Skijakker og skalljakker - best i test

De beste skijakkene

En god skijakke beskytter mot vær og vind, har praktiske løsninger og ser bra ut. Fri Flyt har testet de beste modellene på markedet og anbefaler skalljakker, softshelljakker og forede skijakker.

VIKTIG: Skijakka skal beskytte mot vær men samtidig slippe ut varme når det trengs. Her fra testing av jakken Stormstride fra Patagonia. Foto: Ole-Jørgen Lian
VIKTIG: Skijakka skal beskytte mot vær men samtidig slippe ut varme når det trengs. Her fra testing av jakken Stormstride fra Patagonia. Foto: Ole-Jørgen Lian

Skijakker, enten de skal bruke til toppturer eller kjøring i skiheis, skal beskytte mot nærmest all slags vær samtidig som de skal tillate temmelig høyt aktivitetsnivå.

Åtte nye jakketester er nylig publisert - sist ut er Patagonias veldig fine Stormstride-jakke. Vi har prøvd oppdaterte Stellar Free Shell 2.0, Norrønas nye Lyngen Active toppturjakke, anorakken Arc'teryx Sabre, den kraftige skalljakka Klättermusen Brage 2.0, modellen Allsvinn fra samme merke, nye Helly Hansen Ridge Infinity, den lekre jakka Elevenate Bec de Rosses og ikke minst Klättermusen Skirner.

Også Rab Khroma Latok GTX for frikjøring og toppturjakka Rab Khroma Kinetic, er nye og veldig aktuelle modeller denne sesongen.

PUST PUST: Gode pusteegenskaper er viktig i skijakker - særlig hvis du går mye topptur. Foto: Martin Innerdal Dalen
PUST PUST: Gode pusteegenskaper er viktig i skijakker - særlig hvis du går mye topptur. Foto: Martin Innerdal Dalen

Skikjøring foregår i alt fra stekende sol og vindstille dager i juni til full snøstorm i desember. Og både i skiheis og i fjell hvor du må gå mange timer i motbakker for å nå nedkjøringen.

Blant favorittene fra tidligere sesonger er Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid, som er en god jakke for topptur.

En solid og stilig skalljakke som vant vår test av skalljakker i 2021 er Mammut La Liste. Den er riktignok litt kostbar, men gir svært god værbeskyttelse, puster bra og har smarte lommer som gjør den godt egnet for all slags skikjøring og topptur.

Grovt sett kan skijakker deles inn i tre typer; skalljakker, softshelljakker og skijakker med fôr. De to sistnevnte er hakket med spesialiserte, men skalljakker er godt egnet til all slags skikjøring.

De er vanntette, og de fleste modeller har en membran som også har en viss evne til å slippe ut svette (puste) samtidig som den er vanntett. Gore-Tex er den vanligste membranen, men det fins flere alternativer som ofte er rimeligere.

KUL JOBB: Skijakkens kanskje morsomste funksjon er at den skal hindre puddersnø å fylle blant annet navlen din. Foto: Kristoffer Kippernes
KUL JOBB: Skijakkens kanskje morsomste funksjon er at den skal hindre puddersnø å fylle blant annet navlen din. Foto: Kristoffer Kippernes

En skalljakke kan fint brukes på topptur i all slags vær, og selv hvis du havner i intenst regn vil den sørge for nokså god komfort. Derfor vil skalljakke være det beste valget for de fleste – ei slik jakke blir aldri feil.

Alle typer skijakker bør ha lommer som kan brukes selv om du har på sekk, og glidelåser som kan betjenes med hansker eller votter på.

Snøskjørt er en ekstra klaff rundt livet som holder snø ute, og hette som går over hjelmen er viktig.

Mange skijakker har egen lomme til heiskort på venstre arm. Hvor lange jakkene er varierer, og her er det litt smak og behag som avgjør. Men bruker du jakken sammen med bukse med høyt liv kan du gå for kortere jakke.

DETALJER: Lommer plassert slik at de ikke havner under reimene på sekken er kjekt. Foto Christian Björk
DETALJER: Lommer plassert slik at de ikke havner under reimene på sekken er kjekt. Foto Christian Björk

Skalljakker har ikke like god pusteevne som softshelljakker, som også er mykere og rimeligere. Derfor er softshelljakker godt egnet til toppturer hvor man svetter mye.

De beskytter ikke like godt mot været, og er ikke vanntette. Dermed er softshelljakken best i kaldt vintervær og på topptur hvor intensiteten er høy.

I våtere vær med snø og vind, og hvor man skal stå eller sitte en del i skiheis er skalljakke bedre.

Forede skijakker 

Den siste kategorien er fôra skijakker. Dette er rett og slett skalljakker med isolasjon. Verken skalljakker eller softshelljakker isolerer særlig godt mot kulde, og krever at man bruker et isolerende plagg i tillegg hvis det er kaldt.

Men i denne jakke-kategorien er isolasjon inkludert i jakken. Dette gjør de svært godt egnet til kalde dager i skiheisen, og kanskje særlig kveldskjøring. Mammut La Liste Thermo er et godt eksempel på ei varm skijakke som gjør jobben på kalde dager og kvelder i heisen.

Et annet godt alternativ er Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket, som er myk, varm og ikke altfor tung.

Værbeskyttelsen på disse jakkene er bra, men de blir alt for varme for toppturer og varme, fine vårdager. Noen har avansert membran som Gore-Tex. Disse kan være temmelig dyre, men de fleste merkene tilbyr også isolerende skijakker med rimeligere membran.

Til slutt tar vi med en type jakke som har gjort comeback de siste årene, og imponert oss i redaksjonen - anorakken.

Til toppturer på kalde dager er den gode, gamle bomullsanorakken et supert valg. Men den er litt for lite vann- og vindtett for de verste værdagene, og da kan Norrønas Lofoten-anorakk med Gore-Tex være et veldig godt valg for deg som syns det er greit å tre skijakken over hodet.

Test av Patagonia Stormstride skijakke

Amerikanske Patagonia treffer blink så det suser med sin lekre, rimelige og uvanlig velfungerende Stormstride-jakke.

Patagonia Stormstride jakke. Foto: Ole-Jørgen Lian
Patagonia Stormstride jakke. Foto: Ole-Jørgen Lian
Patagonia Stormstride

547 gram (str. L)

5 199 kroner

patagonia.com

skala
10/10

Stormstride er Patagonias toppmodell for topptur og frikjøring. Det skal være det amerikanske merkets mest vanntette skibekledning.

Patagonia er opptatt av miljøvern, og gründer og klatrelegende Yvon Chouinard fikk mye oppmerksomhet da han donerte hele Patagonias overskudd til veldedighet. Patagonia har også tatt - litt indiskret - et nokså klart standpunkt til USAs ekspresident Donald Trump.

68 prosent av all materialene Patagonia bruker i bekledning skal være resirkulerte. Stormstride er en trelags skalljakke, laget i 54 prosent resirkulert nylon. Den skal ha miljøvennlig impregnering, og produksjonen er fairtrade-godkjent, som skal sikre at de ansatte på fabrikken i Vietnam har ålreite arbeidsforhold.

Vi har også testet Stormstride-buksen. Les testen her!

KJØRING: Stormstride er gjennomtenkt og rimelig. Dette er fra en testtur i Grindelwald i Sveits. Foto: Ole-Jørgen Lian
KJØRING: Stormstride er gjennomtenkt og rimelig. Dette er fra en testtur i Grindelwald i Sveits. Foto: Ole-Jørgen Lian

Jakka har stramming i livet, med strikk og snorlåser skjult på innsiden. Den har ikke snølås. Stormstride har en innerlomme på hver side - den til venstre er åpen og den på høyre er mindre, og kan lukkes med glidelås. I tillegg har jakken brystlomme på hver side og lufting under armene. Ermene kan strammes med borrelås.

Hetta har avstiving foran, og enhåndsstramming midt på baksiden. Denne løses med knapper (en på hver side) skjult inne i hetten, like ved halsen.

Vekten er litt høy sammenlignet med en del andre topptur-dedikerte skijakker.

I bruk

Førsteinntrykket av Patagonia Stormstride er at jakka er temmelig amerikansk. Det betyr at passformen er romslig - undertegnede på 175 cm og 80 kilo er vanligvis mellom M og L i størrelse, men denne jakka oppleves som ganske stor.

Ellers er det ikke annet enn å bøye seg i støvet for Stormstride. Første testtur gikk i en nokså heftig snøstorm, og værbeskyttelsen i Patagonias 50 prosent-resirkulerte membran er ypperlig. Samtidig er pusteegenskapene veldig gode, av jakkene vi har testet uten dyrere og mindre miljøvennlige Gore-tex membran er denne klart best. Patagonias skallmateriale er betydelig rimeligere, men vi opplever den som like god som Gore-tex Active både hva pusteevne og værbeskyttelse og vanntetthet angår.

TESTING: På testtur på Grand Montets i Chamonix med Patagonia Stormstride. Foto: Siv-Elin Skogen
TESTING: På testtur på Grand Montets i Chamonix med Patagonia Stormstride. Foto: Siv-Elin Skogen

Samtidig har Patagonia tort å kutte ut en del overflødige funksjoner, men samtidig beholde de viktige. Snøskjørt savnes ikke på ei jakke om uansett brukes sammen med sekk. Lommene er akkurat der de skal være, de har riktig størrelse og  glidelåsene er enkle å bruke. Det samme er hetten, som går fint over hjelmen og holder seg rolig i sterk vind.

Jakkens utseende er en smakssak, men designet er cleant, og oppleves som tidløst. Også slitestyrken virker bra - etter en måneds tid med intens testing på topptur og i skiheis framstår jakka fortsatt som ny.

Patagonia Stormstride er rett og slett en fantastisk skijakke til en ålreit pris.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Rimelig

Overraskende bra membran - puster godt og gir god værbeskyttesle

Velfungerende og gjennomtenkte detaljer

Slitesterk

Fint design

MINUS

Stor i størrelsen

Noen vil kanskje savne visse detaljer

Test av Stellar Free Shell jacket 2.0

Stellar Free Shell jacket 2.0 er ei veldig vellykka frikjøringsjakke som egner seg ypperlig for deg som først og fremst forserer motbakker med skiheis

Stellar Free Shell jacket 2.0. Foto: Espen Rogne
Stellar Free Shell jacket 2.0. Foto: Espen Rogne
Stellar Free Shell jacket 2.0

731 gram (str. L)

5 495 kroner

stellarequipment.com

skala
9/10

Versjon to av svenske Stellars frikjøringsjakke er laget i resirkulert nylon med Dermizax-membran som skal gi både pusteegenskaper og vanntetthet. Materialet er blant det som er endret fra første utgave, men også noen tekniske detaljer + den nokså romslige passformen er ny.

Jakken har stramming med strikk i livet, og snølås. Den har to brystlommer, innerlomme på venstre side og lufting under armene, samt heiskortlomme på venstre hånd.

Både strammingen i ermene og stramming av hetta gjøres med borrelås. Det er for øvrig integrert Recco-brikke plassert ved nakken. Hetta kan også strammes med strikk, som er plassert på hver side av halsen, og har «utløserknapp» like under ørene. Det er også tynn fleece ved halsen.

Vekten på jakken er relativt høy.

I bruk

Alle skiklærne som er testet på friflyt.no er brukt på både frikjøring og toppturer, og den første testturen med Stellars oppdaterte Free-serie var en topptur i godvær. Den avslørte fort at dette er kompromissløse frikjøringsklær. 

Pusteegenskapene til Dermizax-membranen er nemlig ikke kjempegod, og kombinert med litt baggy passform og kraftig materiale som gir høy vekt føler man seg ikke som en reser i motbakkene med denne jakka.
Men: Bevegeligheten, værbeskyttelsen og slitestyrken denne jakken leverer er intet mindre enn fantastisk bra - særlig prisen tatt i betraktning.

For frikjøringsdager i skiheis er jakken rett og slett strålende. Særlig hetta er god - den passer ypperlig over hjelmen, samtidig som den gir god sikt og bevegelighet. Da været dro seg til under testing på Strandafjellet skisenter var det uvanlig deilig å pakke seg inn i hetta og kose seg med pudder og snøvær.

Brystlommene fungerer upåklagelig; de er smart plassert og enkle å bruke med votter på. Hoftelommer savner vi sjelden, og i hvert fall ikke med denne jakken.

Stellar skal ha honnør for å lage ei kompromissløs og solid frikjøringsjakke som ikke koster skjorta.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

God pris

Romslig passform som er kul og gir god bevegelighet

Strålende hette

Smarte detaljer

Super værbeskyttelse

Slitesterk

MINUS

Ikke best pusteegenskasper

Litt tung

Test av Norrøna Lyngen Active jakke

Norrøna Lyngen Active jakke er en ny modell som egner svært godt for deg som vil ha ei dedikert jakke til toppturer – men den er ikke allsidig nok til å være din eneste skijakke.

Vi har testet den nye toppturjakka Norrøna Lyngen Active. Foto: Siv-Elin Skogen
Vi har testet den nye toppturjakka Norrøna Lyngen Active. Foto: Siv-Elin Skogen
Norrøna Lyngen Active

316 gram (str. L)

5 999 kroner

norrona.com

skala
8/10

Norske Norrønas Lyngen-serie er temmelig velkjent – og populær - blant vi som liker å gå topptur. Men denne jakka er ny for sesongen, og har en del designelementer som er nye.

For det første er vekten lav (den veier 1/3 av Klättermusen Brage 2.0!). Det skyldes (blant annet) utstrakt bruk av den svært lette Gore-Tex varianten Shakedry, som i praksis er enlags-membran. Gore-Tex materialet er bare laminert til ett beskyttende lag på den ene siden, noe som skal gi mye bedre pusteevne siden det ikke er tre lag svetten skal gjennom. Baksiden er at materialet er skjørt og tåler lite slitasje. Shakedry brukes mye i løpejakker, og da med en anbefaling om å ikke bruke sekk, siden sekken sliter på materialet i jakken.

Norrøna Lyngen Active-jakka fikk kjørt seg på testturen julaften 2022. Foto: Siv-Elin Skogen
Norrøna Lyngen Active-jakka fikk kjørt seg på testturen julaften 2022. Foto: Siv-Elin Skogen

Men Norrøna har begrenset bruken av Shakedry til forsiden og under armene på Lyngen Active-jakken. Dermed slipper de å advare noen mot å bruke sekk. Resten av jakken har Gore-Tex Active membran, som er trelags og mer slitesterk, men fortsatt blant de lettere variantene av Gore-Tex.

Videre har jakken dobbel glidelås foran. Den ene lukker jakken på vanlig måte, men den andre lukker jakken men beholder en 25 millimeter bred og 50,5 centimeter lang åpning langs hele framsiden med mesh. Dermed gir den lufteåpning langs hele glidelåsen.

I tillegg har jakken to brystlommer, en liten innerlomme, justerbar hette som skal passe med hjelm og borrelåsstramming i ermene.

I bruk

Norrøna Lyngen Active oppleves umiddelbart som skikkelig lett og luftig – den inspirerer til å lange ut i motbakkene med.

Pusteevnen er uvanlig god, særlig på områdene med Shakedry-membran. Man skal ikke gå veldig lenge før det blinker i fuktighet på utsiden av jakken. Men samtidig er det ikke 100 prosent innlysende at luftesystemet med åpning langs glidelåsen foran er bedre enn den mer tradisjonelle løsningen med lufteåpninger under armene. Åpning foran gir mindre grad av gjennomtrekk siden det bare er en åpning, og den krøller seg under sekkestroppene, slik at effekten reduseres. Man må også løsne hofte- og brystreim på sekken for å åpne – i motsetning til lufting under armene.

Jakken er også litt stiv ved haka og det er klart at den nokså tynne membranen ikke kan konkurrere med kraftigere utgaver hva slitestyrke og værbeskyttelse angår.

Likevel er Norrøna Lyngen Active et strålende valg hvis du vet hva du er ute etter; nemlig ei dedikert toppturjakke for enten raske treningsturer eller lengre turer i stabilt godvær på våren. I motbakkene er jakken blant de mest komfortable skalljakkene vi noen gang har testet.

Hetten fungerer veldig bra, og er overraskende enkel å juster med hansker på, selv om snorlåsen er ganske liten. Brystlommene er smart plassert med fin funksjon.

Nye Norrøna Lyngen Active er et strålende valg for toppturisten som allerede har ei kraftigere jakke til uværsdagene.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Ekstremt lett

God hette

Veldig god gjennomlufting

Fine brystlommer

God passform

MINUS

Veldig spesialisert

Ikke særlig slitesterk

Litt stiv mot haka

Gir lite varme og moderat værbeskyttelse

Mangler lufting under armene – luftefunksjonen foran krøller seg og krever at sekkereimene åpnes for å tas i bruk

Test av Arc'teryx Sabre anorakk

Er du ute etter en slitesterk og stilig fjell-anorakk kan Arc'teryx Sabre være et veldig bra valg. Men du må bla opp betydelig mer enn hva den røde, klassiske bomullsanorakken koster.

Vi har testet Arc´teryx Sabre anorakk. Foto: Erlend Wassdahl Meirik
Vi har testet Arc´teryx Sabre anorakk. Foto: Erlend Wassdahl Meirik
Arc'teryx Sabre

649 gram (str. M)

7 399 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Sabre er et produktnavn som klinger godt i ørene til mange Arc'teryx-fans. Dette er det kanadiske merkets toppmodeller for frikjøring. Sabre er laget med trelags Gore-Tex membran, og fins i både anorakk og jakke-versjon (med lik pris).

Anorakken har elastisk snøskjørt og stramming i livet med strikk. På høyre side er en lang glidelås som går fra oppunder høyre arm og helt ned til hofta, slik at anorakken kan åpner helt opp. På venstre side er det vanlig lufteåpning under armen. 

Midt på magen er ei stor lomme med inngang fra begge sider, og på høyre siden inni lomma er en lite elastisk lomme for på holde fast mobiltelefon.

Anorakken har borrelås på ermene (uten håndgamasjer), forsterkninger på skuldrene, justerbar hette og glidelås i halsen. På venstre overarm er det heiskortlomme, og anorakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Typisk nok for Arc'teryx har Sabre-anorakken et veldig stilrent design, uten å være overlesset med unødige detaljer. Siden den er en anorakk er den mer knotete å ta på enn ei jakke, men den store åpningen på høyre side gjør det relativt greit, selv om det går fint også uten.

Fordelene er åpenbare; anorakken har ingen glidelås foran som kan bli ødelagt, og dermed er driftssikkerheten bedre. Også komforten – særlig når man bærer sekk – øker uten glidelås foran.

Toppen av den korte glidelåsen foran er litt skarp mot haka, og glidelåsen kunne kanskje gått litt lenger ned for å gjøre den greiere å jobbe med sender/ mottaker plassert i sele på brystet.

Ellers er den store lomma foran veldig kjekk, og den lille lomma inni fikserer mobiltelefon eller annen innhold godt slik at man ungår følelsen av på ha en svær pose som slenger på magen.

Hetta går fint over hjelm, og kan strammes slik at den sitter veldig godt. Strikkene og snorlåsene er riktignok litt små og knotete å bruke med hansker eller votter, men man blir fort vant.

Arc'teryx Sabre anorakk vil være et ypperlig valg for deg som vil ha en lekker, slitesterk, driftssikker og litt kostbar skall-anorakk med enkelt og veldig funksjonelt design.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Stilig design – har få men riktige detaljer

Slitesterk

Driftssikker

Hetta har god passform både med og uten hjelm

Komfortabel

MINUS

Dyr

Litt ukomfortabel i halsen

Hetta kunne vært enklere å betjene med hansker på

Test av Elevenate Bec de Rosses jakke

Elevenate Bec de Rosses er ei allsidig, vellaget og slitesterk jakke til både topptur og frikjøring som du vil ha lenge – men så koster den også temmelig mye.

Vi har testet Elevenate Bec de Rosses jakke. Foto: Siv-Elin Skogen
Vi har testet Elevenate Bec de Rosses jakke. Foto: Siv-Elin Skogen
Elevenate Bec de Rosses

697 gram (str. L)

8 500 kroner

elevenate.com

skala
8/10

Svenske Elevenate designer utstyr i Åre, og modellene kalt Bec de Rosses (ja, oppkalt etter det legendariske fjellet i Verbier) har i mange år vært merkets toppmodeller for allsidig frikjøring.

Jakken har trelags Gore-Tex Hardshell membran, som skal være den mest slitesterke varianten av det vanntette, vindtette og pustende materialet.

Jakken har stramming i livet med strikk, avtakbar og elastisk snølås og borrelås i ermene (men ikke håndgamasjer). Den har innerlomme, to hoftelommer, en brystlomme og heiskortlomme på høyre overarm. Under armene er det lufteåpninger.

Videre har jakken justerbar hette, og forsterkning på skuldrene og over hetten.

I bruk

Bec de Rosses-jakken har mange og velprøvde detaljer – lite av dette føles nytt og revolusjonerende, men det fungerer godt. Elevenate har lyktes i å bruke de riktige og mest velprøvde løsningene.

Jakken fungerer overraskende godt på topptur – værbeskyttelsen er veldig bra, men den puster også godt til å være såpass solid. Hetta har små snorlåser som er litt kinkige å betjene, men når jobben først er gjort fungerer hetten usedvanlig bra, både med og uten hjelm. Selv i sterk vind følger den hodets bevegelser, blafrer minimalt og stjeler lite utsikt.

Kanskje kunne den temmelig kostbare jakken blitt litt rimeligere med noen færre lommer, og den ville muligens vært mer tidløs uten fargerike detaljer på hemper og glidelåser, men likevel er Elevenate Bec de Rosses ei veldig allsidig og slitesterk skijakke du vil ha i lang tid.

Elevenate Bec de Rosses er et fint valg for skientusiasten som vil ha samme, slitesterke jakke til alt – og er villig til å åpne lommeboka.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Veldig god hette

Velprøvde detaljer

Komfortabel

Strålende værbeskyttelse

Bra pusteevne

Slitesterk

MINUS

Dyr

Litt små snorlåser på hetten

Litt stivt materiale

Test av Klättermusen Allsvinn jakke

Klättermusen Allsvinn er ei allsidig skijakke som fungerer fint til både frikjøring og topptur – og gir bra miljø-image på kjøpet

Vi har testet Klättermusen Allsvinn. Foto: Siv-Elin Skogen
Vi har testet Klättermusen Allsvinn. Foto: Siv-Elin Skogen
Klättermusen Allsvinn

680 gram (str. L)

6 599 kroner

klattermusen.com

skala
8/10

Svenske Klättermusen har en nokså stor kolleksjon skiklær, og felles for alle er nokså stort fokus på bærekraft og miljøvennlige materialer.

Allsvinn-jakken er beregnet på allsidig skibruk, og den har Klättermusens egen Cutan-membran, som skal være vanntett, vindtett og pustende. Membranen er delvis laget av biomasse, og inneholder ikke fluorkarboner (slik Gore-Tex gjør).

Fra testtur på Nordmøre i slutten av desember. Foto: Siv-Elin Skogen
Fra testtur på Nordmøre i slutten av desember. Foto: Siv-Elin Skogen

Allsvinn-jakken har stramming i livet med strikk, snøskjørt, nettinglomme på innsiden og lufting under ermene. Glidelåsen foran har klaff som festes med en knapp nederst og to ved halsen. Der er det ellers fleece for komfort mot haka, og slidelåsen er skråstilt i toppen. Jakka har brystlomme på venstre side, med åpning innenfor klaffen – en svart trekant markerer hvor lomma er.

Ermene strammes med et bånd som låses med en metallspenne – et system som også brukes på stegjern. Det er fleece på innsiden av ermene. Hetten er justerbar, og det er forsterkninger på skuldrene. Jakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Det er alltid spennende å teste hvordan alternativer til Gore-Tex fungerer – særlig når de fremstilles som såpass bærekraftige som Klättermusen gjør med sine skijakker.

Og Allsvinn fungerer godt – den er veldig myk og behagelig samtidig som stoffet er slitesterkt. Værbeskyttelsen er veldig bra, men pusteevnen når ikke opp til jakker med det mindre miljøvennlige membranen Gore-Tex – selv om jakken absolutt puster.

Halsen er litt uvant konstruert – den skrå glidelåsen har kanskje ikke så mye for seg, men at den stopper såpass lavt ned har litt betydning; Jakka er komfortabel i halsen, men den slipper også inn mer vind enn jakker med glidelås som går høyere.

Hetten fungerer veldig godt, og snorlåsen for stramming er større og enklere å betjene enn hos mange av konkurrentene.

Den uvanlige strammingen i ermene føles derimot unødig komplisert – her ville nok helt vanlig borrelås vært både enklere i bruk og rimeligere. 

Klättermusen Allsvinn er ei allsidig skijakke som ikke koster skjorta og imponerer med nokså bærekraftige materialer. 

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

God hette

God værbeskyttelse

Slitesterk

Myk og komfortabel

MINUS

Ikke best pusteegenskaper

Unødig komplisert stramming på ermene

Litt åpen i halsen

Test av Klättermusen Skirner jakke

Klättermusen Skirner er mindre teknisk enn en del konkurrenter, men likevel et mykt og komfortabelt alternativ til toppturene.

Vi har testa Klättermusen Skirner. Foto: Siv-Elin Skogen
Vi har testa Klättermusen Skirner. Foto: Siv-Elin Skogen
Klättermusen Skirner

707 gram (str. L)

6 599 kroner

klattermusen.com

skala
7/10

Svenske Klättermusen har en nokså stor kolleksjon skiklær, og felles for alle er nokså stort fokus på bærekraft og miljøvennlige materialer.

Skirner-jakken er en litt tyngre og noe mindre teknisk versjon av Allsvinn (med samme pris), men også denne er beregnet på allsidig skibruk, og den har Klättermusens egen Cutan-membran, som skal være vanntett, vindtett og pustende. Membranen er delvis laget av biomasse, og inneholder ikke fluorkarboner (som Gore-Tex gjør).

Skirner har lufting under ermene og stramming i livet med strikk, men ikke snøskjørt eller innerlomme. Glidelåsen foran har klaff som festes med en knapp nederst og to ved halsen. Der er det ellers fleece for komfort mot haka, og slidelåsen er skråstilt i toppen. Jakka har to brystlommer på utsiden og to skråstilte hoftelommer. Sistnevnte lukkes med glidelås og en klaff med trykknapp.

Ermene strammes med et bånd som låses med en metallspenne – et system som også brukes på stegjern. Det er fleece på innsiden av ermene. Hetten er justerbar, og det er forsterkninger på skuldrene. På høyre bryst har jakken fem løkker til pynt og den har integrert Recco-brikke.

I bruk

At Klättermusen Skirner er hakket mindre teknisk enn den fine Allsvinn-modellen merkes fort på manglende snøskjørt og pynteløkker på brystet (som ikke har noen funksjon). Jakken har veldig fin finish, men for en skikjører vil nok Allsvinn til samme pris være mer aktuell.

Skirner er likevel ei god jakke på både topptur og frikjøring. Den er veldig myk og behagelig, og værbeskyttelsen helt ok. Pusteevnen er riktignok ikke på topp, men den er uansett ganske sammenlignbar med Allsvinn i så henseende.

Både hetten og de forskjellige glidelåsene fungerer fint, og det er kjekt med mange lommer – alle fire er store nok til skifeller, slik at du kan være kjapp når du bytter fra opp- til nedover modus. Men akkurat som på de andre jakkene fra Klättermusen opplever vi de litt kompliserte strammingene ved ermene som unødig kronglete.

Også hoftelommene kunne vært enklere – både glidelås, klaff og knapp er i meste laget for å lukke lomma.

Klättermusen Skirner er toppturjakka for deg som vil ha mange lommer og god komfort.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk og komfortabel

Slitesterk

Mange og store lommer

God hette

MINUS

Noen detaljer er unødig kronglete å betjene

Ikke så god pusteevne

Allsvinn fra samme merk er ei bedre jakke til lik pris

Test av Klättermusen Brage 2.0 skijakke

Klättermusen Brage 2.0 er ei blytung og slitesterk jakke med litt spesielt utseende og fantastisk hette. Denne jakka har du lenge.

Vi har testet skijakken Klättermusen Brage 2.0. Foto: Siv-Elin Skogen
Vi har testet skijakken Klättermusen Brage 2.0. Foto: Siv-Elin Skogen
Klättermusen Brage 2.0

912 gram (str. L)

7 499 kroner

klattermusen.com

skala
8/10

Svenske Klättermusen har en nokså stor kolleksjon skiklær, og felles for alle er nokså stort fokus på bærekraft og miljøvennlige materialer.

Viktig for nettopp bærekraft er slitestyrke, og den tyngste jakken vi noen gang har testet er helt klart ment å imponere her.

Brage 2.0 er laget med Klättermusens egen Oculus Cutan-membran, som er laget i resirkulert polyester. Membranen skal være vindtett, vanntett og pustende.

Brage 2.0 har stramming med strikk i livet, avtakbart snøskjørt, innerlomme i netting og lufting under armene, med glidelås dekket av en klaff.

Glidelåsen foran er også dekket av en klaff, som låses med en knapp ved hoften og en nederst pluss en metallspenne ved halsen. Jakka har brystlomme som åpner innom klaffen, og er markert med en svart trekant. Glidelåsen er skrå ved halsen, hvor det også er fleece på innsiden.

Ermene strammes med et bånd som låses med en metallspenne – et system som også brukes på stegjern. Det er fleece på innsiden av ermene. Hetten er justerbar, og det er forsterkninger på skuldrene, ermene og ved hoften. Jakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Det er vanskelig å unngå at førsteinntrykket av Brage 2.0 jakken preges av vekten – dette er nesten en kilo skijakke. Også det litt uvanlige utseendet preger førsteinntrykket – forsterkningene på skuldrene, ermene og ved hoften har en slags kunstig patina som er litt uvanlig på skijakker.

Men jakken er myk og komfortabel, glidelåsene er smoothe, værbeskyttelsen er svært god og slitestyrken er best i klassen. Det er ingen tvil om at tunge Brage 2.0 er ei jakke du kan ha veldig lenge.

Også hetta imponerer veldig. Den kan tas på uten åpne halsen (uten hjelm vel og merke) og sitter som støpt. Man ser riktignok hetta i synsfeltet hele tiden, men den blafrer knapt nok i vinden, er helt rolig og følger hodets bevegelser veldig bra. Dette er ikke bare fordi hetta er godt konstruert, men også fordi glidelåsen ikke går veldig høyt i halsen. Dermed slipper den inn mer vind enn en del andre jakker, men er også ganske komfortabel.

Selv om Oculus Cutan-membranen gir god værbeskyttelse, er ikke pusteevnen like god som Gore-tex. Jakken har også noen rare detaljer som føles unødige – klaffen over glidelåsen har tre festepunkter, noe som gjør at den ikke hjelper noe særlig hvis glidelåsen ryker. Spenna ved halsen er dessuten kronglete å bruke. Det er også den litt kompliserte strammingen i ermene.

Den kunstige patinaen på skuldrene, ved hofta og på ermene gir et litt spesielt utseende, men det vurderer vi ikke i testen.

Klättermusen Brage 2.0 er et perfekt valg for deg som skal ut i mye skitvær og ikke har tenkt å kjøpe enda ei jakke de neste 20 årene.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Enorm slitestyrke

Fantastisk hette

Gode glidelåser

Komfortabel

MINUS

Tung

Ikke best pusteevne

Noen rare detaljer

Nokså dyr

Test av Helly Hansen Ridge Infinity shell jakke

Den rimelige jakken Helly Hansen Ridge Infinity er oppdatert med bedre passform og er et fint valg for deg som først og fremt tar skiheis.

Vi har testet Helly Hansen Ridge Infinity shell jakke. Foto: Siv-Elin Skogen
Vi har testet Helly Hansen Ridge Infinity shell jakke. Foto: Siv-Elin Skogen
Helly Hansen Ridge Infinity shell

750 gram (str. L)

6 499 kroner

hellyhansen.com

skala
7/10

Ridge Infinity fra Helly Hansen har fått noen endringer denne sesongen, blant annet med en miks av Hellys nye Lifa Infinity-membran, kombinert med den mer velkjente Helly Tech – Helly Hansens egen vanntette, vindtette og pustende membran. Omtrent halvparten av materialet i Lifa Infinity skal være resirkulert.

Jakken har stramming i livet med strikk, elastiske snøskjørt og to innerlommer – en med glidelås og en større med netting. Ermene har håndgamasjer og borrelåsstramming.

På utsiden har Ridge Infinity to hoftelommer med horisontal åpning, som igjen har glidelås med klaff utenpå. Jakken har også heiskortlomme, en brystlomme på venstre side og lufteåpninger under armene.

Halsen har fleece på innsiden, og hetten er justerbar med strikk på baksiden. Jakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Førsteinntrykket av Helly Hansens nye modeller veldig bra – passformen er endre til det merkbart bedre sammenlignet med tidligere modeller. Både komfort og bevegelsesfrihet er god, og materialet mykt og behagelig, selv om jakken føles lit skarp mot haka – fleecelaget kunne godt vært litt tykkere.

Den virker også solid, men så er den også ganske tung. Hetten går fint over hjelm, selv om også Helly Hansen har små snorlåser som er litt kinkige å betjene med hansker på.

Værbeskyttelsen er bra, men pusteevnen er ikke like god som på jakker med Gore-Tex membran – det er den største praktiske forskjellen sammenlignet med dyrere jakker med Gore-Tex.

Klaffene på lommene virker også litt overflødige, og de horisontale lommene passer ikke så godt sammen med hoftereima på sekken. Også heiskortlomma er irriterende trang.

Helly Hansen Ridge Infinity er ei god og ganske rimelig jakke som er best egnet for skikjørere som tar heis til topps – gjerne i litt kjipt vær.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Solid

God værbeskyttelse

OK hette

OK pris

MINUS

Litt ubehagelig i halsen

Ikke den beste pusteevnen

Lommene kunne vært bedre

Tung

Test av Rab Khroma Latok GTX jakke

Rab Khroma Latok GTX er ei solid, gjennomtenkt og allsidig skijakke som er godt egnet til vinterens deilige uværsdager utenfor skisentrenes løyper.

Rab Khroma Latok GTX
Rab Khroma Latok GTX
Rab Khroma Latok GTX

596 gram (str. M)

6 999 kroner

rab.equipment

skala
9/10

Khroma Latok er nytt tilskudd til engelske Rabs Khroma-serie denne sesongen. Jakken har Gore-Tex Pro - den mest slitesterke og vanntette membranen fra Gore-Tex. Membranen er laminert til yttermateriale i polyamid (Nylon).

Jakken har hette med avstivet kant, og hetten kan strammes bak og på sidene av haka. Tynn fleece er laminert foran hakepartiet for komfort. Jakken har lufting under armene, tre lommer på brystet og heiskortlomme på venstre overarm – alle med vanntett glidelås. Det er også to innerlommer, den på venstre side har glidelås. Snøskjørtet er avtakbart og jakken har stramming i livet. I ermene er det håndgamasjer og borrelåsstramming.

Alle glidelåser har store hemper, og nederst ved den kraftige glidelåsen foran er det en trykknapp.

I BRUK

Khroma Latok oppleves som solid og gjennomtenkt. Det er riktignok ikke så store forskjeller mellom merkenes forskjellige modeller i kategorien kraftig og solid skalljakke, og denne nye modellen treffer godt på det man kan forvente i klassen. Prisen er ganske ålreit sammenlignet med en del andre jakker med samme membran.

Jakken har fin passform, og hetten samarbeider godt med hjelm – selv om det blir litt trangt foran haka. Hetten er enkel å stramme med strikken bak, men det er merkbart mer knot å bruke strammingen på hver side av halsen. Fleecepanelet på haka er behagelig.

Ellers er alle glidelåser enkle å bruke, og den kraftige glidelåsen foran er solid. Trykknappen nederst føles overflødig, men det er ikke noe stort minus.

Lommene er smart plassert med tanke på å bruke sekk, og de ganske tighte håndgamasjene er behagelige og krøller seg ikke inni hanskene.

Rab Khroma Latok er et supert valg for frikjørere og de fleste andre som vil ha ei solid og allsidig skijakke mer enn et rendyrka plagg for topptur. 

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Solid

Relativt lett

Gjennomtenkt passform

Enkel i bruk

Mange og fine lommer

Smarte håndgamasjer

MINUS

Litt trang i halsen når hetta er på

Test av Rab Khroma Kinetic jakke

Rab Khroma Kinetic er ei fin og litt uvanlig toppturjakke, som er spesielt godt egnet for godværs-toppturisten.

Rab Khroma Kinetic
Rab Khroma Kinetic
Rab Khroma Kinetic

509 gram (str. M)

3 999 kroner

rab.equipment

skala
7/10

Khroma Kinetic er ny modell fra engelske Rab. Jakka er laget i stretchmateriale, og først og fremst beregnet på toppturer.

Khroma Kinetic er relativt lett i vekt, og laget med Rabs egen Proflex-membran som skal være både pustende og vanntett. Membranen er laget i det gummiaktige materialet polyerutan, og den er laminert til ytterstoff i polyamid (Nylon), som på framsiden av jakken er mikset med elastan.

Khroma Kinetic har hette med avstivet brem og stramming på baksiden Sistnevnte kan også slakkes med en knapp på hver side av haka. Knappen er festet inne i jakken. Hakepartiet har fleecepaneler for komfort.

Jakken har heiskortlomme på venstre overarm og to store brystlommer. Begge har mesh på innsiden, som gjør at de kan åpnes for å øke luftgjennomstrømningen (jakken har ikke lufting under armene). På høyre side er en innerlomme uten lukking, og innsiden av venstre lomme har en ekstra, mindre lomme som kan lukkes med glidelås. Livet kan strammes med innsydd strikk, og ermene har borrelås.

I BRUK

Khroma Kinetic er en lit spesiell jakke – den føles som en slags blanding av skalljakke og softshell. Den er tynn som en trelags skalljakke, men samtidig myk som softshell. Dermed blir den temmelig komfortabel, og gir veldig god bevegelighet. 

Hetten fungerer veldig godt sammen med hjelm, og føles romslig foran munnen og haka selv om den sitter stabilt. Det er litt vanskelig å få tak i strammingen med hansker på. 

Lommene er fint plassert og gjør jobben greit, men for at de skal kunne være åpne uten at innholdet ramler ut – siden de også fungerer som lufteåpning – blir de veldig dype. Faktisk så dype at det man har i lommene kommer litt i veien for hoftebeltet på sekken, og blir slengende rundt. Den lille lomma inni venstre brystlomme kan bøte litt på dette.

Ellers har jakken ålreite detaljer og er relativt enkel i bruk, Knappen nederst på glidelåsen foran føles overflødig.

Værbeskyttelsen er ok, men ikke i nærheten av den dyrere jakken Khroma Latok med Gore-Tex Pro membran. Pusteevnen til Kinetic er helt grei, men verken vann- eller vindtetthet er like bra som på jakker med dyrere membran.

Rab Khroma Kinetic er ei myk og komfortabel toppturjakke som er best egnet for deg som først og fremst går skitur på godværsdagene.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk og komfortabel

Fin hette

Nokså lett

Rimelig

MINUS

Ikke veldig god værbeskyttelse

Litt knotete stramming

Sammenslåing av lommer og lufteåpninger ikke optimal

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket

Er du vant til å kombinere skalljakke med en syntetisk isloasjons-jakke, får du alt i ett med denne myke, varme og ikke alt for tunge Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80.

LOFOTEN: Norrønas allsidige dynejakke med romslig passform og mange fine detaljer. Foto: Erlend Sande
LOFOTEN: Norrønas allsidige dynejakke med romslig passform og mange fine detaljer. Foto: Erlend Sande
Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket

Stoff og membran: 2-lags Gore-Tex 

Isolasjon: PrimaLoft Bio

Lommer: To stikklommer foran, heiskortlomme, brystlomme, innerlomme,  nettinglomme på innsiden 

Glidelås: Enveis

Hette: Dobbel stramming bak og to utvendige i hals

Lufting: Under armene

Størrelse: Romslig

Vekt: 962 gram (M

Pris: 6 499 kroner

skala
8/10

Lofoten-serien har vært en fantastisk suksess for Norrøna. Klærne kom på markedet  i 2007 og satte den norske produsenten på verdenskartet for alvor, Selv om utgangspunktet er skallklær i trelags goretex, har serien lenge inkludert forede jakker. 

Årets Lofoten-kolleksjon inneholder to forede jakker, og den vi har fått til test er den varmeste av dem. Thermo 80 er oppgitt til 70 gram høyere vekt enn den vanlige Lofoten Insulated, og det sier noe om forskjell i varme. Den har tolags ytterstoff med goretex-membran og syntetisk isolasjon fra Primaloft. I tillegg til at det isolerer godt og er vannavstøtende, skal denne varianten av Primaloft være laget av resirkulerte materialer og 100 prosent nedbrytbart. 

Jakken har de fleste detaljer du kan ønske deg på en skijakke. Her er det både snøskjørt, heiskortlomme og pusseklut til briller i den ene brystlommen. Detaljen vi er minst fan av er kanskje håndleddsvarmerne i syntetisk materiale som du hendene gjennom når du tar på deg jakken. Vi kjenner folk som synes disse er så irriterende at de klipper dem bort. 

Lofoten-jakka har romslig passform og er svært behagelig på. Lett materiale gjør at den store jakken på ingen måte tynger. Passformen er litt posete og den vil definitivt fange luft om du liker å kjøre fort. I vår test kniver den med Norrøna Tamok om å være den varmeste. Her kan du droppe mellomlagsjakka og nøye deg med en ulltrøye under i de fleste tilfeller. Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket er en sterk kandidat som allround vinterjakke, så lenge du synes det er greit med snøskjørt og de nevnte håndleddsvarmerne. 

Den er også aktuell som toppturplagg, hvis du vil ha en tynn og enkel jakke mot vinden i motbakkene, for så å  ta på deg denne isolerte og vanntette når du har pause, kjører ned eller generelt trenger mer beskyttelse. 

Den tykkeste Lofoten-jakka kan fort bli din favoritt. 

VURDERING
Varme
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Hette
Tekniske løsninger
Allsidighet
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Varm og god, Praktiske detaljer

MINUS

Litt posete passform, Mansjetter på ermene

Test av Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket

Norrøna Lyngen Gore-Tex er ei veldig god skalljakke for topptur siden den er svært lett og myk, men ikke like robust som noen konkurrenter.

Vi har testet Norrøna Lyngen Gore-Tex
Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket
Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket

375 gram (str. M)

4 999 kroner

norrona.com

skala
9/10

Lyngen er Norrønas velkjente toppturserie, og denne jakka er ei lett og myk skalljakke med Gore-tex Active membran og resirkulert ytterstoff i nylon. Den er hakket mindre robust enn Gore-Tex Pro, men også mykere med bedre pusteevne.

Jakken har justerbar hette, lufting under armene og stramming med strikk i livet. Den har ikke snøskjørt, og ermene justeres med borrelås. Her er for øvrig også håndgamasjer. Jakken har to brystlommer, og en tredje lufteåpning foran på høyre bryst.

I bruk

Norrøna Lyngen Gore-Tex er ei svært lett og myk skalljakke med gjennomtenkte detaljer. Luftingen under armene er enkle å bruke, men lufteåpningen foran kommer litt under sekkestroppene – likevel gjør også den en fin jobb med å ventilere ut varme.

Hetta går fint over hjelmen og er enkel å stramme, og fleecen på haka gir komfort. Jakken har litt baggy passform, men den gir god bevegelighet. Værbeskyttelsen er fin, selv om kraftigere skalljakker gir litt mer vindtetthet og varme.

Noen vil kanskje savne snøskjørt, men vi opplever ikke det som noe stort problem. Borrelåsstrammingen på håndleddene kunne vært litt større og dermed lettere å håndtere med hansker på.

Hvis du er ute etter ei skalljakke for toppturer skal det mye til for at Norrøna Lyngen Gore-Tex blir feil – denne jakken gjør en utmerket jobb på toppturen.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Svært myk

Lett

Gjennomtenkte detaljer

Komfortabel passform

MINUS

Ikke like slitesterk som en del konkurrenter

Kunne hatt bedre værbeskyttelse

Test av Bergans Senja Hybrid Softshell Jacket

Bergans´ nye softshelljakke for topptur er rett og slett mye og bra jakke for pengene – denne konkurrerer lett med langt dyrere alternativer.

Vi har testet Bergans Senja Hybrid Softshell
Bergans Senja Hybrid Softshell Jacket
Bergans Senja Hybrid Softshell

515 gram (str. M)

3 000 kroner

bergans.no

skala
8/10

Senja er en stor serie toppturklær fra norske Bergans. Softshelljakken er ny modell, og den er laget med forskjellige softshellmaterialer på forskjellige steder. 

Jakken har to store lommer på magen, to innerlommer – den ene med glidelås – og stramming i livet. Jakken har ikke snøskjørt. Ermene kan strammes med borrelås.

I bruk

Bergans Senja Hybrid Softshell er uvanlig myk og den har en litt baggy passform (mye større enn Arc´teryx Procline, selv om begge ble testet i samme størrelse). Jakken føles lett og puster godt, men veldig varm er den ikke, og vindbeskyttelsen er ikke like god som på noen av konkurrentene.

VI har testet Bergans softshelljakke
Posering på topptur med den fine softshelljakken fra Bergans. Foto: Siv-Elin Skogen

Passformen på hetten er veldig bra, men den er litt vanskelig å justere med hansker på. Selv om snøskjørt er standard på de fleste skijakker, savner vi det ikke på denne. Jakken er riktignok ikke innertier på en pudderdag i snøvær, men på toppturer med sekk klarer man seg fint uten snøskjørt, og Bergans Senja er utvilsomt ei super toppturjakke.    

De store lommene på magen er store og posete - innholdet blir hengende og slenge.

Bergans Senja Hybrid Softshell er veldig mye toppturjakke for pengene – den kan trygt anbefales til alle som er ute etter ei dedikert jakke til topptur uten å bruke alt for mye penger.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk og komfortabel

Puster godt

Enkel å bruke

God hette

Mye jakke for pengene

MINUS

Ikke best værbeskyttelse

Posete lommer

Vanskelig å justere hetten med hansker på

Test av Sweet Crusader Gore-tex Pro Jacket

Sweet Crusader Gore-tex Pro er kostbar, men også blant de beste skijakkene som fins, blant annet fordi den har robust membran men likevel er myk og komfortabel.

Vi har testet Crusader Gore-tex Pro skijakke
Crusader Gore-tex Pro
Sweet Crusader Gore-Tex Pro

643 gram (str. L)

7 499 kroner

sweetprotection.com

skala
9/10

Denne jakka er norske Sweets dyreste toppmodell, og selv om Crusader er et kjent navn fra merket med opphav i Trysil, er denne modellen oppdatert og ble lansert samme  med den litt rimeligere Crusader X.

Her får du Gore-Tex Pro membran sammen med lufting under armene som går nesten helt ned til hofta. Jakken har også to brystlommer, en mindre innerlomme og heiskortlomme på venstre arm.

Snøskjørtet kan tas av, jekken har håndgamasjer og ermene kan justeres med borrelåsklaffer. Hetter har enhåndsjustering på baksiden.

I bruk

Til å være en jakke med den robuste membranen Gore-Tex Pro er denne jakka usedvanlig myk. I kombinasjon med at jakken er godt formsydd gir det strålende komfort og bevegelighet. Samtidig er værbeskyttelsen svært god – når snøstormen herjer er Crusader noe av det beste du kan ha på.

Hetta fungerer godt og er enkel å justere med hansker på. Også de andre glidelåsene er enkle å bruke, og de store lufteåpningene under armene gjør jakken fin også når det er varmt. 

I sum har nok Crusader færre detaljer enn flere av konkurrentene, men den har likevel akkurat det du trenger, designet på måter som fungerer svært bra.

Syns du prisen er grei er vi fristet til å mene at Sweet Crusader Gore-Tex Pro er den ultimate skijakken. Denne er veldig bra til hva som helst, og vil være et godt valg for hvem som helst så lenge lommeboka er tykk nok.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk men robust

Gjennomtenkte detaljer

God passform

God hette

Bra værbeskyttelse

MINUS

Dyr

Test av Mammut La Liste Pro HS

Mammut lykkes svært godt i å kombinere slitestyrke, værbeskyttelse, lav vekt og mykematerialer i den dyre og svært allsidige skalljakken La Liste Pro HS. Jakken er testvinner og best i test.

Mammut La Liste Pro HS  test
Mammut La Liste Pro HS
FF_testvinner
Mammut La Liste Pro HS
  • Vekt: 747 gram

  • Pris: 7 999 kroner

  • Nett: mammut.com

skala
9/10

Man får nesten litt ekstra høye forventninger når man vet at dette er jakka superstjerna Jérémie Heitz bruker når han kjører styggfort ned livsfarlige linjer i Alpene.

La Liste pro HS er ei dyr jakke med mange detaljer men likevel relativt lav vekt. Den har Gore-Tex Pro membran med litt baggy passform.

Videre har jakken snøskjørt, håndgamasjer, lufting under armene, to innerlommer, to hoftelommer, to brystlommer i forskjellig størrelse og heiskortlomme. Hetten er justerbar, og i halsen – som har fleece på innsiden foran – er det ekstra glidelås for å åpne ytterligere. Dette er for øvrig videreutviklingen av Mammuts Alyeska-jakke.

Mammut lykkes med det meste med denne jakka – her får du slitestyrke og værbeskyttelse på nivå med Sweet Crusader og bevegelsesfrihet og komfort som overgår Rab Khroma.

Samtidig er jakka spekket med smarte og funksjonelle detaljer – hetta fungerer fint både med og uten hjelm, og glidelåsene er enkle å bruke med hanskene på. Lommene er smart plassert, og de brede borrelåsene på ermene er myke og samarbeider fint med lange hansker.

Det er svært lite å utsette på jakka til Jérémie Heitz, ut over at den er temmelig kostbar og ikke fins i særlig diskrete fargekombinasjoner.

Mammut La Liste er ei fantastisk skalljakke for både topptur og frikjøring – vår konklusjon er at du får det du betaler for med denne jakken.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Allsidig + Lett + Myk + Mange og veldig funksjonelle detaljer + Komfortabel + Slitesterk

MINUS

– Dyr – Fins ikke i ensfarget

Test av Sweet Crusader X Gore-tex Jacket

Den rimeligere Crusader-jakken fra norske Sweet er veldig bra til heisbasert frikjøring, blant annet fordi værbeskyttelsen er suveren, men den er ikke like fin til topptur.

Vi har testet Sweet Crusader X Gore-Tex
Sweet Crusader X Gore-Tex Jacket
Sweet Crusader X Gore-Tex

732 gram (str. M)

5 999 kroner

sweetprotection.com

skala
9/10

Crusader X er den rimeligere, tyngre og litt stivere versjon av Crusader Gore-Tex Pro. Men den har litt mindre avansert Gore-Tex membran noen andre detaljer; Crusader X har bare en brystlomme, men til gjengjeld to hoftelommer. Luftingen under armene er kortere enn på den dyrere storebroren, og heiskortlomma er plasser på overarmen.

Snøskjørtet er ikke avtakbart og hetten har litt annerledes justering på baksiden.

I bruk

Crusader X er mer myntet på frikjøring og mindre på topptur, og det merkes; selv i en størrelse mindre er den merkbart tyngre og stivere enn Crusader-versjonen med Gore-Tex Pro.

Men denne jakka gir enda bedre værbeskyttelse, fordi den er litt stivere og kraftigere. Passform og bevegelighet er likevel fin, for jakken er formsydd, og den føles myk, selv om den dyrere storebroren er mykere.

Hetta er bra og enkel å bruke, og går fint over hjelm. Også de andre funksjonene på jakken oppleves som gjennomtenkte og gjør en god jobb.

I kjipt vær og på de dypeste pudderdagene kan du stole blindt på robuste Sweet Crusader X, og skal du først og fremst ha den til heisbasert kjøring skal det mye til for at denne jakken blir feil.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Svært god værbeskyttelse

Slitesterk

God passform

Enkel i bruk

Gjennomtenkte detaljer

MINUS

Mangler noen detaljer for å briljere til topptur

Tung

Test av Arc'teryx Procline jacket

Arc'teryx Procline er ei nokså tettsittende softshelljakke som er best egna til topptur – og der er den veldig bra.

Vi har testet Arc´teryx Procline
Arc´teryx Procline Jacket
Arc´teryx Procline

702 gram (str. M)

4 499 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Procline er et kjent modellnavn fra kanadiske Arc'teryx, men jakka med dette navnet er ny. Dette er ei softshelljakke i vindtette, pustende og vannavstøtende (ikke vanntette) materialet Gore-Tex Infinium. 

Jakken har justerbar hette, hele tre innerlommer, ei brystlomme og to lommer like under brystet. Den har også lufting under armene og heiskortlomme på venstre arm. 

Det er justering med strikk i livet, ermene kan lukkes med borrelås og Procline har fast snøskjørt.

I bruk

Arc'teryx Procline er ei myk og komfortabel jakke med temmelig tettsittende passform. Den oppleves som solid og litt varm, men med gode pusteevner og ålreit værbeskyttelse. Hetta er veldig god, og sitter som støpt over hjelmen. Den er enkel å justere med hansker på.

Lommene er smart plasserte, og enkle å bruke. Det er også luftingen under armene, som er fin å åpne og lukke.

Snøskjørtet burde vært avtakbart på Procline – mange av dagene denne jakka ellers er perfekt er dager hvor snøskjørt ikke trengs. Litt romsligere passform kunne kanskje også vært kjekt.

Arc´teryx Procline er ei behagelig toppturjakke for deg som går topptur fra november til juni – denne funker uansett. Men det er lurt å prøve den før du kjøper.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk

Passe varm

Puster godt

Bra værbeskyttelse

Bra lommer

Bra hette

MINUS

Snøskjørt burde vært avtakbart

Trang passform

Test av Haglöfs Vassi GTX Pro Jacket

Haglöfs Vassi GTX Pro er den nyeste versjonen av klassikerjakka fra Haglöfs. Her får du ei solid jakke som fikser det meste, men først og fremst heisbasert frikjøring.

Vi har testet Haglöfs Vassi GTX Pro
Haglöfs Vassi GTX Pro
Haglöfs Vassi GTX Pro

680 gram (str. L)

7 000 kroner

haglofs.com

skala
8/10

Vassi er en klassiker fra svenske Haglöfs, men til denne vinteren ble serien relansert, og Pro-jakken har fått flere endringer. Dette er en kraftig jakke med den solide Gore-Tex Pro membranen. Vassi fins også i en versjon med lettere Gore-Tex og i en softshell-utgave.

Vassi GTX Pro har hette som kan justeres foran og bak, ventilert fleecepanel mot haken og lufteåpninger som starter foran armhulen og går ned mot hofta.

Jakka har to hoftelommer med horisontale glidelåser, to brystlommer og to innerlommer. I venstre brystlomme finner du pussefille for goggles. Vassi GTX har fast snøskjørt, stramming i livet og ermene kan lukkes med borrelås.

I bruk

Vassi GTX er ei solid jakke med romslig passform. Den er ålreit formsydd og hetta går fint over hjelmen. Hetten sitter godt når den er strammet, men det er litt kinkig å håndtere strammingen med hansker på.

Luftingen under armene har litt uvanlig plassering – det er enkelt å få tak i glidelåsene og de er enkle å åpne, men vanskeligere å lukke og havner fort under sekkereimene. Også de horisontale glidelåsene på hoftelommene kommer litt i konflikt med hoftebeltet på sekken. Ut over det er lommene kjekke å bruke, men vi savner heiskortlomme på venstre arm.

Ellers er jakken komfortabel med gjennomtenkt lengde, og værbeskyttelsen er veldig god Glidelåsene er enkle å bruke med hansker på.

Haglöfs Vassi GTX Pro er ei tøff frikjøringsjakke som er et godt valg for deg som bruker jakka hardt og er mer på frikjøring i all slags vær enn toppturer i mai.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Solid

God værbeskyttelse

Komfortabel

Bra hette

MINUS

Mangler heiskortlomme

Ikke optimale hoftelommer

Lufteåpninger krever litt tilvenning

Litt stor og omfangsrik til toppturen

Test av Rab Khroma GTX jakke

Rab Khroma GTX er ei teknisk jakke med mange funksjonelle og gjennomtenkte detaljer som gjør den allsidig og bra til både topptur og frikjøring

Rab Khroma GTX
Rab Khroma GTX
Rab Khroma GTX
  • Vekt: 683 gram

  • Pris: 5 999 kroner

  • Nett: rab.equipment

skala
8/10

Khroma er en ny serie skiklær fra britiske Rab, som er godt kjent for klatre- og dunklær. Khroma er deres første serie frikjøringsklær, som ble lansert denne sesongen. 

Jakken er laget med Gore-Tex Pro membran, og den har stramming i livet, snøskjørt, to hoftelommer, ei høyt plassert brystlomme, heiskortlomme, lufting under armene, tommelløkker, justerbar hette og fleecefôr på haka. Vekten er imponerende lav.

test Rab skalljakke topptur frikjøring
PÅ TOPPTUR: Rab Khroma er allsidig og veldig god til både toppturer og heisbasert frikjøring. Her på vei opp mot Henrikbotnnebba på Nordmøre. Foto: Christian Widen-Björk

Khroma viser seg for å være et temmelig god debut for Rab på markedet for frikjøringsklær. Akkurat som Khroma-buksen har jakken litt trangere passform enn noen av konkurrentene, men uten at det går på bekostning av verken bevegelighet eller utseende.

Jakka er både kul og gir god bevegelighet, og detaljene føles gjennomtenkte. Den litt høyt plasserte brystlomma er litt uvant, men man oppdager fort at den er smart plassert i forhold til sekkereimer. Glidelåsene er enkle å betjene med hansker på, og jakken har god værbeskyttelse og puster godt. Også hetta er gjennomtenkt, den sitter godt både med og uten hjelmen på.

Materialet i jakken er litt stivt – det bidrar garantert til god slitestyrke (særlig med tanke på vekten), men det fins mykere og dermed hakket mer komfortable jakker i testen. 

Rab Khroma GTX er ei allsidig og teknisk skijakke som fungerer fint til både topptur og frikjøring. Denne vil være et godt valg for svært mange.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ God bevegelighet + Gjennomtenkte detaljer + Bra hette + Allsidig + Enkel i bruk + Rimelig

MINUS

– Litt trang passform – Litt stivt materiale

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak

Alle brukte anorakk i gamle dager, og nå er det klassiske fjellplagget i ferd med å gjøre comeback. Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak (ja, med en k) er en avansert versjon av en velprøvd klassiker for både topptur og frikjøring.

Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak test
Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak
Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak
  • Vekt: 760 gram

  • Pris: 7 999 kroner

  • Nett: norrona.com

skala
8/10

Norrønas Lofoten-anorakk har Gore-Tex Pro membran, snøskjørt, håndgamasjer, heiskortlomme, stor lomme på magen, lufting under armene som går helt ned, lang åpning i halsen, to brystlommer (den ene med pussefille for goggles) og justerbar hette.

Både vekt og pris er ganske høye.

Passformen er nokså baggy, og anorakken er temmelig lang både foran og bak.

Norrøna Lofoten anorak test topptur frikjøring
HOLDER SNØEN UTE: En av mange fordeler med en litt lang anorakk er at den holder snøen effektivt ute når du bakser i snøen – for eksempel som her, i forbindelse med bygging av rappellfeste.

Dette er altså en anorakk – men en veldig avansert en, som er svært ulik den røde bomullsklassikeren fra 60-tallet. 

For å ta nobraineren først; det er selvsagt litt mer masete å ta anorakken av og på sammenlignet med ei vanlig jakke. Men lange glidelåser på sidene – som er smarte for de er også lufting under armene – gjør det enklere enn det kunne vært å ta anorakken av og på.

Fordelene er flere; her er ingen glidelås som kan åpne jakka helt hvis den blir ødelagt. Værbeskyttelsen er også svært bra, og anorakken er suveren på turer med baksing i snøen, enten det er graving av hopp eller klyving på bratte topper. Pusteevnen er like bra som de andre Gore-Tex jakkene i testen, og hetten fungerer utmerket.

Anorakken er riktignok ganske lang, og det merkes på litt motstand når du går bratt og når turkameratene påpeker at det ser ut som man går med skjørt. Anorakken er også litt dyr, og det mistenkes at prisen kunne vært lavere hvis Norrøna kutta ut lommen på magen – den havner nemlig under hoftebeltet på sekken, og er uansett så stor at hvis du har noe i lomma slenger det rundt.

Norrønas avanserte Gore-Tex anorakk er et overraskende allsidig plagg, og et godt og driftssikkert alternativ til vanlig jakke for deg som ikke tar jakka av og på hele tiden.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Solid + Mange og gjennomtenkte detaljer + Driftssikker (siden den er en anorakk) + God værbeskyttelse

MINUS

– Dyr – Litt for lang – Noen unødige detaljer hever prisen – Litt styr å ta av og på (siden den er en anorakk)

Test av Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid jakke

Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid er testvinner og best i test jakke for topptur. Den har så gode pusteevner at den føles som en treningsjakke.

Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid jakke test
Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid jakke
FF_testvinner
Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid
  • Vekt: 541 gram

  • Pris: 3 999 kroner

  • Nett: dynafit.com

skala
9/10

Dynafits nye Free-serie inneholder både klær og støvler, og det hele lanseres til høsten. 

Men italienerne er - i likhet med mange av de andre merkene i testen - tidlig ute med de første modellene.

Dette er jakkeversjonen av Free-buksa som vi også har testet med godt resultat. Jakken er laget med Gore-Tex sin Infinium membran, som er vindtett og pustende, men ikke vanntett (i fjor het samme membran Gore Windstopper). 

Men Free har Dynafits Dynastretch-membran i ryggen og under armene, som innebærer bedre pusteevne og litt mindre beskyttelse mot vær på disse punktene. Ifølge importøren gjør det jakken til en miks mellom softshell- og skalljakke. Denne konstruksjonen minner for øvrig om Sweet Supernaut.

Jakka har to brystlommer og to innerlommer, som alle har nokså stort volum. Hetta er justerbar og i ermene er det borrelåsjustering. Det er også stramming i livet. Passformen er nokså romslig og «frikjørings-aktig», noe som ikke er typisk Dynafit. 

test toppturjakke
TESTTUR: Jakketester Tore Meirik på vei opp mot Storhaugen i Storlidalen med Dynafit Free. Foto: Siv-Elin Skogen

I bruk

Passformen imponerer umiddelbart – i hvert fall på undertegnedes kropp. Jakka sitter veldig godt på kroppen, men den er litt tight i halsen.

Lommene er smart plassert og enkle å bruke, det samme er glidelåsene. Dynafit kunne muligens spart litt innsats og vekt ved å fjerne en av innerlommene, men det er ikke noe stort problem.

Hetten er fint designet – den sitter fint over både lue og hjelm, men du må åpne jakka i halsen for å få den på. Fordelen med akkurat det er at hetta ikke blafrer og er i veien når den ikke brukes.

Jakka puster usedvanlig godt, og lufteåpningene under armene føles nærmest overflødige. Dermed er jakka svært god i motbakkene. Den gir også veldig god værbeskyttelse, og vil fungere ypperlig på all slags toppturer i både kaldt og varmt vær.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Puster svært godt + Fin passform + Smart plasserte lommer + Bra hette

MINUS

– Litt trang i halsen

Test av Mammut La Liste Thermo

Mammut La Liste Thermo er ei rendyrka frikjøringsjakke som skiller seg fra de andre i testen, men likevel er relevant å sammenligne for bruk i alpinsenteret – særlig på kalde dager.

Mammut La Liste Thermo test
Mammut La Liste Thermo
Mammut La Liste Thermo
  • Vekt: 1 170 gram

  • Pris: 5 999 kroner

  • Nett: mammut.com

skala
7/10

Mammut La Liste Thermo er ei fôra jakke uten Gore-Tex membran – men den skal være vann- og vindtett. 

Pustegenskaper står det lite om i produktomtalen, noe som styrker oppfatningen av at jakken er beregnet på kalde dager i skisenter. Fôret er Ajungilak OTI, og yttermaterialet er Mammuts eget Dry-membran.

Ut over det er detaljene mye av de samme som La Liste skalljakken – snøskjørt, håndgamasjer, to hoftelommer, ei brystlomme (ikke to som på skalljakka), heiskortlomme og lufting under armene. Jakken har også justerbar hette og ekstra glidelåser i halsen for å åpne rundt munnen.

Vekten er klart høyest i testen, som selvsagt skyldes at den er fôret.

Mammut La Liste Thermo test skalljakke
FIN PÅ KALDE DAGER: Da gradestokken krøp ned mot tjue minusgrader i februar var Mammut La Liste Thermo-jakka svært fin for heisbasert frikjøring. Foto: Erlend Wassdahl Meirik

La Liste Thermo er ei nokså rendyrket jakke for frikjøring og bruk i skiheis. Dermed har den smalere bruksområde enn de andre, mer dedikerte skalljakkene i testen. Det er likevel relevant å sammenligne egenskapene som frikjøringsjakke.

Jakken er nemlig langt bedre enn de andre til kalde dager i skisenteret. La Liste Thermo holder varmen godt i heisen uten at man blir svett og kald på nedkjøringene. Samtidig har den alle detaljer du trenger for å holde puddersnø og uvær, og hetten går fint over hjelmen.

Den blir riktignok alt for varm for gåing i motbakke, men hvis du allerede har ei skalljakke til toppturen er denne jakka være et strålende valg for komfortable vinterdager i skisenteret. 

Mammut La Liste Thermo er et veldig godt valg for deg som vil ha ei suveren jakke for kalde dager og kvelder i skisenteret, og som har ei annen jakke til toppturene.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Myk og komfortabel + Varm + Svært god på kalde dager i skisenter

MINUS

– Ikke allsidig – Tung

Test av Sweet Protection Apex Gore-Tex

Sweet Protection Apex Gore-Tex er laget for kombinsjonen fart og varme –med signaturen til Aksel Lund Svindal.

APEX: Sweets toppmodell lar deg skinne i helhvitt, samtidig som du er godt beskyttet mot været. Foto: Erlend Sande
APEX: Sweets toppmodell lar deg skinne i helhvitt, samtidig som du er godt beskyttet mot været. Foto: Erlend Sande
Sweet Protection Apex Gore-Tex

Stoff og membran: 3-lags Gore-Tex 

Isolasjon: Primaloft Gold Insulation Eco

Lommer: To stikklommer foran, to brystlommer, to heiskortlommer, innerlomme, to nettinglommer på innsiden 

Glidelås: Toveis

Hette: Dobbel stramming bak og to utvendige i hals.

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal

Vekt: 1084 gram

Pris: 9 999 kroner

skala
7/10

Norske Sweet Protection har i mange år samarbeidet med vår alpinlegende Aksel Lund Svindal, først om utvikling av hjelmer, så skibriller og nå gjennom en egen kleskolleksjon. 

Som alpinist er Aksel vant til at den forede skijakka er en del av basisgarderoben. At jakka koster 10.000 kroner og lanseres i helhvitt, er nok en gjennomtenkt del av Sweets plan for å nå kjøpesterke kunder ute i den store verden.

Sweet har tatt et bevisst skritt bort fra frikjøringsestetikken med denne jakka. Den skal være litt tettsittende, for ikke å fange unødig luft. Den er også sydd for å sitte best i litt framoverbøyd posisjon, eventuelt hocke. De over 180 bør vurdere størrelse large i denne jakka, som vi prøvde i medium. Hetta går utenpå hjelmen, men kunne vært mer romslig. Det er ingen lettvektsjakke, men faktisk 50 gram lettere enn produsenten oppgir. 

Det hvite trelags goretex-stoffet har Aksel-logo preget inn i stoffet. Den ser og føles både rask og påkostet ut. Isolasjonsmaterialet fra Primaloft har modellnavnet Gold. Her er det rikelig med lommer, blant annet brystlommer på begge sider og to nettinglommer på innsida av jakka. Sweet har laget sine egne trykknapper for å slakke snorene i hetta og nederst – en detalj som bidrar til inntrykket. 

Et originalt valg er at den også har to lommer av typen du putter heiskortet i nede på underarmen. Men lomma på høyre arm har som jobb å romme pusseklut for brillene. Det kan være praktisk. Men da vi testet alpinkongens jakke i en uformell parallellslalåmkonkurranse, var det skuffende at begge «håndtakene» til glidelåsene på disse underarmslommene ble slått av i sammenstøt med portene.  

Det ødelegger likevel ikke inntrykket av en fin jakke for rask skikjøring. 

Den er ikke den aller varmeste i testen, men funker til gjengjeld fra skiheisene åpner før jul til de stenger ved påsketider. Om du synes testjakka er i hviteste laget, finnes den også i svart. 

VURDERING
Varme
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Hette
Tekniske løsninger
Allsidighet
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Påkostet med fine detaljer, Sitter fint

MINUS

Begrenset bruksområde, Dyr

Allerede abonnent?  Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.