Skihjelm - best i test

De beste skihjelmene til topptur

Alpinhjelm, skihjelm, toppturhjelm eller bare hjelm: Dette er forskjellene, fordelene og bakdelene på de forskjellige typene hjelmer for skikjørere – og vi avslører hvilken hjelm som er best for topptur.

Vi har testet seks nye toppturhjelmer.
VIKTIG OG MOTERIKTIG: Skihjelm har blitt trendy - og bra er det! I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på vanlige skihjelmer og alpinhjelmer for topptur - og vi har testet flere hjelmer med lav vekt og lite volum. Foto: Tore Meirik

Skihjelm har blitt mote – og bra er det. Dagens skihjelmer er både stilige, lette og praktiske og det er vanskelig å finne none grunn til å ikke beskytte hodet når du er på ski.

Noen sverger til lue av uklare image-årsaker, noen syns hjelm er dyrt og noen syns det er kjipt å drasse med seg hjelm på topptur. Ingen av argumentene har noe å stille opp med når man er kjent med konsekvensene av alvorlig hodeskade. 

Toppturfolk med trang sekk kan velge en superlett hjelm som Skitrab Aero, eller en som tar svært liten plass i sekken som Sweet Ascender eller en stilig frikjøringsinspirert hjelm som Salomon MTN Lab.

Hjelm bør brukes på all slags skikjøring.
BRUK HJELM: Kjøreren i forgrunnen har bedre hodeplagg enn han bak. Det er ikke så lett å finne gode grunner til å ikke bruke hjelm, verken på frikjøring eller topptur. Foto: Tore Meirik

Men hva er forskjellene på en vanlig skihjelm og en toppturhjelm?

Alle skihjelmer har såkalt CE-godkjenning for ski, som betyr at de følger en felles og internasjonal standard (kalt EN1077) som gir beskyttelsen som trengs for skikjøring.

Vanlige alpinhjelmer gir ikke bare hodet god beskyttelse ved kræsj, de er også varme, komfortable og laget for å passe sammen med skibriller (goggles). Dette betyr i praksis at kanten over panna er kurvet for å passe goggles, og at hjelmen har reim bak for å feste brillestrikken. Med hjelm kan du også plassere brillene oppe på pannen uten at de dugger.

Skihjelmer kommer i et utall farger, varianter, konstruksjoner, materialer og priser, men alle har altså til felles at de er godkjent for skikjøring.

Dedikerte toppturhjelmer – slike du finner en grundig test av lenger ned – har noen spesielle egenskaper. Alle er godkjent for ski, men mange er også dobbel- eller trippelsertifisert. Dobbelsertifisert betyr at de også har sertifisering for klatring (EN2492), og dermed er godt egnet til teknisk krevende turer og tinderangling i bratte fjell. De kan selvsagt også brukes til ordinær klatring.

Hjelm er bra på topptur.
TOPPTURHJELM: På vei opp er det ofte fint å bære hjelmen på sekken. Derfor er dedikerte toppturhjelmer både mindre og lettere enn ordinære alpinhjelmer. Foto: Tore Meirik

Begrepet trippelsertifisert brukers om skihjelmer som i tillegg er godkjent for sykling eller har både amerikansk og europeisk godkjenning for ski. Dette innebærer i praksis små forskjeller.

Utfordringen med toppturhjelmer er å møte kravet til lav vekt og lavt volum med kravet til beskyttelse og ventilasjon når du er varm på vei opp. Som testen under viser har de forskjellige merkene valgt en rekke varierte løsninger for å få til dette. 

Fordeler med vanlig skihjelm:

God komfort

God beskyttelse

God isolasjonsevne 

Fordeler med toppturhjelm:

Lav vekt

Lavt volum

God ventilasjon

Test av Sweet Ascender MIPS

Sweet Ascender MIPS er en spesiell hjelm med en del kreative løsninger, men de fungerer svært bra – og hjelmen tar lite plass i sekken.

Vi har testet toppturhjelmen Sweet Ascender MIPS
Sweet Ascender MIPS
FF_testvinner
Sweet Ascender MIPS

sweetprotection.com

1 999 kroner

438 gram (str. M/L)

Mål: Høyde 14,5 cm, bredde 21 cm og lengde 27 cm

skala
9/10

Norske Sweet har designet en nokså spesiell hjelm – i stedet for flere store luftehull på sidene har Sweet laget en hjelm hvor luftingen gjøres gjennom 108 (!) små luftehull i topplasten, som møter større men færre luftehull i innmaten. På den måten er hjelmen godkjent for klatring selv om den har lufteåpninger i toppen.

Det er ytterligere luftehull foran, bak og på sidene. Hjelmen har MIPS og hjelmfeste i form av to faste plastspor på sidene bak. Den har også strikk for å fiksere hodelykt på sidene.

Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og foran tinningene. Denne kan dyttes inn i hjelmen når den ikke er i bruk.

Ascender MIPS har relativt lite padding, og produsenten anbefaler å bruke den sammen med lue.

Vi har testet toppturhjelmen Sweet Ascender.
Sweet Ascender kommer med og uten MIPS - vi har testet versjonen med.

Sweets hjelm skiller seg litt ut i dette selskapet, først og fremst med testens klart minste volum – selv om vekten ikke er spesielt lav. Ascender er rett og slett helt super å bære i sekken siden den er så liten. Men pass på å dytt strammesystemet inn i hjelmen når du pakker den bort, for det er litt skjørt (men enkelt å reparere).

Hjelmen gir svært god lufting, men særlig varm er den ikke – det må du justere selv med hvilken lue du velger. Uansett er den svært komfortabel enten du har en tynn buff under på varme dager eller tjukk ullue når det er kaldt.

Vi har testet Sweet Ascender MIPS
Sweet anbefaler lue under Ascender-hjelmen - eller caps på varme dager. Her er hjelmtester Tore Meirik på Gjuratind en varm dag i mai med Ascender MIPS på hodet. Foto: Siv-Elin Skogen

Stort pluss fort MIPS. Hjelmen er enkel i bruk, med unntak av hodelyktstrikkene som er litt kjipe å håndtere med hansker på. Hjelmen fungerer svært godt med både skibriller og solbriller.

Sweet Ascender er en svært sikker og god hjelm som tar lite plass i sekken og er en drøm å ha på hodet både under klatring, skigåing og skikjøring.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Svært lavt volum

MIPS

Enkel i bruk

God både opp og ned

Luftig

Mye for pengene

MINUS

Skjørt strammesystem

Kunne vært lettere

Krever lue

Test av Cebé Versatile

Cebé Versatile er testens eneste hjelm med egen oppovermodus. Ønsker du en toppturhjelm som minner om en vanlig alpinhjelm er dette et godt valg.

Vi har testet toppturhjelmen Cebé Versatile
Cebé Versatile
Cebé Versatile

cebe.com

2 399 kroner

498 gram

Mål: Høyde 19 cm, bredde 21 cm og lengde 26,5 cm

skala
6/10

Franske Cebés nye toppturhjelm er testens største og tyngste.

Den har et uvanlig design, med opp- og nedovermodus, hvor hjelmen ikke er godkjent for skikjøring i nedovermodus. Byttet skjer ved å hekte til sides to klaffer ved pannen, som igjen åpner toppskallet i framkant av hjelmen, og mellom de to skallene åpnes luftekanaler foran og langs sidene.

I nedovermodus har hjelmen åtte luftehull på sidene og bak. Versatile er relativt tung, og testens nest dyreste hjelm. Den har strikk for å feste goggles, plastspor for å fiksere hodelykt og boastramming med strammehjul bak. Sistnevnte er pakket inn i tjukk padding.

Det er også avtakbar padding over ørene, og hjelmen har integrert Recco-brikke.

Vi har testet Cebé Versatile
I oppovermodus åpnes flere luftehull foran og på sidene.

Cebé Versatile er varm og komfortabel – den er testens største og tyngste, som gir en følelse som minner om en helt vanlig skihjelm. Dette gjør at den ikke er like luftig som konkurrentene – heller ikke i oppovermodus, selv om luftesystemet fungerer tålelig bra.

På kalde dager og til bruk i skiheisen er derimot dette bra.

Stort pluss for Recco-brikken.

Brillestrikken er enkel i bruk, og hodelyktfestene er ålreit. Hjelmen er god sammen med all slags goggles – også store - men det er litt trangt til solbrillestenger så lenge paddingen over ørene er på. Hjelmen har stor volum og tar mye plass i eller på sekken.

Å bytte mellom opp- og nedovermodus kunne vært enklere, men med litt øving går det greit også med hansker på og hjelmen på hodet. 

Cebé Versatile er en uvanlig hjelm som først og fremst passer deg som ikke er veldig opptatt av vekt og volum, men heller vil ha en toppturhjelm som ligner en vanlig skihjelm.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Varm

Passer fint med goggles

MINUS

Stort volum

Tung

Ikke godkjent for skikjøring i oppovermodus

Dyr

Test av Scott Couloir Mountain

Scott Couloir Mountain er nesten like bra som Salomon MTN, men det er litt knotete å bruke strammehjulet bak.

Vi har testet torpturhjelmen Scott Coloir Mountain
Scott Colouir Mountain
Scott Colouir Mountain

scott-sports.com

2 199 kroner

413 gram (str. L)

Mål: Høyde 16 cm, bredde 21,5 cm og lengde 16,5 cm

skala
7/10

Scotts toppturhjelm har såkalt Casidion i toppskallet. Dette er en plastbasert skum-materiale, som skal gi både lav vekt og god beskyttelse. Hjelmen er midt på treet vektmessig, med nokså stort volum.

Den har totalt tjue lufteåpninger foran, på sidene og bak. Som Salomon MTN har den avtakbart fôr som dekker ørene. Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og til tinningene. Ved haka er det fleecerør for komfort.

Bak har Colouir Mountain strikk for å feste skibriller, og på siden er det faste plasthemper for å fiksere hodelykt.

Vi har testet toppturhjelmen Scott Colouir Mountain
Strammehjulet på baksiden er litt kronglete plassert.

Scotts toppturhjelm er en kul hjelm som minner om Salomon MTN, men Colouir Mountain har litt mer å gå på med tanke på brukervennlighet.

Det avtakbare fôret er kjekt, og akkurat som Salomon gir det en enkel og fin mulighet til å regulere hvor varm hjelmen skal være – men Scotts hjelm er ikke like luftig uten fôret. Strammehjulet bak er vanskelig å komme til, og kjipt å håndtere med hansker på.

Vi har testet toppturhjelm fra Scott
Scott Coloir Mountain er en fin hjelm for både frikjøring og topptur. Her fra testing på Nordmøre i november. Foto: Siv-Elin Skogen

Derimot er gogglestrikken bak enkel i bruk, og festene for hodelykt fungerer ok. Som de fleste andre hjelmene er den fin sammen med goggles, men det er litt trangt med de største brillevariantene, og det er lite plass til solbriller med fôret på.

Scott Colouir Mountain er en allsidig og stilig skihjelm som fungerer godt for all slags skibruk, og kan være et bra valg for deg som også skal bruke hjelmen i skiheisen.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Kul hjelm

Komfortabel

God varmeregulering med og uten fôret

MINUS

Dårlig strammehjul bak

Litt stort volum

Litt dyr

Test av Skitrab Aero

Skitrab Aero er en superlett hjelm som vil gjøre en strålende jobb på de fleste toppturer, særlig de som foregår i litt kaldt vær.

Vi har testet den superlette toppturhjelmen Skitrab Aero
Skitrab Aero
Skitrab Aero

skitrab.it

1 999 kroner

321 gram (str. S/M)

Mål: Høyde 14,5 cm, bredde 20 cm og lengde 25 cm

skala
8/10

Aero fra toppturspesialistene i italienske Skitrab ble lansert høsten 2020. Dette er den letteste hjelmen i testen, men den er også en størrelse mindre enn de andre.

Hjelmen har hjelmfeste med strikk bak, og strikk for å fiksere hodelykt på sidene. Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer et system av plastsnorer som går bak hodet og til ørene.

Hjelmen har sju luftehull foran og bak, og ved haka er det fleecerør for komfort. På innsiden har hjelmen avtakbar padding for komfort. Inkludert i prisen er en forsterket pakkpose.

Vi har testet Skitrab Aero
Strikkene for å fiksere google seg hodelykt mangler hempe og er litt kinkige å håndtere.

Skitrabs lette hjelm er komfortabel på hodet, både med og uten lue eller buff. Snorene som strammer hjelmen rundt bakhodet er fleksible og gir god komfort, og det er enkelt å bruke strammehjulet med hansker på.

Samtidig er strikkene for å fiksere skibriller og hodelykt uten hempe, som gjør de kjipe å få tak på, og nesten umulige å håndtere med hansker på.

Hjelmen har få luftehull, og det blir fort varmt i motbakkene. Samtidig er den behagelig på kalde dager.

Testing av toppturhjelm på Gjuratind.
Siv-Elin Skogen nærmer seg toppen av Gjuratind i Romsdal med Skitrab Aero på hodet. Foto: Tore Meirik

Aero er også helt ålreit med forskjellige goggles, men i denne størrelsen er hjelmen klart best med de litt mindre skibrillemodellene. Den er fin å bruke sammen med solbriller.

Selv om Skitrab Aero er tyngre enn hva Skitrab selv hevder, så er det en svært lett hjelm som tar lite plass og er veldig fin å bære til topps – særlig i sekken. Et godt valg for toppturentusiasten som er opptatt av lav vekt og god beskyttelse hele dagen i bratte fjell.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Lett

Behagelig

Bra strammesystem

MINUS

Varm

Hodelykt- og brillefester vanskelige å bruke

Test av La Sportiva Combo

La Sportiva Combo er en lett alpinhjelm for topptur, men den føles likevel solid.

Vi har testet La Sportiva Combo
La Sportiva Combo
La Sportiva Combo

lasportiva.com

2 499 kroner

348 gram (str. L)

Mål: Høyde 16 cm, bredde 21,5 cm og lengde 26 cm

skala
7/10

Combo er en relativt lett hjelm fra italienske La Sportiva. Den er laget i plasttypen polykarbonat med isopor på innsiden. Her er også avtakbar padding for komfort.

Hjelmen har hjelmfeste med strikk og hempe bak, og justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og til tinningene.

Hjelmen har 18 luftehull fordelt ut over sidene og bak. Ved haka er det fleecerør for komfort.

Volumet er nokså stort. Pose er inkludert i prisen, som for øvrig er den høyeste i testen.

Vi har testet La Sportiva Combo
La Sportiva Combo har gode luftemuligheter på baksiden.

Combo er en enkel hjelm som fungerer godt og oppleves som solid. Den føles på mange måter som en vanlig skihjelm, selv om den er lett og ganske minimalistisk.

Hjelmen er relativt luftig. Særlig rundt ørene blir den i kaldeste laget på kalde dager, men samtidig deilig når det er varmt. Når det er kaldt bør man bruke lue under hjelmen for å beskytte ørene – eventuelt pannebånd, for det er først og fremst på ørene man blir kald, resten av hjelmen isolerer bra.

Hjelm er fint på topptur
På topptur med La Sportiva Combo. Foto: Siv-Elin Skogen

Siden den har nokså tynn padding bidrar lue også til komfort – innmaten i Combo kan oppleves som litt hard mot hodet. Hjelmen er litt voluminøs og tar plass i eller på sekken.

Komforten med både skibriller og solbriller er god, og både strammehjulet og brillestrikken bak er enkle å bruke med hansker på.

La Sportiva Combo er et lett og solid valg for toppturentusiasten som syns det er viktigere at hjelmen er enkel å bruke enn at den tar veldig lite plass i sekken.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Enkel i bruk

Lett

Luftig på varme dager

MINUS

Dyr

Mangler MIPS

Kald på ørene

Litt stort volum

Mangler fiksering til hodelykt

Test av Salomon MTN Lab

Salomon MTN Lab er en stilig toppturhjelm som har holdt seg godt i mange år, og fortsatt er blant de beste på markedet.

Toppturhjelmen Salomon MTN Lab
Salomon MTN Lab
Salomon MTN Lab

salomon.com

2 000 kroner

362 gram (str. M)

Mål: Høyde 15 cm, bredde 21 cm og lengde 26 cm

skala
8/10

Salomons toppturhjelm ble lansert allerede i 2015, og har vært relativt uforandret siden den gang.

Hjelmen har hjelmfeste med strikk og hempe bak, spor for å fiksere hodelykt på sidene og avtakbart fôr som dekker ørene. Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og til tinningene.

Hjelmen har 18 luftehull fordelt ut over sidene og bak. Ved haka er det fleecerør for komfort. Vekten er lav, og volumet temmelig lite.

MTN-hjelmen leveres for øvrig med en oppbevaringspose med hemper som gjør at den kan brukes som hjelmfeste på de fleste sekker. Ekstra padding for tilpasning er også med.

Vi har testet toppturhjelmen Salomon MTN Lab
Salomon MTN Lab har relativt store lufteåpninger.

Salomon MTN er en enkel og grei hjelm som fungerer veldig bra. Den er også blant de minst rare hjelmene i testen – utseende har nok vært sentralt i utviklingen.

Lav vekt og lite volum gjør den fin å bære i eller på sekken, og den er komfortabel på hodet. Avtakbart og vaskbart fôr er veldig kjekt, og en effektiv måte å regulere varmen på. Er det iskaldt må man nok bruke lue under, men det er ikke noe problem. Uten fôret er hjelmen luftig og fin.

Den passer fint med solbriller og flere typer goggles, men særlig store skibriller matcher godt. Både brillestrikken og strammehjulet på baksiden er enkelt å betjene med hansker på. Den medfølgende posen er testens klart beste, og super for deg som mangler hjelmfeste på sekken.

Salomon MTN er en stilig hjelm som vil være et strålende valg for deg som ikke er ute etter spissegenskaper, men heller en dobbelsertifisert hjelm som fungerer godt til det meste.

Med Salomon MTN Lab på topptur
På topptur med Salomon MTN lab på hodet. Foto: Siv-Elin Skogen
VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Lav vekt

Lavt volum

Allsidig – god i både varmt og kaldt vær

Ser bra ut

Bra pose

MINUS

Luftehullene slipper gjennom vind

Mangler MIPS

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Friflyt.no skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige utstyrstester, gir deg gode kjøpstips og du får tilgang til toppturguider i hele Norge.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement friflyt.no og få tilgang til artikkelen.