Riktig valg av skibriller er både undervurdert og helt avgjørende for at du skal få en positiv opplevelse i bakken. Vi hjelper deg å finne rett type linse og farge på glasset til dine neste goggles.
SKIBRILLENE HAR EN VIKTIG JOBB: Klarer du deg gjennom snødager som dette uten dugg på brillene, har både du og brillene gjort en god jobb. Bilde: Christian Nerdrum
Lesetid: 5 minutter
Goggles skal hovedsak gi beskyttelse for øynene mot vær og vind, men også resten av ansiktet som blir dekket av brillene. Med rett valg av linse (glass) i gogglesene, vil linsene enten senke lysinngangen, eller heve kontrastnivået, slik at du ser bedre i lite eller flatt lys.
Farge på linsen er også med på å styre bruksområdet til linsene.
Det skjer stadig nye gjennombrudd innen linseteknologi, men også på design og utforming har det skjedd mye. Utfordringen med dugg på linsen har vi fortsatt, men også dette er blitt bedre.
Ett- eller tolags linser
De fleste goggles har linser i to lag. Dette gjør brillene langt mer duggbestandig, da det doble laget fungerer som er temperaturbuffer mellom innsiden og utsiden av glassene.
Med ett-lags-linser vil det oppstå tydelige temperaturforskjeller og raskere dannelse av dugg.
Begrepet VLT - Visual Light Transmission
Mengden lys en skibrille slipper inn måles i prosent og angis av begrepet Visual Light Transmission (VTL)
Linser som er laget for svakt eller flatt lys har høy VTL og ligger et sted mellom 60 og 90 prosent.
Linser som er beregnet for mer lys har en VTL på 5 – 20 prosent.
Det er med andre ord store forskjeller på hvor mye lys du slipper inn, avhengig av linsevalg, og de fleste linser ligger nok et sted imellom ytterpunktene.
Men det betyr ikke at ytterpunktene ikke er det rette valget for deg.
Form på linsen
Det finnes i hovedsak to typer glass: Sfæriske og sylindriske
SFÆRISKE LINSER
Sfæriske linser er gjerne kurvet både horisontalt og vertikalt. Fordelen med en slik form er at du for en mer korrekt linse. Med et sfærisk glass blir det større synsfelt, mindre forvrengninger og gjenskinn. Dessuten er de mer motstandsdyktige mot dugg.
SYLINDRISKE LINSER
Navnet sylindrisk kommer av at linsene ser ut til å være skåret ut av et sylindrisk rør. Utover buen som kurver ansiktsformen, er linjene rette.
Sylindriske linser er ansett å være litt enklere enn de sfæriske, og ligger stort sett også i den rimeligere enden av skalaen.
Farge på glasset (linsen)
For best mulig oversikt og kontroll på omgivelsene vil du ha et balansert lysinnslipp til øynene.
De mørkeste glassene har til oppgave å dempe lyset, mens de «lyseste» vil beholde det eksisterende lysmengden. Noen vil til og med kunne forsterke kontrastene i terreng og snø.
Litt smakssak vil det være, men målet må være å få så god sikt som mulig i alle situasjoner.
Det finnes ikke noe verre enn flatt lys. Like meningsløst kan det føles om du ser konturer og terreng hvis lyset faktisk er greit.
Problemet er sjeldent at glassene du har slipper inn for mye lys. Det er langt vanligere med det motsatte – at glassene blir for mørke.
Årsaken er gjerne at de fleste har ett par briller, som er ganske gode i sollys, men ikke spesielt effektive alle andre dager. Og la oss innse det: Norske fjell er ikke bortskjemt med sollys.
Dessverre finnes det ikke ett glass som er best til alle typer forhold, men det finnes glasstyper som har et bredere spekter enn andre.
Speilglass
Et speilbelegg på utsiden av glassene reflekterer mer lys enn linser uten speil. Her slippes det inn mindre lys, slik at brukeren får mindre gjenskinn og bedre sikt på de lyseste dagene.
Smoke / grå linser
En nøytral fargetone reduserer blending, samtidig som den gjenspeiler en nøyaktig fargeopplevelse i middels lysforhold.
Blå linser
Økt kontrast i varierende forhold. Ideelt til middels til lite lys.
Orange linser
Økt dybdefølelse og kontrast. Bra når det er overskyet.
Gule linser
Optimalt til flatt og lite lys. Gult glass øker kontrasten og definisjonen av terreng og snø.
Ferskenfargede linser
Ideelt til overskyede dager. Dybdefølelsen forbedres med økt kontrast.
Klare linser
Alt lys slippes gjennom med klare linser slik at du ser det samme som uten briller. Men opprettholder beskyttelsen brillene gir.
Spesiallinser
Polariserate linser
Når lys reflekteres fra visse overflater, reflekteres det med høyere intensitet gjennom vinkler vinkelrett på overflaten. Ved å fungere som et filter av vertikalt lys, kan polariserte linser redusere gjenskinn mer effektivt enn en standard speilglass.
Samtidig balanserer en polarisert linse lyset, slik at du ser klarere, med økt kontrast og detalj-gjengivelse. Polariserte linser fungerer derfor bra på snø og reduserer tretthet og belastning i øynene.
Fotokromiske linser
Fotokromiske linser justeres automatisk i skiftende lysforhold. Ved å bli mørkere når de utsettes for sterkere ultrafiolett lys (UV) og lysere når det er mindre UV-lys.
Fordelen med denne typen linser er at den vil tilpasse seg skiftende forhold. Det gjør også svært allsidig.
Ulempen er at justeringen ikke skjer umiddelbart. Det kan ta flere minutter før linsen tilpasser seg de gjeldende lysforholdene.
Felles for disse spesial-linsene er at de tilpasser seg skiftende lysforhold ved å blokkere utvalgte fargebølgelengder for å maksimere kontrasten.
De fleste store brilleprodusentene har kommet med varianter av disse.
I likhet med fotokromiske linser har disse et bredere bruksområde. Noe som gjør dem ekstremt allsidige og det beste valget for de som ønsker seg én linse til alt.
Merk at patentet kan variere, men at du også her kan sikte deg inn på en linse for ulike lys-styrker. Noen er spesielt gode i mye lys, andre i lite lys.
Enklere utskifting av linsene
Det er kommet mange smarte patenter for at det skal bli lettere å skifte linsene. Hvis du ønsker deg flere linser, til ulike lysforhold eller ønsker en «backup» ved dugging, så bør du se etter brillerammer som gjør dette byttet ekstra enkelt.
Mange produsenter lager for eksempel linser som bare er å dra rett av, da det sitter magneter i ramme og linse, som gjør at de bare er å vippe rett av – og på.
Vifte?
Med ujevne mellomrom kommer det briller med innebygde vifter. Selv om det kanskje høres litt James Bond ut, er fortsatt mulig å få tak i goggles med vifte. Vi har ikke testet det, men hvis viften har et visst trekk, så må det da ha noe for seg?
En fuktig bil uten vifte, dugger i hvert fall på noen få sekunder.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.