Skredspader, snøspader og turspader er et viktig og nødvendig redskap på topptur og randonee. Her er det du må vite om spader til bruk på snø. Du ser også hvilke spader som er best i test.
SPADER: Det er mye du må vite før du kjøper spade til topptur. Her får du en grundig gjennomgang av det viktigste. Foto: Christer Lundberg Nes
Spade til topptur og frikjøring skal alltid være med i sekken for kameratredning dersom en skikompis eller noen andre blir tatt av og begravd i et snøskred.
Men også til nødly i vinterfjellet og for å bygge hopp eller levegg/solvegg er turspaden viktig. Siden spaden alltid skal bli med på tur, bør den være lett og ikke ta for mye plass i sekken.
Vi har mange forskjellige formål og behov i en turspade, som er en obligatorisk del av utstyret ved ferdsel utenfor preppa løype. Organisert redning trenger først og fremst en solid og sterk nok spade, og skal du bygge store hopp, vil du trolig spare tid med en spade med stort og godt blad.
Er du på en rask topptur eller frikjøring like ved heis, vil trolig en lett og liten spade være det du er på jakt etter.
Begge spadene er sertifisert og har flere av funksjonene som er viktige. Mammut har også en lettere snøspade som også gjorde det svært bra i testen.
Ortovox Pro Alu III er også et godt alternativ. Denne spaden har ekstra isolasjon og grep.
Du finner test av alle spadene under guiden til hvilken spade du bør velge.
DEN STORE SPADETESTEN: Alle som går topptur og kjører offpist må ha en skredspade. Vi har testet femten spader. Foto: Christer Lundberg Nes
Hva skal du se etter i en spade?
Det aller viktigste i en turspade er likevel at den er sterk nok til å grave fram en person fra et snøskred. Derfor har det viktigste testmomentet vært at spaden skal være sterk nok til en framgraving av en skredtatt i skredmasser og hardpakka snø.
Når du skal bruke en spade til topptur eller frikjøring er det viktig at den er sterk nok til kameratredning i snøskred. Det vil si å tåle å grave i skredmasser av hard snø og i verste fall med knallharde snøblokker eller skredmasser ispedd klumper av hard skare og is
Spadebladet må også være stort nok til å kunne jobbe effektivt med. Spadeskaftet må være langt nok til at man kan jobbe relativt godt over litt tid
Det er en fordel om håndtaket er slik at man kan bytte hånd og stilling underveis ved graving over lengre tid.
Styrke med lengde på skaft og størrelse på blad er utfordrende konstruksjonsmessig fordi spaden må være lett, slik at den alltid er med på turen. I tillegg må spaden være sammenleggbar, slik at den tar liten plass i sekken.
Her går vi mer detaljert gjennom de ulike delene av spaden og hva du bør se etter.
Bladet
Må være stort nok til at det er effektivt å grave, kutte blokker og fjerne snø med.
Må være sterkt nok til å tåle hard snø/skare og eventuelt isblokker.
Profiler i spadebladet er med på å gi styrke. Et rett blad uten eller med små profiler må være vesentlig tykkere i godset og blir med andre ord tyngre hvis det skal bli like sterkt som et blad med profiler.
Det er viktig for måten bladet glir ned gjennom hard snø på, at bladet ikke blir avslutta med en flat kant framme. Nedkanten/framenden på bladet må ha form og profil for å trenge ned i snøen.
Bladet må være av metall for å kunne kutte blokker i hard snø.
I en periode ble det markedsført og solgt en del turspader med plastblad. De var riktig nok imponerende sterke når det gjaldt brudd, men den fleksibiliteten i plastmaterialet som hindra bladene i å knekke, gjorde dem også svært ineffektive og dårlige å grave med i hard snø. Har du en plastspade og ferdes i skredterreng, må du bytte den ut med en ny god spade med blad i metall.
Skaftet
Må være sterkt nok til å jobbe med og løfte ut tung snø.
God lengde på skaftet er viktig for å kunne jobbe effektivt over litt tid. Teleskopskaft er derfor ofte et godt kompromiss mellom å ta liten plass i sekken og å gi bedre arbeidslengde.
Isolasjon der man holder på et metallskaft, er i regelen bare en fordel.
Sterke og raske overganger mellom blad og skaft
Eldre turspader hadde ofte en «hals» som man festa skaftet inn i. Dette var en konstruksjonsmessig utfordring fordi overgangen fra halsen til bladet fikk materialtrøtthet og gikk til brudd dersom ikke bladet var kraftig nok.
Mange nyere spademodeller har flytta festet mellom skaft og blad helt ned i selve spadebladet, og man unngår da hele konstruksjonsproblemet. Dette har bidratt til utvikling av lettere blad og spader.
Mange nye spader har spor for rask sammenkobling mellom spade og skaft. Man slipper da å holde inne låseknappen når man skal montere delene sammen, fordi sporet presser ned låseknappen underveis. Man kan da bare kjøre delene sammen raskt og effektivt.
Krafse
Flere modeller av turspader kommer nå med en alternativ kobling mellom skaft og blad som gjør at du kan lage en krafse, i tillegg til den tradisjonelle spaden. En krafse kan være svært effektiv for å flytte på løs snø. Det er også et svært effektivt supplement til en spade om det er flere som jobber i snøen, og man kan ha en arbeidsfordeling der noen kapper blokker og løsner snø med spaden i spadeinnstilling og andre står bak og krafser den løse snøen og blokkene vekk.
Håndtaket
Det er mange designvarianter av håndtaket. Du må kunne jobbe med spaden med hansker og gjerne også med votter. Håndtaket har opprinnelig et D-grep eller T-grep. I tillegg kommer T-grepet i mange varianter med asymmetrisk utforming.
D-grep, som er stort nok til hånda di, er i regelen det håndtaket som er best å holde med, og som gir mest kontroll på spaden når du jobber over litt tid.
Skal du jobbe i hard snø, vil et D-grep eller bredt T-grep være det som er best over tid.
Med hard jobbing vil det ofte være godt å bytte på hvilken hånd som er fremst og bakerst, slik at man får variert arbeidsstillinga og belastninga. Det er da stor forskjell på håndtaka, og spesielt asymmetriske T-grep kan være vanskeligere å jobbe med om man har behov for å skifte hånd.
Skal du investere i spade, kan det derfor være lurt å teste ut hvordan håndtaket på spaden kjennes med vekselsvis høyre og venstre hånd bakerst, uavhengig av hvilken hånd som er godhånda.
Godkjenning?
UIAA er mest kjent som standard når det gjelder sertifisering av klatreutstyr. Nå har de også satt opp testkrav for godkjenning av turspade (avalanche rescue shovels).
Sertifiseringa setter krav til styrken på spaden, og standarden har minstemål på total spadelengde og arealet på spadebladet. Håndtaket på spaden skal kunne fungere med hansker.
Det er den/det enkelte modellen/produktet som blir godkjent, og som kan bruke UIAA-logoen. En produsent kan med andre ord ha modeller i sin portefølje som er UIAA-sertifiserte, og modeller som ikke er det. Per i dag er flere spademodeller fra Mammut, Arva og Ortovox sertifiserte..
Slik er testene utført
I testene nedenfor har spadene fått kjørt seg i tenkt kameratredningssituasjon med rask framgraving av en skredtatt. Av mangel på ekte skredmasser har det vært brukt brøytekanter med mye variert og relevant snø.
Spadene har blitt jobba med i alt fra løs og fast snø og små og store snøklumper til faste og harde lag av skare/is og grovkorna snø. Temperaturen har jevnt over vært på -10 til -15 i testperioden.
Alle spadene har blitt brukt aktivt til å kutte blokker i hard finkorna og grovkorna snø og skare, som er anbefalt bruk av denne type spader.
Det har ikke vært stresstesting av spadene gjennom å «brekke ut» blokker – det er ikke disse turspadene lagd for å tåle. Hadde de vært bygd for å tåle den belastninga, ville spadene vært så tunge at vi ikke ville orke eller gidde å ta dem med oss på tur.
Nedenfor finner du alle produkttekster
Ord og begrep for snøspader
Grep – der du holder den ene hånda på enden av spaden. D-grep eller T-grep.
Skaft – den lange delen av spaden mellom grepet og spadebladet.
Spadebladet – den delen av spaden som flytter snø.
Vinkelen på spadebladet – Hvordan er formen på spaden sett fra sida når spadebladet er montert på skaftet? Fortsetter spadebladet i samme retning som skaftet, er det ganske nøytralt eller har liten vinkel. Har spadebladet en tydelig retningsendring fra skaftet, gir dette en større vinkel. Denne konstruksjonen vil utgjøre en forskjell i hvor lett det er å kutte blokker og løfte opp og vekk snøen. Nøytral eller liten vinkel på spadebladet gjør det tyngre å løfte snøen opp fra et punkt under deg, fordi du må lavere ned med skaftet for å få opp snøen uten at den sklir av spadebladet. Til motsetning vil for stor vinkel gjøre at spaden oppfører seg mer som en krafse, og det vil være vanskelig å kutte blokker, men lettere å løfte opp snøen fra et punkt lavere enn deg uten at den faller av spadebladet.
Framkant på spadebladet – den delen av spadebladet som først treffer snøen når du jobber med spaden.
Låseknapp – oftest fjørebelasta knapp som holder de ulike delene sammen og hindrer dem i å gå fra hverandre.
Spor for rask sammenkobling – skinne eller spor som gjør at låseknappen blir pressa ned når du fører delene sammen, og spretter ut på rett sted. Dette gjør at spaden går mye raskere å sette sammen.
Lengde: 3 ulike lengder blir oppgitt i testen. Det er spade m/skaft innfelt, spade m/skaft i maks lengde og bare skaftlengde. Skaftlengda er grei å vite med tanke på å pakke spadedelene inne i sekken eller i en egen utstyrslomme i sekken.
Test av Ortovox Kodiak 3.1
Ortovox Kodiak 3.1 er en kraftig spade med aggressiv framkant og D-skaft. Den kan monteres som krafse og er UIAA-sertifisert.
Ortovox Kodiak 3.1
Ortovox Kodiak 3.1
Vekt: 770 g
Lengde (egenmåling): 66–88 cm, bare skaft er 47,5 cm
Ortovox Kodiak 3.1 er en kraftig spade med mulighet for å lage en krafse. Den har et romslig D-grep med friksjonsgummi.
Skaftet er nesten trekanta og avrunda i for- og bakkant. Det er et gummiparti i nederste del av skaftet som er godt å holde i. Skaftet har doble låseknapper i skøyten i forlenginga og én låseknapp mot spadebladet.
Spadebladet har spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad.
Innfestinga til skaftet stopper i en kraftig ramme som vil kunne ta mye kraftoverføring ved kutting av blokker i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Spadebladet er kraftig og har profiler for ekstra styrke. Framkanten er aggressivt taggete og gjort skarpere for lettere å kunne trenge gjennom hard snø.
Ortovox Kodiak 3.1 har gummiert D-grep.
Ortovox Kodiak 3.1 har spor for rask sammenkobling mellom skaft og blad. Skaftet stopper i en kraftig ramme som også er en del av innfestinga til krafse.
Spadebladet kan festes slik at den fungerer som krafse. Det er spor som presser ned låseknappen for å montere den som krafse. Og det går relativt raskt å bytte mellom krafse og spade.
Ortovox Kodiak 3.1 er UIAA-sertifisert.
Ortovox Kodiak 3.1 montert som krafse.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Kraftig + Spor for rask sammenkobling + Mulighet for å lage krafse
MINUS
– Ingen spesielle
Test av Mammut Alugator Ride 3.0 HOE
Mammut Alugator Ride 3.0 HOE er en kraftig UIAA-sertifisert spade med D-grep og krafsefunksjon.
Mammut Alugator Ride 3.0 HOE er en kraftig spade med D-grep. Grepet er romslig og har plass til tykke hansker/votter eller store hender.
Skaftet er rektangulært og avrunda framme og bak. Den nederste delen har noen riflete spor, og skaftet er godt å holde i.
Skaftet har lang forlenging, men har litt friksjon når du skal ta delene fram og tilbake. Det er en låseknapp som holder delene i skaftet sammen.
Spadebladet er kraftig. Det er spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Innfestinga til skaftet stopper i en kraftig ramme som vil kunne ta mye kraftoverføring ved kutting av blokker i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Mammut-Alugator-Ride-3_0-HOE-(4)
Mammut Alugator Ride 3.0 HOE har spor for kjapp kobling mellom skaft og blad. Skaftet stopper i en kraftig ramme som også hører til konstruksjonen når man setter den sammen som krafse.
Mammut Alugator Ride 3.0 HOE montert som krafse. Også monteringa som krafse har spor for kjapp kobling mellom skaft og blad.
Spadebladet har hull for å bli litt lettere og profiler for ekstra styrke. Framkanten på spadebladet er trappetrinnforma og delvis gjort skarpere for å kunne trenge lettere gjennom hard snø.
Spadebladet kan festes på skaftet slik at man får en krafse. Også innfestinga som krafse har spor som presser ned låseknappen for raskere sammenkobling mellom skaft og spadeblad.
Mammut Alugator Ride 3.0 HOE er UIAA-sertifisert.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + God lengde på skaftet + Kan monteres som krafse + Kraftig
MINUS
– Ingen spesielle, litt lite spadeblad på en så god spade
Test av Black Diamond Evac 7
Black Diamond Evac 7 er en relativt kraftig snøspade med D-grep som er godkjent av UIAA. Den kan enkelt monteres som spade eller krafse.
TEST: Vi har testet snøspaden Black Diamond Evac 7. Foto: Christer Lundberg Nes
Black Diamond Evac 7 er en relativt kraftig snøspade som også kan monteres som krafse. Den har et godt og gummiert D-grep.
Skaftet er rektangulært med avrunda hjørne og har form som en J, med D-grepet i den lange rette enden. Det er en enkelt låseknapp i forlenginga.
Når skaftet er forkortet er plasseringen av låseknappen litt ugunstig siden trykknappen ligger veldig tett inn til plastfestet til D-grepet. Det gjør den vanskelig å nå med votter eller tykke hansker.
Låseknappen til forlenging av skaftet ligger litt innfelt i plasten til D-grepet og er derfor litt knotete å nå med votter eller tykke hansker. Foto: Christer Lundberg Nes
Det er en låseknapp som holder skøyten sammen når skaftet er forlenget. Det er spor som presser inn låseknappen for hurtig feste mellom spadeblad og skaft.
Evac 7-spaden har en annen patent for å bygges om til krafse gjennom at enden på skaftet har en markert bøy som en J. Enden på J-en går inn i festet på spadebladet. Selve festet i spadebladet er mye mer vinkelrett på bladet enn de andre modellene. Vinkelen på festet i spadebladet gir to mulige kombinasjoner mot J-enden på skaftet.
Montert med J-enden nedover får du snøspade. Montert med J-enden oppover får du krafse. Det er spor som presser låseknappen ned for hurtig sammenkobling til å montere skaftet både som spade eller krafse.
Bladet har spor som automatisk presser ned låseknappen for rask montering enten som spade eller krafse. Foto: Christer Lundberg Nes
Det er bare en låseknapp som holder skaftet inne i spadebladet, men J-forma på skaftet gjør at skaftet ikke kan gå for langt inn selv om det ikke er noen kant eller nabb i festet. Formen på innfestingen gir inntrykk av en sterk konstruksjon. Trolig overfører vinkelen gjennom denne J-formen mye krefter direkte mellom spade og skaft i tillegg til låseknappen.
Spadebladet er kraftig med profiler. Det er flatt framme med skrå avslutning bakover på hver side. Den flate fremkanten er delvis gjort skarpere for å kutte betre i hard snø. Men i hard snø kunne fremkanten gjerne vert enda spissere eller hatt mer ujevn kant for å trenge enda lettere ned gjennom snøen.
Black Diamond Evac 7 har J-formet skaft som gir en annen vinkel mellom skaft og blad enn de andre spadene vi har testet. Foto: Christer Lundberg Nes
VINKEL: Slik ser vinkelen ut på spaden. Foto: Christer Lundberg Nes
Spaden har på grunn av J-formen en litt annen vinkel mellom spadeblad og skaft. I praksis fungerer dette uten at en tenker over eller legger merke til det, men under kutting av blokker i hard snø krevde denne vinkelen at en ser på spadebladet når en jobber for å få rett arbeidsvinkel på bladet i forhold til snøen.
Men det er sannsynlig at en blir vant til vinkelen og automatiserer hvordan en jobber med spaden over tid.
Black Diamond Evac 7 montert som en krafse. Foto: Christer Lundberg Nes
Black Diamond Evac 7 montert som en krafse. Foto: Christer Lundberg Nes
I en test i en skyggeside med kald finkorna snø og plussgrader i lufta var det utfordringer med at bladet klabbet.
J-formen på skaftet gjør at skaftet tar litt mer plass når den er demontert i sekken.
Når en ikke er vant til vinkelen mellom blad og skaft vil det under kutting av blokker i hard snø være nødvendig å se på bladet mens en jobber for å få det til å treffe slik en ønsker. Foto: Christer Lundberg Nes
SPADEN: Slik ser Black Diamond Evac 7 ut. Foto: Christer Lundberg Nes
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
PLUSS
+ Spor for rask sammenkobling + Lett og sterk + Svært raskt å koble mellom spade og krafse + UIAA-sertifisert
MINUS
- Ugunstig plassering av låseknapp til forlenging av skaftet - J-formen på skaftet tar litt mer plass i sekken - Metallet i bladet kan klabbe under noen snø- og temperaturforhold
Test av Mammut Alugator Pro Light
Mammut Alugator Pro Light er en relativt lett spade med symmetrisk T-grep og stort spadeblad. Spaden er UIAA-sertifisert.
Mammut Alugator Pro Light er en stor spade med symmetrisk T-grep. Grepet er bredt og fordeler trykket godt når du skal kutte blokker i hard snø. At T-grepet er symmetrisk, gjør det lett å skifte hånd under jobbinga.
Skaftet er ovalt og godt å holde i. Det er god lengde på skaftet i full lengde. Det er doble låseknapper i forlengingsskøyten og én låseknapp mot spadebladet. At skaftet er ovalt, gjør at man kan sette skaftet inn i spadebladet med låseknappen på feil side.
Spadebladet har spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Det er en nabb som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Mammut Alugator Pro Light har bredt symmetrisk T-grep.
Mammut Alugator Pro Light har spor for rask sammenkobling mellom skaft og blad.
Bladet har hull for å lette vekt og har profiler for økt styrke. Framkanten på spadebladet er trappetrinnforma og delvis gjort skarpere for å kunne trenge lettere gjennom hard snø.
Mammut Alugator Pro Light er UIAA-sertifisert.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + Lett med langt skaft og stort blad
MINUS
– Ingen spesielle, skaftet kan bli forsøkt montert med låseknappen på feil side
Test av Mammut Alugator Pro Light HOE
Mammut Alugator Pro Light HOE er en relativt lett spade med stort spadeblad og D-grep. Den kan brukes som krafse og er UIAA-sertifisert.
Mammut Alugator Pro Light HOE er en kraftig lettvektspade som også kan brukes som krafse. Spaden har stort og romslig D-grep.
Skaftet er ovalt og har god forlenging. Det er doble låseknapper i skøyten i forlenginga og én låseknapp mot spadebladet.
At skaftet er ovalt, gjør at man kan sette skaftet inn i spadebladet med låseknappen på feil side.
Spadebladet har spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Innfestinga til skaftet stopper i en kraftig ramme som vil kunne ta mye kraftoverføring ved kutting av blokker i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Spadebladet er stort og har hull for å lette vekt. Det er profiler for økt styrke. Framkanten på spadebladet er trappetrinnforma og delvis gjort skarpere for å kunne trenge lettere gjennom hard snø.
Mammut Alugator Pro Light HOE er UIAA-sertifisert.
Mammut Alugator Pro Light HOE har stort romslig D-grep.
Mammut Alugator Pro Light HOE har spor for rask sammenkobling mellom skaft og blad. Skaftet stopper i en kraftig ramme som også er festet når spaden blir montert som krafse.
Mammut Alugator Pro Light HOE montert som krafse. Det er spor for rask sammenkobling også når man vil montere den som krafse.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + God lengde og stort blad + Lett
MINUS
– Ingen spesielle, skaftet kan bli forsøkt montert med låseknappen på feil side
Test av Mammut Alugator Light
Mammut Alugator Light er en lettvektspade med symmetrisk T-grep. Spaden er UIAA-sertifisert.
Mammut Alugator Light er en lettvektspade med symmetrisk T-grep. Grepet er bredt og fordeler trykket godt når du skal kutte blokker i hard snø. At T-grepet er symmetrisk, gjør det lett å skifte hånd under jobbinga.
Skaftet er ovalt og godt å i holde i. Det får grei lengde når det er tatt ut i full lengde. Det er doble låseknapper i forlengingsskøyten og én låseknapp mot spadebladet. At skaftet er ovalt, gjør at man kan sette skaftet inn i spadebladet med låseknappen på feil side.
Spadebladet har spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Det er en nabb som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Mammut Alugator Light har bredt symmetrisk T-grep.
Mammut Alugator Light har spor for kjapp kobling mellom skaft og spadeblad.
Bladet har hull for å lette vekt og har profiler for økt styrke. Framkanten på spadebladet er trappetrinnforma og delvis gjort skarpere for å kunne trenge lettere gjennom hard snø.
Mammut Alugator Light er UIAA-sertifisert.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + Lett
MINUS
– Ingen spesielle, skaftet kan bli forsøkt montert med låseknappen på feil side.
Test av Ortovox Pro Light 2.1
Ortovox Pro Light 2.1 er en lettvektspade med asymmetrisk T-grep. Spaden er UIAA-sertifisert.
Ortovox Pro Light 2.1
Ortovox Pro Light 2.1
Vekt: 440 g
Lengde (egenmåling): 49,5–77 cm, bare skaft er 43 cm
Ortovox Pro Light 2.1 er en lettvektspade med asymmetrisk T-grep. T-grepet er rundt og med relativt liten vinkel mellom sidene, men det er ikke så godt å jobbe med om du må bytte hånd underveis.
Skaftet er rektangulært og avrunda i for- og bakkant. Det er grei lengde på skaftet i full lengde. Skaftet har doble låseknapper i skøyten i forlenginga og én låseknapp mot spadebladet.
Kobling mellom skaft og spadeblad har spor som bare passer en vei. Ønsker man å snu det ergonomiske grepet, må man derfor skille skaftet i to i forlenginga, snu toppdelen og montere sammen igjen ved å holde inne de to låseknappene. Det går relativt raskt, men det er likevel ikke ønskelig å måtte bruke tid på dette om man er i en kameratredningssituasjon.
Spadebladet har spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad.
Det er en nabb som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Ortovox Pro Light 2.1 har asymmetrisk T-grep.
Ortovox Pro Light 2.1 har spor for rask sammenkobling mellom skaft og blad.
Spadebladet har hull for lettere vekt og har profiler for ekstra styrke. Framkanten på spadebladet kombinerer en bueprofil med to trappetrinn på hver side og er gjort skarpere for lettere å kunne trenge gjennom hard snø.
Ortovox Pro Light 2.1 er UIAA-sertifisert.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling + Lett
MINUS
– Ergonomisk grep gjør det utfordrende å skifte hånd mens man jobber
Test av Ortovox Pro Alu III
Ortovox Pro Alu III er en spade med ergonomisk grep som også kan monteres som krafse. Skaftet er gummiert nede ved spadebladet for ekstra isolasjon og grep.
Ortovox Pro Alu III
Ortovox Pro Alu III Pro Alu III
Vekt: 770 g
Lengde (egenmåling): 64–86 cm, bare skaft er 45 cm
Ortovox Pro Alu III er en spade med asymmetrisk T-grep som også kan brukes som krafse. T-grepet er stort og rundt og med relativt liten vinkel mellom sidene. Så selv om det er best å bruke på den ene sida, fungerer det også å bytte hånd underveis i gravinga.
Skaftet er rektangulært og avrunda i for- og bakkant. Det er et område med gummi som isolasjon og bedre grep nede ved spadebladet. Det er god lengde på skaftet i full lengde. Skaftet har doble låseknapper i skøyten i forlenginga og én låseknapp mot spadebladet.
Spadebladet har spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Det er to nabber som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Spadebladet er kraftig og har profiler for ekstra styrke. Framkanten kombinerer en bueprofil med to trappetrinn på hver side og er gjort skarpere for lettere å kunne trenge gjennom hard snø.
Den ene sida av T-grepet har låseknapp og er tilpassa spadebladet for å lage en krafse. Det er lett å skifte mellom spade og krafse. Og den andre sida av T-grepet kan ved behov også brukes som et ekstra håndtak i arbeid som krafse i tillegg til skaftet.
Ortovox Pro Alu III har stort asymmetrisk T-grep med låseknapp og tilpasning til spadebladet på den ene sida av grepet. Skaftet er gummiert for ekstra isolasjon og grep nede ved spadebladet.
Ortovox Pro Alu III montert som krafse. Det er spor for rask sammenkobling enten man fester skaftet som spade eller krafse. Den andre enden av grepet som stikker opp, kan brukes som ekstra grep for styring og kontroll.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ Spor for rask sammenkobling + Mulighet for å lage krafse
MINUS
– Litt tung
Test av G3 Avitech D-grip
G3 Avitech D-grip er en litt større og kraftig, klassisk spade med D-grep og isolert skaft.
G3 Avitech D-grip
G3 Avitech D-grip
Vekt: 770 g
Lengde (egenmåling): 65–86,5 cm, bare skaft er 45,5 cm
G3 Avitech D-grip er en kraftig spade med D-grep. D-grepet er godt og rundt og flatt på undersida med fingerspor. Åpninga i D-grepet er litt knapt om du har store hender eller store hansker/votter. En fiffig detalj i grepet er et spor der man kan feste isøksstroppen for å kunne feste spaden utenpå sekken.
Skaftet er rundt, har isolering midt på og har lang forlenging. Det er doble låseknapper mellom delene i skaftet, men bare én låseknapp mot spadebladet. Det er ingen nabb som hjelper til med kraftoverføring i tillegg til låseknappen. Siden det ikke er spor og skaftet er rundt, kan det være litt koordinering med delene for å få låseknappen på rett sted.
Spadebladet er stort og kraftig. Det har lite profilering med unntak av midten og sidekantene. Framkanten på spadebladet er tilnærma helt rett. Det gjør det tyngre å trenge gjennom og kutte blokker i hard snø.
G3 Avitech D-grip har D-grep med avrunda oppside og fingerspor på undersiden.
G3 Avitech D-grip har rundt skaft og rundt feste i spadebladet med en låseknapp.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ God lengde på skaftet + Kraftig
MINUS
– Ikke spor for rask sammenkobling – Rett framkant på spadebladet
Test av G3 Tech Shovel T-grip
G3 Tech Shovel T-grip er en kompakt og kraftig spade med T-grep. Spaden har avrunda former og er pakkevennlig i sekken.
G3 Tech Shovel T-grip er en kompakt og kraftig spade. Den har et ganske stort, ovalt og litt kona asymmetrisk T-grep. Siden grepet er stort, vil slag man får av å kutte blokker i hard snø, ikke gjøre så vondt mot hånda. Grepet fungerer relativt greit å bytte hånd på underveis i jobbinga.
Skaftet er rundt og har stor forlenging. Det er doble låseknapper i forlenginga. Men bare én låseknapp mot spadebladet. Det er ingen nabb som hjelper til med kraftoverføring, i tillegg til låseknappen. Siden det ikke er spor og skaftet er rundt, kan det være litt koordinering med delene for å få låseknappen på rett sted.
Spadebladet er kraftig og har profilering for ekstra styrke. Spadebladet har nøytral/liten vinkel til skaftet.
Framkanten på spadebladet har en lang bueprofil for å trenge ned gjennom hardere snø.
G3 Tech Shovel T-grip har asymmetrisk, bredt T-grep.
G3 Tech Shovel T-grip har rundt skaft og rundt hull til feste i spadebladet med en låseknapp
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ God lengde på skaftet + Kraftig
MINUS
– Ikke spor for rask sammenkobling – Nøytral/ liten vinkel til skaftet
Test av BCA Dozer 2D
BCA Dozer 2D er en litt større og relativt lett spade med D-grep og stort spadeblad.
BCA Dozer 2D
BCA Dozer 2D
Vekt (egenmåling): 680 g
Lengde (egenmåling): 61,5–80 cm, bare skaft er 41 cm
BCA Dozer 2D er en litt større og kraftigere spade med D-grep. Håndtaket er litt skråstilt, og hulrommet i D-en er ganske komprimert for å ta mindre plass. Grepet er godt om du har tynne hansker, men kan være litt trangt om du har store hender eller store hansker/votter.
Skaftet er nesten avrunda rektangulært og innsnevra på midten. Det er godt å holde i og får god lengde når det er tatt ut i full lengde. Det er en låseknapp som holder delene i skaftet sammen.
Det er to låseknapper, men bare én låseknapp har låsefunksjon når skaftet er montert i bladet. Det er spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad.
Det er en liten nabb som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
BCA Dozer 2D har D-grep.
BCA Dozer 2D har to låseknapper som går inn i spor for rask sammenkobling av blad og skaft. Designet er symmetrisk og brukervennlig.
Spadebladet er stort og profilert for ekstra styrke. Framkanten på spadebladet er nesten flatt, og har bare en svak antydning til profilert spiss på midten. Det gjør at det kjennes som at bladet får større motstand mot å trenge ned gjennom hard snø.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ Stort blad + God lengde på skaftet + Spor for rask sammenkobling
MINUS
– D-grepet kan være lite om du har store hender
Test av BCA Dozer 1T UL
BCA Dozer 1T UL er en lettvekstspade og testens letteste spade. Den har asymmetrisk T-grep og relativt stort spadeblad.
BCA Dozer 1T UL
BCA Dozer 1T UL
Vekt (egenmåling): 420 g
Lengde (egenmåling): 56–77 cm, bare skaft er 39 cm
BCA Dozer 1T UL er en lettvektsversjon av Dozer 1T. Den har samme grep, som er et asymmetrisk T-grep. Det er litt spiss vinkel mellom sidene, kombinert med at grepet er mer som et avrunda rektangel enn rundt. Dette gir et grep som oppleves litt slitsomt/vondt å jobbe med over tid i hard snø, og som er utfordrende å skifte hånd med.
Skaftet er nesten avrunda rektangulært og innsnevra på midten. Det er godt å holde i og får grei lengde når det er tatt ut i full lengde. Det er en låseknapp som holder delene i skaftet sammen.
Det er to låseknapper, men bare én låseknapp har låsefunksjon når skaftet er montert i bladet. Det er spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Siden skaftet med doble låseknapper er symmetrisk, går det relativt raskt å ta ut skaftet fra spadebladet og sette det sammen slik at man har bytta side på det asymmetriske T-grepet. Men det er likevel ikke ønskelig å måtte bruke tid på dette om man er i en kameratredningssituasjon.
Det er en liten nabb som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Festet for skaftet til bladet går inn i en rørhylse som ikke er sveisa fast, som på de andre modellene i denne testen, men er festa med to bolter på hver side. Spaden har tålt bruk på lik linje med de andre modellene.
BCA Dozer 1T UL har to låseknapper som går inn i spor for rask sammenkobling mellom skaft og blad. Designet er symmetrisk og brukervennlig. To bolter på hver side holder hylsa som skaftet blir festa i, i motsetning til sveisa skøyt i de andre modellene i denne testen.
BCA Dozer 1T UL har asymmetrisk T-grep, med hull for å spare vekt.
Bladet er stort og har hull for å bli lettere, og med profiler for ekstra styrke. Framkanten på spadebladet har en antydning til profilert spiss på midten. Den er bare ørlite mer profilert enn Dozer 1T, men faktisk nok til at det kjennes som at bladet får litt mindre motstand mot å trenge ned gjennom hard snø.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ Lett + Spor for rask sammenkobling + God lengde på skaftet
MINUS
– Litt tynt håndtak
Test av BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel
BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel er en turspade som kan bygges om til isøks, og som blir levert med deler og oppskrift til å bygge skikjelke.
BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel
BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel
Vekt spade: 654 g
Vekt isøks: 290 g
Samla vekt: 756 g
Lengde spade: 70 cm, bare skaft med håndtak er 52 cm
BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel er den mest spennende spaden vi fikk inn til denne testen. Med spaden følger et isøkshode og et skikjelke-kit.
Det er gjennomtenkte detaljer, og både spade og isøks gjør jobben bra, men noen ulemper vil det være i et kompromiss mellom vidt ulike bruksområder.
Et kompromiss er at det er fast lengde på skaftet. Det er da lenger å ha i sekken, og det er litt kort å jobbe med. Men at det er fast lengde på skaftet gir også en fordel. Det er montert hull på tvers i hver ende av skaftet, slik at skaftet kan brukes i en skikjelke som stabil tverrstang mellom skia i kjelken.
Håndtaket har et bredt symmetrisk T-grep som gir støtte mot slag, men som ikke helt passer hånda til enkelte.
Skaftet er et rør som er bredt på én side og smalt på motsatt side.
Grepet på BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel er et bredt symmetrisk T-grep der sidene vender nedover.
For å koble skaftet sammen med spadebladet er det en kraftig fjørbelasta splint som er festa i spadebladet, i motsetning til låseknappen som vanligvis sitter i skaftet. Denne splinten er litt vond å jobbe med og må åpnes både for å sette på og ta av spadebladet. Låsesplinten kjennes ekstra tungvinn å jobbe med når man har blitt vant til de spadene som har spor som presser ned låseknappen automatisk ved montering.
BCA Shaxe Speed Avalanche Shovel har låsesplint mellom skaft og blad som sitter fast på spadebladet.
Overgangen mellom skaft og spade virker solid. Spadebladet er stort og flatt, men med profil i midten og markerte kanter på begge sider. Spadebladet har 4 hull: 2 framme og 2 bak. Dersom du har ski med prefabrikkerte hull i tupp og bakkant (som f.eks. i enkelte skimodeller fra K2), kan du enkelt lage en solid skikjelke med spadeskaftet, spadebladet og de 4 medfølgende skruene med vingemutter. Genialt om du har denne type ski.
Framkant på spadebladet har en litt bølgete profil med to svake spisser.
skredspade test
For å lage isøks ruller du ned en gummipakning, vipper ned en sikring og tar delvis ut en bolt. Da kan du ta opp håndtaket og sette nedi isøkshodet. Trykk tilbake bolten og vipp opp igjen sikringa. Det er viktig å rulle opp igjen gummipakninga som skal hindre sikringa og bolten i å vandre under bruk.
Under spesielle snøforhold fylte enden på isøksa/skaftet seg med is, og det gikk ikke å sette på spadebladet fordi låsesplinten stoppa i isen, men det var lett å ta av isøkshodet og bruke det til å pirke ut isen som var i veien.
skredspade test
Som isøks har denne modellen et aluminiumshode og er et isverktøy primært for snø og skare / mykere is, og er ikke et isøksverktøy for den hardeste/kaldeste isen.
Shaxe kommer også i en tyngre og kraftigere utgave i både skaft og isøkshode for hardere og mer teknisk bruk.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ Isøks og spade + Skikjelke-kit + Stort spadeblad
MINUS
– Litt kort skaft – Ikke hurtigkobling mellom skaft og blad
Test av BCA Dozer 1T
BCA Dozer 1T er en relativt lett klassisk turspade med asymmetrisk T-grep og stort spadeblad.
BCA Dozer 1T
BCA Dozer 1T
Vekt (egenmåling): 550 g
Lengde(egenmåling): 56,5–77 cm, bare skaft er 39 cm
Skaftet er nesten avrunda rektangulært og innsnevra på midten. Det er godt å holde i og får grei lengde når det er tatt ut i full lengde. Det er en låseknapp som holder delene i skaftet sammen.
Det er to låseknapper, men bare én låseknapp har låsefunksjon når skaftet er montert i bladet. Det er spor som presser ned låseknappen for kjapp kobling mellom skaft og blad. Siden skaftet med doble låseknapper er symmetrisk, går det relativt raskt å ta ut skaftet fra spadebladet og sette det sammen slik at man har bytta side på det asymmetriske T-grepet. Men det er likevel ikke ønskelig å måtte bruke tid på dette om man er i en kameratredningssituasjon.
BCA Dozer 1T har to låseknapper som går inn i spor for rask sammenkobling mellom skaft og blad. Designet er symmetrisk og brukervennlig.
BCA Dozer 1T har asymmetrisk T-grep.
Det er en liten nabb som hindrer skaftet i å gå for langt ned i bladet, og som trolig også vil ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø, i tillegg til låseknappen.
Bladet er stort og har profiler for ekstra styrke. Framkanten på spadebladet er nesten flatt, og har bare en svak antydning til spiss på midten. Det gjør at bladet får større motstand mot å trenge ned gjennom hard snø.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ Spor for rask sammenkobling + God lengde på skaftet
MINUS
– Litt tynt håndtak
Test av Arva Ski Trip
Arva Ski Trip har ergonomisk skråstilt håndtak. Spaden er UIAA-sertifisert og har spor for rask sammenkobling av skaft og spadeblad.
Arva Ski Trip har ergonomisk skråstilt håndtak (asymmetrisk T-grep). Det skråstilte håndtaket er godt å jobbe med, men gjør det utfordrende å skifte hånd underveis. Modellen er ellers identisk med Arva Guard.
Skaftet er ovalt rørforma med stor diameter og godt å holde i.
Festet mellom skaft og blad er solid. Det er doble låseknapper som går inn i et spor, slik at man ikke trenger å holde inne låseknappene, og det går raskt å koble delene sammen. I tillegg til doble låseknapper har innfestinga en ekstra nabb for å hindre skaftet i å gå for langt, og denne vil trolig også ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø i tillegg til låseknappene.
Siden designet med ovalt rør og doble låseknapper er symmetrisk, går det relativt fort å ta ut skaftet fra spadebladet og å sette det sammen slik at man har bytta side på det ergonomiske håndtaket. Men det er likevel ikke ønskelig å måtte bruke tid på dette om man er i en kameratredningssituasjon.
Arva Ski Trip har ergonomisk grep (asymmetrisk T-grep).
Arva Ski Trip har ovalt skaft og to låseknapper som går inn i spor for rask sammenkobling av blad og skaft. Siden designet er symmetrisk, går dette fort og brukervennlig.
Bladet har hull for å spare vekt og har profiler for styrke. Spadebladet er nøytralt med liten vinkel fra skaftet. Det er svakt bølgete framkant på bladet, med en antydning til spiss midt på.
Arva Ski Trip er UIAA-sertifisert.
VURDERING
Vekt
Styrke
Kobling skaft-blad
Framkant spadeblad
Total
PLUSS
+ UIAA-sertifisert + Spor for rask sammenkobling
MINUS
– Nøytral/liten vinkel på spadebladet – Skråstilt ergonomisk grep gjør det utfordrende å skifte hånd mens man jobber
Test av Arva Guard
Arva Guard er en klassisk turspade med T-grep. Spaden er UIAA-sertifisert og har spor for rask sammenkobling av skaft og spadeblad.
Arva Guard er en turspade med T-grep. Grepet er rundt med en liten kant nederst og er ganske god å holde og jobbe med. At det er litt tykkelse på håndtaket, gjør det mindre vondt å kutte blokker i hard snø. T-grepet er symmetrisk og gjør det uproblematisk å skifte hånd underveis i jobbinga.
Skaftet er ovalt rørforma med stor diameter og godt å holde i.
Festet mellom skaft og blad er solid. Det er doble låseknapper som går inn i spor, slik at man ikke trenger å holde inne låseknappene, og det går raskt å koble delene sammen.
I tillegg til doble låseknapper har innfestinga en ekstra nabb for å stoppe skaftet i å gå for langt, og den vil trolig også ta litt av kraftoverføringa fra skaft til blad i hard snø i tillegg til låseknappene. Siden skaftet er ovalt, og det er doble låseknapper (= symmetrisk), kan skaftet settes inn i spadebladet uavhengig av fram og bak på skaftet.
Arva Guard har rundt symmetrisk T-grep.
Arva Guard har ovalt skaft og to låseknapper som går inn i spor for rask sammenkobling av blad og skaft. Siden designet er symmetrisk, går dette fort og er brukervennlig.
Spadebladet har hull for å spare vekt og har profiler for styrke. Spadebladet er nøytralt med liten vinkel fra skaftet. Det er svakt bølgete framkant på bladet, med en antydning til spiss midt på.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓2 papirutgaver av Fri Flyt
✗Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓8 papirutgaver av Fri Flyt
✓Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.