Stegjern - test av stegnjern til topptur og randonee

De beste stegjernene til topptur

Når du skal på topptur og randonee i snørenner, på smale rygger eller i eksponert terreng, er det viktig med stegjern. Her finner du test av ulike modeller.

Stegjern for topptur
STEGJERN: Stegjern for topptur

Brattkjøring er i vinden, og hvem drømmer ikke om å kjøre rennene som lager så vakre linjer ned fra store fjell? Eller hva med å bruke dagene med moderat skiføre til å i stedet forsere en luftig rygg? 

Å ferdes i bratte vinterfjell er kanskje ikke for de store massene.

Men vil du utvide topptur-repertoaret, makse opplevelsene på dagene uten verdensmesterføre eller gå opp ei renne før vårsola gjør den myk og skummel? I så fall bør du ha isøks og stegjern i tillegg til det vanlige toppturutstyret.

Det finnes flere ulike stegjern til topptur, men i Fri Flyts test er det Camp Skimo Nanotech som er testvinner.

Et godt alternativ er Petzl Irvis hybrid, som er laget av en blanding av aliminium og stål.

Vi har testet fire par stegjern som er laget for bratte skiturer. De er ikke like stive, mindre slitesterke og med færre tagger enn stegjern for is- og alpinklatring. Samtidig er de mer solide enn stegjern for brevandring, og har bindings-systemer laget for skistøvler.

Ikke dermed sagt at andre stegjern ikke kan brukes, men dedikerte skitur-stegjern tar mindre plass i sekken, veier mindre og fungerer bedre på snø.

Tre av fire stegjern i testen er laget i aluminium med frontparti eller fronttagger i stål. Stål gjør de mer slitesterke og gir mindre sjanse for brudd. Men de blir også tyngre enn rene aluminiumsstegjern.

Alle har anti-klabbeplater under, som er en forutsetning for å ferdes trygt i glatt lende med snø. Toppturstegjern er først og fremst laget for ferdsel på snø, men de takler også noe bruk på stein og enkel klatring i is.

Lengden på taggene betyr mye for hvordan de oppleves; lengre tagger gir bedre feste, men kan også føre til dårligere balanse på hardt underlag og litt tyngre og mindre stabil gange.

De fire stegjern-parene i testen har alle blitt brukt på en rekke bratte skiturer forrige og inneværende vinter, og alle har vært gjennom grundig testing. Vekt og lengder har vi målt selv.

Test av Camp Skimo Nanotech

Camp Skimo Nanotech er et lett aluminiumsstegjern med ti tagger. De to fronttaggene er forsterket med Camps Nanotech-system, som innebærer at taggene er laget i Sandvik-stål.

TEST: Test av Camp Skimo Nanotech. Foto: Kristoffer Kippernes
TEST: Test av Camp Skimo Nanotech. Foto: Kristoffer Kippernes
FF_testvinner
Camp Skimo Nanotech

Pris: 1 700 kroner

Vekt: 479 gram

Mål sammenpakket (h x l x b): 80 x 280 x 95 mm 

Nett: Varri.no/camp

skala
9/10

Stegjernet har ikke bøyle foran, men et aluminiumsspor med en plastdel som sporer tåa riktig. Stegjernet festes med plastbøyle bak, som kan endres i høyden med tre trinn. Sålelengden justeres med en metallbøyle med justeringshull.

Plastplater på fram- og bakdelen skal hindre klabbing. Kraftig pose er inkludert. Skimo Nanotech har testens korteste front- (27 mm) og vertikale tagger (28 mm).

Camps stegjern er svært lette å tråkke inn i, på grunn av «plasttårnet» på frontbøylen, som effektivt sporer skistøvelen riktig. Men den gjør også at stegjernene tar temmelig stor plass i sekken.

Hendelen på bindingen er litt kort og gir litt lite moment når du klikker den på plass, men ellers er stegjernet enkelt å håndtere.

De korte taggene gjør at Skimo Nanotech føles trygge og stabile på is og stein, samtidig som taggene biter like godt som på de andre stegjernene i testen.

Det er kun på teknisk krevende is man savner lengre tagger. Antiklabbeplatene er effektive, og ståltaggene ser ut til å takle slitasje bra.

Systemet for å endre størrelse fungerer fint, og er relativt greit å håndtere i felten.

Camp Skimo Nanotech er lette stegjern som er enkle å bruke, og svært godt egnet for bratte skiturer.

VURDERING
Brukervennlighet
Teknisk terreng med is og stein
Bratt snø
Volum
Totalt
PLUSS

Veldig enkel i bruk og usedvanlig lett å tråkke inn i Svært stabil og fin på gå med på grunn av korte tagger Smart stålforsterkning

MINUS

Tar mye plass i sekken

Test av Black Diamond Neve

Black Diamond Neve har 10 tagger og er laget kun i aluminium, noe som indikerer at dette stegjernet først og fremst er beregnet på bruk i snø.

TEST: Test av Black Diamond Neve. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TEST: Test av Black Diamond Neve. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Black Diamond Neve

Pris: 1 549 kroner

Vekt: 597 gram

Mål sammenpakket (h x l x b): 70 x 270 x 96 mm

Nett: blackdiamondequipment.com

skala
7/10

Materialvalget gjør at vekta er nokså lav. Neve festes med en klassisk bakbinding kombinert med stropp rundt vrista. Hælbindingen kan finjusteres med en skrue, og grovjusteringen gjøres med midtstang i stål med hull.

Plastplater på fram- og bakdelen skal hindre klabbing. Neve kan leveres med to bindingstyper avhengig av hva slags sko de skal brukes på.

Vi har testet Pro-utgaven som er beregnet på randoneestøvler. Neve har temmelig lange fronttagger (37 mm) og nokså korte vertikale tagger (28 mm).

Neve har lange tagger som gjør de litt ustabile på hardt underlag, og de lange fronttaggene er litt masete å gå med. Kort hendel på bindingen gjør de litt tunge å smekke på. Stroppene er veldig lange, men det er enkelt å kappe dem.

Neve har ikke så innovativ justering av størrelse, det er litt styr å skifte.

Samtidig er BDs stegjern lette og oversiktlige å tråkke inn i, og de lange fronttaggene gir bra feste i bratt underlag, men aluminium-konstruksjonen blir litt for veik til bratt is. Stroppene er enkle å bruke både når stegjernene tas av og på.

Antiklabbeplatene fungerer stort sett fint, men vi opplevde noen få tilfeller hvor snøen hopet seg opp under.

Black Diamond Neve er lette og rimelige stegjern som er enkle å bruke og fungerer godt i snø.

VURDERING
Brukervennlighet
Teknisk terreng med is og stein
Bratt snø
Volum
Totalt
PLUSS

Pris Enkel i bruk

MINUS

Mangler stålforsterkning Lange tagger går ut over stabilitet Antiklabbeplater ikke helt til å stole på

Test av Grivel Ski Tour

Stegjernet Grivel Ski Tour er laget med bakstykke i aluminium og framdel i stål, noe som betyr at stegjernet også skal takle bruk på is og stein.

TEST: Test av Grivel Ski Tour. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TEST: Test av Grivel Ski Tour. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Grivel Ski Tour

Pris: 2 299 kroner

Vekt: 702 gram

Mål sammenpakket (h x l x b): 70 x 250 x 88 mm

Nett: grivel.com

skala
8/10

Bindingen er litt uvanlig; her er slåen foran og bøylen bak. En løkke i slåen foran kan hektes i spenna på støvelen for å sikre at bindingen ikke faller av (ekstra løkke er inkludert, slik at man også kan feste på samme måte som de andre i testen).

Denne konstruksjonen skal gjøre stegjernet mer kompakt sammenpakket.

Med vanlig binding heter modellen Ski Matic. Ski Tour har 10 tagger og plastplate for å hindre klabbing. Fronttaggene er 35 mm, og de vertikale taggene 32 mm.

Relativt korte fronttagger gir noe mindre stabilitet i krevende klatreterreng, men samtidig blir Ski Tour stabile i snø og på stein, hvor hele lengden på taggene ikke brukes. De er også veldig gode å gå med, og imponerende kompakte i sekken.

Uten stroppen er det fare for å miste bindingen hvis du fester løkka i spenne på skoa og spennen går opp (noe som er litt vanlig ved gåing i snø), men dette gjelder kun hvis du ikke bruker den medfølgende stroppen.

Ellers er bindingen enkel å bruke, og med den lange hendelen som i tillegg er plassert foran er det svært enkelt å ta på bindingen. Det er litt tungvint å justere sålelengden, særlig hvis du gjør det ute med kalde fingre.

Grivel Ski Tour er kompakte og slitesterke stegjern med smart binding som er enkel å bruke. De er svært godt egnet for bratte skiturer.

VURDERING
Brukervennlighet
Teknisk terreng med is og stein
Bratt snø
Volum
Totalt
PLUSS

Kompakt, tar lite plass i sekken Nokså enkel i bruk God stabilitet God slitestyrke

MINUS

Høy pris Risiko for å miste stegjernene når de brukes uten ekstra stropp

Test av Petzl Irvis hybrid

Stegjernet Petzl Irvis Hybrid er laget med aluminium bakdel og stål framdel. Men denne modellen skiller seg fra de andre ved at de to delene henger sammen med Dyneema-snor.

TEST: Test av Petzl Irvis hybrid. Foto: Kristoffer H. Kippernes
TEST: Test av Petzl Irvis hybrid. Foto: Kristoffer H. Kippernes
FF_anbefaler
Petzl Irvis hybrid

Pris: 1 700 kroner

Vekt: 479 gram

Mål sammenpakket (h x l x b): 150 x 150 x 11 mm

Nett: petzl.com

skala
8/10

Dermed er de ikke stive, og kan pakkes sammen på en annen og mer kvadratisk måte enn de andre stegjernene i testen. Stegjernet har ti tagger, og to hull til tåbøylen gir mulighet til å justere lengden på fronttaggene.

Bakstykket har spor til snora for å justere sålelengden, og stegjernet festes med plastbøyle bak.

Leveres med bøyle og tåkappe, slik at frontdelen kan byttes for bruk på støvler med eller uten plattform for tåbøyle. Plastplater på fram- og bakdelen skal hindre klabbing, og pakkpose er inkludert.

Lange tagger gjør de litt ustabile på hardt og slakt underlag, og de lange fronttaggene er litt masete å gå med. For skiturer anbefales å ha fronttaggene på korteste innstilling. Kort hendel på bindingen gjør de litt tunge å smekke på. De lange stroppene må kappes.

Samtidig er Irvis Hybrid et veldig godt valg for mer krevende og bratt snø og is. De har veldig smart og innovativ justering av størrelse, som er overraskende enkel å justere – så lenge du kan pirke løs snora med isøksa.

Vær obs på at snora strekker seg litt ved tørking, det kan være påkrevd med ytterligere justering etter bruk. De er også lette og oversiktlige å tråkke inn i, og stroppene er enkle å bruke.

Petzl Irvis Hybrid er kompakte og solide stegjern som egner seg veldig godt til krevende terreng med innslag av bratt is.

VURDERING
Brukervennlighet
Teknisk terreng med is og stein
Bratt snø
Volum
Totalt
PLUSS

Kompakt, tar lite plass i sekken Nokså enkel i bruk Bra i krevende terreng

MINUS

Lange tagger går ut over stabilitet Snorer krever etterstramming

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Friflyt.no skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige utstyrstester, gir deg gode kjøpstips og du får tilgang til toppturguider i hele Norge.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement friflyt.no og få tilgang til artikkelen.