Livall RS1 er en litt stor og klumpete skihjelm, men den har noen funksjoner ingen andre hjelmer byr på. Har du mobiltelefon med bra batterikapasitet og er gira på en alpinhjelm som samarbeider med mobilen er Livall RS1 et veldig spennende valg.
Livall er et kinesisk merke som har spesialisert seg på høyteknologiske hjelmer for alskens aktiviteter (fun fact: Livall-gründer Bryan Zheng tok utdannelsen sin i Wuhan; Byen som kanskje er mest kjent som koronapandemiens arnested).
RS1 er Livalls eneste skihjelm, og den har en del ganske unike egenskaper: Livall RS1 kobles sammen med smarttelefonen din, og da kan du ikke bare høre musikk, prate i telefon og den slags. Du har også tyverialarm, walkietalkie og ikke minst: En nødfunksjon som automatisk ringer en forhåndsbestemt kontakt hvis du går på trynet (ja, hjelmen merker det).
Knappene (og åpning til ladekabelen) for å styre disse funksjonene er plassert på øreklaffene.
I tillegg er det verdt å nevne at Livall RS1 har totalt femten lufteåpninger. Seks av disse kan åpnes og lukkes med en spak like bak toppen av hjelmen. Like over pannen er en stor åpning som minner litt om luftinntaket på en bil.
Strammingen gjøres med et hjul på baksiden, som strammer eller løsner ei plastramme som går rundt hodet. Brillestrikken festes med en strikk som hektes i en krok. Fôret kan tas ut og vaskes. Det er tjukt fleecerør på hakereima.
Livall RS1 i bruk
Det er kanskje ingen overraskelse at denne spesielle og svært avanserte hjelmen gir et spesielt førsteinntrykk.
Selv om den er noen gram lettere enn Sweet Trooper, oppleves Livall RS1 som klart tyngst av hjelmene vi har testet. Årsaken er at den er voluminøs og føles litt klumpete. Dermed bygger den mye ut fra hodet, og skaper en følelse av at tyngdepunktet kommer veldig høyt.
Komforten er så som så. Fôret inni hjelmen er behagelig, men ikke særlig tykt, og den føles litt hard mot hodet. Det er enkelt å stramme hjelmen med hjulet på baksiden, men plastrammen som strammes mot hodet gir definerte trykkpunkter, og oppleves verken som veldig behagelig eller som om hjelmen sitter godt. Hakereima er behagelig, men plastspenna er litt kantete mot haken, og litt kinkig å betjene med voter på.
Livall RS1 er ganske varm, men luftingen fungerer bra og er enkel å åpne og lukke. Reima som holder på plass brillestrikken er litt vever, men enkel å bruke.
Men hva med hjelmens store fortrinn, nemlig samarbeidet med mobiltelefon? Jo:
Det er enkelt å lade opp hjelmen med den medfølgende kabelen (USB Micro B), og vi opplever batteriets levetid som bra. Å koble til telefon med appen (gratis i appstore og Google play) er også enkelt. Men skal du svare på anrop, skru systemet av og på, justere volum og den slags med knappene på øreklaffene må du trene litt. Det er ikke alltid kjempelett å vite hvilke knapper man trykker på, særlig med hansker eller votter på.
Walkietalkie-funksjonen fungerer bare med andre, likense hjelmer (ikke vanlige walkietalkier), så denne funksjonen har ganske begrenset bruksområde.
Men det er fint å høre musikk med hjelmen, selv om lydkvaliteten ikke er på høyde med dyrere hodetelefoner.
Å snakke i telefon er ganske greit, og det er artig på svare på anrop kun ved å trykke på øret og snakke rett ut i lufta. Likevel skal det ikke mye bakgrunnsstøy til før det blir vanskelig å holde praten gående.
Tyverifunksjonen - altså at hjelmen lager leven hvis avstanden mellom telefon og hjelm blir stor – fungerer greit. Nødfunksjonen – at telefonen ringer automatisk et forhåndsprogrammert nummer hvis hjelmen får seg en trøkk – fikk vi ikke testet, først og fremt fordi det er vanskelig å gi seg selv en slik trøkk. Men det er ingen grunn til å anta den ikke fungerer.
Det som derimot er en utfordring med systemet er selve telefonens batterikapasitet. Visse mobiltelefoner er berykta for elendig batterikapasitet i lave temperaturer, og det vil utvilsomt være en utfordring med disse funksjonene.
Livall RS1 er en spesiell hjelm med noen usedvanlige funksjoner – som trekker opp totalscoren. Hvis disse er viktige for deg er hjelmen et godt valg, men er du ikke spesielt opptatt av samarbeid med mobiltelefon, så fins det langt bedre skihjelmer.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.