Fjällräven Singi er en suveren bomullsanorakk for toppturer på kalde vinterdager eller tørre vårdager. Med noen spesialfunksjoner for topptur ville den vært innertier.
Fjällräven markedsfører denne anorakken i vinter-trekking-kategorien (altså som et fjellturplagg til vinterbruk), men det svenske merket var gira på at den skulle testes som en anorakk egnet for toppturer på ski også.
Det er en smart tanke, for den klassiske anorakken - altså «skallgenser» uten glidelås langs hele forsiden - er i ferd med å gjøre et aldri så lite comeback. Vi har allerede testet fjonge skitur-anorakker fra Arc´teryx ogNorrøna, begge med kostbar Gore-Tex membran.
Singi er mer tradisjonell i den forstand at anorakken er laget i impregnert bomull - omtrent som bestefaren din sin røde anorakk fra 70-tallet. Fordelene med bomull sammenlignet med Gore-Tex er pris, naturvennlighet, pusteevne og komfort under rette forhold. Det fluor-baserte materialet Gore-Tex er på sin side mer vanntett.
Fordelene med anorakk kontra vanlig jakke er først og fremst driftssikkerhet - her er ingen glidelås som kan ryke og gjøre jakka nærmest ubrukelig - og værbeskyttelse og komfort. Baksiden er at anorakken er mindre allsidig, mer knotete å ta av og på samt at lommene plassert midt på magen fort kommer i konflikt med reimene på ryggsekken.
Singi-anorakken er lang med romslig passform. Den har to store lommer foran, en med åpning ovenfra og en med åpning fra sidene, samt lang glidelås i halsen og glidelåser på hver side. Disse fungerer både som lufteåpninger og de gjør det enklere å ta anorakken av og på. Anorakken har stramming i ermene, livet og hetten, og avtakbar skrittstropp.
Fjällräven Singi i bruk
Fjällrävens anorakk gir et markert førsteinntrykk - dette er ikke et spesialplagg for topptur, men mer for vinterturer i lavlandet med fjellski. Anorakken mangler en del detaljer som er vanlige på skijakker: Den har ikke snølås og ikke heiskortlomme, og det viste seg fort at hetta ikke passet spesielt godt over hjelm. Skrittstroppen er heldigvis enkel å hekte av og legge igjen hjemme. Passformen er romslig og anorakken er veldig lang.
Komforten er herlig - bomullsmaterialet er mykt, stille og behagelig, med fantastisk pusteevne. I motbakkene er bomullen rett og slett mer behagelig enn Gore-Tex fordi evnen til fukttransport er så god, samtidig som den er usedvanlig myk. Litt som tynnere og mer skall-aktig softshell. Men materialet er også litt tynt, og slitestyrken er kanskje ikke på høyde med de mest solide jakkene.
Siden bomull vokser i åkre er det i utgangspunktet langt mer naturvennlig enn fluorbasert Gore-Tex, som gjerne lamineres til varianter av polyester og nylon - som er oljebasert. Det spekuleres riktignok i at det brukes så store mengder giftige sprøytemidler i bomullsproduksjon at vinninga går opp i spinninga (bokstavelig talt, siden bomullstrådene spinnes), men det er også mye som tyder på at dette er en myte skapt av plolyesterbransjen. Kortreist er det uansett ikke - Fjällrävans anorakk er, som de fleste andre tekstiler, laget i det fjerne østen, nærmere bestemt Vietnam.
Tilbake på fjellet opplever vi at værbeskyttelsen er god så lenge det ikke regner. I vått vær og sterk vind er Gore-Tex bedre.
Den romslige passformen gjør anorakken enkel å ta av og på, men ikke like lettvint som en jakke. Lommene på magen er enkle å bruke, men blir skvisa litt av hoftebeltet på sekken. Mangelen på snølås er for øvrig en lettsvelgt kamel så lenge man bruker sekk - og det gjør man jo på topptur og i skredterreng ellers.
At anorakken ikke kan åpnes helt opp foran må du tenke på når du plasserer sender/ mottakeren. Det ville vært en enkel oppgradering med en hempe inni lomma på magen for å feste skredsøkeren.
For å bruke hetten må du åpne i halsen, og med hjelm på blir hetta fryktelig trang. Men utsynet er godt, og hetta følger hodet når den er på. I ermene er det litt spesiell stramming, men de er driftssikre og relativt enkle i bruk, såfremt du tar av vottene.
Vil du ha ei litt uvanlig jakke til topptur - eller ei jakke nummer to i tillegg til skalljakka du allerede har - kan Fjällräven Singi være et kjempebra alternativ.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.