En god sekk er en forutsetning for topptur. Du skal alltid ha med skredutstyr (spade og søkestang), ekstra klær, mat, drikke og førstehjelps- og reparasjonsutstyr.

Også hjelm og skibriller er standard utrustning på topptur, og på mer krevende turer må du kanskje ha isøks, stegjern, klatreutstyr og den slags.

Her finner du oppdatert test og mer informasjon om hvordan du velger riktig topptursekk.

I tillegg må du ha et sted å bære fellene når du skal ned. I terreng som er for bratt for å gå på ski må du kunne bære skiene på sekken.

Noen turer går over flere dager, og setter krav til enda mer bagasje. Andre turer er kortere og krever mindre utstyr .

OPP: En god topptursekk må være behagelig både på vei opp og ned, og romme det du trenger. Foto: Martin Innerdal Dalen
OPP: En god topptursekk må være behagelig både på vei opp og ned, og romme det du trenger. Foto: Martin Innerdal Dalen

I våre tester har vi vektlagt funksjonen til de forskjellige detaljene, særlig hvordan rommet for skredutstyr er designet. Tilgangen til dette utstyret bør være enkel og oversiktlig. En god topptursekk bør i tillegg være enkel å håndtere med hansker på, den bør sitte tett og godt på ryggen selv med tung og uhåndterlig bør, og det må være enkelt å feste ski.

Noen modeller har åpning til hovedrommet i ryggen, andre fra toppen, og noen begge deler. Hva man liker best er en smakssak, men det har betydning for hvordan du opplever tilgangen til rommet. 

Når du skal vurdere hvor stort volum du trenger; husk at jo tyngre sekk du har, jo høyere tyngdepunkt vil du få – det går ut over skiferdighetene!

Alle sekkene vi tester har vært med på flere toppturer. Sekkene har også vært med på mange runder med heisbasert kjøring. I tillegg er alle festsystemer grundig prøvd med relativt brede ski og fullpakket sekk.

Vekten har vi målt selv, og for å gi et inntrykk av hvor tung sekkens konstruksjon er, slik at de kan sammenlignes uavhengig av størrelse, har vi regnet ut hvor mange gram de veier per liter volum.

Merk at det ikke fins noen standardisert måling for sekkens volum. Dermed kan det være ganske store forskjeller innefor samme antall liter.

Dette har vi testet:

  • Brukervennlighet: Hvor enkel er sekken å bruke – særlig med hansker eller votter på. Det bør være enkelt å betjene glidelås og snorlåser, men også festeanordninger og andre detaljer. Lettvint tilgang til de forskjellige rommene vektes høyt.

  • Utstyrsorganisering: Det bør være enkelt å skille skredredningsutstyr fra annet stæsj. Mindre lommer til småting som nøkler, sjokolade, telefon og den slags gir økt score, men ikke hvis det blir for mye av det gode.

  • Allsidighet: Hvor enkel er sekken å komprimere? Hvordan er passformen med varierende mengde innhold? Fungerer den like bra til korte og enkle turer, som til lange og kompliserte toppturer?

  • Bærekomfort: En vurdering av hvor godt sekken sitter på ryggen, hvor mye den beveger seg, og hvor godt den takler tunge bører. Komforten vil variere med kroppsfasong og er derfor noe subjektivt.

  • Finish: Hvordan oppleves materialet, detaljene, funksjonene? Er de gjennomtenkt og smart plassert? Og ikke minst; blir det for mye av det gode, og er det overflødige elementer?

  • Total: Summen av alt – inkludert pris og vekt.

BRUKERVENNLIGHET: Plass til skredutstyr og detaljer som er enkle å bruke med votter eller hansker er viktig. Foto: Martin Innerdal Dalen
BRUKERVENNLIGHET: Plass til skredutstyr og detaljer som er enkle å bruke med votter eller hansker er viktig. Foto: Martin Innerdal Dalen