– Vi er agent på merkevaren og har ikke tilgang til ordresystemet til Pieps. Så vi kan ikke gi noe riktig antall solgte søkere i Norge. Saken gjelder modellene Pieps DSP Sport og DSP Pro, sier Dag Sverre Espejord fra den norske importøren Nordlys sport.

Pieps hører hjemme i Østerrike, men eies av Clarus Corporation, som også eier blant annet amerikanske Black Diamond.

Annonse

Verken Pieps eller Black Diamond har sendt ut noen tilbakekalling på sender/ mottakeren. Dag Sverre Espejord i den norske importøren viser til Pieps´ instagrampost for informasjon om hva nordmenn kan gjøre. Pieps skriver:

We know that confidence in your equipment is key. If you have any concerns about your DSP Pro/Sport, please contact us. We will offer you an upgrade to the latest generation of our avalanche transceivers. Contact us at: support@pieps.com

Kort fortalt betyr dette at nordmenn kan sende en mail til Pieps for å oppgradere sin sender/ mottaker.

– Pieps kjører en pressekonferanse senere denne uken. Da vil vi komme med ytterligere informasjon og siste nytt i saken, sier Espejord. 

Bakgrunnen for problemene med søkerne er en situasjon hvor den profesjonelle frikjøreren Nick Mcnutt ble begravd i et snøskred under filminnspilling. Da skal søkeren hans slått seg over fra send til søk, slik at signalet ikke ble oppfattet av de som lette etter han. Mcnutt ble likevel funnet i tide og kom fra hendelsen med moderate skader.

Men i en annen skredhendelse i Whistler i 2017 skal ha endt med dødsfall, etter sigende fordi sender/ mottakeren endret modus.

I begge disse tilfellene ble det ikke funnet feil med sender/ mottakeren. 

Utstyrsbloggeren Lou Dawson har gjort en temmelig grundig test av den aktuelle modellen (begge har samme system for på bytte mellom søk og send), og konkludert med at bryteren er utsatt for å skifte modus i en skredhendelse, særlig hvis sender/ mottakeren plasseres i bæreselen med siden med bryteren vendt ut.