/ Twintip
 / OL

Spår freeski-medalje til Norge i OL

Før nyttår ble fem av seks utøvere tatt ut til OL i Beijing. Dermed blir det kniving om den siste plassen med en drøy måned igjen til mesterskapet.

Sist oppdatert 3. januar 2022 kl 10.37
OL
MEDALJER?: Johanne Killi er tilbake fra skade, mens Birk Ruud har hatt god oppladning til OL. Det kan gi medaljer i mesterskapet. Foto: Christoffer Schach

Fra 1. november er Fri Flyt en del av VG.

– Jeg vil aldri si jeg er trygg på noe, men jeg er sikker på at hvis utøverne får gjort det de ønsker og har planlagt, så skal det mye til for at det ikke er noe edelt metall i Kina, sier sportssjef for freeskilandslaget, Christoffer Schach.

Like før jula i år ble det første uttaket til OL i Beijing i Kina klart. Der ble det klart at hele fem av totalt seks plasser for freeski allerede er bestemt.

Det betyr at resten av de norske utøverne skal kjempe om én plass den siste måneden. Det blir avgjort med blant annet verdenscuprenn i Mammoth.

Det betyr at Ferdinand Dahl, Christian Nummedal og Birk Ruud er klare for OL – sammen med da Sandra Eie og Killi.

– Jo tidligere vi kan sikre flybilletten til Kina, jo før kan vi flytte fokuset vekk fra prestasjon og inn til utvikling, sier Schach.

– Begge damene (Johanne Killi og Sandra Eie red.anm.) har levert kjempebra. Johanne tilbake fra skade, og fire pallplasser på fem mulige. Sandra har levert sterke resultater. Har en femteplass fra Big Air, og har også fra VM i fjor. Begge har gjort det de skal. Da er det fint å planlegge ut i fra når man skal være best mulig og best forberedt.

Dette er sesongens beste toppturski. Her finner du også test av en rekke skijakker.

Christoffer Schach
KLARE: Christoffer Schach, freeski-sportssjef, har tatt ut fem av seks utøvere til OL.

– Det samme gjelder på herresiden. Vi har hatt en del møter med utøverne hvordan vi skal sikre prosessen med å være åpen og ærlig. Vi føler oss trygge på de gutta, samtidig som vi er sikre på at det å gi de den beskjeden nå gjør at vi kan flytte fra et kvalifiseringsfokus og en form for usikkerhet, og over til et forberedelsesfokus. 

Den siste plassen er ledig på herresiden. Den vil da Ulrik Samnøy, Tormod Frostad eller Sebastian Schjerve kjempe om i januar.

– Jeg vil ikke spekulere i hvordan folk ligger an, men Tormod har levert ferskvare med et godt resultat. Han viser fantastisk god kjøring både i kvalik og i finalen. Det er en veldig god start det han har gjort. Samtidig vet vi at Ulrik og Sebastian har et veldig høyt nivå inne, hvordan det ser ut etter Fort Romeu og Mammoth og hvordan de er rangert innad vil jeg ikke spekulere i.

I OL i Sør-Korea i 2018 tok Øystein Bråten gull for Norge i slopestyle. Han har siden gitt seg som konkurransekjører.

Birk Ruud
GULL: Birk Ruud (t.h.) har store medaljesjanser i OL. Her med Øystein Bråten, som tok gull i Sør-Korea. Foto: ESPN

– Er Birk Ruud verdens beste akkurat nå?

– Han er den mest komplette skikjørernen i verden som leverer toppresultater i alt. Han satser ikke på half pipe, men definitivt den beste totalt sett hvis man inkluderer pipe. Da er det ingen i nærheten. 

– Men så er det vanskelig når du ser Big Air for seg selv og slopestyle. Ferdinand har flest pallplasser i Norge gjennom tidene, og tok også sølv i X Games Aspen. Da Birk fikk korona fikk de jo ikke stilt mot hverandre, men jeg mener at alle de fem som er tatt ut har muligheter i Kina.

– Hva tenker du om parken og Big Air-arenaen i OL?

– Big Air er fantastisk. Vi er misunnelige på å ha en permanent Big Air-struktur som er en på linje med Holmenkollen. Selve Big Air-arenaen er kjempeflott, veldig effektiv og veldig bra. Den er også veldig trygg. Du får ikke følelsen av et stillashopp. Du har tryggheten til et snøhopp, men det spektakulære til et stillashopp. Slopestyle har vi fått fulle tegninger, det er en løype som ligner på OL i 2018 i hovedtrekk. Så er det rails som er litt annerledes, men hoppene ligner mye. Det blir stort, railsene var høye. Det er  også vindutsatt. Det påvirker potensielt kanskje farten hvis det er veldig hardt, men det er ikke et sted som er kjent for veldig mye nysnø. Men jeg tror det blir veldig bra, Tegningene ser bra ut.

Landslaget reiser i januar til USA og vil være der på treningsleir i forbindelse med verdenscup i Mammoth frem til de reiser til OL i Kina. Det er for å unngå for mye reising mellom tidssoner før mesterskapet.

PS: På snowboard er det kun Marcus Kleveland og Mons Røisland som har sikret sine plasser så langt.

Publisert 3. januar 2022 kl 10.25
Sist oppdatert 3. januar 2022 kl 10.37
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen