Aller først, i retorikkens og miljøets navn, fortjener alle som selger brukt utstyr en dose skryt fordi dere makter å legge ut utstyret dere ikke bruker. På den måten yter deres skjerv til mindre forbruk og dermed begrenser menneskehetens uendelige tyn av planeten. Men skrytet stopper her.
Innlegget er en meningsytring. Den gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende kronikk og debattinnlegg til meninger@friflyt.no.
Og for fintfølende millennials som er livredd for krenkelse, det frie ord og direkte tale – gjerne i form av freidige bud: Det er kanskje best om du stopper å lese her. Dermed unngår du å måtte skrive et leserbrev i Aftenposten Ung-spalte, Nrk-ytring, eller føle at dette går utover din egen mentale helse.
Det er for mange smartinger, for mange BI-studenter som skal tenke business og som har livet sitt planlagt i regneark og strategidokument, eller som tenker at de vil være som Andrew Tate og strø om seg med millioner, followers og vakre mennesker som adlyder ethvert kommandorop.
Men nei: Du får ikke 6000 kroner for Dynastar Pro Rider-ski fra før-industriell tid, og K2-skiene du kjøpte med Mastercard i vinter, kan du ikke selge til samme pris nå i høst.
Les også
PODKAST: Vil du vite mer om hvordan skitesten i nummer 99 ble til? Hør på vår aller første podkast!
En pris for alt
Så er det selvsagt hederlige unntak. Det er lettere å forstå at en hardtarbeidende tenåring som har sopt sammen konfirmasjonspenger og lønna fra evigvarende vakter på den lokale Joker-butikken vil ha en god deal, enn at en finans-dude med Gordon Gekko-sveis innbitt skal kreve de siste hundrelappene på storslalåmskiene han aldri hadde lårmuskulatur til å håndtere.
Det kan kanskje også være gunstig å ha en terapeutisk tilnærming til selgeren. Til deg vil jeg si: det er ikke flaut å selge for en lav pris, du er ikke mindre verdt av den grunn.
På samme måte som det absolutt ikke er flaut å kjøpe brukt, eller skimodeller som er noen år.
Les også
Kjøper du sykkel brukt kan du spare penger men få topp kvalitet. Her er guiden til hva du må se etter når du skal handle terrengsykkel på bruktmarkedet.
Jeg foreslår fem kjøreregler for salg av brukt sportsutstyr
Alt som er kjøpt nytt og selges brukt, bør koste maks 50 prosent av nypris brukt.
Ski som er påmontert binding er ikke «nye» lenger, selv om du ikke har brukt dem.
Klær, sko, utstyr som kan ta opp kroppslukt synker raskere i verdi. Det kan jo hende at du synes din tåfis lukter helt ok, men faren er stor for at du er alene om den opplevelsen.
Ingen bryr seg om prisene på ebay. Det koster jo en dobbel neve dollar å sende så mye som en skrukarabin fra California til Haugesund.
Hvis du pruter, må du følge Tyrkia-regelen: Hvis du får tilslag på prisen du selv foreslår, kan du ikke trekke deg!
Ikke lur folk. Er utstyret skadet? Vær ærlig.
En god finn.no-dialog har sin egen verdi. Kom igjen, mann – vær en høflig og velmenende skivenn.
Ikke lur folk og si at feite pudderplanker eller svære storfjellsski passer til en stuffvokst danske uten snøerfaring.
Ikke vær et nettroll som spyr ut gørr og kloakk-aktig hets.
Og helt til slutt: Til mannen på Østlandet som hadde et par Salomon Pocket Rocket til salgs, for 250 kroner, men som ghostet meg plutselig. Jeg har to spørsmål til deg:
Les også
Fri Flyt dyrker en god og opplyst debatt. Her finner du lederartikler fra magasinet, kronikker og leserinnlegg.