Goggles og slalåmbriller - best i test

Dette er de beste skibrillene

Goggles, skibriller, alpinbriller eller slalåmbriller - uansett hva du kaller de er goggles´ene avgjørende for en god opplevelse på ski. Men hva skal du se etter i jakten på nye skibriller? Og ikke minst; Hvilke goggles er best til både skiheis og topptur?

bilde av mange goggles
STORT UTVALG: Lenger ned finner du stor test av en drøss forskjellige goggles. Foto: Tore Meirik

Arbeidsoppgavene til en skibrille er mange. Goggles skal hovedsak gi beskyttelse for øynene mot vær og vind, men også resten av ansiktet som blir dekket av brillene.

Med rett valg av briller, vil «glasset» i linsene enten senke lysinngangen, eller heve kontrastnivået, slik at du ser bedre i lite eller flatt lys. Farge på linsen er også med på å styre bruksområdet til linsene. 

Noen av goggles verdt å nevnte fra vår store test er rimelige Giro Ringo, kule Spy Marauder, nye Salomon Radium Pro Photo, smarte Atomic Four Q HD eller den litt rimeligere versjonen Four Pro HD, norske Sweet Interstellar og Oakleys Fall Line XM, som overrasket i testen.

Vi har også prøvd to av toppmodellene fra Hemsedal-baserte House of Hygge: Både Outlaw i Olek-edition (signert skipersonligheten Ole Kristian Strøm) og Ambassador er gode alternativer som gir mye skibrille for pengene.

Det skjer stadig nye gjennombrudd innen linseteknologi, men også på design og utforming har det skjedd mye. Utfordringen med dugg på linsen har vi fortsatt, men også det er blitt bedre.

Vi har testet goggles
BESKYTTELSE: Goggles holder ikke bare snø og vind unna øynene – i skogen kan de beskytte mot skumle kvister og trær også. Men enda bedre sammen med hjelm selvsagt. Foto: Martin Innerdal Dalen

Skibriller har økt i størrelse de senere årene. En brille som for ti år siden ble ansett som stor, ville i dag sett ut som en barnebrille til sammenlikning. 

Merk at til topptur kan fortsatt mindre briller være veldig godt egnet – de tar mindre plass i sekken og passer ofte godt sammen med mer minimalistiske toppturhjelmer. Ja – noen velger å droppe goggles på topptur, og heller gå for litt store solbriller.

Hvor store skal skibrillene være?

Store briller gir et større synsfelt og oversikt. Dette er én av brillenes aller viktigste oppgaver, slik at du ser mest mulig opp, ned og til sidene.  

En annen fordel med større briller, er at det har mer luft mellom glass og hud, slik at de står bedre imot for dugging.  

Velger du for smått, vil du se rammen i brillene til enhver tid i stedet for omgivelsene rundt deg. Dermed mister du oversikt og får unødvendig begrenset reaksjonstid.

Men kjøper du for store briller, vil ikke lenger skum-rammen dekke fjeset skikkelig, slik den er beregnet å gjøre. Det kan bli glipper og brillen vil oppleves som ukomfortabel i tillegg til at den ikke fungerer som den skal. 

Glipper i skummet vil dessuten slippe inn kald luft og snø.

Ergo: Gå for en så stor skibrille som mulig uten at det ser rart ut eller at det blir glipper. Den skal sitte godt rundt hele ansiktet og føles komfortabel.

Vi har testet goggles
TRIPLE-GOGGLE-DAY: Hvorfor sal du ha ekstra skibriller i sekken, og ikke minst; Hvilke goggles er best? Det får du vite her. Foto: Vegard Breie

Hvordan skal hjelm og brille passe sammen?

Mange goggle-produsenter lager også hjelmer. På den måten sikrer de at brille og hjelm matcher 100 %.

Hvis du vil mikse brillemerke og hjelm-merke, så må bør du forsikre deg om at kurvene mellom brille og hjelm passer – enten ved å teste eller at produsentene garanterer for brillen du ønsker deg.   

Dersom brille og hjelm ikke passer sammen, får du uønsket glipp i pannen, og i verste fall er brillen så bred at den ikke får plass i hjelmen.

I vår test av goggles er alle brillene prøvd sammen med en rekke forskjellige hjelmer.

Barne-, dame- og herrebriller

Som for det meste annet, er goggles tilpasset barn, damer og herrer. Dessverre for damene, finnes det flere herremodeller enn damemodeller og den viktigste forskjellen er at herrebrillene generelt er litt større en damebrillene.  

Barnebriller er naturligvis også mindre, i tillegg til at de generelt er litt enklere av hensyn til prispunkt.

Vi har testet goggles
KIDS: Goggles til barn er mindre og rimeligere enn til voksne. Foto: Tore Meirik

Dugg

Unngå dugg for alt det er verdt. Ofte kommer dugg som konsekvens av brukerfeil.  

Det vanligste er å få fukt på innsiden av glasset fordi du har tatt av deg brillene i snø- eller regnvær eller at du blir varm og svetter inni brillene. Eventuelt gått på snørra i pudder og fått masse snø inni brillene.

Spesielt utsatt blir brillene når skum-rammen blir våt fordi det snør eller du har falt i snøen. Denne snøen vil smelte til vann og legge seg i skummet. Dermed vil vannet fordampe når det varmes opp av kroppens varmestråling. Det er nesten ikke til å unngå at denne dampen kommer på innsiden av brilleglassene.  

Går du på trynet, er det heller ikke lett å unngå at brillene blir fylt med snø. Da er ofte den eneste løsningen å dra hjem og tørke brillene.  Ikke tørk innsiden av brillen med verken hender, hansker, papir, lommetørkle eller ei sånn fille som ofte følger med brillene. Innsiden har et skjørt antidugg-belegg, som blir ødelagt. Eneste løsning er å legge fra seg brillene og la de tørke. Hvis du eventuelt må vaske innsiden; Skyll med kaldt vann og la brillene lufttørke.

Vi har testet goggles
TØRK PÅ GANG: Fri Flyts Tore Meirik må finne seg i en tur på kafeen for å tørke goggles etter denne episoden under skitesting i Hallingskarvet skisenter. Foto: Vegard Breie

Det er av slike grunner uttrykket double-goggle-day blir laget. Rutinerte skikjørere har alltid et ekstra sett med briller i sekken.  

En god mellomløsning er å ha et ekstra sett med linser som du kan bytte med.

Skumrammen rundt brillene

Skumrammen spiller en stor rolle i hvor dugg-bestandige er. For det første er det avgjørende hvor langt unna brilleglasset ligger unna din perspirerende hud. For det andre er det viktig hvordan dette skummet puster og kvitter seg med fuktig luft som igjen er kilde til dugg.  

Mange produsenter frister med trippelt lag av skum, som skal gi optimal komfort og tilpasning for brukeren. 

Hvor mye silikon som ligger blant skummet er en vurdering produsenten tar ut fra hvor tett og solid brille-rammen skal være. 

Generelt sett er brillene enklere med færre lag med skum, slik at de rimeligste oftest er utstyrt med ett lag skum-ramme.

Test av Atomic Four Pro HD

Atomic Four Pro HD er en ny og ganske rimelig modell fra Atomic denne sesongen. Atomic skibrillene fungerer svært godt, men det er knotete å bytte linse.

Atomic Four Pro HD.
Atomic Four Pro HD.
Atomic Atomic Four Pro HD

1 600 kroner

150 gram

atomic.com

skala
7/10

Atomic Four Pro HD er nokså rimelige goggles fra østerrikske Atomic, og ny modell denne sesongen.

Atomic skibrillene har noe til felles med den dyrere toppmodellen Four Q HD, som fem centimeter bred strikk med silikonstriper på innsiden og to stramming som gjøres med to plastspenner. Brillene har ventilasjon over og under, og to lag skumgummi mot ansiktet, og to linser og oppbevarings/ pussepose er inkludert i prisen.

Atomic Four Pro HD.
Atomic Four Pro HD.

Men i motsetning til toppmodellen har Four Pro HD strikk som kan hektes i to med en plastspenne midt på.

Linsen er dobbel, og konstruert slik at den er flat - altså kun bøyd på tvers for å passe rundt hodet.

Atomic skibriIler i bruk

Som på den dyrere storesøsteren har Atomics nye skibriller stort synsfelt og er komfortabel mot ansiktet – skumgummien oppleves som litt hardere enn på andre goggles, og det er behagelig.

Også den brede strikken med plastspenner som ikke er så trange gir både komfort og det gjør strikken svært enkel å justere. Brillene får pluss for at strikken kan hektes helt av.

Begge de medfølgende linsene gir god skarphet og kontrast, og bidrar til å gjøre Atomic skibrillene svært allsidige. Testeksemplaret hadde noe så uvanlig som helt klare glass, som fungerer usedvanlig godt på kveldskjøring. Også speilglassene med grønnskjær ga veldig god kontrast og fungerer bra i forskjellige lysforhold.

Dessverre er det veldig knotete å bytte glass - der toppmodellen Four Q HD hadde et system med knapper på sidene som gjorde dette suprenkelt, er det motsatt med Four Pro HD. Det føles som en kamp som er umulig å vinne å få glasset til å finne plassen sin i rammen - i hvert fall hvis du prøver å øke brillenes levetid ved å ikke ta på innsiden av glasset.

Men når den kampen endelig er gjort, så er brillene veldig gode. De er ikke så store, og passer godt i de fleste hjelmer, men har likevel fint synsfelt.

Atomic Four Pro HD er rimelige og gode goggles, men hvis du ofte bytter glass ute i felten må du i hvert fall øve hjemme i stua først.

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Oakley Fall Line XM

Oakley Fall Line XM er fine goggles til toppturen, men det fins bedre og billigere alternativer fra andre merker.

Oakley Fall Line XM goggles i test
Oakley Fall Line XM
Oakley Fall Line XM

1 649 kroner

134 gram

oakley.com

skala
6/10

Oakley Fall Line XM ble lansert fra den amerikanske brillegiganten Oakley til sesongen 2020/21, men brillen skiftet relativt fort navn til Line Miner, som er dagens navn på modellen. Dette er relativt små briller, som kommer i en drøss fargevarianter, linsevarianter og priser.

Denne har 40 millimeter bred strikk med silikon på innsiden, og stramming med to plastspenner bak.

Brillene har lufteåpninger foran og bak og to lag skum inn mot ansiktet. 

Oakley Fall Line XM er ikke designet for å bytte ut linsene, selv om det er fullt mulig. Ekstra glass er ikke inkludert i prisen.

Vi har testet Oakley Fall Line XM goggles
Oakley Fall Line XM

Oakley fall line XM i bruk

Fall Line XM er kompakte skibriller som sitter relativt godt mot ansiktet – men de passer små fjes bedre enn store. Synsfeltet er midt på treet, men kvaliteten på de røde glassene vi har testet er god – kontrast og skarphet er fin.

Plastspennene på brillestrikken er trange, så det er ganske knotete å stramme brillene. 

Å bytte linse er mulig, men en temmelig knotete prosess sammenlignet med konkurrentrene. Det trekker ned scoren.

Oakleys goggles passer fint med toppturhjelmer, men de blir litt små sammen med vanlig skihjelm.

Oakley Fall Line XM er ålreite goggles, særlig til de som ikke har så store fjes, men de er litt for dyre til å nå til topps i denne testen.

LES OGSÅ: Test av House of hygge ambassador

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Giro Ringo

Giro Ringo er rimelige skibriller med svært gode glass – men de har også begrensa synsfelt. Lav vekt og lite volum gjør de godt egnet til topptur.

Vi har testet Giro Ringo goggles
Giro Ringo
Giro Ringo

995 kroner

121 gram

giro.com

skala
8/10

Ringo er blant Giros rimeligste modeller, som også kommer i juniorversjon. De er relativt små, og dermed også lette. Reima er 40 millimeter bred med to silikonstriper på innsiden, og samme strammesystem som dyrere Contour (to plastspenner). 

Giro skibrillene har lufting på over- og undersiden, men særlig under er åpningene mindre enn på Contour. Også på denne modellen er linsen levert av Zeiss.

Akkurat som storesøsteren leveres også disse brillene i en drøss farge- og linsekombinasjoner, som igjen har varierende pris.

Vi har testet Giro Ringo
Giro Ringo

Giro skibriller i bruk

Ringo er små skibriller – de er garantert godt egnet for små ansikter. Men det gjør også at de tar lite plass i sekken, veier lite og passer fint med toppturhjelmer. Ringo er med andre ord et bra valg til topptur. De passer også godt i toppturhjelmer, men blir litt «borte» sammen med mer omfangsrike alpinhjelmer.

Linsen framstår som vært bra, særlig prisen tatt i betraktning - her er kontrasten og skarpheten svært god. Samtidig er ikke synsfeltet i nærheten like stort som på større briller, og heller ikke komforten er like bra med mindre du har veldig smalt ansikt.

Giro skibrillene ehar svært gode glass prisen tatt i betraktning. Samtidig er de små og godt egnet til topptur, men med dårligere synsfelt enn dyrere modeller. 

LES OGSÅ: Test av Spy ace

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Sweet Interstellar RIG Reflect

Sweet Interstellar RIG Reflect er kraftige, tunge og solide goggles som passer veldig bra med all slags hjelmer og dermed all slags skikjøring og topptur.

Vi har testet Sweet Interstellar RIG Reflect
Sweet Interstellar RIG Reflect
Sweet Interstellar RIG Reflect

2 199 kroner

216 gram

sweetprotection.com

skala
8/10

Sweet Interstellar RIG er toppmodellen fra norske Sweet, og de fins i en drøss fargevarianter og med flere linser. Blar du opp 2 799 kroner får du brillene inkludert en ekstra linse.

Linsene skal være ekstra tykke, og med beskyttelsesfilm som gjør de motstandsdyktige mot fingre og lignende. Vekten er for øvrig temmelig høy.

Strikken er fem centimeter bred, har silikon på innsiden og justeres med to plastspenner på baksiden.

Glassene skiftes ved å hekte til sides brillerammene på hver side, så snu en slå 180 grader, så kan glassene tas av – og motsatt for å settes på.

Vi har testet Sweet Interstellar RIG Reflect goggles
Sweet Interstellar RIG Reflect

Sweet interstellar RIG i bruk

Sweets toppmodell-goggles er store, kraftige og tunge – vi tipper dette er de mest solide brillene i testen.

Skibrillene er enkle å justere, og sitter komfortabel på hodet med god utsikt i alle retninger. Begge de medfølgende linsene ga god kontrast og skarphet.

Å bytte linse på Sweet interstellar RIG er enkelt med ganske omstendelig, og ikke så lett med hansker på. Samtidig er det ingen tvil om at disse glassene sitter fast.

Passformen med hjelmer er svært god, også med hjelmer fra Sweets konkurrenter. Selv om brillene er store, er de også smekre nok til å fungere bra også med mer minimalistiske toppturhjelmer.

Sweet interstellar RIG er en solid skibrille som garantert vil gjøre en god jobb veldig lenge til både topptur og frikjøring.

LES OGSÅ: Test av Salomon Radium Pro Photo

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Salomon Radium Pro Photo

Salomon Radium Pro Photo er avanserte briller som kombinerer stort synsfelt med å være godt egnet til topptur.

Vi har testet Salomon Radium Pro Photo
Salomon Radium Pro Photo
Salomon Radium Pro Photo

2 000 kroner

168 gram

salomon.com

skala
8/10

Dette er en splitter ny toppmodell fra franske Salomon, med fotokromiske glass som dekker hele brillen. Fotokromisk betyr at linsen skal tilpasse seg varierende lysforhold. Glassene er festet med magneter, men det er ikke ekstra linse inkludert i prisen.

Brillestrikken er fem centimeter bred, har silikon på innsiden og justeres med to plastspenner på baksiden. 

På oversiden av glasset er det ventilasjonsåpninger, men ikke på undersiden. Mot ansiktet er det flere lag skumgummi.

Salomon Radium Pro Photo i bruk

Radium Pro Photo er tøffe briller med godt synsfelt. Den brede strikken er komfortabel mot hodet og de litt romslige spennene gjør strikken veldig enkel å justere. Komforten er god og synsfeltet stort med disse brillene.

Samtidig oppleves de som litt mørke – linsene er best i sterkt lys og de gir ikke like god kontrast og skarphet som en del andre modeller.

Selv om skibrillene har nokså stort synsfelt er de ikke så store i seg selv – dermed passer de veldig godt i minimalistiske toppturhjelmer. Kombinasjonen stort synsfelt og god passform på små hjelmer gjør de veldig aktuelle for topptur. På større, vanlige skihjelmer føles det som brillene kommer litt bort, uten at det er noe stort problem.

Salomon Radium Pro Photo er komfortable goggles som fungerer ekstra godt til topptur, siden der har veldig stort synsfelt i forhold til vekt og størrelse.

LES OGSÅ: Test av Atomic Four Q HD

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Atomic Four Q HD

Atomic Four Q HD har testens beste system for å bytte glass, samtidig som de leverer så det holder til frikjøring.

Vi har testet Atomic Four Q HD
Atomic Four Q HD
Atomic Four Q HD

2 500 kroner

148 gram

atomic.com

skala
9/10

Atomics toppmodell er mistenkelig lik en del modeller fra Salomon (samme eier), inkludert den tidligere promodellen til Salomon-kjører Nicolas Vuignier. 

Det betyr 5 centimeter bred strikk med silikonstriper på innsiden og to stramming som gjøres med to plastspenner. Brillene har ventilasjon over og under og to lag skumgummi mot ansiktet.

To linser er inkludert i prisen, og disse byttes med å trykke på to knapper på hver side av rammen. Linsen har sin egen lille plastramme, som gjør at man ikke trenger å ta på glasset når det byttes.

Vi har testet Atomic Four Q HD
Atomic Four Q HD

Atomic Four Q HD i bruk

Atomics skibrille har stort synsfelt og er komfortabel mot ansiktet – skumgummien oppleves som litt hardere enn på andre goggles, og det er behagelig.

Også den brede strikken med plastspenner som ikke er så trange gir både komfort og det gjør strikken svært enkel å justere – dette minner veldig om Salomon Radium Pro Photo. 

Å bytte linse er latterlig enkelt, selv med votter på. Ramma rundt linsen gjør i tillegg at dette er en enkel jobb selv uten å berøre glasset.

Begge de medfølgende linsene gir god skarphet og kontrast, og bidrar til å gjøre goggles´ene svært allsidige. 

Størrelsen gjør at de bygger litt ut fra hjelmen, og passer best med vanlige skihjelmer – det blir litt trangt å kombinere disse med toppturhjelm. 

Atomic Four Q HD er allsidige frikjøringsbriller som gjør det usedvanlig enkelt å bytte glass.

LES OGSÅ: Test av Atomic skibriller

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Spy Marauder

Spy Marauder er store frikjøringsbriller med genialt system for å bytte glass.

Vi har testet Spy Marauder
Spy Marauder
Spy Marauder

2 499 kroner

153 gram

spyoptic.com

skala
9/10

Spy Marauder er toppmodellen til amerikanske Spy. Inkludert i prisen er to linser, som festes med en kombinasjon av magneter og små brytere på hver side av brillene.

Reima er 45 millimeter bred med silikonbelegg på innsiden. Den strammes bak med to spenner.

Luftgjennomstrømningen besørges av et langt felt i toppen ev brillene og to mindre under, og disse er skilt fra den innerste skumgummien med ramma. Den er for øvrig laget i plasttypen polyuretan. Marauder kommer i fem fargekombinasjoner.

Vi har testet goggles fra Spy
Spy Marauder

Spy Marauder i bruk

Spy Marauder er kule briller, som sitter godt sammen med vanlige skihjelmer. De bygger riktignok en del ut sammen med de slankeste hjelmene, og som med de fleste store briller tar de litt plass, og presses ned mot nesen, sammen med mindre toppturhjelmer.

Begge de medfølgende glassene utfyller hverandre fint, og gir god kontrast. Å bytte linser er svært enkelt, selv med votter på. Magnetene sørger for at glassene havner på rett plass på et blunk, og selv om bryterne på sidene er små, er de enkle å betjene.

Å stramme reima er ikke kjempeenkelt, men heller ikke verre enn på de fleste andre skibriller. Spy Marauder er fine frikjøringsbriller som gjør det til en drøm å bytte glass.

LES OGSÅ: Test av Sweet clockwork MAX RIG reflect

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av House of Hygge Outlaw Olek Edition

House of Hygge goggelen Outlaw er en komplett pakke som gir mye for pengene i et par smekre goggles som kan brukes til det meste hele døgnet.

Vi har testet House of Hygge Outlaw Olek Edition goggles
House of Hygge Outlaw Olek Edition
House of Hygge Outlaw - Olek Edition

1 899 kroner

155 gram (hele pakken: 463 gram)

houseofhygge.no

skala
9/10

Vi har testet Outlaw-versjonen som er signert Hemsedal-profilen Ole Kristian Strøm fra norske House of Hygge.

Akkurat som Ambassador er Outlaw blant merkets toppmodeller. Brillen leveres med hele tre linser, hardcase, pose og beskyttelsestrekk til glasset.

Som på Ambassador er de inkluderte linsene en for allroundbruk (VLT 50,6), en for sol (VLT 11,8) og en for lite lys/ kveldskjøring (VLT 76,5). Bruken bestemmes av hvor mye lys de slipper gjennom; VLT; Visual Light Transmission. Jo mer lys de slipper gjennom, jo høyere tall, som igjen betyr jo høyere tall jo bedre er linsen egnet for lite lys.

Outlaw Olek-edition har 4,5 centimeter bred brillestrikk i kamuflasjefarge, med gummibelegg på innsiden. Strikken justeres med to plastspenner.

Vi har testet House of Hygge Outlaw Olek Edition goggles
INNHOLDSRIK PAKKE: Inkludert i prisen er tre linser, hardcase, pose og beskyttelsestrekk. Foto: Tore Meirik

House of Hygge goggles i bruk

Outlaw er hakket smekrere enn Ambassador og veier litt mindre. Man skulle tro synsfeltet var litt mindre med denne modellen, men vi opplever det som temmelig likt. Man ser godt, men har også rammen i synsfeltet i alle retninger.

Som på Ambassador er førsteinntrykket veldig bra; her får du med alt du kan tenke deg til en temmelig fin pris. Å bytte glass er litt knotete, og det kan være litt styr å unngå å ta på innsiden av linsen, men det er fort gjort. Det er også nokså enkelt å tilpasse brillestrikken, selv om det er enklere på briller med bredere strikk.

De tre linsene fungerer svært bra, og de framstår som veldig gjennomtenkte for bruken. Særlig er det kjekt med gode glass for kveldskjøring og ettermiddager med skumring og lite lys.

Outlaw passer bedre med forskjellige hjelmer enn Ambassador – med Outlaw er det en smal sak å unngå glipe i panna selv med minimalistiske toppturhjelmer. Siden de i tillegg tar mindre plass og veier mindre er de enda bedre genet til topptur, samtidig som de er like bra til dager og kvelder i skiheisen som Ambassador.

House of Hygge Outlaw er svært allsidige skibriller som egner seg godt til både frikjøring og topptur hele døgnet.

LES OGSÅ: Test av Poc Opsin

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av House of Hygge Ambassador

House of Hygge Ambassador gir en fet pakke med goggles og hele tre linser som fungerer temmelig bra - og signaliserer at du digger Hemsedal.

Vi har testet House of Hygge Ambassador goggles
House of Hygge Ambassador
House of Hygge Ambassador

1 899 kroner

175 gram (hele pakken: 534 gram)

houseofhygge.no

skala
8/10

Hemsedal-baserte House of Hygge lager noen av de mest solgte skibrillene i Norge, og Ambassador er blant merkets toppmodeller, sammen med Outlaw, som vi også har testet.

Dette er litt tunge goggles som leveres med hele tre linser, hardcase, pose og beskyttelsestrekk til glasset.

De tre linsene er en for allroundbruk (VLT 50,6), en for sol (VLT 11,8) og en for lite lys/ kveldskjøring (VLT 76,5). Bruken bestemmes av hvor mye lys de slipper gjennom; VLT; Visual Light Transmission. Jo mer lys de slipper gjennom, jo høyere tall, som igjen betyr jo høyere tall jo bedre er linsen egnet for lite lys.

Ambassador har 4,5 centimeter bred brillestrikk, som har gummibelegg på innsiden og justeres med to plastspenner.

Vi har testet House of Hygge Ambassador goggles
INNHOLDSRIK PAKKE: Inkludert i prisen er tre linser, hardcase, pose og beskyttelsestrekk. Foto: Tore Meirik

House of hygge ambassador i bruk

Ambassador gir et imponerende førsteinntrykk; her får du med alt du kan tenke deg til en temmelig fin pris. Å bytte glass er riktignok mer knotete enn på mange andre modeller, og det kan være litt styr å unngå å ta på innsiden av linsen.

Likevel er det fort gjort, og også nokså enkelt å tilpasse brillestrikken, selv om det er enklere på briller med bredere strikk.

De tre linsene fungerer svært bra, og de framstår som veldig gjennomtenkte for bruken. Særlig er det kjekt med gode glass for kveldskjøring og ettermiddager med skumring og lite lys.

Både brillene og linsene er store, og gir godt utsyn. Likevel er rammen i synsfeltet i alle retninger, slik at det fins modeller som gjør dette enda bedre.

Testing med forskjellige hjelmer avslørte at det kan være lurt å teste Ambassador med hjelmen du skal bruke. Med noen hjelmer var det vanskelig å unngå glipe mellom brille og hjelm.

House of Hygge Ambassador er gode skibriller som gir svært mye allsidighet for pengene. De er best for deg som skal bruke de mest i skiheisen.

LES OGSÅ: Test av House of hygge Outlaw Olek Edition

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Sweet Clockwork RIG

Sweet Clockwork RIG er et folkelig alternativ fra Sweet, med god komfort, og bra kvalitet og slitestyrke på linsen.

Vi har testet Sweet Clockwork RIG goggles
Sweet Clockwork RIG
Sweet Clockwork RIG

1 499 kroner

157 gram

sweetprotection.com

skala
7/10

Sweet Clockwork RIG er en rimeligere og litt enklere skibrille, som kommer i to fargevarianter og flere linsevalg. Blar du opp 2 199 kroner får du med ekstra linse.

Sweet Clockwork RIG har fem centimeter bred strikk med silikon på innsiden, og stramming med to plastspenner bak. 

Den har ventilasjon over og under, og et tykt lag skumgummi mot ansiktet. Som storesøster Interstellar har også denne tykt glass og ekstra beskyttelsesbelegg på linsen.

Bytte av linse skjer på «gammelmåten» ved at glasset trekkes løs først i toppen, og så videre rundt til det er helt av.

Vi har testet Sweet Clockwork RIG goggles
Sweet Clockwork RIG

Sweet Clockwork RIG i bruk

Sweet Clockwork RIG er nokså mye enklere enn Interstellar, selv om vi kjenner igjen den gode kvaliteten på linsen som gir god skarphet og kontrast.

Den brede brillestrikken er enkel å bruke og veldig komfortabel. Brillene sitter også svært godt mot ansiktet, og de er såpass store at utsikten er god i alle retninger.

Å bytte glass er fiklete, og vanskelig å få til uten å ta på linsen - særlig med hansker på. Brillen sitter godt sammen med hjelm, og de bygger relativt lite ut fra ansiktet, som gjør de fine også sammen med toppturhjelm. 

Sweet Clockwork RIG er allsidige og solide skibriller som er best for deg som ikke skifter glass så ofte.

LES OGSÅ: Test av Atomic savor photo

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Sweet Clockwork MAX RIG Reflect

Sweet Clockwork MAX RIG Reflect er en større versjon av Clockwork, som dermed fungerer bedre for store ansikter.

Vi har testet Sweet Clockwork MAX RIG Reflect goggles
Sweet Clockwork MAX RIG Reflect
Sweet Clockwork MAX RIG Reflect

1 699 kroner

178 gram

sweetprotection.com

skala
7/10

Dette er en større versjon av Clockwork RIG, med økt synsfelt, men ellers like detaljer: Fem centimeter bred strikk med silikon på innsiden, og stramming med to plastspenner bak. 

Den har ventilasjon over og under, og et tykt lag skumgummi mot ansiktet. Som storesøster Interstellar har også denne tykt glass og ekstra beskyttelsesbelegg på linsen.

Bytte av linse skjer på «gammelmåten» ved at glasset trekkes løs først i toppen, og så videre rundt til det er helt av.

Modellen kommer for øvrig i flere farger og linsevarianter, og kan kjøpes med ekstra linse for 2 299 kroner.

Vi har testet Sweet Clockwork MAX RIG Reflect goggles
Sweet Clockwork MAX RIG Reflect

Clockwork MAX RIG Reflect i bruk

Clockwork MAX RIG Reflect er store og tøffe, med merkbart større synsfelt enn lillesøster Clockwork. Det gir også mer komfort til større fjes.

Som med lillesøsteren er det knotete å bytte glass, og brillene sitter godt sammen med de fleste hjelmer, men det blir hakket trangere med en minimalistisk toppturhjelm. 

Har du veldig lyst på Sweets Clockwork-brille, men har stort fjes og ønske om større synsfelt, da er dette skibrillen for deg.

LES OGSÅ: Test av Cebe Versus

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Poc Opsin Clarity

Poc Opsin Clarity er et rimelig alternativ fra svenske Poc, som gir god kvalitet på glassene til en ålreit pris.

Vi har testet Poc Opsin Clarity  goggles
Poc Opsin Clarity
Poc Opsin Clarity

1 299 kroner

149 gram

pocsports.com

skala
7/10

Poc Opsin er en mindre og enklere modell enn Zonula Clarity. Her er 40 millimeter bred brillestrikk med silikon på innsiden. Strikken strammes med to plastspenner bak.

Skibrillene har ventilasjon over og under glasset og tre lag skumgummi mot ansiktet.

Bytte av glass skjer på «gammelmåten» ved at man pirker glasset løs fra ramma. Linsen er for øvrig levert av Zeiss.

Vi har testet Poc Opsin Clarity  goggles
Poc Opsin Clarity

Poc Opsin i bruk

Poc Opsin Clarity har litt mindre synsfelt enn de dyrere modellene, og hele brillen er nokså liten. Det er bra når de ligger i sekken på toppturen eller brukes sammen med en minimalistisk hjelm, men det går litt ut over komfort og altså synsfelt.

Plastspennene på brillestrikken er trange, som gjør det kinkig å stramme – strikken krøller seg og krever litt tid og innsats for på bli bra.

Sammen med hjelm føles skibrillene litt høye på midten, slik at det bli åpning mellom brillene og hjelmen på sidene.

Zeiss-linsen fungerer bra, og gir veldig fin skarphet og kontrast. Er du Poc-fan og vil ha Zeiss-linse uten at det koster skjorta er Poc Opsin Clarity et bra valg.

LES OGSÅ: Test av Sweet clockwork RIG

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Atomic Savor Photo

Atomic Savor Photo er lette og enkle skibriller som er enkle å stramme. Pluss for at de gir god kontrast i flatt lys.

Vi har testet Atomic Savor Photo goggles
Atomic Savor Photo
Atomic Savor Photo

1 049 kroner

123 gram

atomic.com

skala
7/10

Atomic Savor Photo er blant Atomics rimeligste goggles, men de har likevel spandert på fotokromiske glass.

Ut over det er dette nokså enkle og lette goggles, med 45 millimeter bred strikk som strammes med to plastspenner bak. Strikken har silikon på innsiden.

Ekstra glass er ikke inkludert, men det er mulig å bytte glassene.

Atomic Savor Photo har ventilasjon over og under glasset, og tre lag skumgummi inn mot ansiktet.

Vi har testet Atomic Savor Photo goggles
Atomic Savor Photo

Atomic savor photo i bruk

Dette er nokså enkle skibriller, men det trenger ikke være feil. De er lettvinte å stramme – plastspennene på reima er litt romslige, og dermed enkle å bruke.

Også linsene imponerer, de gir et klart og skarpt bilde av det som foregår, selv om den fotokromatiske effekten – altså at linsene tilpasser seg lyset – i beste fall er moderat.

Brillene passer bra sammen med de fleste hjelmer, men er best med mindre hjelmer, siden goggles´ene er små. I vanlige skihjelmer blir de litt borte, men til topptur er de fine.

Atomic Savor Photo er enkle og greie goggles som er best til små fjes.

LES OGSÅ: Test av Salomon lo fi sigma

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Salomon Lo fi Sigma

Salomon Lo fi Sigma er lette, enkle og rimelige goggles med gode glass.

Salomon Lo fi Sigma goggles i test
Salomon Lo fi Sigma
Salomon Lo fi Sigma

1 399 kroner

119 gram

salomon.com

skala
7/10

Salomon Lo fi Sigma er en relativt enkel og rimelig goggle fra Salomon – som også er blant de aller letteste skibrillene i testen.

Brillene har 45 millimeter bred strikk med silikon på innsiden. Den strammes med to plastspenner bak.

Brillene har ventilasjon på over- og undersiden og to lag skumgummi mot ansiktet. Linsen kan tas av og byttes, men ekstra glass er ikke inkludert i prisen.

Vi har testet Salomon Lo fi Sigma skibriller
Salomon Lo fi Sigma

Salomon Lo fi Sigma i bruk

Sammenlignet med den dyrere Radium Pro Photo fra samme merke merker vi umiddelbart at denne er kjipere å stramme. Årsaken er smalere strikk med trangere plastspenner. Å ta av og på glasset er også betydelig mer knotete på denne modellen.

Men ut over det er disse billigere brillene temmelig bra. Glassene gir god kontrast og skarphet, også i dunkelt lys.

Brillene passer bra med forskjellige hjelmer, både mindre toppturhjelmer og kraftigere frikjøringshjelmer. 

Salomon Lo fi Sigma er et godt valg hvis du vil ha billige og lette skibriller, og ikke er opptatt av å skifte linser.

LES OGSÅ: Test av Giro skibriller

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Cébé Versus

Cébé Versus er rimelige briller som fungerer svært godt og har bred og behagelig reim som er litt knotete å stramme.

Vi har testet Cébé Versus goggles
Cébé Versus
Cébé Versus

1 399 kroner (photochromic)

151 gram

cebe.com

skala
8/10

Cébé Versus er blant de rimeligste modellene fra det franske merket – uten photochromic-glass koster de bare 999 kroner. Brillene er relativt enkle i designet, men imponerer med fem centimeter bred reim (en centimeter mer enn på dyrere Slider). Reima har silikon på innsiden, og det strammes med to plastspenner.

Versus har lufting på over- og undersiden og utriggere for at reima skal gå fint rundt hjelm.

Vi har testet Cébé Versus  goggle
Cébé Versus

Cébé Versus i bruk

Cébé Versus er enkle goggles, uten at det oppleves som feil. Den brede reima er svært behagelig, og den har ingen lang silikonlogo som roter til strammingen – slik sett er denne skibrillen bedre enn sin dyrere storesøster. Men samtidig er plastspennene knotete, det er uråd å stramme brillene uten at det blir en klump med krøll som må jobbes med for å få opp.

Samtidig sitter Cébé Versus godt og synsfeltet er nokså stort. De bygger lite ut, og passer fint med flere hjelmer, inkludert toppturhjelm. Ventilasjonen er så som så, men store problemer med dugg opplevde vi ikke.

Cébé Versus er fine og rimelige skibriller med litt kronglete strammesystem. De har godt synsfelt og fungerer fint, særlig hvis du ikke trenger to glass.

LES OGSÅ: Test av Giro contour

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Spy Ace

Spy Ace er tøffe briller som gir mye goggle for pengene, men du må være påpasselig når du bytter glass.

Spy Ace skibriller i test
Spy Ace
Spy Ace

1 599 kroner

137 gram

spyoptic.com

skala
7/10

Spy Ace er en rimeligere versjon av Marauder fra kaliforniske Spy. Også denne har to glass inkludert i prisen, men ellers en jevnt over enklere konstruksjon. Bytte av glass gjøres ved å presse glasset inn og ytterkanten av ramma ut, på sidene av brillene.

Reima er 40 millimeter bred med silikon på innsiden og den justeres med to plastspenner på baksiden.

Spy Ace har lufting over og under på framsiden av ramma.

Vi har testet Spy Ace goggle
Spy Ace

Spy Ace i bruk

Spy Ace er på alle vis en billigere brille enn Marauder – denne har litt dårligere ventilasjon, og ikke minst: Det er betydelig vanskeligere å bytte glass. Likevel skal brillen ha honnør for at to glass er inkludert i prisen – det er bra!

Glassene er ålreite, men oppleves ikke som like skarpe som på Marauder. Samtidig er synsfeltet temmelig stort for denne prisklassen.

Spy Ace sitter godt sammen med flere typer hjelmer, og bygger litt mindre ut enn Marauder. Samtidig er også denne modellen litt stor sammen med toppturhjelm.

Hvis du vil ha mye skibrille for pengene og klarer å være litt forsiktig når du bytter glass er Ace et godt valg.

LES OGSÅ: Test av Poc Zonula Clarity

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Poc Zonula Clarity

Poc Zonula Clarity er ny modell fra svenske Poc, med noen detaljer som skiller seg fra alle andre goggles i våre tester.

Vi har testet Poc Zonula Clarity goggles
Poc Zonula Clarity
Poc Zonula Clarity

1 999 kroner

161 gram

pocsports.com

skala
7/10

Poc Zonula Clarity er en ny modell fra svenske Poc denne sesongen, og det er goggles med noen litt uvanlige egenskaper. De er laget i plastmateriale som skal være biobasert, og på siden er brillestrikken et 8,5 centimeter langt plaststykke i stedet for elastikk.

Strikken er for øvrig 45 millimeter bred, har silikon på innsiden og justeres med to plastspenner bak. 

Skibrillene har utriggere på siden, det er ventilasjon over og under glasset og tre lag skum mot ansiktet.

Som de fleste andre kommer også denne i mange fargevarianter og flere linsevalg. Bytte av linse skal gjøres ved på klemme på utriggerne på siden av ramma.

Test av Poc Zonula Clarity goggle
Poc Zonula Clarity

Poc Zonula Clarity i bruk

Pocs nye modell er litt spesiell – de er store og gir stort synsfelt i alle retninger. Glassene skaper fin skarphet og kontrast, og de sitter godt mot ansiktet.

Men plasten på brillestrikken er ikke så lett å forstå seg på. Den er stiv og ukomfortabel, og gjør det vanskelig å stramme skibrillene. Den gjør også at brillene blir litt knotete med hjelm. Ut over det er passformen med forskjellige hjelmer god, men brillene er såpass store at de ikke er så egna sammen med mindre toppturhjelmer.

Å bytte glass skal være bare å klemme på utriggerne ifølge Pocs nettside, men vi opplevde denne prosessen som veldig knotete og vanskelig. Linsen har flere hakk og spor som må treffe presist og det er ikke et spesielt lettvint system.

Poc Zonula Clarity er store og tøffe skibriller som egner seg best til frikjøring.

LES OGSÅ: Test av Sweet interstellar RIG

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Giro Contour

Giro Contour er fete goggles med høy kvalitet og ganske høy pris, men de fungerer også svært godt til det aller meste.

Vi har testet Giro Contour
Giro Contour
Giro Contour

2 499 kroner

144 gram

giro.com

skala
8/10

Contour er Giros toppmodell, og selv om modellen har vært med noen år, er årets versjon noe oppdatert. Den kommer i en drøss farge- og linsekombinasjoner, som igjen har forskjellig pris. Uansett hvilken du velger er ekstra glass for flatt lys inkludert i prisen.

Giro Contour har glass fra anerkjente Zeiss, og relativt store ventilasjonsåpninger dekket med skum over og under. 

Reima er 40 millimeter bred med to silikonstriper på innsiden.

Glassene er festet med magneter og to pinner på hver side hvor linsene klikkes på plass.

Vi har testet Giro Contour
Giro Contour

Giro contour i bruk

Giro Contour er enkle å justere, og sitter godt på hodet. Glasset dekker hele utsiden av brillene, og selv om de ikke føles kjempestore, er synsfeltet stort. Det er bra! De passer veldig godt med forskjellige hjelmer. Reima kunne godt vært litt bredere for økt komfort, men ellers er skibrillene gode på hodet.

Å bytte glass er litt skummelt første gang, or det krever litt kraft å få linsen av, men det er ikke vanskelig, og man slipper å ta særlig mye på glassene for å gjøre jobben. Magnetene sporer glasset riktig, og det sitter godt.

Linsene har for øvrig god kvalitet, og verden framstår både skarp og kontrastrik med brillene på.

Giro Contour vil være et godt valg til de fleste frikjølere og toppturfolk som vet hvilke glass de vil ha, og syns det er greit å bla opp litt ekstra for gode briller.

LES OGSÅ: Test av Spy Marauder

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total

Test av Cébé Slider

Cébé Slider er franske goggles med gode glass som gjør jobben, men som også er litt kinkige å stramme rundt hodet.

Vi har testet Cébé Slider
Cébé Slider
Cébé Slider

1 999 kroner (photochromic)

181 gram

cebe.com

skala
7/10

Slider er ny modell fra franske Cébé, og den er blant merkets toppmodeller som leveres med flere alternative linser, og to glass er inkludert i prisen. Brillene kommer i fire fargekombinasjoner, og vi har testet utgaven i hvitt og gull.

Den har 40 millimeter bred strikk med silikon på innsiden. Den strammes med to plastspenner på baksiden. Linsene byttes med å dytte på en bryter på toppen av brillene, for så å «skli» glasset opp og av (derav navnet).

Brillene har luftekanaler på toppen og under, og flere lag skumgummi inn mot ansiktet.

Vi har testet Cébé Slider
Cébé Slider

Cébe Slider i bruk

Cébe Slider har et litt spesielt utseende, og de kan oppleves som litt smale i passformen – de passer nok best til deg uten bredt ansikt. 

Det er litt kjipt å stramme strikken, for når Cébé-logoen i silikon kommer under spennene skapes mye friksjon. Det er også litt knotete å bytte glass, det føles som man må slåss litt med brytere på toppen for at glassene skal slippe. Men det er enklere å få glassene på enn av.

Synsfeltet er midt på treet, men glassene er gode. VI har testet photochromic-versjonen, som gir fin kontrast. 

Vi anbefaler å teste brillene sammen med hjelmen din før kjøp – oversiden av ramma virker temmelig kurvet noe som kan skape åpninger på sidene sammen med en del hjelmer.

Cébe Slider er et bra valg for deg som vil ha skibriller med litt spesielt utseende og gode glass.

LES OGSÅ: Test av Oakley fall line XM

VURDERING
Frikjøring
Topptur
Brukervennlighet
Verdi for pengene
Total
Allerede abonnent?  Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.