Har laget sikkerhetsstandard for snøskredspader

Det internasjonale klatreforbundet har laget sikkerhetsstandard for snøskredspader. Foreløpig har kun ett merke fått spader godkjent.

Sist oppdatert: 12. desember 2019 kl 09.43
KLARE KRAV: UIAA-godkjente skredspader må ha størrelse, form og styrke som er basert på tiden det tar å grave stort og dypt nok hull – i knallhard snø - for å finne et skredoffer på den gjennomsnittlige dybden mellom 1 og 1,3 meter, på seks minutter.  Bilde: Martin Innerdal Dalen
KLARE KRAV: UIAA-godkjente skredspader må ha størrelse, form og styrke som er basert på tiden det tar å grave stort og dypt nok hull – i knallhard snø - for å finne et skredoffer på den gjennomsnittlige dybden mellom 1 og 1,3 meter, på seks minutter. Bilde: Martin Innerdal Dalen
Lesetid: 2 minutter

UIAA (Union Internationale des Associations D´alpinisme) setter standardene for godkjenning av klatreutstyr, og i mai 2018 laget de en egen standard for spader for bruk i snøskred. Standarden setter krav til spadens styrke, størrelse og brukervennlighet.

Blant annet må spadebladet være minst 500 kvadratcentimeter, spadens lengde minst 75 centimeter, og den skal tåle stor og gjentatt belastning både på tvers, på langs og i «knekken» mellom bladet og skaftet. Intensjonen med godkjenningen er at spadene skal takle livsviktig graving i hard skredsnø.

Arealet på bladet og lengden på skaftet er basert på målinger av graveteknikk sett i sammenheng med gjennomsnittlig dybde på skredofre og at hele prosessen skal ta mindre enn de avgjørende første 15 minuttene etter et skred. 

Selv om mange av skredspadene i metall på markedet i dag sannsynligvis er innenfor UIAAs krav, er det kun Mammut som har fått godkjent-stempelet fra det internasjonale klatreforbundet (per 10. desember 2019). Les tester snøspader.

– Vi tror den nye standarden vil hjelpe kundene, særlig i en butikk som har både snøspader og redningsspader. Det er to forskjellige produkter som kunden ikke nødvendigvis vet forskjellen på, sier Ilari Dammert til Fri Flyt.

GODKJENT: Mammut er den eneste produsenten av skredspader som har fått spadene sine godkjent av UIAA.
GODKJENT: Mammut er den eneste produsenten av skredspader som har fått spadene sine godkjent av UIAA.

Han er sjef for skredsikkerhetsutstyr hos den sveitsiske utstyrsgiganten Mammut. Dammert vet ikke hvorfor ingen av konkurrentene ikke har UIAA-godkjente spader, men han har noen teorier:

– Det ryktes at noen strever med å nå standarden, mens andre ikke har tro på den. Men samtidig virker det som de fleste er i ferd med å følge etter oss, sier Dammert.

– Hva er det vanskeligste med å klare kravene?

– Å få til kombinasjonen av størrelse, form og styrke på bladet. Det må være relativt stort, samtidig som det skal tåle stor belastning.

– Måtte dere gjøre endringer for å få spadene godkjent?

– Nei, da vi leverte inn våre for tre år siden for å få de sjekka og godkjent lyktes vi på første forsøk.

Hvilke produkter som følges UIAAs standard finner du ut på theuiaa.org/safety-standards/certified-equipment. Da dette bladet gikk i trykken var databasen oppdatert med to av Mammuts seks spademodeller, men Ilari Dammert understreker at alle spadene deres er godkjent av UIAA.

Publisert 12. desember 2019 kl 09.43
Sist oppdatert 12. desember 2019 kl 09.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen