Skredsøker - best i test

De beste skredsøkerne

Skal du på topptur og randonee må du ha med deg skredsøker og skredutstyr. Her ser du hvilken skredsøker du bør velge før du skal på tur.

skredsøker sender mottaker
skredsøker sender mottaker

Skredsøker, eller sender/mottaker, er obligatorisk utstyr når du skal på topptur eller randonee.

Vi har nylig testet to nyheter; Ortovox Diract Voice og Arva Neo BT Pro!

Skredsøkerens største funksjon er å finne en i turfølget som har blitt tatt i skred, eller sørge for at du selv blir funnet.

Derfor er det også viktig å vite hvordan du bruker modellen du har valgt, i tillegg til å velge riktig modell. 

Når du kjøper ny sender/mottaker er rådet alltid å kjøpe den nyeste modellen, med tre antenner og mulighet for utflagging. Har du bare to antenner på modellen din er den mest sannsynlig en eldre modell, og det er på tide å vurdere å kjøpe ny.

Utviklingen har gått raskt, og modellene blir alltid mer brukervennlige. Alle modellene i testen, med unntak av en, har utflaggingsfunksjon. Tilleggsfunksjoner utover det er ikke vurdert i testen. 

Husk også at du bør ha så lang avstand som mulig fra sender/mottakeren og til andre elektroniske gjenstander. Både bilnøker, smartklokker og kameraer har slått inn på noen av modellene i testen.

Disse modellene er testet. Husk at dette kun er et kort sammendrag av testen, og at du må trykke på hver test for se utfyllende informasjon:

Testvinner: Mammut Barryvox S

Dette er en avansert sender/mottaker med mange valg og innstillinger. Det følger med en enkel brukermanial, men skal du få fullt utbytte bør du laste ned den fulle fra Mammut sine hjemmesider.

Barryvox S har en skuvefunksjon på toppen. Låseknappen på send kan være litt kronglete og opererer med hansker som er for tykke. Flag-knappen er godt synlig nede til venstre, og to knapper på siden for menyer og valg.

Meynene er logiske, og du kan sette opp Barryvox S etter personlige preferanser og behov. Du kan blant annet sette den opp til å være digital, eller digital og analog.

De har også skjønt at skjermer i 2020 ikke bare skal vise symboler, avstand og retning. Den har et stort fortrinn i at den viser gode og informative illustrasjoner under søk, gruppesjekk og punktsøkt. Du kan også legge inn navn og kontaktinformasjon, og den kan oppdateres med programvare. 

Barryvox S er vurdert til 10/10.

Mammut Barryvox S
Mammut Barryvox S

Mammut Barryvox

Barryvox er en nedskalert utgave av produktet med S. Den har like ytre mål, men har ikke to menyknapper på siden av sender/mottakeren. 

Låseknappen på send er litt vanskelig å håndtere med hansker, men går som regel fint om du ikke har for tykke hansker. I motsetning til Barryvox S kan du ikke endre innstillinger eller funksjoner på denne modellen, men du kan oppdatere programvaren.

Barryvox har samme bæresele som Barryvox S – med bånd over skuldra og strikk rundt livet. Skredsøkeren har god rekkevidde, men kan variere med inntil halvparten av det som er oppgitt lengde. 

Barryvox er vurdert til 9/10.

 • Pris: 3599 kroner

 • Produsent: Mammut

 • Nett: mammut.com 

Black Diamond Guide BT

Black Diamond har kjøpt opp selskapet Pieps, og lager nå sender/mottakere under sitt eget merkenavn. Den har nytt design, men det er relativt lett å kjenne igjen de gamle Pieps-modellene. 

Sender/mottakeren opererer du med skyvefunksjon på siden, og med en låsemekanisme med fjær når den står i send. Under skjermen ligger det også en knapp for flag, og en scan-knapp. Sistnevnte er unik for modellen, og fungerer svært fra. Du kan også styre skredsøkeren med en egen app.

Mens Barryvox S satser på informasjon på skjermen, satser Black Diamond-modellen på smarttelefon. Den har dessuten en TX600-modus, som sender på en annen frekvens enn andre sender/mottakere. Derfor kan den for eksempel brukes på en redningshund.

Guide BT har et solid futteral, og viser ikke fortstyrrelser fra nødnett eller smarttelefon.

Black Diamond Guide BT er vurdert til 10/10. 

 • Pris: 4899 kroner

 • Produsent: Black Diamond

 • Nett: blackdiamondequipment.com

Black Diamond Guide BT
Black Diamond Guide BT

Arva Axio

Arva Axio er en litt uvanlig bygd sender/mottaker, fordi den ene antennen er lagt på siden. Den kan derfor være større enn andre antenner, og du vipper denne ned for å slå på søk og motta. 

Den har også en av og på-knapp på siden, og flag-knappen under skjermen er en slags «joystick», som du kan blå opp og ned og sidelengs i menyer med. Det er flere menyvalg, og du kan lage et oppsett som passer deg. Du kan også koble til hodetelefoner for et analogt lydsøk.

Den er enkel å bruke med hansker, men kan ta i mot forstyrrelser. Det står også opplyst i brukermanualen til skredsøkeren.

Arva Axio er vurdert til 8/10.

 • Pris: 4999 kroner 

 • Produsent: Arva

 • Nett: arva-equipment.com

Arva Axio
Arva Axio

BCA Tracker 3

Tracker 3 er helt svart, og litt firkanta sender/mottaker uten synlig skjerm. Skjermen består av lysdioder som lyser opp fra den svarte bakgrunnen, og du opererer den med et hjul på toppen.

Låsefunksjonen på hjulet er litt liten når du bruker hansker. Når du slår på eller skifter modus, kommer det lyder som minner mest om Star Wars. Tracker 3 har vært på markedet en stund, og det har vært noen oppdateringer på modellen. Men disse er nå fjernet fra BCA siden sider. 

Har en helt vanlig bæresele med reim over skulderen og strikk rundt livet. Har ikke gruppesjekk-funksjon, og kan ta inn forstyrrelser. 

BCA Tracker 3 er vurdert til 7/10.

 • Pris: 2999 kroner 

 • Produsent: Back Country Access (BCA)

 • Nett: backcountryaccess.com

BCA Tracker 3
BCA Tracker 3

Black Diamond Recon BT

En annen modell fra Black Diamond, som tidligere var Pieps. Denne tilsvarer den tidligere Pieps Sport-modellen.

Designet er litt firkantet, med avrunda hjørner, og batterikassen bygger litt ut og gir den litt mer kantete preg. Du opererer sender/mottakeren med skyvefunksjon på siden, og med en låsemekanisme av fjær når den står i send-posisjon. 

Under skjermen er flag-knappen synlig, og skjermen har baklys som skrur seg på i mørket. Dette lyset burde dog vært sterkere. I likhet med Black Diamonds andre modell kan du sette den opp med Bluetooth og app. Har et solid futteral. 

Heller ikke denne modellen viser forstyrrelser fra nødnett eller smarttelefoner.

Black Diamond Recon BT er vurdert til 9/10.

 • Pris: 3699 kroner

 • Produsent: Black Diamond

 • Nett: blackdiamondequipment.com

Black Diamond Recon BT
Black Diamond Recon BT

Arva Neo+

Har en egen av-og-på-virder på den ene siden, og en skuveknapp som skifter mellom send og mottak på den andre siden. Denne skyveknappen går kjapt å slå tilbake til send som panikkfunksjon ved etterskred. «Flag»-knappen er godt synlig under skjermen. Og skjermen har godt baklys som kjem automatisk ved behov. 

Neo+ har lang rekkevidde og gjør en god jobb når du leiter etter en skredtatt. Den viser avstandstall og retning i skjermen.

Men den er følsom for forstyrrelser, og kan være vanskelig å få ut av futteralet. 

Arva Neo+ er vurdert til 7/10.

 • Pris: 3999 kroner

 • Produsent: Arva

 • Nett: arva-equipment.com

Arva Neo+
Arva Neo+

Arva Evo 5

Arvo Evo 5 styres med en skyveknapp på siden, som går litt diagonalt fremover. Skjermen er litt liten, men har et godt baklys som slås på automatisk.

«Flag»-knappen er lett synlig framme på sender/mottakeren. Det er en integrert knapp på selve skyveknappen som låser på send, og som må holdes inne når du skal skyve til mottak eller av. Den er grei å bruke, selv med hansker på. 

For å slå av må du skyve knappen til av-posisjon, og bekrefte med å trykke på «flag»-knappen. Det uvanlige er at den kun bruker ett AA-batteri. Derfor er den lettere, og mer kontakt. Men du må skrifte batteri oftere.

Den leveres med midjebelte, og er i en størrelse som gjør den fin å ha i en lomme. Men her må du lese deg opp på brukerfeil før du vurderer å bruke den på den måten. 

Skredsøkeren har kort rekkevidde, og er følsom for forstyrrelser.

Arva Evo 5 er vurdert til 7/10.

 • Pris: 3499 kroner (399,- for sele)

 • Produsent: Arva

 • Nett: arva-equipment.com

Arva Evo 5
Arva Evo 5

Test av Ortovox Diract Voice

Ortovox Diract Voice er en innovativ sender/ mottaker som gir tale-veiledning under bruk. Den er oversiktlig og enkel i søk inntil 4 skredtatte/ savnede.

Ortovox Diract Voice. Foto: Christer Lundberg Nes
Ortovox Diract Voice. Foto: Christer Lundberg Nes
Ortovox Diract Voice

Pris: 4599 kroner

Produsent: Ortovox

Nett: ortovox.com

Rekkevidde som halvpart av søkestripebredde: 25 m 

Søkestripebredde: 50 meter

Tilbake til send: Etter 2 minutt

Strømforsyning: Innebygd Lithiom-ion batteri som du lader med USB-C kabel

Vekt med sele: 301 g

skala
8/10

Ortovox Diract Voice er blå med en litt rektangulær form, og med avrundede kanter. På oppsiden ved siden av skjermen er en tydelig «flag» knapp. En tydelig og intuitiv oransje vippebryter styrer om sender/mottakeren er på send eller mottak (søk).

Av- og på-knappen ligger delvis under vippebryteren på baksiden. På siden bak en gummiplugg ligger en USB-C inngang for å lade batteriet. Gjennom en egen app og tilkobling via Bluetooth kan en registrere sender/mottakeren, endre menyinnstillinger og oppdatere software.

For nybegynnere er muntlige instruksjoner i tillegg til skjerm er en spennende og bra nyvinning. De muntlige instruksene kan være til assistanse og vegledning i en stresset situasjon. Erfarne brukere kan velge om en vil slå av stemmeinstruksjonene i menyinstillingene via appen.

Bæresele

Enkel og grei bæresele i stoff og neopren. Senderen ligger stødig i lomma si og er enkel å feste fast med en litt bred borrelåsstropp. Selen har innsydd reccobrikke som kan være en ekstra fordel for å bli funnet ved organisert redning gjennom et reccosøk (utenom sender/mottaker søk). Men for organiserte redningsmannskaper er ikke selen egnet på grunn av den samme reccobrikken som da vil forstyrre et eventuelt reccosøk.

Selen festes rundt kroppen med en skulderstropp og en stropp rundt livet. Selen sitter relativt behagelig og godt.

Gruppesjekk

Ved oppstart får du spørsmål om gruppesjekk på skjermen. Du kvitterer gruppesjekk med «flag»-knappen og en stemme sier «gruppe kontroll aktivert» og et tydelig symbol for gruppesjekk dukker opp i skjermen.

Gjennomfør gruppesjekk med ca 1 m avstand. Diract Voice kvitterer utsjekk av en annen sender/mottaker med et tydelig «V» (avkryssingsmerke) på skjermen

Trykk «flag»-knappen for å avslutte gruppesjekk. Stemmen sier da «sending aktivert» og symbolet for send vises en stund i displayet for så å blinke/dukke opp ca hvert 8 sekund.

Søk etter en skredtatt

På søk etter en skredtatt er Ortovox Diract Voice intuitiv å bruke.

Ved signalsøk (før du får inn signal fra skredtatt) sier stemmen «løp i 50 meters søkebrede og hold utkikk». Det vises også en instruksjon i skjermen.

I grovsøket får du avstandstall og en retningspil. Det kommer en muntlig beskjed når du skal ta sender/mottakeren nærmere ned mot snøen i finsøket. Når du kommer enda nærmere forsvinner retningspilen og blir erstattet av et kryss og avstandstall.

Du får også beskjed om du fjerner deg vekk fra et eventuelt funn. Stemmen sier da «du var nærmere».

Søk etter flere/utflagging

Ortovox Diract Voice viser inntil 4 skredtatte som symbol nederst på skjermen. Den har relativt god oversikt over inntil 4 skredtatte og viser retningspil og avstandstall til skredtatt. 

Ved funn kan du flagge ut funnet og den viser da veien til den neste skredtatte.

Bildet viser grovsøk med avstandstall 3.8 og retningspil. Nederst på skjermen ser du symbol på 4 skredtatte, der 2 er funnet og «flagget ut» og 2 er ikke funnet. Men en nærmer seg altså finsøket til den 3.skredtatte. Foto: Christer Lundberg Nes
Bildet viser grovsøk med avstandstall 3.8 og retningspil. Nederst på skjermen ser du symbol på 4 skredtatte, der 2 er funnet og «flagget ut» og 2 er ikke funnet. Men en nærmer seg altså finsøket til den 3.skredtatte. Foto: Christer Lundberg Nes

Ortovox Diract Voice kommer til kort ved 5 eller flere skredtatte innenfor et lite område*. For det første viser den ikke på skjermen om det er flere enn 4 skredtatte. Og når du har søkt opp og flagget ut 4 skredtatte viser den ikke at det er flere skredtatte i området og at du ikke er ferdig med søket. Den går i stedet tilbake i grovsøk modus og sier «søk i 50 meter søkebrede og hold utkikk», samtidig som den ikke indikerer noen sender/mottakere i nærområdet.

Bildet viser 4 skredtatte som aller er funnet og flagget ut. Og at du evt skal gå videre i signalsøk etter nye signal. Foto: Christer Lundberg Nes
Bildet viser 4 skredtatte som aller er funnet og flagget ut. Og at du evt skal gå videre i signalsøk etter nye signal. Foto: Christer Lundberg Nes

I en kompleks situasjon med mer enn 4 og et ukjent tal skredtatte innenfor et mindre område vil du kunne gjøre feil ved å ikke finne alle, og du får heller ikke beskjed om at du ikke har funnet alle.

Bildet på skjermen til Diract Voice til høyre viser at det er flagga ut 4 funn og den har gått over i grovsøk modus. Men den har «hengt seg opp» og viser ikke senderen (den skredtatte) som ligger på send rett ved siden av. Dette er skredtatt nr 5 som ikke er flagget ut og blir heller ikke funnet eller indikert på noen måte. Foto: Christer Lundberg Nes
Bildet på skjermen til Diract Voice til høyre viser at det er flagga ut 4 funn og den har gått over i grovsøk modus. Men den har «hengt seg opp» og viser ikke senderen (den skredtatte) som ligger på send rett ved siden av. Dette er skredtatt nr 5 som ikke er flagget ut og blir heller ikke funnet eller indikert på noen måte. Foto: Christer Lundberg Nes

Ved bruk av microsøkemønster i stedet for utflagging vil du kunne finne flere enn 4 skredtatte uten at Ortovox Diract Voice henger seg opp. Problemet er at siden Ortovox Diract Voice ikke viser flere enn 4 skredtatte må du selv forstå og analysere situasjonen dit at i dette søket er det trolig mer enn 4 skredtatte innenfor et relativ lite område, og du må bruke microsøkemønster for å finne alle.

Redningssend/tilbake til send

I mottak (søk) vil sender/mottakeren automatisk gå tilbake til send etter 2 minutter ved liten bevegelse. Som td dersom du blir gravlagt av et etterskred.

Forstyrring

Ortovox Diract Voice kan ta inn forstyrrelser. Forstyrrelser kan være mobiltelefon, Go-pro kamera, kraftige hodelykter mm. Bruksanvisningen viser til at du under send skal ha minst 20 cm avstand til mulige kilder til forstyrrelser, og minst 50 cm på mottak (søk).

Ved kraftig forstyrring vil Ortovox Diract Voice snevre inn søkestripebredden automatisk og vise et symbol i skjermen.

Ved kraftig forstyrring vil Ortovox Diract snevre inn søkestripebredden til 20 m som den viser på skjermen sammen med et symbol for forstyrring. Foto: Christer Lundberg Nes
Ved kraftig forstyrring vil Ortovox Diract snevre inn søkestripebredden til 20 m som den viser på skjermen sammen med et symbol for forstyrring. Foto: Christer Lundberg Nes

Ved førespørsel til Ortovox om hvorfor Diract Voice ikke indikerer mer enn 4 skredtatte svarer Ortovox at situasjoner med mer enn 4 skredtatte innenfor et lite område er veldig sjeldne. Og at dersom det er større avstand enn 50 meter mellom flere skredtatte vil dette i praksis være søk som blir gjennomført «hver for seg». Det vil si at søket blir gjennomført fra en skredtatt og på grunn av avstanden til den neste skredtatte blir det som et nytt søk uten overlapp.

Vi forstår tankegangen som Ortovox har lagt til grunn for utviklingen av Diract Voice. Men samtidig har vi gjennomført en testmal med alle sender/ mottakere vi har testet i stadig mer krevende scenario med 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 skredtatte. Noen testscenario som 2 grupper med for eksempel 2 skredtatte som ligger nært og avstand til 3 nye skredtatt som ligger nært. Dette scenarioet løser Diract Voice. Og vi har testscenario med mange (+4) som ligger nært innenfor et lite område. Det er i dette testscenarioet Ortovox Diract får problemer.

Les svaret fra Ortovox i sin helhet her:

Thanks for your testing and feedback! We appreciate all feedback coming in and you taking the time to profoundly test our product. Your Input has also been forwarded to our software team and will be considered in our process of constant development. Please find below my feedback regarding your points: 

Statistical and technical background

Swiss data shows us that only in 2-3% of accidents there are 4 people buried. In 80% (Touring) to 89% (Off-piste) there is just 1 buried person. 2 burials have a share of approx. 10%. 3 burial a share of approx. 3%. Accidents with more than 4 victims are very rare

Let’s take a look at scenario of 4 victims: If ANY of the 4 victims is buried more than approx. 50 meters away from ANY of the other 3 transmitters, then technically the scenario will be a 3-tranmsitter-scenario. Consequently, the transceiver will perform as if you search for 3 transmitters.

If two victims are buried 50 meter away from each other, this scenario will also be as if you perform 2 separated searches in single transmitter scenario.

Another practical thing to keep in mind is, if you have limited resources (i.e. 2 rescuers searching for 3 buried people), the person starting with transceiver search start digging at victim #2 before starting the search for victim #3. On the other hand, if the resources are oversufficient (i.e. 6 rescuers search for 3 buried people) then there will be several rescuers performing the transceiver search in parallel signal search strips. Consequently, one rescuer will not locate all 4 transmitters but i.e. searcher A will find victim #1 and #2 and searcher B will find victim number #3.

Additionally, if a transmitter of an excavated victim is turned off, then this transmitter will not affect the “burial list” anymore nor cause any signal overlap.

Our philosophy regarding multiple burial scenarios

Based on the above-mentioned rescue relevant facts, we believe avalanche transceivers should be optimized to solve scenarios with 1, 2 and 3 transmitters. Searching 4 victims (within a distance of 50 meters) have to work well but there are other requirements that are far more important (intuitive use, perfect fine search, etc.). Scenarios with 5 transmitters within 50 meters will occur extremely rarely and will be supported by other means (search in parallel and transmitters being turned off).

Regarding your feedback “I was sent back to find it again”

We are aware that with 3 or 4 transmitters in rare cases it can happen that the searcher can be sent back to a transmitter that has already been flagged. This only can happen in situations of complex signal overlap, where tracking all transmitters is not easy. We follow the philosophy that we rather find a transmitter again, than not finding a transmitter that has not been flagged yet.

VURDERING
Søk etter 1 skredtatt
Søk etter flere skredtatte/ utflagging
Rekkevidde
Skjerming mot forstyrrelser
Totalt
PLUSS

Muntlige instruksjoner

Oppladbart lithium-ion batteri

MINUS

Kort rekkevidde

Viser og søker bare inntil 4 skredtatte innenfor et lite område*

Test av Arva Neo BT Pro

Arva Neo BT Pro er en avansert sender/ mottaker med lang rekkevidde.

Arva Neo BT Pro. Foto: Christer Lundberg Nes
Arva Neo BT Pro. Foto: Christer Lundberg Nes
Arva Neo BT Pro

Pris: 4499 kroner

Produsent: Arva

Nett: arva-equipment.com

Rekkevidde som halvpart av søkestripebredde: 40 meter

Søkestripebredde: 80 meter (analog modus 90 meter)

Tilbake til send: Standard 2 minutt (meny val som av eller 4 og 8 minutt)

Strømforsyning: 3 AAA alkaliske eller lithium batteri. Batterikasse med plastlokk.

Vekt med sele: 311 g

skala
10/10

Arva Neo BT Pro er svart og rektangulær med litt skarpe linjer. På nedsiden av skjermen er to knapper med + og – .Nederst er en tydelig rød «flag» knapp. På ene siden er det en skyvebryter som du stiller inn til send, mottak (søk) eller av. Du må holde inne en låseknapp for å operere skyvebryteren til ulike innstillinger.  Gjennom en egen app og tilkobling via Bluetooth kan en registrere sender/mottakeren og endre innstillinger i menyen.

Gjennom appen og menyinnstillinger har den mulighet for en rekke tilpassinger til avanserte brukere, mellom annet analog modus.

Bæresele

Enkel og grei bæresele i stoff. Senderen er festa i lomma med en plastspenne.

Selen festes rundt kroppen med en skulderstropp og en stropp rundt livet. Det er synd at Arva ikke har benyttet en strikk på stroppen rundt livet. Med en strikk ville selen sittet mer behagelig.

Gruppesjekk

Ved oppstart får du spørsmål om gruppesjekk på skjermen. Du kvitterer gruppesjekk med «flag»-knappen.

Gjennomfør gruppesjekk med ca 1 m avstand. I gruppesjekk gjennomfører sender/mottakeren en kontroll av både frekvens og sendeeffekt. Er frekvensen rett, kvitterer Arvaen med FY i skjermen og etterpå OK for sendeeffekt. Ved feil på senderen du skal sjekke, dukker det opp ER i skjermen.

Følg med på at avstandstallet i gruppesjekken er mellom 0,5 til 1,5 for rett avstand til sender/mottakeren du skal sjekke.

Trykk «flag»-knappen for å avslutte gruppesjekk.

Søk etter en skredtatt

På søk etter en skredtatt er Arva Neo BT Pro intuitiv å bruke.

Ved signalsøk (før du får inn signal fra skredtatt) vises en instruksjon i skjermen om å følge et søkemønster.

I grovsøket får du avstandstall og en retningspil. I finsøket forsvinner retningspilen og blir erstattet av avstandstallet i midten, omkranset av en liten pil i 4 retninger for å indikere et kryss.

Når du er nær får du opp et symbol for utflagging. Og er avstandstallet under 1,2 får du også opp en liten illustrasjon om at du skal finne fram søkestangen og fysisk søke etter funnet.

Søk etter flere/utflagging

Arva Neo BT Pro viser inntil 4 skredtatte som symboler på ene siden av skjermen. Er det flere skredtatte enn 4 dukker det også opp et eget + symbol under de andre symbolene.

I grovsøket på lang avstand vil du se at avstandstallet hopper litt mellom de ulike skredtatte uten å vise symbol for skredtatte. Men når du nærmer deg vil den starter å markere tallet på skredtatte.

Når du har funnet den første kan du flagge ut funnet og den viser da vegen til den neste skredtatte.

Den jobber relativt raskt og presist fra funn av en skredtatt og «utflagging», og videre til neste skredtatt. Gjennom innstillingene i menyen kan avanserte brukere velge å slå på en funksjon slik at en kan manuelt prioritere mellom de ulike skredtatte, og eventuelt gå tilbake eller videre.

Bildet viser en situasjon med 4 skredtatte. 2 er funnet og utflagget. Og en står med det minste avstandstallet rett over den tredje skredtatte. Symbolet oppe til venstre viser at du kan «flagge ut» funnet og at du bør starte et fysisk søk med søkestang. Foto: Christer Lundberg Nes
Bildet viser en situasjon med 4 skredtatte. 2 er funnet og utflagget. Og en står med det minste avstandstallet rett over den tredje skredtatte. Symbolet oppe til venstre viser at du kan «flagge ut» funnet og at du bør starte et fysisk søk med søkestang. Foto: Christer Lundberg Nes

Redningssend/ tilbake til send

I mottak (søk) vil sender/mottakeren som standard automatisk gå tilbake til send etter 2 minutter ved liten bevegelse. Som dersom du blir gravlagt av et etterskred. I menyen kan du velge om du vil slå av tilbake til send eller stille inn på 4 eller 8 minutt.

Forstyrring

Arva Neo BT Pro kan ta inn forstyrrelser. Forstyrrelser kan være mobiltelefon, Gopro kamera, kraftige hodelykter og strømledning mm. Bruksanvisningen viser til at du under send skal ha minst 20 cm avstand til mulige kilder til forstyrrelser, og minst 50 cm på mottak (søk).

Ved kraftig forstyrring vil Arva Neo BT Pro snevre inn søkestripebredden automatisk til 30 m og vise et symbol i skjermen.

Arva Neo BT Pro er følsom og under testene tar den også inn strømledninger som den viser med både avstandstall og retningsvisning. Men når du beveger deg vil den kontinuerlig og relativt raskt oppdatere seg slik at avstandstallet og/eller retningsvisning hopper eller forsvinner. Det skal litt  trening og oversikt til for å forstå at dette er forstyrring fra omgivelsene. Dette er et minus ved sender/ mottakeren, men som blir oppveid av lang rekkevidde.

Bildet viser forstyrring fra strømledningen med avstandstall, retningsvisning og symbol for 1 skredtatt.. Foto: Christer Lundberg Nes
Bildet viser forstyrring fra strømledningen med avstandstall, retningsvisning og symbol for 1 skredtatt.. Foto: Christer Lundberg Nes
Når du flytter på deg er det relativt lett å forstå at det er forstyrring fra omgivelsene gjennom at den hopper mellom ulike avstandstall og av og på med retningsvisning. Foto: Christer Lundberg Nes
Når du flytter på deg er det relativt lett å forstå at det er forstyrring fra omgivelsene gjennom at den hopper mellom ulike avstandstall og av og på med retningsvisning. Foto: Christer Lundberg Nes

Avanserte brukere kan også stille inn Arva Neo BT Pro til å være analog.

Avanserte brukere kan sette opp innstillingene til å bruke Arva Neo BT Pro analogt. Bildet viser skjermen i analog innstilling. Du bruker – og + knappene til å finjustere følsomheten under søket. Den lille pilen til høyre for avstandstallet er en hjelpeviser som indikerer at du bør trykke + knappen for å regulere følsomheten. Hjelpeviseren vil peke mot venstre om du skal trykke – knappen for å redusere følsomheten. Foto: Christer Lundberg Nes
Avanserte brukere kan sette opp innstillingene til å bruke Arva Neo BT Pro analogt. Bildet viser skjermen i analog innstilling. Du bruker – og + knappene til å finjustere følsomheten under søket. Den lille pilen til høyre for avstandstallet er en hjelpeviser som indikerer at du bør trykke + knappen for å regulere følsomheten. Hjelpeviseren vil peke mot venstre om du skal trykke – knappen for å redusere følsomheten. Foto: Christer Lundberg Nes
VURDERING
Søk etter 1 skredtatt
Søk etter flere skredtatte/ utflagging
Rekkevidde
Skjerming mot forstyrrelser
Totalt
PLUSS

Lang rekkevidde

Mange muligheter for personlig tilpassing

MINUS

Litt følsom for forstyrringer

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.