av den geniale og nærmest idiotsikre fellekniven som fulgte med. Slik er det fortsatt, men flere av de andre merkene har tatt igjen G3s fellekniv-suverenitet, så G3 er ikke lenger enerådende når det gjelder å forenkle tilpasningen.

Å justere bakfestet er litt kronglete, men når det først er gjort er det svært enkelt å bruke – bakfestet har moment som gjør at det spretter på plass som en lek. Krokene foran er litt trange, og ikke like gode å bruke som metall-rektanglene til konkurrentene. På noen skimodeller ble de for trange, og falt av under gange.

Minimist Speed har god gli, og de er fine å bære i sekken med både nokså lav vekt og lavt volum. Samtidig er de ganske stive med mer klissete lim enn konkurrentene. De er ikke like slitesterke som tykkere feller, selv om slitestyrken er godkjent i konkurranse med andre, rene mohairfeller.

Glien er veldig god og festet ganske godt. Dermed blir Minimist et godt valg for deg som vil ha god gli og lav vekt foran slitestyrke og bombefeste.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Lavt volum

Bra bakfeste

God gli

MINUS

Stive og klissete

Trange framfester

Ikke så slitesterke

Test av Pomoca Climb Pro S-Glide

Pomoca Climb Pro S-Glide er eksklusive skifeller som glir godt og imponerer med slitestyrken.

Pomoca Climb Pro S-Glide
Pomoca Climb Pro S-Glide
Pomoca Climb Pro S-Glide

314 gram før tilpasning (str. L, 175-190 cm, 90-100 mm)

252 gram etter tilpasning (til ski med 95 mm midtbredde og lengde 175)

0,164 gram pr. cm2

2 749 kroner

pomoca.com

skala
8/10

Alle Pomoca-fellene i vår test imponerer med en svært innholdsrik pakke. Fellene leveres med oppbevaringseske i et nokså fast materiale med glidelås, som har plass til det meste. Pose til fellene, en nokså spesiell fellekniv, ekstra tuppfeste for smalere ski og en slags duk for å tørke av skiene er også inkludert. Og som en slags ekstra bonus er en pose med en slags parfyme også med, slik at det lukter litt spesielt når du åpner pakken.

Pomoca-fellene kommer i ferdige lengder. Tuppfestet er en metallramme som træs over skituppen, og bakfestet er en plastsdings som kan flyttes langs et gummibånd for å finjustere lengden.

Climb Pro S-Glide er laget i 70% nylon og 30% mohair. De er relativt kostbare og midt på treet vektmessig. De har spesiell membran og impregnering for å hindre vann-absorbsjon, som igjen skal gjøre fellene bedre egnet for turer hvor de må av og på flere ganger – og forbedret gli.

I BRUK

Pomoca Climb Pro S-Glide glir godt, og inspirerer til å lange ut i motbakkene uten å løfte skiene – det er behagelig. Samtidig er festet bra, og fellene er lette å håndtere. De koster litt mer enn en del konkurrenter, men leverer såpass bra – særlig med tanke på gli – at det er en akseptabel investering for deg som går mye topptur. De oppleves også som ganske myke og kompakte i sekken.

Som de andre skifellene fra Pomoca er også denne usedvanlig enkel å tilpasse. Den gjennomtenkte fellekniven gjør jobben svært lettvint. I det hele tatt gir Pomocas feller et veldig godt førsteinntrykk med sin innholdsrike pakke.

Fellen er enkle å bruke også til fjells, både fram- og bakfeste fungerer upåklagelig, selv om bakfestet er litt trangt og må jobbes mer med enn G3 sin variant for å komme på plass. Å justere til riktig lenge er enkelt.

Pomoca Climb Pro S-Glide er et veldig godt alternativ for deg som går mange høydemeter hver vinter.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Innholdsrik pakke

Superenkle å tilpasse

God gli

Kompakte og letthåndterlige

MINUS

Litt knotete bakfeste

Litt dyre

Test av Kohla Multifit Mohair Mix

Kohla Multifit Mohair Mix er solide feller for deg som krever godt feste og syns det er artig å tilpasse dem selv.

TEST: Se bildet i full størrelse i artikkelen. Foto: Martin I. Dalen
TEST: Se bildet i full størrelse i artikkelen. Foto: Martin I. Dalen
Kohla Multifit Mohair Mix

skala
9/10

Testens eneste limfrie feller er laget med en miks av 65 % mohair og 35 % nylon.

Modellen krever litt av tilpasningen, her må bakfestet monteres selv, og du må klare deg med en vanlig tapetkniv når du skal skjære til fellene.

Jobben er ikke vanskelig, men du må ha både hammer og skjærefjøl klar.

En fordel er at du kan velge mellom to bakfester avhengig av baktuppen på skiene dine.

Felleposen har smart fleece på den ene siden, som brukes for å fjerne skitt og snø fra fellene.

Merk at limfrie feller ikke bør lagres veldig kaldt, i motsetning til vanlige feller.

Kohla-fellene er solide og sitter som spikra i motbakkene. 

På snø: Når limet er borte blir fellene lette å ha med og gjøre, slik er det også med disse. De gir også et solid inntrykk, noe som passer med vekta.

I motbakken merker man fort at Kohla-fellene sitter som spikra. Ingen glipptak, og turen opp gikk relativt fort.

Glien er ikke den beste, men fellene ble hele to sekunder raskere på andre gjennomkjøring av glitestbakken.

De sitter svært godt på skiene, og lim savnes ikke. Kohla er solide feller for deg som krever godt feste og syns det er artig å tilpasse dem selv.

Fakta og vurdering:

  • Pris: 2 200 kroner

  • Vekt: 306/ 306 gram

  • Nett: kohla.at

  • Vurdering:

2
2
Kohla
Kohla

Foto: Martin I. Dalen

VURDERING
Totalt
Gli
Feste

Test av Contour Hybrid Mix

Contour Hybrid Mix er en solid, myk og driftssikker skifell som er enkel i bruk – til en helt ålreit pris.

Contour Hybrid Mix
Contour Hybrid Mix
Contour Hybrid Mix

315 gram før tilpasning (str. XL, 177-184 cm, 115 mm)

293 gram etter tilpasning

0,198 gram pr. cm2

2 299 kroner

kochalpin.at

skala
8/10

Contour Hybrid Mix laget i 65% mohair og 35% syntetisk nylon. Contour bruker et spesielt lim (kalt hybridlim) på sine modeller, som skal gjøre det enkelt å vaske de rene for smuss og støv. Ett sett med «vaskeservietter» er inkludert i pakken. Fellepose, kniv og «mellomleggspapir» er også med.

Den har tuppfeste som de fleste andre; et metallrektangel træs over skituppen. Bakfestet er en plastdings festet i en plastremse med friksjonsbelegg på undersiden. Remsen er 22 centimeter lang, som betyr 22 centimeter justeringsrom på lengden.

Plastdingsen er halvannen centimeter lenger enn tilsvarende på Colltex og Pomoca, noe som betyr mer moment når den trykkes på plass (den er dog halvparten så lang som på G3).

Også fellene fra Contour leveres i ferdige lengder og forskjellige bredder. Hybrid Mix kommer for øvrig i en versjon kalt UNI, hvor tuppfestet ikke er montert.

I BRUK

Contours feller er svært enkle å tilpasse, med sin lille og smarte fellekniv. Det er også enkelt å finjustere lengden med plastremsen bak, og tuppfestet går fint over skituppen. Limet er det minst klissete av alle fellene vi har testet, noe som gjør fellene veldig enkle å håndtere. Det hjelper også at de er myke, og enkle å pakke i sekken. 

På turer hvor man tar fellene av og på flere ganger, særlig på dager med pudder, kan dette mindre klissete limet gjøre at fellene sitter dårligere, men vi opplevde ikke dette som noe stort problem under testingen.

VURDERING
Feste
Gli
Tilpasning
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Veldig bra slitestyrke

Enkle å tilpasse

Enkle i bruk

MINUS

Litt høy vekt

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.