Skijakker og skalljakker - best i test

De beste skijakkene

En god skijakke beskytter mot vær og vind, har praktiske løsninger og ser bra ut. Fri Flyt har testet de beste modellene på markedet og anbefaler skalljakker, softshelljakker og forede skijakker.

LOFOTEN: Norrønas allsidige dynejakke med romslig passform og mange fine detaljer. Foto: Erlend Sande
LOFOTEN: Norrønas allsidige dynejakke med romslig passform og mange fine detaljer. Foto: Erlend Sande

Skijakker, enten de skal bruke til toppturer eller kjøring i skiheis, skal beskytte mot nærmest all slags vær samtidig som de skal tillate temmelig høyt aktivitetsnivå.

Skikjøring foregår i alt fra stekende sol og vindstille dager i juni til full snøstorm i desember. Og både i skiheis og i fjell hvor du må gå mange timer i motbakker for å nå nedkjøringen.

Grovt sett kan skijakker deles inn i tre typer; skalljakker, softshelljakker og skijakker med fôr. De to sistnevnte er hakket med spesialiserte, men skalljakker er godt egnet til all slags skikjøring.

De er vanntette, og de fleste modeller har en membran som også har en viss evne til å slippe ut svette (puste) samtidig som den er vanntett. Gore-Tex er den vanligste membranen, men det fins flere alternativer som ofte er rimeligere.

Denne testen er oppdatert i desember 2021 med jakkene Norrøna Lyngen, Bergans Senja,  Arc'teryx Procline, Haglöfs Vassi, Sweet Crusader og Sweet Crusader X. Du finner flere tidligere modeller under samletesten.

Januar 2022 ble også testen utvidet med fire modeller av forede og varme skijakker. Her finner du test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket, Sweet Protection Apex Gore-Tex, Norrøna Tamok Gore-Tex Thermo 80 og Helly Hansen Odin Infinity Insulated Jacket.

Bildetekst: ISOLERTE JAKKER: Fra venstre: Norrøna Lofoten, Norrøna Tamok, Helly Hansen Odin og Sweet Apex fotografert på toppen av Wyllerløypa. Foto: Erlend Sande
Bildetekst: ISOLERTE JAKKER: Fra venstre: Norrøna Lofoten, Norrøna Tamok, Helly Hansen Odin og Sweet Apex fotografert på toppen av Wyllerløypa. Foto: Erlend Sande

En solid og stilig skalljakke som vant vår test av skalljakker fra 2021 er Mammut La Liste. Den er riktignok litt kostbar, men gir svært god værbeskyttelse, puster bra og har smarte lommer som gjør den godt egnet for all slags skikjøring og topptur.

Også passformen er suveren for de bevegelsene skikjøring byr på. Rab Khroma er også et trygt valg for all slags skikjøring og topptur.

En skalljakke kan fint brukes på topptur i all slags vær, selv hvis du havner i intenst regnvær vil den sørge for nokså god komfort. Derfor vil skalljakke være det beste valget for de fleste – ei slik jakke blir aldri feil.

Alle typer skijakker bør ha lommer som kan brukes selv om du har på sekk, og glidelåser som kan betjenes med hansker eller votter på.

Snøskjørt er en ekstra klaff rundt livet som holder snø ute, og hette som går over hjelmen er viktig.

Mange skijakker har egen lomme til heiskort på venstre arm. Hvor lange jakkene er varierer, og her er det litt smak og behag som avgjør. Men bruker du jakken sammen med bukse med høyt liv kan du gå for kortere jakke.

Skalljakker har ikke like god pusteevne som softshelljakker, som også er mykere og rimeligere. Derfor er softshelljakker godt egnet til toppturer hvor man svetter mye.

De beskytter ikke like godt mot været, og er ikke vanntette. Dermed er softshelljakken best i kaldt vintervær og på topptur hvor intensiteten er høy.

En av jakkene som har gjort de best i våre tester er Dynafit Radfical Free som er ny denne sesongen.

I våtere vær med snø og vind, og hvor man skal stå eller sitte en del i skiheis er skalljakke bedre.

Forede skijakke 

Den siste kategorien er fôra skijakker. Dette er rett og slett skalljakker med isolasjon. Verken skalljakker eller softshelljakker isolerer særlig godt mot kulde, og krever at man bruker et isolerende plagg i tillegg hvis det er kaldt.

Men i denne jakke-kategorien er isolasjon inkludert i jakken. Dette gjør de svært godt egnet til kalde dager i skiheisen, og kanskje særlig kveldskjøring. Mammut La Liste Thermo er et godt eksempel på ei varm skijakke som gjør jobben på kalde dager og kvelder i heisen.

Et annet godt alternativ er Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket, som er myk, varm og ikke altfor tung.

Værbeskyttelsen på disse jakkene er bra, men de blir alt for varme for toppturer og varme, fine vårdager. Noen har avansert membran som Gore-Tex. Disse kan være temmelig dyre, men de fleste merkene tilbyr også isolerende skijakker med rimeligere membran.

Til slutt tar vi med en type jakke som har gjort comeback de siste årene, og imponert oss i redaksjonen - anorakken.

Til toppturer på kalde dager er den gode, gamle bomullsanorakken et supert valg. Men den er litt for lite vann. Og vindtett for de verste værdagene, og da kan Norrønas Lofoten-anorakk med Gore-Tex være et veldig godt valg for deg som syns det er greit å tre skijakken over hodet.

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket

Er du vant til å kombinere skalljakke med en syntetisk isloasjons-jakke, får du alt i ett med denne myke, varme og ikke alt for tunge Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80.

LOFOTEN: Norrønas allsidige dynejakke med romslig passform og mange fine detaljer. Foto: Erlend Sande
LOFOTEN: Norrønas allsidige dynejakke med romslig passform og mange fine detaljer. Foto: Erlend Sande
Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket

Stoff og membran: 2-lags Gore-Tex 

Isolasjon: PrimaLoft Bio

Lommer: To stikklommer foran, heiskortlomme, brystlomme, innerlomme,  nettinglomme på innsiden 

Glidelås: Enveis

Hette: Dobbel stramming bak og to utvendige i hals

Lufting: Under armene

Størrelse: Romslig

Vekt: 962 gram (M

Pris: 6 499 kroner

skala
8/10

Lofoten-serien har vært en fantastisk suksess for Norrøna. Klærne kom på markedet  i 2007 og satte den norske produsenten på verdenskartet for alvor, Selv om utgangspunktet er skallklær i trelags goretex, har serien lenge inkludert forede jakker. 

Årets Lofoten-kolleksjon inneholder to forede jakker, og den vi har fått til test er den varmeste av dem. Thermo 80 er oppgitt til 70 gram høyere vekt enn den vanlige Lofoten Insulated, og det sier noe om forskjell i varme. Den har tolags ytterstoff med goretex-membran og syntetisk isolasjon fra Primaloft. I tillegg til at det isolerer godt og er vannavstøtende, skal denne varianten av Primaloft være laget av resirkulerte materialer og 100 prosent nedbrytbart. 

Jakken har de fleste detaljer du kan ønske deg på en skijakke. Her er det både snøskjørt, heiskortlomme og pusseklut til briller i den ene brystlommen. Detaljen vi er minst fan av er kanskje håndleddsvarmerne i syntetisk materiale som du hendene gjennom når du tar på deg jakken. Vi kjenner folk som synes disse er så irriterende at de klipper dem bort. 

Lofoten-jakka har romslig passform og er svært behagelig på. Lett materiale gjør at den store jakken på ingen måte tynger. Passformen er litt posete og den vil definitivt fange luft om du liker å kjøre fort. I vår test kniver den med Norrøna Tamok om å være den varmeste. Her kan du droppe mellomlagsjakka og nøye deg med en ulltrøye under i de fleste tilfeller. Norrøna Lofoten Gore-Tex Thermo 80 Jacket er en sterk kandidat som allround vinterjakke, så lenge du synes det er greit med snøskjørt og de nevnte håndleddsvarmerne. 

Den er også aktuell som toppturplagg, hvis du vil ha en tynn og enkel jakke mot vinden i motbakkene, for så å  ta på deg denne isolerte og vanntette når du har pause, kjører ned eller generelt trenger mer beskyttelse. 

Den tykkeste Lofoten-jakka kan fort bli din favoritt. 

VURDERING
Varme
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Hette
Tekniske løsninger
Allsidighet
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Varm og god, Praktiske detaljer

MINUS

Litt posete passform, Mansjetter på ermene

Test av Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket

Norrøna Lyngen Gore-Tex er ei veldig god skalljakke for topptur siden den er svært lett og myk, men ikke like robust som noen konkurrenter.

Vi har testet Norrøna Lyngen Gore-Tex
Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket
Norrøna Lyngen Gore-Tex Jacket

375 gram (str. M)

4 999 kroner

norrona.com

skala
9/10

Lyngen er Norrønas velkjente toppturserie, og denne jakka er ei lett og myk skalljakke med Gore-tex Active membran og resirkulert ytterstoff i nylon. Den er hakket mindre robust enn Gore-Tex Pro, men også mykere med bedre pusteevne.

Jakken har justerbar hette, lufting under armene og stramming med strikk i livet. Den har ikke snøskjørt, og ermene justeres med borrelås. Her er for øvrig også håndgamasjer. Jakken har to brystlommer, og en tredje lufteåpning foran på høyre bryst.

I bruk

Norrøna Lyngen Gore-Tex er ei svært lett og myk skalljakke med gjennomtenkte detaljer. Luftingen under armene er enkle å bruke, men lufteåpningen foran kommer litt under sekkestroppene – likevel gjør også den en fin jobb med å ventilere ut varme.

Hetta går fint over hjelmen og er enkel å stramme, og fleecen på haka gir komfort. Jakken har litt baggy passform, men den gir god bevegelighet. Værbeskyttelsen er fin, selv om kraftigere skalljakker gir litt mer vindtetthet og varme.

Noen vil kanskje savne snøskjørt, men vi opplever ikke det som noe stort problem. Borrelåsstrammingen på håndleddene kunne vært litt større og dermed lettere å håndtere med hansker på.

Hvis du er ute etter ei skalljakke for toppturer skal det mye til for at Norrøna Lyngen Gore-Tex blir feil – denne jakken gjør en utmerket jobb på toppturen.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Svært myk

Lett

Gjennomtenkte detaljer

Komfortabel passform

MINUS

Ikke like slitesterk som en del konkurrenter

Kunne hatt bedre værbeskyttelse

Test av Bergans Senja Hybrid Softshell Jacket

Bergans´ nye softshelljakke for topptur er rett og slett mye og bra jakke for pengene – denne konkurrerer lett med langt dyrere alternativer.

Vi har testet Bergans Senja Hybrid Softshell
Bergans Senja Hybrid Softshell Jacket
Bergans Senja Hybrid Softshell

515 gram (str. M)

3 000 kroner

bergans.no

skala
8/10

Senja er en stor serie toppturklær fra norske Bergans. Softshelljakken er ny modell, og den er laget med forskjellige softshellmaterialer på forskjellige steder. 

Jakken har to store lommer på magen, to innerlommer – den ene med glidelås – og stramming i livet. Jakken har ikke snøskjørt. Ermene kan strammes med borrelås.

I bruk

Bergans Senja Hybrid Softshell er uvanlig myk og den har en litt baggy passform (mye større enn Arc´teryx Procline, selv om begge ble testet i samme størrelse). Jakken føles lett og puster godt, men veldig varm er den ikke, og vindbeskyttelsen er ikke like god som på noen av konkurrentene.

VI har testet Bergans softshelljakke
Posering på topptur med den fine softshelljakken fra Bergans. Foto: Siv-Elin Skogen

Passformen på hetten er veldig bra, men den er litt vanskelig å justere med hansker på. Selv om snøskjørt er standard på de fleste skijakker, savner vi det ikke på denne. Jakken er riktignok ikke innertier på en pudderdag i snøvær, men på toppturer med sekk klarer man seg fint uten snøskjørt, og Bergans Senja er utvilsomt ei super toppturjakke.    

De store lommene på magen er store og posete - innholdet blir hengende og slenge.

Bergans Senja Hybrid Softshell er veldig mye toppturjakke for pengene – den kan trygt anbefales til alle som er ute etter ei dedikert jakke til topptur uten å bruke alt for mye penger.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk og komfortabel

Puster godt

Enkel å bruke

God hette

Mye jakke for pengene

MINUS

Ikke best værbeskyttelse

Posete lommer

Vanskelig å justere hetten med hansker på

Test av Sweet Crusader Gore-tex Pro Jacket

Sweet Crusader Gore-tex Pro er kostbar, men også blant de beste skijakkene som fins, blant annet fordi den har robust membran men likevel er myk og komfortabel.

Vi har testet Crusader Gore-tex Pro skijakke
Crusader Gore-tex Pro
Sweet Crusader Gore-Tex Pro

643 gram (str. L)

7 499 kroner

sweetprotection.com

skala
9/10

Denne jakka er norske Sweets dyreste toppmodell, og selv om Crusader er et kjent navn fra merket med opphav i Trysil, er denne modellen oppdatert og ble lansert samme  med den litt rimeligere Crusader X.

Her får du Gore-Tex Pro membran sammen med lufting under armene som går nesten helt ned til hofta. Jakken har også to brystlommer, en mindre innerlomme og heiskortlomme på venstre arm.

Snøskjørtet kan tas av, jekken har håndgamasjer og ermene kan justeres med borrelåsklaffer. Hetter har enhåndsjustering på baksiden.

I bruk

Til å være en jakke med den robuste membranen Gore-Tex Pro er denne jakka usedvanlig myk. I kombinasjon med at jakken er godt formsydd gir det strålende komfort og bevegelighet. Samtidig er værbeskyttelsen svært god – når snøstormen herjer er Crusader noe av det beste du kan ha på.

Hetta fungerer godt og er enkel å justere med hansker på. Også de andre glidelåsene er enkle å bruke, og de store lufteåpningene under armene gjør jakken fin også når det er varmt. 

I sum har nok Crusader færre detaljer enn flere av konkurrentene, men den har likevel akkurat det du trenger, designet på måter som fungerer svært bra.

Syns du prisen er grei er vi fristet til å mene at Sweet Crusader Gore-Tex Pro er den ultimate skijakken. Denne er veldig bra til hva som helst, og vil være et godt valg for hvem som helst så lenge lommeboka er tykk nok.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk men robust

Gjennomtenkte detaljer

God passform

God hette

Bra værbeskyttelse

MINUS

Dyr

Test av Mammut La Liste Pro HS

Mammut lykkes svært godt i å kombinere slitestyrke, værbeskyttelse, lav vekt og mykematerialer i den dyre og svært allsidige skalljakken La Liste Pro HS. Jakken er testvinner og best i test.

Mammut La Liste Pro HS test
Mammut La Liste Pro HS
FF_testvinner
Mammut La Liste Pro HS
 • Vekt: 747 gram

 • Pris: 7 999 kroner

 • Nett: mammut.com

skala
9/10

Man får nesten litt ekstra høye forventninger når man vet at dette er jakka superstjerna Jérémie Heitz bruker når han kjører styggfort ned livsfarlige linjer i Alpene.

La Liste pro HS er ei dyr jakke med mange detaljer men likevel relativt lav vekt. Den har Gore-Tex Pro membran med litt baggy passform.

Videre har jakken snøskjørt, håndgamasjer, lufting under armene, to innerlommer, to hoftelommer, to brystlommer i forskjellig størrelse og heiskortlomme. Hetten er justerbar, og i halsen – som har fleece på innsiden foran – er det ekstra glidelås for å åpne ytterligere. Dette er for øvrig videreutviklingen av Mammuts Alyeska-jakke.

Mammut lykkes med det meste med denne jakka – her får du slitestyrke og værbeskyttelse på nivå med Sweet Crusader og bevegelsesfrihet og komfort som overgår Rab Khroma.

Samtidig er jakka spekket med smarte og funksjonelle detaljer – hetta fungerer fint både med og uten hjelm, og glidelåsene er enkle å bruke med hanskene på. Lommene er smart plassert, og de brede borrelåsene på ermene er myke og samarbeider fint med lange hansker.

Det er svært lite å utsette på jakka til Jérémie Heitz, ut over at den er temmelig kostbar og ikke fins i særlig diskrete fargekombinasjoner.

Mammut La Liste er ei fantastisk skalljakke for både topptur og frikjøring – vår konklusjon er at du får det du betaler for med denne jakken.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Allsidig + Lett + Myk + Mange og veldig funksjonelle detaljer + Komfortabel + Slitesterk

MINUS

– Dyr – Fins ikke i ensfarget

Test av Sweet Crusader X Gore-tex Jacket

Den rimeligere Crusader-jakken fra norske Sweet er veldig bra til heisbasert frikjøring, blant annet fordi værbeskyttelsen er suveren, men den er ikke like fin til topptur.

Vi har testet Sweet Crusader X Gore-Tex
Sweet Crusader X Gore-Tex Jacket
Sweet Crusader X Gore-Tex

732 gram (str. M)

5 999 kroner

sweetprotection.com

skala
9/10

Crusader X er den rimeligere, tyngre og litt stivere versjon av Crusader Gore-Tex Pro. Men den har litt mindre avansert Gore-Tex membran noen andre detaljer; Crusader X har bare en brystlomme, men til gjengjeld to hoftelommer. Luftingen under armene er kortere enn på den dyrere storebroren, og heiskortlomma er plasser på overarmen.

Snøskjørtet er ikke avtakbart og hetten har litt annerledes justering på baksiden.

I bruk

Crusader X er mer myntet på frikjøring og mindre på topptur, og det merkes; selv i en størrelse mindre er den merkbart tyngre og stivere enn Crusader-versjonen med Gore-Tex Pro.

Men denne jakka gir enda bedre værbeskyttelse, fordi den er litt stivere og kraftigere. Passform og bevegelighet er likevel fin, for jakken er formsydd, og den føles myk, selv om den dyrere storebroren er mykere.

Hetta er bra og enkel å bruke, og går fint over hjelm. Også de andre funksjonene på jakken oppleves som gjennomtenkte og gjør en god jobb.

I kjipt vær og på de dypeste pudderdagene kan du stole blindt på robuste Sweet Crusader X, og skal du først og fremst ha den til heisbasert kjøring skal det mye til for at denne jakken blir feil.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Svært god værbeskyttelse

Slitesterk

God passform

Enkel i bruk

Gjennomtenkte detaljer

MINUS

Mangler noen detaljer for å briljere til topptur

Tung

Test av Arc'teryx Procline jacket

Arc'teryx Procline er ei nokså tettsittende softshelljakke som er best egna til topptur – og der er den veldig bra.

Vi har testet Arc´teryx Procline
Arc´teryx Procline Jacket
Arc´teryx Procline

702 gram (str. M)

4 499 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Procline er et kjent modellnavn fra kanadiske Arc'teryx, men jakka med dette navnet er ny. Dette er ei softshelljakke i vindtette, pustende og vannavstøtende (ikke vanntette) materialet Gore-Tex Infinium. 

Jakken har justerbar hette, hele tre innerlommer, ei brystlomme og to lommer like under brystet. Den har også lufting under armene og heiskortlomme på venstre arm. 

Det er justering med strikk i livet, ermene kan lukkes med borrelås og Procline har fast snøskjørt.

I bruk

Arc'teryx Procline er ei myk og komfortabel jakke med temmelig tettsittende passform. Den oppleves som solid og litt varm, men med gode pusteevner og ålreit værbeskyttelse. Hetta er veldig god, og sitter som støpt over hjelmen. Den er enkel å justere med hansker på.

Lommene er smart plasserte, og enkle å bruke. Det er også luftingen under armene, som er fin å åpne og lukke.

Snøskjørtet burde vært avtakbart på Procline – mange av dagene denne jakka ellers er perfekt er dager hvor snøskjørt ikke trengs. Litt romsligere passform kunne kanskje også vært kjekt.

Arc´teryx Procline er ei behagelig toppturjakke for deg som går topptur fra november til juni – denne funker uansett. Men det er lurt å prøve den før du kjøper.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Myk

Passe varm

Puster godt

Bra værbeskyttelse

Bra lommer

Bra hette

MINUS

Snøskjørt burde vært avtakbart

Trang passform

Test av Haglöfs Vassi GTX Pro Jacket

Haglöfs Vassi GTX Pro er den nyeste versjonen av klassikerjakka fra Haglöfs. Her får du ei solid jakke som fikser det meste, men først og fremst heisbasert frikjøring.

Vi har testet Haglöfs Vassi GTX Pro
Haglöfs Vassi GTX Pro
Haglöfs Vassi GTX Pro

680 gram (str. L)

7 000 kroner

haglofs.com

skala
8/10

Vassi er en klassiker fra svenske Haglöfs, men til denne vinteren ble serien relansert, og Pro-jakken har fått flere endringer. Dette er en kraftig jakke med den solide Gore-Tex Pro membranen. Vassi fins også i en versjon med lettere Gore-Tex og i en softshell-utgave.

Vassi GTX Pro har hette som kan justeres foran og bak, ventilert fleecepanel mot haken og lufteåpninger som starter foran armhulen og går ned mot hofta.

Jakka har to hoftelommer med horisontale glidelåser, to brystlommer og to innerlommer. I venstre brystlomme finner du pussefille for goggles. Vassi GTX har fast snøskjørt, stramming i livet og ermene kan lukkes med borrelås.

I bruk

Vassi GTX er ei solid jakke med romslig passform. Den er ålreit formsydd og hetta går fint over hjelmen. Hetten sitter godt når den er strammet, men det er litt kinkig å håndtere strammingen med hansker på.

Luftingen under armene har litt uvanlig plassering – det er enkelt å få tak i glidelåsene og de er enkle å åpne, men vanskeligere å lukke og havner fort under sekkereimene. Også de horisontale glidelåsene på hoftelommene kommer litt i konflikt med hoftebeltet på sekken. Ut over det er lommene kjekke å bruke, men vi savner heiskortlomme på venstre arm.

Ellers er jakken komfortabel med gjennomtenkt lengde, og værbeskyttelsen er veldig god Glidelåsene er enkle å bruke med hansker på.

Haglöfs Vassi GTX Pro er ei tøff frikjøringsjakke som er et godt valg for deg som bruker jakka hardt og er mer på frikjøring i all slags vær enn toppturer i mai.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Solid

God værbeskyttelse

Komfortabel

Bra hette

MINUS

Mangler heiskortlomme

Ikke optimale hoftelommer

Lufteåpninger krever litt tilvenning

Litt stor og omfangsrik til toppturen

Test av Rab Khroma GTX jakke

Rab Khroma GTX er ei teknisk jakke med mange funksjonelle og gjennomtenkte detaljer som gjør den allsidig og bra til både topptur og frikjøring

Rab Khroma GTX
Rab Khroma GTX
Rab Khroma GTX
 • Vekt: 683 gram

 • Pris: 5 999 kroner

 • Nett: rab.equipment

skala
8/10

Khroma er en ny serie skiklær fra britiske Rab, som er godt kjent for klatre- og dunklær. Khroma er deres første serie frikjøringsklær, som ble lansert denne sesongen. 

Jakken er laget med Gore-Tex Pro membran, og den har stramming i livet, snøskjørt, to hoftelommer, ei høyt plassert brystlomme, heiskortlomme, lufting under armene, tommelløkker, justerbar hette og fleecefôr på haka. Vekten er imponerende lav.

test Rab skalljakke topptur frikjøring
PÅ TOPPTUR: Rab Khroma er allsidig og veldig god til både toppturer og heisbasert frikjøring. Her på vei opp mot Henrikbotnnebba på Nordmøre. Foto: Christian Widen-Björk

Khroma viser seg for å være et temmelig god debut for Rab på markedet for frikjøringsklær. Akkurat som Khroma-buksen har jakken litt trangere passform enn noen av konkurrentene, men uten at det går på bekostning av verken bevegelighet eller utseende.

Jakka er både kul og gir god bevegelighet, og detaljene føles gjennomtenkte. Den litt høyt plasserte brystlomma er litt uvant, men man oppdager fort at den er smart plassert i forhold til sekkereimer. Glidelåsene er enkle å betjene med hansker på, og jakken har god værbeskyttelse og puster godt. Også hetta er gjennomtenkt, den sitter godt både med og uten hjelmen på.

Materialet i jakken er litt stivt – det bidrar garantert til god slitestyrke (særlig med tanke på vekten), men det fins mykere og dermed hakket mer komfortable jakker i testen. 

Rab Khroma GTX er ei allsidig og teknisk skijakke som fungerer fint til både topptur og frikjøring. Denne vil være et godt valg for svært mange.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ God bevegelighet + Gjennomtenkte detaljer + Bra hette + Allsidig + Enkel i bruk + Rimelig

MINUS

– Litt trang passform – Litt stivt materiale

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak

Alle brukte anorakk i gamle dager, og nå er det klassiske fjellplagget i ferd med å gjøre comeback. Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak (ja, med en k) er en avansert versjon av en velprøvd klassiker for både topptur og frikjøring.

Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak test
Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak
Norrøna Lofoten Gore-Tex Pro anorak
 • Vekt: 760 gram

 • Pris: 7 999 kroner

 • Nett: norrona.com

skala
8/10

Norrønas Lofoten-anorakk har Gore-Tex Pro membran, snøskjørt, håndgamasjer, heiskortlomme, stor lomme på magen, lufting under armene som går helt ned, lang åpning i halsen, to brystlommer (den ene med pussefille for goggles) og justerbar hette.

Både vekt og pris er ganske høye.

Passformen er nokså baggy, og anorakken er temmelig lang både foran og bak.

Norrøna Lofoten anorak test topptur frikjøring
HOLDER SNØEN UTE: En av mange fordeler med en litt lang anorakk er at den holder snøen effektivt ute når du bakser i snøen – for eksempel som her, i forbindelse med bygging av rappellfeste.

Dette er altså en anorakk – men en veldig avansert en, som er svært ulik den røde bomullsklassikeren fra 60-tallet. 

For å ta nobraineren først; det er selvsagt litt mer masete å ta anorakken av og på sammenlignet med ei vanlig jakke. Men lange glidelåser på sidene – som er smarte for de er også lufting under armene – gjør det enklere enn det kunne vært å ta anorakken av og på.

Fordelene er flere; her er ingen glidelås som kan åpne jakka helt hvis den blir ødelagt. Værbeskyttelsen er også svært bra, og anorakken er suveren på turer med baksing i snøen, enten det er graving av hopp eller klyving på bratte topper. Pusteevnen er like bra som de andre Gore-Tex jakkene i testen, og hetten fungerer utmerket.

Anorakken er riktignok ganske lang, og det merkes på litt motstand når du går bratt og når turkameratene påpeker at det ser ut som man går med skjørt. Anorakken er også litt dyr, og det mistenkes at prisen kunne vært lavere hvis Norrøna kutta ut lommen på magen – den havner nemlig under hoftebeltet på sekken, og er uansett så stor at hvis du har noe i lomma slenger det rundt.

Norrønas avanserte Gore-Tex anorakk er et overraskende allsidig plagg, og et godt og driftssikkert alternativ til vanlig jakke for deg som ikke tar jakka av og på hele tiden.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Solid + Mange og gjennomtenkte detaljer + Driftssikker (siden den er en anorakk) + God værbeskyttelse

MINUS

– Dyr – Litt for lang – Noen unødige detaljer hever prisen – Litt styr å ta av og på (siden den er en anorakk)

Test av Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid jakke

Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid er testvinner og best i test jakke for topptur. Den har så gode pusteevner at den føles som en treningsjakke.

Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid jakke test
Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid jakke
FF_testvinner
Dynafit Free Gore-Tex Infinium Hybrid
 • Vekt: 541 gram

 • Pris: 3 999 kroner

 • Nett: dynafit.com

skala
9/10

Dynafits nye Free-serie inneholder både klær og støvler, og det hele lanseres til høsten. 

Men italienerne er - i likhet med mange av de andre merkene i testen - tidlig ute med de første modellene.

Dette er jakkeversjonen av Free-buksa som vi også har testet med godt resultat. Jakken er laget med Gore-Tex sin Infinium membran, som er vindtett og pustende, men ikke vanntett (i fjor het samme membran Gore Windstopper). 

Men Free har Dynafits Dynastretch-membran i ryggen og under armene, som innebærer bedre pusteevne og litt mindre beskyttelse mot vær på disse punktene. Ifølge importøren gjør det jakken til en miks mellom softshell- og skalljakke. Denne konstruksjonen minner for øvrig om Sweet Supernaut.

Jakka har to brystlommer og to innerlommer, som alle har nokså stort volum. Hetta er justerbar og i ermene er det borrelåsjustering. Det er også stramming i livet. Passformen er nokså romslig og «frikjørings-aktig», noe som ikke er typisk Dynafit. 

test toppturjakke
TESTTUR: Jakketester Tore Meirik på vei opp mot Storhaugen i Storlidalen med Dynafit Free. Foto: Siv-Elin Skogen

I bruk

Passformen imponerer umiddelbart – i hvert fall på undertegnedes kropp. Jakka sitter veldig godt på kroppen, men den er litt tight i halsen.

Lommene er smart plassert og enkle å bruke, det samme er glidelåsene. Dynafit kunne muligens spart litt innsats og vekt ved å fjerne en av innerlommene, men det er ikke noe stort problem.

Hetten er fint designet – den sitter fint over både lue og hjelm, men du må åpne jakka i halsen for å få den på. Fordelen med akkurat det er at hetta ikke blafrer og er i veien når den ikke brukes.

Jakka puster usedvanlig godt, og lufteåpningene under armene føles nærmest overflødige. Dermed er jakka svært god i motbakkene. Den gir også veldig god værbeskyttelse, og vil fungere ypperlig på all slags toppturer i både kaldt og varmt vær.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ Puster svært godt + Fin passform + Smart plasserte lommer + Bra hette

MINUS

– Litt trang i halsen

Test av Mammut La Liste Thermo

Mammut La Liste Thermo er ei rendyrka frikjøringsjakke som skiller seg fra de andre i testen, men likevel er relevant å sammenligne for bruk i alpinsenteret – særlig på kalde dager.

Mammut La Liste Thermo test
Mammut La Liste Thermo
Mammut La Liste Thermo
 • Vekt: 1 170 gram

 • Pris: 5 999 kroner

 • Nett: mammut.com

skala
7/10

Mammut La Liste Thermo er ei fôra jakke uten Gore-Tex membran – men den skal være vann- og vindtett. 

Pustegenskaper står det lite om i produktomtalen, noe som styrker oppfatningen av at jakken er beregnet på kalde dager i skisenter. Fôret er Ajungilak OTI, og yttermaterialet er Mammuts eget Dry-membran.

Ut over det er detaljene mye av de samme som La Liste skalljakken – snøskjørt, håndgamasjer, to hoftelommer, ei brystlomme (ikke to som på skalljakka), heiskortlomme og lufting under armene. Jakken har også justerbar hette og ekstra glidelåser i halsen for å åpne rundt munnen.

Vekten er klart høyest i testen, som selvsagt skyldes at den er fôret.

Mammut La Liste Thermo test skalljakke
FIN PÅ KALDE DAGER: Da gradestokken krøp ned mot tjue minusgrader i februar var Mammut La Liste Thermo-jakka svært fin for heisbasert frikjøring. Foto: Erlend Wassdahl Meirik

La Liste Thermo er ei nokså rendyrket jakke for frikjøring og bruk i skiheis. Dermed har den smalere bruksområde enn de andre, mer dedikerte skalljakkene i testen. Det er likevel relevant å sammenligne egenskapene som frikjøringsjakke.

Jakken er nemlig langt bedre enn de andre til kalde dager i skisenteret. La Liste Thermo holder varmen godt i heisen uten at man blir svett og kald på nedkjøringene. Samtidig har den alle detaljer du trenger for å holde puddersnø og uvær, og hetten går fint over hjelmen.

Den blir riktignok alt for varm for gåing i motbakke, men hvis du allerede har ei skalljakke til toppturen er denne jakka være et strålende valg for komfortable vinterdager i skisenteret. 

Mammut La Liste Thermo er et veldig godt valg for deg som vil ha ei suveren jakke for kalde dager og kvelder i skisenteret, og som har ei annen jakke til toppturene.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Myk og komfortabel + Varm + Svært god på kalde dager i skisenter

MINUS

– Ikke allsidig – Tung

Test av Sweet Protection Apex Gore-Tex

Sweet Protection Apex Gore-Tex er laget for kombinsjonen fart og varme –med signaturen til Aksel Lund Svindal.

APEX: Sweets toppmodell lar deg skinne i helhvitt, samtidig som du er godt beskyttet mot været. Foto: Erlend Sande
APEX: Sweets toppmodell lar deg skinne i helhvitt, samtidig som du er godt beskyttet mot været. Foto: Erlend Sande
Sweet Protection Apex Gore-Tex

Stoff og membran: 3-lags Gore-Tex 

Isolasjon: Primaloft Gold Insulation Eco

Lommer: To stikklommer foran, to brystlommer, to heiskortlommer, innerlomme, to nettinglommer på innsiden 

Glidelås: Toveis

Hette: Dobbel stramming bak og to utvendige i hals.

Lufting: Under armene

Størrelse: Normal

Vekt: 1084 gram

Pris: 9 999 kroner

skala
7/10

Norske Sweet Protection har i mange år samarbeidet med vår alpinlegende Aksel Lund Svindal, først om utvikling av hjelmer, så skibriller og nå gjennom en egen kleskolleksjon. 

Som alpinist er Aksel vant til at den forede skijakka er en del av basisgarderoben. At jakka koster 10.000 kroner og lanseres i helhvitt, er nok en gjennomtenkt del av Sweets plan for å nå kjøpesterke kunder ute i den store verden.

Sweet har tatt et bevisst skritt bort fra frikjøringsestetikken med denne jakka. Den skal være litt tettsittende, for ikke å fange unødig luft. Den er også sydd for å sitte best i litt framoverbøyd posisjon, eventuelt hocke. De over 180 bør vurdere størrelse large i denne jakka, som vi prøvde i medium. Hetta går utenpå hjelmen, men kunne vært mer romslig. Det er ingen lettvektsjakke, men faktisk 50 gram lettere enn produsenten oppgir. 

Det hvite trelags goretex-stoffet har Aksel-logo preget inn i stoffet. Den ser og føles både rask og påkostet ut. Isolasjonsmaterialet fra Primaloft har modellnavnet Gold. Her er det rikelig med lommer, blant annet brystlommer på begge sider og to nettinglommer på innsida av jakka. Sweet har laget sine egne trykknapper for å slakke snorene i hetta og nederst – en detalj som bidrar til inntrykket. 

Et originalt valg er at den også har to lommer av typen du putter heiskortet i nede på underarmen. Men lomma på høyre arm har som jobb å romme pusseklut for brillene. Det kan være praktisk. Men da vi testet alpinkongens jakke i en uformell parallellslalåmkonkurranse, var det skuffende at begge «håndtakene» til glidelåsene på disse underarmslommene ble slått av i sammenstøt med portene.  

Det ødelegger likevel ikke inntrykket av en fin jakke for rask skikjøring. 

Den er ikke den aller varmeste i testen, men funker til gjengjeld fra skiheisene åpner før jul til de stenger ved påsketider. Om du synes testjakka er i hviteste laget, finnes den også i svart. 

VURDERING
Varme
Bevegelighet
Værbeskyttelse
Hette
Tekniske løsninger
Allsidighet
Vekt
Pris
Helhetsvurdering
PLUSS

Påkostet med fine detaljer, Sitter fint

MINUS

Begrenset bruksområde, Dyr

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Friflyt.no skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige utstyrstester, gir deg gode kjøpstips og du får tilgang til toppturguider i hele Norge.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement friflyt.no og få tilgang til artikkelen.