Mandag denne uken ble første fem utøverne tatt ut til OL i freeski og de to første på snowboard.

– De som er tatt ut nå er de klareste kandidatene, samt de som har behov for å få beskjed tidlig. Vi er trygge på at alle disse utøverne er på det prestasjonsnivået som forventes i OL, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø i en pressemelding.

I uttaket går det frem at disse skal kjøre freeski-kvalifisering i OL i Beijing i 2022:

  • Ferdinand Dahl, Ingierkollen Rustad Slalomklubb

  • Sandra Eie, Bærums Skiklub

  • Johanne Killi, Dombås Idrettslag

  • Christian Nummedal, Hakadal Idrettslag

  • Birk Ruud, Bærums Skiklub 

Det betyr at Ruud og Sandra Eie får sin OL-debut.

Birk Ruud ble som kjent vraket til OL i PyeongChang da han var 17 år, til tross for at han allerede da var blant verdens beste skikjørere. Til NRK var han den gang ikke nådig om vrakingen:

– Det har vært en lang sak og det har vært vanskelig å prate om. Det har vært uproft håndtert. De har lagt ut resultatene på nett med hvem som skulle til OL uten å fortelle meg det. Det var en stor overraskelse.

I uttaket til 2022 fremstår han derimot som den klareste medaljekandidaten. Ruud fikk en vridning i kneet under forrige verdenscup, men skaden skal ikke sette OL i fare.

Norge har seks plasser i freeski. Det betyr at Ulrik Samnøy, Tormod Frostad eller Sebastian Schjerve får den siste plassen.

I snowboard er det kun Marcus Kleveland og Mons Røisland som er klare for OL nå.

Det neste uttaket til OL er 10. januar. I mellomtiden er det verdenscup i Mammoth (som faktisk også var der Birk fikk sin verdenscupdebut).

Øystein Bråten tok forøvrig gull i i 2018 i PyeongChang. Han har siden sagt fra seg plassen på landslaget og «lagt opp» som konkurransekjører.

Også Tiril Sjåstad Christiansen som kjørte forrige OL og Felix Stridsberg Usterud har gitt seg siden sist.