Skihjelm - Alpinhjelm, Slalåmhjelm, topptur - BEST I TEST

De beste skihjelmene

Alpinhjelm, skihjelm, toppturhjelm, slalåmhjelm, MIPS: Dette er forskjellene, fordelene og bakdelene på de forskjellige typene hjelmer for skikjørere – vi avslører hvilke skihjelmer som er best i test for både topptur og kjøring i skiheis.

Slalåmhjelm, skihjelm, alpinhjelm test
SKIHJELM: En vanlig alpinhjelm gir ikke bare hodet god beskyttelse ved kræsj, de er også varme, komfortable og laget for å passe sammen med skibriller (goggles).

Skihjelm har blitt mote – og bra er det. Dagens skihjelmer er både stilige, lette og praktiske og det er vanskelig å finne noen grunn til å ikke beskytte hodet når du er på ski.

Noen sverger til lue av uklare image-årsaker, noen syns skihjelm er dyrt og noen syns det er kjipt å drasse med seg hjelm på topptur. Ingen av argumentene har noe å stille opp med når man er kjent med konsekvensene av alvorlig hodeskade.

Vi har testet flere skihjelmer i flere prisklasser og kategorier. Sweets lekre toppmodell Grimnir og den litt rimeligere Trooper er begge oppdatert denne sesongen. Poc Fornix Spin og Giro Ledge er enkle, rimelige og veldoig gode sskihjelmer, mens Giro Jackson MIPS koster litt mer.

Salomons nye modell Husk Prime er en annen god kandidat. Nykommeren RS1 fra kinesiske Livall er en spennende og avansert nyhet med noen funksjoner du ikke finner på noen annen skihjelm.

Toppturfolk med trang sekk kan velge en superlett hjelm som Skitrab Aero, eller en som tar svært liten plass i sekken som Sweet Ascender eller en stilig frikjøringsinspirert hjelm som Salomon MTN Lab.

Vi har testet den helt nye, trippelsertifiserte skihjelmen Dynafit TLT.

Hjelm bør brukes på all slags skikjøring.
BRUK HJELM: Kjøreren i forgrunnen har bedre hodeplagg enn han bak. Det er ikke så lett å finne gode grunner til å ikke bruke hjelm, verken på frikjøring eller topptur. Foto: Tore Meirik

Alpinhjelm eller toppturhjelm?

Alle skihjelmer har såkalt CE-godkjenning for ski, som betyr at de følger en felles og internasjonal standard (kalt EN1077) som gir beskyttelsen som trengs for skikjøring.

Vanlige alpinhjelmer gir ikke bare hodet god beskyttelse ved kræsj, de er også varme, komfortable og laget for å passe sammen med skibriller (goggles). Dette betyr i praksis at kanten over panna er kurvet for å passe goggles, og at hjelmen har reim bak for å feste brillestrikken. Med alpinhjelm kan du også plassere brillene oppe på pannen uten at de dugger.

Skihjelmer kommer i et utall farger, varianter, konstruksjoner, materialer og priser, men alle har altså til felles at de er godkjent for skikjøring.

Dedikerte toppturhjelmer har noen spesielle egenskaper. Alle er godkjent for ski, men mange er også dobbel- eller trippelsertifisert. Dobbelsertifisert betyr at de også har sertifisering for klatring (EN2492), og dermed er godt egnet til teknisk krevende turer og tinderangling i bratte fjell.

De kan selvsagt også brukes til ordinær klatring. Under finner du test av flere dobbelsertifiserte toppturhjelmer, i tillegg til tester av vanlige skihjelmer.

Hjelm er bra på topptur.
TOPPTURHJELM: På vei opp er det ofte fint å bære hjelmen på sekken. Derfor er dedikerte toppturhjelmer både mindre og lettere enn ordinære alpinhjelmer. Foto: Tore Meirik

Trippelsertifiserte skihjelmer

Begrepet trippelsertifisert brukers om skihjelmer som i tillegg er godkjent for sykling eller har både amerikansk og europeisk godkjenning for ski. Dette innebærer i praksis små forskjeller.

Utfordringen med toppturhjelmer er å møte kravet til lav vekt og lavt volum med kravet til beskyttelse og ventilasjon når du er varm på vei opp. Som testen under viser har de forskjellige merkene valgt en rekke varierte løsninger for å få til dette. 

Fordeler med vanlig skihjelm:

God komfort

God beskyttelse

God isolasjonsevne 

Fordeler med toppturhjelm:

Lav vekt

Lavt volum

God ventilasjon

Hva er MIPS?

Stadig flere skihjelmer kommer med sikkerhetspatentet MIPS. Det gjelder også de lettere variantene som sikter seg inn mot markedet for topptur. MIPS står for Multi-Directional Impact Protection System, og er ett av flere systemer som for enkelte typer slag og støt drastisk kan redusere krafta hjernen blir utsatt for.  

Men dette er ifølge de enkelte underleverandørene og hjelmprodusentenes egne tall og undersøkelser, og effekten av disse systemene omfattes ikke av de uavhengige EN-standardene. Likevel virker det til å være utbredt enighet om at det har effekt. MIPS øker vekten på hjelmen med 20-40 gram. 

Viktige punkt om valg av skihjelm til topptur

Mange skihjelmer kommer med MIPS. Men hva er egentlig MIPS? Og hvordan sertifiseres toppturhjelmer? Her får du svar på tekniske spørsmål om hjelmer til topptur og randonee. Det er mange valg når du skal velge toppturhjelm eller skihjelm. Det er også mange forskjellige utrykk, og sertifiseringer. Her får du svaret på hva MIPS egentlig er.

En god skihjelm til topptur sitter godt på hodet. Det gjelder for alle skihjelmer.  Om den skal brukes til topptur, ønsker de fleste enda litt lettere enn en skihjelm til heisbasert kjøring. Det viktigste kravet til hjelmen er at du faktisk tar den med deg på topptur. Noen dropper hjelmen på topptur fordi den hjelmen man vanligvis bruker er for stor og klumpete.   

En hjelm til topptur bør ha innbrettbare øreklaffer. Da tar den mindre plass, og blir lett å få med – på eller i sekken.   Det finnes ikke noen egen standard for toppturhjelmer, så det er i utgangspunktet samme standard som for skihjelmer til frikjøring som gjelder, nemlig EN1077.  

Skal du drive med bratte turer, enten det er brattkjøring eller turer med klyving, tinderangling eller rapellering, er det en fordel at skihjelmen også er sertifisert som klatrehjelmer (EN2492). De siste årene har det kommet hjelmer med sertifisering både for klatring og ski.  

En skihjelm tar ganske mye plass i sekken, uansett størrelse. Like viktig som hjelmen er det derfor at du har en skisekk med hjelmfeste på utsiden av sekken, så den ikke fyller opp mesteparten av sekkerommet hvor man helst vil ha plass til annet skiutstyr.

Jørgen Aamot Hemsedal skihjelm test
HJELM TIL TOPPTUR: En hjelm man bruker på topptur bør ha litt mindre volum og veie noe mindre enn en hjelm man bruker i skianlegget, mener Jørgen Aamot - som har bidratt med sine tips i denne saken. Foto: Erlend Sande

En skihjelm man bruker på topptur bør ha litt mindre volum og veie noe mindre enn en hjelm man bruker i skianlegget, i tillegg bør den kunne ventilere godt og ha feste for hodelykt.   

Noe av komforten og brukervennligheten kan kompromisses med på en skihjelm til topptur, men ikke beskyttelsesegenskapene til hjelmen. Derfor vil ikke en fullgod hjelm til topptur være veldig mye lettere enn hjelmen som selges for bruk i skianlegg.

Lettvektshjelmer er ofte luftige, så du kan gå med dem opp også, om du ønsker- Men de beskytter dårligere enn mer robuste frikjøringshjelmer, både mot fall og støt. Ikke minst surt vær.  Ofte er de mindre komfortable og stabile til tøff kjøring, eller hvis du har ei tung lykt på dem. 

De letteste klatre- eller sykkelhjelmene frarådes til skibruk. En skihjelm skal primært forhindre to ting. Penetrering av gjenstander og slag/rystelser mot hodeskallen. Lette isopor-hjelmer hjelper mot slag, men ikke mot penetrering, for eksempel en spiss stein.  Du er like utsatt for hodeskader om du er på topptur som i et skianlegg.   

Sykkelhjelm gir ofte elendig beskyttelse mot fallende objekter (det som klatrehjelmer er gode på). Selv om sykkelstandarden (EN1078) gir god beskyttelse ved fall (som skihjelmstandarden), men det er andre ulemper: Mens en lett toppturhjelm har ventiler laget for å slippe ut radierende varme, er ventilene på sykkelhjelmer laget for å fange luft og transportere det gjennom hjelmen.  Det vil ofte gi en for avkjølende effekt på ski, og fange snø i ventilene. 

De fleste gode hjelmer veier 400-500 gram.  De som er veldig opptatt av vekt, og de som vil ha på hjelmen også oppover, kan ha de superlette hjelmene. Disse har bedre lufting og er egnet til det. Da slipper du å ha den i eller utenpå sekken. 

Siden frikjøringshjelmer gjerne er litt tyngre enn de litt lettere toppturhjelmene, har de gjerne litt mer sikkerhet innebygget. Mer polstring og flere skall. En frikjøringshjelm er tryggest til skikjøring.  

Hodelyktprodusentene lager gode brakett-løsninger for hjelm, slik at du kan bruke de fleste hjelmer til skikjøring med hodelykt.  

Fri Flyt har blant annet spurt Jørgen Aamot, tindevegleder og guidebokforfatter, og VPG-gründer Trygve Sande om deres viktigste punkt om skihjelmer i denne saken.

Test av Dynafit TLT toppturhjelm

2022-sesongen lanserte Dynafit toppturhjelmen TLT, som er godkjent for både klatring, ski og sykling. Dette er en luftig skihjelm fra Dynafit som fungerer bra i både opp- og nedoverbakke – men den burde passet med flere typer goggles.

dynafit hjelm topptur test
NY TOPPTURHJELM: TLT er en trippelsertifisert toppturhjelm fra Dynafit som lanseres til høsten. Foto: Tore Meirik
Dynafit TLT

Vekt: 344 gram (378 gram inkludert avtakbar skjerm)

Pris: 1 999 kroner

Mål: Høyde 16,5 cm, bredde 20,5 og lengde 24 cm – målt uten skjerm) 

Nett: dynafit.com

skala
8/10

Dynafit TLT er en trippelsertifisert toppturhjelm – den er godkjent for både ski, klatring (mountaineering) og sykling. Dynafits nyeste hjelm ble lansert høsten 2022, og den er relativt lett, og laget i polykarbonat-plast med isopor (EPS-skum) og avtakbar padding inni. Den har 15 luftehull bak, foran og på sidene, og 32 mindre luftehull på toppen- totalt 47 lufteåpninger.

Hjelmen fra Dynafit har strikk for å holde fast goggles på baksiden og to små spor som kan brukes til å feste hodelykt på sidene. Disse kan også brukes til å feste Dynafits egne lettvekts-goggles.

Hjelmen leveres også med avtakbar skjerm, som klikkes på plass i to hull foran og ett på hver side. Den har ikke sikkerhetssystemet MIPS, som tillater hjelmen å rotere noe i forhold til hodet når den utsettes for støt.

Dynafit-hjelmen strammes med et hjul på baksiden, som strammer eller slakker en plastinnretning som går rundt hodet. Denne kan pakkes inn i hjelmen når hjelmen er festet på eller ligger i sekken. Hakereima festes med en vanlig plastspenne.

hjelm
MED SKJERM: Slik ser hjelmen ut med skjermen påmontert – i denne formen er den best mynta på sykling. Foto: Tore Meirik

Dynafit TLT skihjelm i bruk

Dynafits nye toppturhjelm er mynta på folk som er opptatt av vekt, og selv om hjelmens vekt er midt på treet sammenlignet med en del andre reindyrka toppturhjelmer, så er det likevel en lett og veldig luftig hjelm, som er godt egnet å ha på hodet også i motbakke. Med sine mange luftehull og gode gjennomstrømming er den såpass luftig at på vinteren og kalde vårdager må man ha lue under.

Dynafit-hjelmen sitter ganske høyt på hodet – for så vidt ikke så uvanlig i denne hjelm-kategorien - men det gir hjelmen et litt spesielt utseende.

Det er veldig kjekt at strammersystemet kan pakkes inn i hjelmen når den ikke brukes på hodet. Dermed tar den mindre plass i eller på sekken, og strammesystemet, som kan være litt skjørt, ligger godt beskyttet. Likevel tar den litt tyngre konkurrenten Sweet Ascender mindre plass siden den er noen centimeter lavere.

TLT er komfortabel på hodet, og fin å bruke sammen med solbriller. Men da vi testet hjelmen med forskjellige goggles kom fort mistanken om at Dynafit satser på at de som kjøper denne hjelmen også kjøper goggles fra Dynafit. Den rette og litt kantete profilen i pannen gjør at hjelmen passer dårlig med andre skibrille-merker, og det trekker ned poengene for brukervennlighet.

TEST AV SKIHJELM: Sweet Grimnir 2Vi MIPS

hjelm
BEST MED GOGGLES FRA DYNAFIT: Profilen i pannen gjør at TLT-hjelmen ikke er sørlig kompatibel med andre goggles enn Dynafits egne. Foto: Tore Meiri

Ellers er hjelmen enkel å bruke – strammesystemet fungerer godt, selv om man merker plastkanten hvis man strammer veldig hardt. Plastspenna på haka er enkel, men velprøvd og fungerer bra. Også de brede hakestroppene er behagelige.

Den avtakbare skjermen er lett å ta av og på, men først og fremst noe som brukes til sykling. Til skikjøring er skjerm ganske uhensiktsmessig siden det vil presse hjelmen bakover når det går fort, og under klatring vil den redusere sikten oppover.

Dynafit TLT er en toppturhjelm som vil fungere for de fleste, særlig de som sykler til toppturen. Den passer best hvis du har goggles fra samme merke.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Luftig

Nokså lett

Allsidig

Komfortabel

MINUS

Passer dårlig med forskjellige goggles

Spesielt utseende

Sitter høyt

Test av Sweet Grimnir 2Vi MIPS

Sweet Grimnir 2 er en usedvanlig stilig og veldig avansert skihjelm, men den er langt fra perfekt selv om prisen er temmelig høy.

Sweet Grimnir 2 mips skihjelm test
SWEET GRIMNIR 2vi MIPS: Stilig og avansert skihjelm
Sweet Grimnir 2Vi MIPS

Pris: 3 999 kroner

Vekt: 626 gram (str. M/L, 56-59 cm)

Nett: sweetprotection.com

skala
8/10

Grimnir med MIPS er toppmodellen til norske Sweet, og den ble i sin tid lansert som en slags promodell for Sweet-investor og snowboardlegende Terje Håkonsen.

2022-modellen Sweet Grimnir 2 er justert noe sammenlignet med forgjengeren, og skal blant annet være en del lettere. Dette er en avansert hjelm som riktignok ikke er veldig lett, men er likevel temmelig slank i formen. Hjelmen er laget i avanserte karbonfibermaterialer og har MIPS-systemet som gir ekstra beskyttelse.

Sweet Grimnir 2 har flere lufteåpninger, i form av to rader med åpninger like over nakken, en rekke større åpninger oppå hodet, og to rader over pannen. Sistnevnte kan åpnes og lukkes med en bryter. Øreputene kan tas av på varme dager.

Stramming gjøres med et hjul på baksiden og spenne med magnet på hakereima. Fôret er avtakbart og kan vaskes. Brillestrikken festes med en gummistropp som hektes fast med en plasthempe.

Hjelmen er sertifisert for ski- og snowboardkjøring.

TEST AV SKIHJELM: Giro Jackson MIPS

Vi har testet Sweet Grimnir 2Vi MIPS skihjelm
Sweet Grimnir 2Vi MIPS

Sweet Grimnir 2 i bruk

Sweets toppmodell har mer avansert konstruksjon enn de andre hjelmene vi har testet med unntak av Trooper fra samme merke.

Sweets nye konstruksjon kalles 2vi, og betyr at karbonfibermaterialet er porsjonert ut i forskjellige stivheter rundt omkring på hjelmen for å gi riktig beskyttelse på riktig sted. Sweet Grimnir 2 er laget slik at selve beskyttelsen ligger i skallet og ikke i isopormaterialet på innsiden. Dette skiller Sweets hjelmer fra alle de andre merkene i testen, og får konsekvenser for både pris, vekt, volum og hvor godt de beskytter.

Hjelmen er ikke spesielt lett, men har smal profil og bygger lite ut fra hodet. Den oppleves som fastere på innsiden, som gjør at man må jobbe litt med passformen hvis hjelmen ikke sitter som et skudd ut av eska. Når det er sagt; strammesystemet – både bak i panna og selve hakereima – er best i testen, og enkle å bruke.

Sweet har også laget en mye bedre gummihempe for å feste brillestrikk enn de hadde før – nå er det en enkel jobb å åpne og lukke den, uten at gummien blir ødelagt.

Finishen på Sweet Grimnir 2 er i utgangspunktet veldig bra, men vi opplevde at de forskjellige lagene på innsiden av hjelmen mistet kontakt med hverandre på en slik måte at festene stadig måtte settes på plass igjen. Det burde vært unødvendig på testens dyreste hjelm.

Profilen i panna har vel mye bøy, slik at det ble glipe med flere typer goggles – Sweet har sørget for at hjelmen passer best med gogglesene de har laget selv.

Lufteåpningene i panna er litt knotete å åpne og lukke med hansker eller votter på, men da vi testet hjelmen opplevde vi at det stort sett var like greit å la åpningene være i fred.

Sweet Grimnir 2 er en lekker og kostbar hjelm som er kul å se på og gir svært god beskyttelse – men pass på at den passer med skibrillene dine.

Vi har testet Sweet Grimnir 2Vi MIPS skihjelm
Sweet Grimnir 2Vi MIPS
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Klassens beste beskyttelse

Fin finish

Bra strammesystem

MINUS

Dyr

Høy vekt

Burde passet bedre med flere typer goggles

Test av Giro Jackson MIPS

Giro Jackson MIPS er en veldig lett alpinhjelm med fin finish og hyggelig pris. Giro Jackson MIPS passer godt med alle typer goggles, og egner seg godt til både frikjøring og topptur.

Giro Jackson MIPS alpinhjelm test
GIRO JACKSON MIPS: Lett alpinhjelm med fin finish
Giro Jackson MIPS

Pris: 1 499 kroner

Vekt: 422 gram (str. M; 55,5-59 cm)

Nett: giro.com

skala
8/10

Giro Jackson MIPS er hakket mer avansert, og noe dyrere, enn Ledge fra samme merke. Jackson har noe mer avanserte detaljer, blant annet strammehjul i nakken for å finne presis passform, avtakbare øreklaffer og flere lufteåpninger.

Sistnevnte er totalt åtte, spredt over hele hjelmen. Åpningene er lange og smale, og henger sammen med indre og ytre kanaler som skal gjøre at luften beveger seg uhindret gjennom hjelmen.

Ytterskallet består av to lag polykarbonat-plast, med isopor på innsiden.

Hempa som holder brillestrikken er i stiv plast, og den åpnes ved å presse ut plasten ovenfra – dette systemet skiller seg fra de andre merkene i testen. Hempa er for øvrig avtakbar.

Giro Jackson MIPS er sertifisert for ski- og snowboardkjøring, og er den letteste av skihjelmene vi har testet (men tyngre enn de fleste dobbelsertifiserte toppturhjelmene).

TEST AV SKIHJELM: Salomon Husk Prime

Vi har testet Giro Jackson MIPS skihjelm
Giro Jackson MIPS

Giro Jackson MIPS i bruk

Førsteinntrykket av Giro Jackson MIPS er akkurat som prislappen, sammenlignet med Ledge fra samme merke. Denne har hakket finere finish, og litt mer avanserte justeringsmuligheter.

Hjulet i nakken gjør det enklere å få hjelmen til å sitte godt, og selv om fôret er tynnere enn på Ledge, er Giro Jackson MIPS likevel mer komfortabel. Det skyldes at hjelmens passform kan finjusteres mye mer. Mer presis passform gjør også at beskyttelsen er litt bedre, og hjelmen bygger ikke like mye ut som rimeligere Ledge.

Men merker også at vekten er svært lav. Sammen med lufteåpningene gjør det at hjelmen føles mye mer luftig, men uten at det blir kaldt.

Som på Ledge er spenna som holder brillestrikken er enkel å bruke, men vil nok ikke holde brillene like godt fast som den mer vanlige typen. Plastspenna på hakereima er litt liten og kinkig å håndtere med votter på.

Jackson passer svært godt med mange forskjellige skibriller.

Giro Jackson MIPS vil gjøre en fin jobb for all slags skifolk som vil ha en lett og allsidig hjelm som ikke er alt for dyr.

Vi har testet Giro Jackson MIPS skihjelm
Giro Jackson MIPS
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Lav vekt

God komfort

Luftig

MIPS

Passer med mange goggles

MINUS

Ikke like fin finish som dyrere hjelmer

Kunne hatt bedre hakereim

Test av Salomon Husk Prime

Salomon Husk Prime er en varm og behagelig skihjelm som imponerer med nokså lav vekt og gjennomtenkte lufteåpninger.

Vi har testet Salomon Husk Prime skihjelm
Salomon Husk Prime
Salomon Husk Prime

Pris: 2 200 kroner

Vekt: 480 gram (str. M; 56-59 cm)

Nett: salomon.com

skala
8/10

Ny modell fra franske Salomon med relativt lav vekt. Hjelmen er laget i forskjellige plasttyper, sammen med polystyren (isopor) og merinoull.

Den har seks permanente lufteåpninger – to foran og fire bak. I tillegg har den seks større lufteåpninger på toppen som kan åpnes og lukkes med en bryter midt oppå hjelmen. På toppen har hjelmen i tillegg 51 bittesmå luftehull.

Strammingen gjøres med boasnøring som justeres med et hjul på baksiden, i kombinasjon med hakereim med magnet.

Fôret i merinoull kan tas ut og vaskes. Brillestrikken holdes på plass med en strikk med gummihempe.

Hjelmen er sertifisert for ski- og snowboardkjøring.

TEST AV SKIHJELM: Poc Fornix Spin MIPS

Vi har testet Salomon Husk Prime skihjelm
Salomon Husk Prime

Salomon Husk Prime i bruk

Salomon Husk Prime sitter tight og fint på hodet, men det sitter også ganske høyt. Det er litt uvant, og får konsekvenser for passform sammen med noen typer goggles – med noen av skibrillene vi testet sammen med Husk Prime var det umulig å unngå glipe i panna fordi hjelmen sitter høyt.

Tjukt fôr sørger for god komfort og varme, og komforten blir nok enda bedre av strammesystemet som er inni fôret. Det er behagelig, men også ganske varmt. På varme vårdager vil det nok bli varmt rundt ørene, selv med full åpning på luftehullene. Det er for øvrig ganske enkelt å åpne og lukke disse.

Spenna som holder brillestrikken er enkel å bruke, og det er også hakereima, hvor en magnet hjelper til å styre spenna på riktig plass. Spenna åpnes sideveis, og krever litt tilvenning.

Hjelmen bygger en del ut fra hodet, og oppleves som ganske voluminøs og litt klumpete.

Salomon Husk Prime er en svart og tøff skihjelm som vil gjøre en god jobb for de fleste.

Vi har testet Salomon Husk Prime skihjelm
Salomon Husk Prime
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Lav vekt

Varm

Komfortabel

MINUS

Litt kjip finish

I varmeste laget ved ørene

Test av Poc Fornix Spin MIPS

Poc Fornix Spin MIPS er en lett, enkel og komfortabel skihjelm som gir veldig mye for pengene.

Vi har testet Poc Fornix Spin MIPS skihjelm
Poc Fornix Spin MIPS
Poc Fornix Spin MIPS

Pris: 1 799 kroner

Vekt: 515 gram (str. M/L, 55-58 cm)

Nett: pocsports.com

skala
8/10

Fornix er en klassiker fra svenske Poc, men denne sesongen er hjelmen noe endret med ny passform, større skall og nytt strammesystem.

Poc Fornix er en både relativt lett og ganske rimelig skihjelm. Den er laget i plast og forsterket med plastmaterialet Aramid for ekstra stivhet og beskyttelse på utsatte steder.

Hjelmen har to smale lufteåpninger foran og bak, i tillegg til seks større åpninger på toppen. Disse kan åpnes og lukkes med en bryter like bak toppen av hjelmen.

Strammingen gjøres med et hjul på baksiden, som strammer eller løsner ei plastramme som går rundt hodet. Brillestrikken festes med en gummistropp som hektes fast i en plastkrok.

TEST AV SKIHJELM: Sweet Trooper 2Vi MIPS

Vi har testet Poc Fornix Spin MIPS skihjelm
Poc Fornix Spin MIPS

Poc Fornix i bruk

Poc Fornix Spin MIPS oppleves som en enkel og ujålete hjelm – det er ment positivt. Her er ingen avanserte dikkedarer som kompliserer ting, men heller en hjelm som oppleves som veldig rett fram.

Det er riktignok ikke kjempeenkelt å bruke strammehjulet på baksiden – kun nedre del av hjulet stikker fram fra hjelmens padding, og med votter på er det litt vanskelig å få tak på.

Ellers fungerer lufteåpningene – og bryteren som åpner og stenger de – fint. Poc Fornix er enkel å bruke med velkjente løsninger. Den passer fint med forskjellige goggles.

Stort pluss for MIPS, særlig siden hjelmen er både rimelig og lett i vekt.

Selv om finishen er ok, føles ikke Poc Fornix veldig eksklusiv: Sammenlignet med de lekre hjelmene fra Sweet virker Poc Fornix litt enkel, og den gir nok ikke like god beskyttelse. Men så er den også både lettere og rimeligere. 

Poc Fornix Spin MIPS er mye hjelm for pengene, men det er også en enkel hjelm. Den vil passe mange, særlig de som ikke vil bruke hele budsjettet på skihjelm.

Vi har testet Poc Fornix Spin MIPS skihjelm
Poc Fornix Spin MIPS
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Enkel i bruk

Mye hjelm for pengene

Lett

MIPS

MINUS

Ikke så avansert

Gir nok ikke like god beskyttelse som en del konkurrenter

Test av Sweet Trooper 2Vi MIPS

Sweet Trooper 2Vi MIPS er en Sweet-klassiker med nytt design. Sweet Trooper er en stilig arbeidshest som vil passe enhver frikjører som vil ha markedets beste beskyttelse foran lav vekt.

Sweet Trooper skihjelm test
SWEET TROOPER: Stilig arbeidshest av en skihjelm
Sweet Trooper 2Vi MIPS

Pris: 2 999 kroner

Vekt: 707 gram (str. M/L, 56-59 cm)

Nett: sweetprotection.com

skala
9/10

Trooper er – sammenlignet med Grimnir - en litt enklere og rimeligere modell fra Sweet, men den er rimelig temmelig fancy. Også denne er såkalt 2Vi, som betyr at den har Sweets nyeste design og teknologi, som skal samarbeide ekstra godt med beskyttelsessystemet MIPS.

Sweet Trooper er laget i en kombinasjon av karbonfiber og termoplast, med variasjoner i styrke og tetthet. Den har to rader med lufteåpninger foran og bak, hvor de over pannen kan åpnes og lukkes. Den har ikke lufting i toppen.

Stramming gjøres med et hjul på baksiden og spenne med magnet på hakereima. Fôret er avtakbart og kan vaskes. Brillestrikken festes med en gummistropp som hektes fast med en plasthempe. Øreputene kan tas av.

Sweet Trooper er sertifisert for ski- og snowboardkjøring. Vekten er relativt høy sammenlignet med de andre skihjelmene vi har testet.

TEST AV SKIHJELM: Sweet Ascender MIPS

Vi har testet Sweet Trooper 2Vi MIPS skihjelm
Sweet Trooper 2Vi MIPS

Sweet Trooper i bruk

Trooper er en klassiker fra Sweet, og denne har samme avanserte konstruksjon som Grimnir – men med noe rimeligere materialer. Det gjør at vekten er litt høyere, men også Trooper har den smale profilen og svært gode beskyttelse som kjennetegner Sweets måte å konstruere hjelmer på.

Hakereim, hempe for goggles og strammesystem er samme som på Grimnir, og det fungerer selvsagt svært bra også på Sweet Trooper.

Den er litt varmere enn Grimnir på grunn av færre luftehull på toppen, men ellers oppleves komforten som lik: Hjelmen er ikke spesielt lett, men har smal profil og bygger lite ut fra hodet. Den oppleves som fastere på innsiden, som gjør at man må jobbe litt med passformen hvis hjelmen ikke sitter som et skudd ut av eska.

Som med Grimnir opplever vi at en del goggles ikke passer så godt med denne hjelmen - men samtidig er glipen som oppstår på midten mindre enn med samme goggles på Grimnir – så her er Sweet Trooper litt bedre. Men den er altså klart best med Sweets egne skibriller.

Nye Sweet Trooper med MIPS er et ypperlig valg for deg som vil ha en kul hjelm med veldig god beskyttelse men syns Grimnir er litt dyr.

Vi har testet Sweet Trooper 2Vi MIPS skihjelm
Sweet Trooper 2Vi MIPS
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Veldig god beskyttelse

Fin finish

Bra strammesystem

Komfortabel

Enkel i bruk

MINUS

Høy vekt

Burde passet bedre med flere typer goggles

Test av Sweet Ascender MIPS

Sweet Ascender MIPS er en spesiell hjelm med en del kreative løsninger, men de fungerer svært bra – og Sweet Ascender tar lite plass i sekken.

Sweet Ascender skihjelm MIPS test
SWEET ASCENDER: Skihjelm med kreative løsninger
FF_testvinner
Sweet Ascender MIPS

Pris: 1 999 kroner

Vekt: 438 gram (str. M/L)

Mål: Høyde 14,5 cm, bredde 21 cm og lengde 27 cm

Nett: sweetprotection.com

skala
9/10

Med Ascender har norske Sweet designet en nokså spesiell skihjelm – i stedet for flere store luftehull på sidene har Sweet laget en hjelm hvor luftingen gjøres gjennom 108 (!) små luftehull i topplasten, som møter større men færre luftehull i innmaten. På den måten er Sweet Ascender godkjent for klatring selv om den har lufteåpninger i toppen.

Det er ytterligere luftehull foran, bak og på sidene. Sweet Ascender har MIPS og hjelmfeste i form av to faste plastspor på sidene bak. Den har også strikk for å fiksere hodelykt på sidene.

Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og foran tinningene. Denne kan dyttes inn i hjelmen når den ikke er i bruk.

Sweet Ascender MIPS har relativt lite padding, og produsenten anbefaler å bruke den sammen med lue.

Vi har testet toppturhjelmen Sweet Ascender.
Sweet Ascender kommer med og uten MIPS - vi har testet versjonen med.

Sweet Ascender skiller seg litt ut i dette selskapet, først og fremst med klart minste volum i vår test av skihjelmer – selv om vekten ikke er spesielt lav. Sweet Ascender er rett og slett helt super å bære i sekken siden den er så liten. Men pass på å dytt strammesystemet inn i skihjelmen når du pakker den bort, for det er litt skjørt (men enkelt å reparere).

Sweet Ascender gir svært god lufting, men særlig varm er den ikke – det må du justere selv med hvilken lue du velger. Uansett er Sweet Ascender svært komfortabel enten du har en tynn buff under på varme dager eller tjukk ullue når det er kaldt.

TEST AV SKIHJELM: Salomon MTN Lab

Vi har testet Sweet Ascender MIPS
Sweet anbefaler lue under Ascender-hjelmen - eller caps på varme dager. Her er hjelmtester Tore Meirik på Gjuratind en varm dag i mai med Ascender MIPS på hodet. Foto: Siv-Elin Skogen

Stort pluss fort MIPS. Sweet Ascender er enkel i bruk, med unntak av hodelyktstrikkene som er litt kjipe å håndtere med hansker på. Hjelmen fungerer svært godt med både skibriller og solbriller.

Sweet Ascender er en svært sikker og god hjelm som tar lite plass i sekken og er en drøm å ha på hodet både under klatring, skigåing og skikjøring.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Svært lavt volum

MIPS

Enkel i bruk

God både opp og ned

Luftig

Mye for pengene

MINUS

Skjørt strammesystem

Kunne vært lettere

Krever lue

Test av Salomon MTN Lab

Salomon MTN Lab er en stilig toppturhjelm som har holdt seg godt i mange år, og fortsatt er blant de beste på markedet.

Salomon MTN Lab skihjelm topptur test
Salomon MTN Lab: En av de beste toppturhjelmene på markedet
Salomon MTN Lab

Pris: 2 000 kroner

Vekt: 362 gram (str. M)

Mål: Høyde 15 cm, bredde 21 cm og lengde 26 cm

Nett: salomon.com

skala
8/10

Salomons toppturhjelm MTN Lab ble lansert allerede i 2015, og har vært relativt uforandret siden den gang.

Salomon MTN Lab har hjelmfeste med strikk og hempe bak, spor for å fiksere hodelykt på sidene og avtakbart fôr som dekker ørene. Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og til tinningene.

Hjelmen har 18 luftehull fordelt ut over sidene og bak. Ved haka er det fleecerør for komfort. Vekten er lav, og volumet temmelig lite.

Salomon MTN Lab leveres for øvrig med en oppbevaringspose med hemper som gjør at den kan brukes som hjelmfeste på de fleste sekker. Ekstra padding for tilpasning er også med.

TEST AV SKIHJELM: Giro Ledge MIPS

Vi har testet toppturhjelmen Salomon MTN Lab
Salomon MTN Lab har relativt store lufteåpninger.

Salomon MTN Lab er en enkel og grei hjelm som fungerer veldig bra. Den er også blant de minst rare skihjelmene i testen – utseende har nok vært sentralt i utviklingen.

Lav vekt og lite volum gjør den fin å bære i eller på sekken, og den er komfortabel på hodet. Avtakbart og vaskbart fôr er veldig kjekt, og en effektiv måte å regulere varmen på. Er det iskaldt må man nok bruke lue under, men det er ikke noe problem. Uten fôret er hjelmen luftig og fin.

Salomon MTN Lab passer fint med solbriller og flere typer goggles, men særlig store skibriller matcher godt. Både brillestrikken og strammehjulet på baksiden er enkelt å betjene med hansker på. Den medfølgende posen er testens klart beste, og super for deg som mangler hjelmfeste på sekken.

Salomon MTN Lab er en stilig hjelm som vil være et strålende valg for deg som ikke er ute etter spissegenskaper, men heller en dobbelsertifisert hjelm som fungerer godt til det meste.

Med Salomon MTN Lab på topptur
På topptur med Salomon MTN lab på hodet. Foto: Siv-Elin Skogen
VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Lav vekt

Lavt volum

Allsidig – god i både varmt og kaldt vær

Ser bra ut

Bra pose

MINUS

Luftehullene slipper gjennom vind

Mangler MIPS

Test av Giro Ledge MIPS

Giro Ledge MIPS er mye skihjelm for pengene, den er enkel å bruke, passer med mange goggles og ser kul ut. Men finishen er ikke like lekker på Giro Ledge MIPS som på dyrere hjelmer.

Giro Ledge MIPS skihjelm
GIRO LEDGE MIPS: Mye skihjelm for pengene
Giro Ledge MIPS

Pris: 999 kroner

Vekt: 505 gram (str. M; 55,5-59 cm)

Nett: giro.com

skala
7/10

Ledge er en rimelig modell fra Giro, og selv med MIPS er prisen er firedel av den dyreste hjelmen vi har testet.

Giro Ledge MIPS har et strammesystem som er en ikke-justerbar strikk i steder for det mer vanlige hjulet man finner på en del andre hjelmer. Strikken utvider seg etter hodeformen, og den er festet i en plastramme som går rundt på sidene og til tinningene.

Giro Ledge MIPS har tynt, avtakbart fôr, som sitter fast og er litt tykkere over ørene og i nakken. Hakereima her en enkel plastspenne og fleecerør for komfort.

Vi har testet Giro Ledge MIPS skihjelm
Giro Ledge MIPS

Skihjelmen har fire åpne luftehull på toppen, to foran og to bak. Hempa som holder brillestrikken er i stiv plast, og den åpnes ved å presse ut plasten ovenfra – dette systemet skiller seg fra de andre merkene i testen. Hempa er for øvrig avtakbar.

Giro Ledge MIPS har ytterskall i plast og det tykkere innerskallet er laget i isopor.

Hjelmen er sertifisert for ski- og snowboardkjøring.

TEST AV SKIHJELM: Scott Couloir Mountain

Giro Ledge MIPS i bruk

Giro Ledge MIPS framstår ved første øyekast som litt enkel – særlig det litt simple strammesystemet virker lettvint sammenlignet med de som har hjul. Likevel sitter hjelmen overraskende godt på, og hjelmen krever ingen innsats for å justeres, annet enn å stramme hakereima.

Den er riktignok ikke kjempekomfortabel, og den lille plastspenna er litt kinkig å lukke og åpne med votter på.

Innmaten i hjelmen er myk og komfortabel, men også i varmeste laget på de varme skidagene på våren. Lufteåpningene funker, men sammenlignet med de andre hjelmene er effekten litt begrenset.

Spenna som holder brillestrikken er usedvanlig enkel å bruke. Den vil nok ikke holde brillene like godt fast som den mer vanlige typen, men å ta brillene av og på er en usedvanlig enkel jobb.

Hjelmens finish er i tråd med prisklassen, og den nokså tjukke isoporinnmaten som sørger for beskyttelsen er litt stor og klumpete, særlig sammenlignet med hjelmene fra Sweet. Giro Ledge gir nok heller ikke like god beskyttelse, men den får stort pluss for MIPS.

En skihjelm som passer svært godt med mange forskjellige goggles.

Giro Ledge MIPS er en rimelig hjelm som er enkel i bruk og gir mye skihjelm for pengene, men den føles ikke like fet som sine dyrere konkurrenter.

Vi har testet Giro Ledge MIPS skihjelm
Giro Ledge MIPS
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Lav vekt

Lav pris

MIPS

Varm

Enkel å bruke

MINUS

Litt kjip finish

I varmeste laget på vårdagene

Mangler finjustering

Ikke best beskyttelse

Test av Scott Couloir Mountain

Scott Couloir Mountain er nesten like bra som Salomon MTN, men det er litt knotete å bruke strammehjulet bak.

Vi har testet torpturhjelmen Scott Coloir Mountain
Scott Colouir Mountain
Scott Colouir Mountain

Pris: 2 199 kroner

Vekt: 413 gram (str. L)

Mål: Høyde 16 cm, bredde 21,5 cm og lengde 16,5 cm

Nett: scott-sports.com

skala
7/10

Scotts toppturhjelm har såkalt Casidion i toppskallet. Dette er en plastbasert skum-materiale, som skal gi både lav vekt og god beskyttelse. Scott Couloir Mountain er midt på treet vektmessig, med nokså stort volum.

Scott Couloir Mountain har totalt tjue lufteåpninger foran, på sidene og bak. Som Salomon MTN har den avtakbart fôr som dekker ørene. Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer en plastramme som går bak hodet og til tinningene. Ved haka er det fleecerør for komfort.

Bak har Scott Colouir Mountain strikk for å feste skibriller, og på siden er det faste plasthemper for å fiksere hodelykt.

Vi har testet toppturhjelmen Scott Colouir Mountain
Strammehjulet på baksiden er litt kronglete plassert.

Scotts toppturhjelm er en kul hjelm som minner om Salomon MTN, men Colouir Mountain har litt mer å gå på med tanke på brukervennlighet.

Det avtakbare fôret er kjekt, og akkurat som Salomon gir det en enkel og fin mulighet til å regulere hvor varm hjelmen skal være – men Scott Couloir Mountain er ikke like luftig uten fôret. Strammehjulet bak er vanskelig å komme til, og kjipt å håndtere med hansker på.

TEST AV SKIHJELM: Livall RS 1

Vi har testet toppturhjelm fra Scott
Scott Coloir Mountain er en fin hjelm for både frikjøring og topptur. Her fra testing på Nordmøre i november. Foto: Siv-Elin Skogen

Derimot er gogglestrikken bak enkel i bruk, og festene for hodelykt fungerer ok. Som de fleste andre hjelmene er den fin sammen med goggles, men det er litt trangt med de største brillevariantene, og det er lite plass til solbriller med fôret på.

Scott Colouir Mountain er en allsidig og stilig skihjelm som fungerer godt for all slags skibruk, og kan være et bra valg for deg som også skal bruke hjelmen i skiheisen.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Kul hjelm

Komfortabel

God varmeregulering med og uten fôret

MINUS

Dårlig strammehjul bak

Litt stort volum

Litt dyr

Test av Livall RS1

Livall RS1 er en litt stor og klumpete skihjelm, men den har noen funksjoner ingen andre hjelmer byr på. Har du mobiltelefon med bra batterikapasitet og er gira på en alpinhjelm som samarbeider med mobilen er Livall RS1 et veldig spennende valg.

Livall RS1 alpinhjelm test
Livall RS1: Alpinhjelm med unike funksjoner
Livall RS 1

Pris: 2 399 kroner

Vekt: 698 gram (str. 54-58 cm)

Nett: livall.no

skala
7/10

Livall er et kinesisk merke som har spesialisert seg på høyteknologiske hjelmer for alskens aktiviteter (fun fact: Livall-gründer Bryan Zheng tok utdannelsen sin i Wuhan; Byen som kanskje er mest kjent som koronapandemiens arnested).

RS1 er Livalls eneste skihjelm, og den har en del ganske unike egenskaper: Livall RS1 kobles sammen med smarttelefonen din, og da kan du ikke bare høre musikk, prate i telefon og den slags. Du har også tyverialarm, walkietalkie og ikke minst: En nødfunksjon som automatisk ringer en forhåndsbestemt kontakt hvis du går på trynet (ja, hjelmen merker det).

Knappene (og åpning til ladekabelen) for å styre disse funksjonene er plassert på øreklaffene.

I tillegg er det verdt å nevne at Livall RS1 har totalt femten lufteåpninger. Seks av disse kan åpnes og lukkes med en spak like bak toppen av hjelmen. Like over pannen er en stor åpning som minner litt om luftinntaket på en bil.

Strammingen gjøres med et hjul på baksiden, som strammer eller løsner ei plastramme som går rundt hodet. Brillestrikken festes med en strikk som hektes i en krok. Fôret kan tas ut og vaskes. Det er tjukt fleecerør på hakereima.

Vi har testet Livall RS 1 skihjelm
Livall RS 1

Livall RS1 i bruk

Det er kanskje ingen overraskelse at denne spesielle og svært avanserte hjelmen gir et spesielt førsteinntrykk.

Selv om den er noen gram lettere enn Sweet Trooper, oppleves Livall RS1 som klart tyngst av hjelmene vi har testet. Årsaken er at den er voluminøs og føles litt klumpete. Dermed bygger den mye ut fra hodet, og skaper en følelse av at tyngdepunktet kommer veldig høyt.

Komforten er så som så. Fôret inni hjelmen er behagelig, men ikke særlig tykt, og den føles litt hard mot hodet. Det er enkelt å stramme hjelmen med hjulet på baksiden, men plastrammen som strammes mot hodet gir definerte trykkpunkter, og oppleves verken som veldig behagelig eller som om hjelmen sitter godt. Hakereima er behagelig, men plastspenna er litt kantete mot haken, og litt kinkig å betjene med voter på.

Livall RS1 er ganske varm, men luftingen fungerer bra og er enkel å åpne og lukke. Reima som holder på plass brillestrikken er litt vever, men enkel å bruke.

Men hva med hjelmens store fortrinn, nemlig samarbeidet med mobiltelefon? Jo:

Det er enkelt å lade opp hjelmen med den medfølgende kabelen (USB Micro B), og vi opplever batteriets levetid som bra. Å koble til telefon med appen (gratis i appstore og Google play) er også enkelt. Men skal du svare på anrop, skru systemet av og på, justere volum og den slags med knappene på øreklaffene må du trene litt. Det er ikke alltid kjempelett å vite hvilke knapper man trykker på, særlig med hansker eller votter på.

TEST AV SKIHJELM: Skitrab Aero

Walkietalkie-funksjonen fungerer bare med andre, likense hjelmer (ikke vanlige walkietalkier), så denne funksjonen har ganske begrenset bruksområde.

Men det er fint å høre musikk med hjelmen, selv om lydkvaliteten ikke er på høyde med dyrere hodetelefoner.

Å snakke i telefon er ganske greit, og det er artig på svare på anrop kun ved å trykke på øret og snakke rett ut i lufta. Likevel skal det ikke mye bakgrunnsstøy til før det blir vanskelig å holde praten gående.

Tyverifunksjonen - altså at hjelmen lager leven hvis avstanden mellom telefon og hjelm blir stor – fungerer greit. Nødfunksjonen – at telefonen ringer automatisk et forhåndsprogrammert nummer hvis hjelmen får seg en trøkk – fikk vi ikke testet, først og fremt fordi det er vanskelig å gi seg selv en slik trøkk. Men det er ingen grunn til å anta den ikke fungerer.

Det som derimot er en utfordring med systemet er selve telefonens batterikapasitet. Visse mobiltelefoner er berykta for elendig batterikapasitet i lave temperaturer, og det vil utvilsomt være en utfordring med disse funksjonene.

Livall RS1 er en spesiell hjelm med noen usedvanlige funksjoner – som trekker opp totalscoren. Hvis disse er viktige for deg er hjelmen et godt valg, men er du ikke spesielt opptatt av samarbeid med mobiltelefon, så fins det langt bedre skihjelmer.

Vi har testet Livall RS 1 skihjelm
Livall RS 1
VURDERING
Vekt og volum
Brukervennlighet
Komfort
Finish
Kompatibilitet med goggles
Verdi for pengene
Total
PLUSS

Innovativ

Avansert samarbeid med mobiltelefon

Fin nødfunksjon

MINUS

Avhengig av mobiltelefonens kapasitet

Litt krevende å bruke med hansker på

Klumpete og tung

Passer dårlig med mange goggles

Test av Skitrab Aero

Skitrab Aero er en superlett skihjelm som vil gjøre en strålende jobb på de fleste toppturer, særlig de som foregår i litt kaldt vær.

Skitrab Aero skihjelm test svart
SKITRAB AERO: Superlett skihjelm
Skitrab Aero

Pris: 1 999 kroner

Vekt: 321 gram (str. S/M)

Mål: Høyde 14,5 cm, bredde 20 cm og lengde 25 cm

Nett: skitrab.it

skala
8/10

Aero fra toppturspesialistene i italienske Skitrab ble lansert høsten 2020. Dette er den letteste hjelmen i testen, men den er også en størrelse mindre enn de andre.

Hjelmen har hjelmfeste med strikk bak, og strikk for å fiksere hodelykt på sidene. Justeringen skjer med en plasthjul på baksiden som strammer et system av plastsnorer som går bak hodet og til ørene.

Hjelmen har sju luftehull foran og bak, og ved haka er det fleecerør for komfort. På innsiden har hjelmen avtakbar padding for komfort. Inkludert i prisen er en forsterket pakkpose.

Vi har testet Skitrab Aero
Strikkene for å fiksere google seg hodelykt mangler hempe og er litt kinkige å håndtere.

Skitrabs lette skihjelm er komfortabel på hodet, både med og uten lue eller buff. Snorene som strammer hjelmen rundt bakhodet er fleksible og gir god komfort, og det er enkelt å bruke strammehjulet med hansker på.

Samtidig er strikkene for å fiksere skibriller og hodelykt uten hempe, som gjør de kjipe å få tak på, og nesten umulige å håndtere med hansker på.

Hjelmen har få luftehull, og det blir fort varmt i motbakkene. Samtidig er den behagelig på kalde dager.

TEST AV SKIHJELM: La Sportiva Combo

Testing av toppturhjelm på Gjuratind.
Siv-Elin Skogen nærmer seg toppen av Gjuratind i Romsdal med Skitrab Aero på hodet. Foto: Tore Meirik

Aero er også helt ålreit med forskjellige goggles, men i denne størrelsen er hjelmen klart best med de litt mindre skibrillemodellene. Den er fin å bruke sammen med solbriller.

Selv om Skitrab Aero er tyngre enn hva Skitrab selv hevder, så er det en svært lett hjelm som tar lite plass og er veldig fin å bære til topps – særlig i sekken. Et godt valg for toppturentusiasten som er opptatt av lav vekt og god beskyttelse hele dagen i bratte fjell.

VURDERING
Opp
Ned
Vekt og volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Lett

Behagelig

Bra strammesystem

MINUS

Varm

Hodelykt- og brillefester vanskelige å bruke

Allerede abonnent?  Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.